vala – old
driloni com
vipa
Fillimi / Tema Historike

Tema Historike

Dr. Jusuf Osmani: Perandoria Osmane kishte besim të madh te shqiptarët

Jusuf Osmani

Jusuf Osmani, profesor në degën e Arkivave në Universitetin e Prishtinës, ka thënë se në Perandorinë Osmane kishte shqiptarë që shërbenin në të gjitha pjesët e administratës, raporton Anadolu Agency (AA). Osmani ka qenë pjesë e simpoziumit të organizuar në qytetin e Bursës në Turqi. Simpoziumi me temë “Emigrimi nga ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Ishte dikur para 140 viteve Lidhja Shqiptare e Prizrenit

Lidhja Shqiptare e Prizrenit

Viti 2018 është shpallur zyrtarisht, si nga Shqipëria ashtu edhe nga Kosova, si “Viti i Gjergj Kastriotit-Skënderbeu”, me rastin e 550-vjetorit të vdekjes. Por ky vit shënon gjithashtu edhe 140-vjetorin e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Po kalon pothuaj gjysma e vitit dedikuar Heroit Kombëtar dhe vihet re se shumë pak ...

Më shumë...

Në bjeshkët e Uçës së Burimit u zbulua pllaka e dëshmorëve të Luftës së Dytë Botërore

Në bjeshkët e Uçës së Burimit u zbulua pllaka e dëshmorëve të Luftës së Dytë Botërore

Më 9 maj 2018, në bjeshkët e Uçës u bë zbulimi i pllakës së dëshmorëve të Luftës së Dytë Botërore. Në këtë manifestim përkujtimor i pranishëm ishte kryetari i Komunës së Istogut z. Haki Rugova, nënkryetari Lulzim Blakaj, Hazbi Bajraj, Nuredin Imeraj, Qefsere Brahimaj, etj. Nga shoqata e historianëve “Ali ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Si i ka zhdukur Serbia gjermanët e Vojvodinës

Adil Fetahu: Si i ka zhdukur Serbia gjermanët e Vojvodinës

(Gjermanët e Vojvodinës) Gjermanët në Vojvodinë janë vendosur nga fundi i shekullit 17 dhe ne fillim te shekullit 18. Pjesa më e madhe e tokave atëherë kanë qenë moçalishte, por gjermanët që janë të njohur si punëtorë të mëdhenj, i thanë moçalishtet, i shndërruan në tokë pjellore, sollën e kultivuan ...

Më shumë...

Albertt Z. Zholi: 9 Maji (1945-2018), 73-vjetori i fitores mbi fashizmin

9 Maji për Evropën është ditë e fitores së lirisë kundër robërisë, është ditë e emancipimit popullor kundër shtypjes fashiste, është ditë e barazisë mes popujve dhe barazisë brenda shteteve kundër primatit imperialist dhe eksploatimit të egër. 9 Maji për Evropën është ditë e vetëvendosjes kundër perandorisë e imponimit nga ...

Më shumë...

Skënder S. Kapiti: “Lidhja Shqiptare e Prizrenit”- ngjarja me e madhe në historinë e shqiptarëve

Lidhja Shqiptare e Prizrenit

 Lidhja Shqiptare e Prizrenit prezantoi dhe paraqiti para botës moderne ekzistencën e kombit shqiptar dhe e shtroi për zgjidhje domosdoshmërisht problemin shqiptar në Ballkan. Pra, kjo është ngjarja më e madhe kombëtare shqiptare që zgjoi ndjenjën e lartë kombëtare të shqiptarëve si dhe u imponoi shteteve më të fuqishme të ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Në Kuadër të 550-vjetorit të vdekjes së Gjergj Kastriotit-Skënderbe

Nuk ka nji dokument ma të voglin ku Skendërbeu të ketë flijue interesat e Atdheut për interesat e fésë; përkundrazi ai e përdori fénë për t’i shërbye Atdheut, gjithsa mujti  (Monsinjor Dr. Zef Oroshi) Ky vit është shpallur viti i Gjergj Kastriotit — Skendërbe për të shënuar 550-vjetorin e vdekjes ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: 100-vjetori i Komitetit Mbrojtja Kombëtare e Kosovës

Komiteti "Mbrojtja kombëtare e Kosovës"

Më 25 prill 1918 në Shkodër , në lokalin e “Marubit”  Bedri Pejani e Sali NIvica do ta formulojnë një listë  intelektualësh, për ta themeluar një Organizatë që do të ketë për detyrë themelimin shumë të shpejtë të Komitetit Kosovës, për ta mbrojtur “tansinë tokësore të Shqipnisë etnike”. KMKK kishte ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Po, Kosova është djep i krimeve serbe kundër shqiptarëve

Kriminielët serbë

Mediet tona, siç ndodhi më 26 prill 2018, si zakonisht, nuk hezitojnë të na shpërfaqin dërdëllitjet e zyrtarëve të lartë serbë,  për Kosovën e shqiptarët. Të atyre zyrtarëve të sotshëm, që dje ishin zyrtarë të zellshëm të politikave të krimit e të gjenocidit serb pikërisht në Kosovë! Në fakt, të ...

