vala – old
driloni com
vipa
muqa 900
Fillimi / Analiza

Analiza

Elife Luzha: Kuotat dhe fuqizimi i grave në politikë

Elife Luzha

Historia e njerëzimit, në të gjitha epokat e civilizimit, nuk e ka të njohur ecjen e barabartë të gruas me burrin në shoqëri. Edhe sot, në kohën e zhvillimeve moderne, flitet se “gruaja po ngec mbrapa proceseve”, sidomos në fushën e politikës, për çka faji i vihet kryesisht arsimimit të ...

Më shumë...

Nexhmi Lajçi: Po i dhatë sot Çakorr e Kullë, nesër Serbinë do ta kemi mbi urë

Kuvendi i Kosovës

Skena politike shqiptare e pas luftës fatkeqësisht, më vonë e quajtur dhe e vetëquajtur kosovare,  ishte e ndërtuar nga agjentura të huaja të dirigjuara nga Beogradi në formën më të përsosur të mundshme në mënyrë që koalicionet që do e mbajnë pushtetin çdo herë të bëhen ashtu siç ata kanë ...

Më shumë...

RKL: A janë disa deputetë e politikanë të zgjedhurit, apo fundërrinat e popullit?

RKL: A janë disa deputetë e politikanë të zgjedhurit, apo fundërrinat e popullit?

Deputetët tanë, gati të gjithë, pa dallim fryhen e krekosën se janë të zgjedhurit e popullit, duke u bazuar në votat që marrin, por pa treguar si i marrin ato, me meritë, me pëlqimin e  popullit,  apo të klanit e të partisë, që i cakton paraprakisht dhe pastaj i hedh ...

Më shumë...

Ilir Sefaj: A mbeti Kosova pa ushtri “falë” LDK-së?!

Ilir Sefaj

Në pranverën e vitit  2014 ishte aktualizuar më shumë se kurrë debati rreth mundësisë së shndërrimit të Forcës së Sigurisë së Kosovës në Forca të Armatosura të Kosovës. Në një dokument ekskluziv, që kishte arritur ta siguronte një gazetë ditore e vendit nga Këshilli  Ndërinstitucional për Rishikimin e Sektorit të ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Mike Pompeo, i emëruari i kryetarit Trump në krye të diplomacisë amerikane

Mike Pompeo

Pas disa muaj mos marrëveshjesh, shpeshherë edhe publike, me Rex Tillersonin, Sekretarin Amerikan të Shtetit, Presidenti Donald Trump e shkarkoi atë papritmas nga detyra, ndërkohë që emëroi Drejtorin e Agjencisë CIA, Z. Mike Pompeo në krye të diplomacisë amerikane, me të cilin, tha Presidenti Trump, ka të njëjtat pikëpamje mbi ...

Më shumë...

Dr. Hakif Bajrami: “Visikat” turke dje vizat evropiane sot peshojnë rëndë mbi kurrizin e shqiptarëve të Kosovës

Prof. Dr. Hakif Bajrami

Më 1957 afro 27,2% e popullsisë Kosovës jetonte në varfëri të skajshme. Me gjithë atë shpërngulja dhe “vesikat” për shpërngulje disi ishin bërë shpresë se diçka do të ndryshojë nga ajo gjendje ekonomike për 85% të popullsisë, e cila duhej të jetonte me sintagmën se “të gjithë janë të barabartë ...

Më shumë...

Xhevat Bislimi: UÇK-ja dhe aktet-dokumentet ndërkombëtare për Kosovën deri te Plani i Ahtisarit

Xhevat Bislimi

 Kosova dhe zbatimi i Planit të Ahtisarit është edhe sot e kësaj dite një “proces” i papërfunduar. Shpallja e Pavarësisë nuk ia vuri pikën statusit të  Kosovës. Për rregullimin e brendshëm të Kosovës dhe për marrëdhëniet e saj me pushtuesen e saj të deridjeshme, Serbinë, po vazhdojnë bisedimet në  Bruksel. ...

Më shumë...

Skënder Kapiti: Viti 2018, Viti i Adem Jasharit dhe Familjes Jashari

Shaban, Adem dhe Hamzë Jashari

Drenica, zemra shqiptare e cila gjithmonë ka lindur trima; Drenica gjithmonë  në shekuj ka prodhuar rezistencë, kryengritje  dhe heronj të mëdhenj  të cilët  e kanë mposhtur armikun. Dhe pra nuk ishte rastësi që edhe Komandanti legjendar, heroi i madh kombëtar, Adem Jashari  dhe heroizmi madhështor i Familjes Jashari  i lindi ...

