melodia 10 vjet shtet
muqa 900
vipa
driloni com
rkl vala loja shperblyese
Fillimi / Zamir Qeriqi

Zamir Qeriqi

Profesor, dr. Rexhep Qosja e ka refuzuar “dekoratën” e kryetarit Hashim Thaçi

Rexhep Qosja

Edhe profesor, dr. Rexhep Qosja e ka refuzuar “dekoratën” e kryetarit Hashim Thaçi, të cilën ai i ka ndarë në 10-vjetorin e Pavarësisë së Kosovës. Ditë më parë këtë dekoratë e kanë refuzuar ish-zëdhënësi i SHP të UÇK-së, Jakup Krasniqi, inspektori i SHP të UÇK-së, Rexhep Selimi, Radio-Kosova e Lirë. ...

Më shumë...

MAP: KONKURS

MAP

Republika e Kosovës Qeveria Ministria e Administratës Publike    K O N K U R S Në bazë të Nenit 15 të Ligjit Nr. 03/L-149 për Shërbimin Civil të Republikës së Kosovës dhe Nenit 8 të Rregullores Nr. 06/2010 për Procedurat e Emërimit në Pozita të Larta Drejtuese në Shërbimin ...

Më shumë...

Papa Kristo Negovani, martiri i gjuhës shqipe dhe i lirisë së Shqipërisë (1875-1905)

Papa Kristo Negovani, martiri i gjuhës shqipe dhe i lirisë së Shqipërisë (1875-1905)

Në mesin e martirëve të gjuhës shqipe dhe të çlirimit të Shqipërisë, një vend meritor zë edhe mësuesi e prifti shqiptar, Papa Kristo Negovani, i cili tërë aktivitetin e tij intelektual e atdhetar e kishte derdhur në dobi të rizgjimit të shqiptarëve, në shkrim-këndimin e gjuhës shqipe dhe përhapjen e ...

Më shumë...

Shkëlzen Ukëhaxhaj: Zenun Gjocaj (1943 – 2013)

Zenun Gjocaj (1943 – 2013)

I lindur në prillin e vitit 1943 në Gjocaj, fshat që i dha letërsisë shqipe edhe poetin e njohur Dinë Mehmeti, enun Gjocaj shkollën fillore e kreu në Junik – fshati më i madh i Kosovës ku “bashkëjetojnë” dymbëdhjetë fiset dhe me Kuvendin e Majit të 1912 tës hyri në ...

Më shumë...

Rexhep Qosja: HESHTJE E DËMSHME

Rexhep Qosja: HESHTJE E DËMSHME

Më në fund ndodhi një protestë e rëndësishme. Ishte kjo protestë jo për të marrë pushtet, por për të mënjanuar të këqijat. Ishte kjo protestë e organizuar prej një numri të rinjsh. Ishte kjo protestë e rëndësishme qoftë pse e organizuan të rinjtë, qoftë pse ishte protestë kundër ndotjes së ...

Më shumë...

Mihal Grameno, (1871-1931) publicist, shkrimtar intelektual dhe luftëtar i lirisë

Mihal Grameno, (1871-1931) publicist, shkrimtar intelektual dhe luftëtar i lirisë

Mihal Grameno Lindi në Korçë, në vitin 1871, në një familje atdhetare nga shtresa zejtare dhe tregtare. Ishte luftëtar dhe intelektual i shquar i Rilindjes sonë Kombëtare. Mësimet e para i mori në vendlindje. Në moshë të re mërgoi në Bukuresht, ku u lidh me shoqërinë “Drita”. Aty u lidh ...

Më shumë...

Elena Gjika, Dora d’Istria, (3.2.1828 – 17.11.1888)

Elena Gjika, Dora d'Istria, (22.1.1828 – 17.11.1888)

Elena Gjika,  shkrimtare dhe publiciste përparimtare rumune,  me origjinë shqiptare. Lindi me 3 shkurt 1828. Ajo ishte e bija e Mihal Gjikës, vëllait të Princit të Vllahisë, Grigor Gjika. Ajo  mori një arsim të plotë dhe vazhdoi jashtë vendit, më parë në Dresden, pastaj në Vjenë, Venecia dhe Berlin. U kthye përsëri ...

Më shumë...