Më shumë...

Harallamb Kota: Viti 1921, kur qeveria Vrioni zhvilloi zgjedhjet e para në Shqipëri

Harallamb Kota: Viti 1921, kur qeveria Vrioni zhvilloi zgjedhjet e para në Shqipëri

Përplasjet politike mes grupimeve të kryesuara nga Pandeli Çale, Eshref Frashëri dhe Koço Kotta. Si ia “fusnin” politikanët njeri-tjetrit kur hartoheshin listat e kandidatëve për deputetë. Kush nuk kishte të drejtë të ishte në listat e zgjedhësve. Devijimi nga vendimi i Kongresit të Lushnjës dhe “prapësitë” që erdhën si pasojë. ...

Më shumë...

Lavdosh Ahmetaj: Traktati Fshehtë i Londrës i 26 prillit të vitit 1915 dhe Shqipëria

Lavdosh Ahmetaj: Traktati Fshehtë i Londrës i 26 prillit të vitit 1915 dhe Shqipëria

Edhe pse ka kaluar një periudhë prej një shekulli, nga koha e zhvillimit të Traktatit i Fshehtë të Londrës 1915 ende ndihet jehona e ngjarjes, për shkak të intrigës prapa kuintave që zhvillonte politika evropiane në fillimet e shekullit të njëzetë: Kjo ngjarje përfshinte disa shtete evropiane nën influencën e ...

Më shumë...

Prof. Dr. Hakif Bajrami: Traktati i fshehtë i Londrës i 26 prillit të vitit 1915

Prof. Dr. Hakif Bajrami: Traktati i fshehtë i Londrës i 26 prillit të vitit 1915

Institucionet serbe dhe jugosllave kanë publikuar deri me tash afro 200 tituj dokumentesh lidhur me Luftën e Parë Botërore. Dokumentet janë botuar në mënyrë selektive, duke shfaqur dhe përshkruar vetëm “vuajtjet dhe pësimet e ushtrisë dhe popullit të tyre ”. Në dokumente dhe “analiza “ nga kujtimet e shumta të ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Shqiptarët, luftëtarë të përjetshëm në shumë vende të Evropës, Azisë dhe të botës

Shqiptarët

E kaluara e popullit shqiptar, veç tjerash ka një specifikë të çuditshme, të cilën më së miri e ka vërejtur eruditi  dhe iluministi i famshëm,  Sami Frashëri. Ai në enciklopedinë e tij të famshme: “Shqipëria ç’ka qenë, ç’ është dhe ç’do të bëhet” ka shkruar se shqiptarët kanë marrë pjesë ...

Më shumë...

Beteja e Koshares, Slivovës e Shtimes e 20 dhe 21 prillit të vitit 1881 kundër forcave të gjeneralit turk, Dervish Pasha

Beteja e Koshares, Slivovës e Shtimes e 20 dhe 21 prillit të vitit 1881 kundër forcave të gjeneralit turk, Dervish Pasha

136 vjet më parë, më 20 prill të vitit 1881, në kodrat e fushat  mes fshatrave Koshare, Slivovë, një ditë më vonë, më 21 prill, edhe në Fushë të Shtimes është zhvillua Beteja e madhe mes forcave turke në krye me gjeneralin,  Dervish pasha, i cili kishte ardhur me qëllim ...

Më shumë...

Prof DR Hakif Bajrami: EPOPEJA E LAVDISHME E UÇK-ës SHNDËRROHET NË AVANTURË BISEDIMESH NË RAMBUJE, VJENË E BRUKSEL 1999-2018

Ahmet Qeriqi: Kosova, një histori deri në pavarësi IV

A ka mundësi praktike që ta shpëtojmë Kosovën nga sulmet gjenocidale të Serbisë neofashiste, me luftën tone të drejtë argumentohet se po. Por, a e kthyen bisedimet e anlfabetëve tanë ideologjik (partiak) fitorën e pastër si loti në avanturë, prej së cilës do të dalim disi të lagur dhe të ...

Më shumë...

Sali Onuzi: Elez Braha, Dëshmor i atdheut, hero i luftës antifashiste nacionalçlirimtare

Elez Braha, Dëshmor i atdheut, hero i luftës antifashiste nacionalçlirimtare

Më 9 prill 2016 u përkujtua në Kukës 100 vjetori i lindjes së Dëshmorit të Atdheut dhe heroit të Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, Elez Braha.Në një sesion jubilar studiues lumjan kumtuan për jetën dhe veprimtarinë e tij,( Isa Halilaj) për kohën e luftës , si nënkomandant i batalionit “ Shqiponja” të ...

Më shumë...