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Komandant Guri, simbol i heroit të thjeshtë

Dilaver Goxhaj: Komandant Guri, simbol i heroit të thjeshtë

Qysh kur kemi qenë fëmijë kemi dëgjuar nga më të rriturit se dita e martë dhe  numri 13 ruaju se sjellin ters. Njëkohësisht na thoshin se kur bashkohen edhe dita e martë, edhe data 13 e muajit, veçanërisht kur bashkohen në muajin mars dita e martë me datën 13 mars, ...

Më shumë...

Enveristët e Kosovës kërkojnë kthimin e eshtrave të Enver Hoxhës në Monumentin “Nënë Shqipëri”

Enveristët e Kosovës kërkojnë kthimin e eshtrave të Enver Hoxhës në Monumentin “Nënë Shqipëri”

Kryetari i Lëvizjes popullore shqiptare për kultivimin e veprës revolucionare të Enver Hoxhës”, Remzi Hasani, ia ka dërguar një letër kryetarit të Kuvendit të Shqipërisë, Gramoz Ruçi, me të cilën ka kërkuar rikthimin e eshtrave të ish- udhëheqësit komunist të Shqipërisë, Enver Hoxha dhe të shokëve të tij, në monumentin ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Serbia duhet të akuzohet për gjenocid

Jakup Krasniqi

 Kur po flasim për raportet shqiptare e serbe, e sidomos për politikat serbe ndaj Kosovës që nga Garashanini e krejt deri në ditët e sotme, jo pak herë po bëjmë gabime kardinale. Bëjmë gabime kur gjenocidin serb që filloi të ushtrohet në luftën e fundit në Likoshan e Qirez e ...

Më shumë...

Dije Ferati: Ndërhyrja amerikane për lirimin e fëmijëve të ngujuar në trojet shqiptare

Dije Ferati: Ndërhyrja amerikane për lirimin e fëmijëve të ngujuar në trojet shqiptare

Sot, në vitin 2018, në shekullin 21, para syve të mediave, të intelektualëve, të policëve, të gjyqtarëve, të politikanëve , të qeverive, të botës… ende ka fëmijë të pafajshëm të kidnapuar (të ngujuar)  në trojet shqiptare nën pretekste absurde. Ata fëmijë nuk mund të shkojnë në shkollë edhepse shkollimi është ...

Më shumë...

Kosova nuk ka regjisorë të njohur as aktorë profesionistë ta realizojë një film artistik për Adem Jasharin

Ahmet Qeriqi

Lajmi se në Kosovë do të gjirohet një film për legjendarin e UÇK-së, Adem Jashari më tepër ishte një informatë  sensacionale për ta hulumtuar opinion publik, sesa është një  ndërmarrje serioze në këtë drejtim. Në një lajm të publikuar nergut në 20-vjetorin e rënies së legjendarit, Adem Jashari dhe jasharëve ...

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Adem Jashari dhe Ibrahim Rugova

Dilaver Goxhaj: Adem Jashari dhe Ibrahim Rugova

“Lindja” pas vdekjes e Adem Jasharit shkaktoi “vdekjen” politike të Ibrahim Rugovës, nga e cila lindi antagonizmi i tij, pasi “vdekja” politike për një Komandant të Përgjithshëm, ai dhe President Republike, është më fatkeqe se vdekja fizike, ngaqë shkakton hidhërim të pakufishëm. Ky hidhërim e bëri Rugovën që Adem Jasharin ...

Më shumë...

Nezir Myrtaj: Nëse duhet vdekur dikush, më mirë unë, sesa Kosova ime, – kishte thënë Komandanti, Adem Jashari…

Adem Jashari

Tashmë ishte e largët koha kur thirrja e çetave të maleve të Drenicës: “Prite Azem Galicën, ore!”, ua kallte datën hordhive të krajlit serb. Vitet dhe dekadat e robërisë së Kosovës kishin venitur, në kujtesën e sunduesit serb, pamjen e dragoit të Galicës, që fluturonte hipur në kalë. Vetëm atëherë ...

Më shumë...