Dokumentar – Milaim Beha

Dokumentar - Milaim Beha

Milaimi ishte luftëtar i shquar. Fjalët i kishte tejet të kursyera, ndërsa në sulm kundër armikut kurdoherë ishte në radhët e para. Shokët e quanin Slloveni, meqë vinte nga Sllovenia, ku kishte punuar disa vjet. Disa muaj pasi kishte hyrë në frontet e luftës çlirimtare, në fillim të majit të ...

Më shumë...

Sulejman Pitarka (1924 – 2007)

Sulejman Pitarka (1924 - 2007)

Aktori i madh i skenës dhe filmit shqiptar, Sulejman Pitarka ka lindur më 2 shkurt të vitit 1924 në Dibër të Madhe.  U detyrua të braktisi shumë shpejt studimet, për t’i ardhur në ndihmë të atit, pasi varfëria e skajshme e familjes nuk mund të përballohej vetëm nga ai. Prej ...

Më shumë...

Zahir Qerim Pajaziti (1.11.1962 – 31.1.1997)

Zahir Qerim Pajaziti (1.11.1962 - 31.1.1997)

Zahir Pajaziti ishte ndër ideatorët e parë të krijimit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Aktiviteti i tij ushtarak në organizimin dhe konsolidimin e grupeve të para të armatosura, zë vend me rëndësi në historinë e lavdishme të UÇK-së. Zahir Pajaziti ka lindur në fshatin Turiçicë të Besianës (ish-Podujevë). Babai i ...

Më shumë...

Edmond Hysni Hoxha (10.10.1975 – 31.1.1997)

Edmond Hysni Hoxha (10.10.1975 - 31.1.1997)

Edmond Hoxha ka lindur më 10 tetor 1975 në Junik të komunës së Deçanit. Familja e tij kishte trashëguar traditën e luftës e të qëndresës kundër pushtuesve të të gjitha kohëve. Gjyshi dhe mixha i Edmondit, Ymeri, në vjeshtë të vitit 1944 bien në luftë kundër pushtuesve serbë.  Ashtu sikurse ...

Më shumë...

Hakif Sabit Zejnullahu (22.6.1962 – 31.1.1997)

Hakif Sabit Zejnullahu (22.6.1962 - 31.1.1997)

Hakifi lindi në fshatin Lladofc, të komunës së Besianës (ish-Podujevës), më 22 qershor 1962. Shkollën fillore e kreu Në fshat, ndërsa të mesmen në Besianë (Podujevë): Ai brumin dhe edukatën patriotike i mori nga rrethi dhe familja e tij. Ishte koha kur brezat më të vjetër tregonin heroizmat e tyre ...

Më shumë...

U mbajt Simpoziumi shkencor: Lëvizja Popullore e Kosovës në vitet 1982-1984 dhe heronjtë: Rexhep Mala, Nuhi Berisha, Bajram Bahtiri e Zija Shemsiu

SIMPOZIUMI I DYTE SHKENCOR: LEVIZJA POPULLORE E KOSOVES NE VITET 1982-1984 DHE HERONJTE REXHEP MALA, NUHI BERISHA, BAJRAM BAHTIRI E ZIJA SHEMSIU

Shoqeria Levizja, bashke me Institutin per trashegimi shpirterore e kulturore te shqiptareve, me Shoqaten e te burgosureve politike dhe me Institutin Albanologjik, mbajti Simpoziumin e dyte shkencor per Levizjen Popullore te Kosoves dhe veprimtarine e saj. Ky vit (2018) eshte shpallur VIT i Kryeheroit dhe Kryeprofetit shqiptar,- Gjergj Kastriotit-Skenderbeut. Simpoziumi ...

Më shumë...

Agim Bardh Zeneli (16.11.1962 – 29.1.1999)

Agim Bardh Zeneli (16.11.1962 - 29.1.1999)

“Më mirë të na rrojnë fëmijët, qoftë  edhe pa prindër, por në liri, se sa  me prindër e në robëri”. (Agim Zeneli, Ditari dhe kujtimet…) Shqiponja e sotme, e njohur dikur në hartat serboçetnike si Jabllanicë, shtrihet dhe mbulon pjesën veriore të Dushkajës, është  kryesisht e rrethuar me male kah ...

Më shumë...