rkl vala loja shperblyese
muqa 900
driloni com
vipa
Fillimi / Fejton

Fejton

Pontie Pilatët e Evropës po bëhen gati të kryqëzojnë çlirimtarët e Kosovës VI

Ushtria Çlirimtare e Kosovës

Tashmë është e largët dita kur Pontius Pilati romak urdhëroi kryqëzimin e Jezusit nga Nazareti, jo se kishte bërë ndonjë faj ndaj Romës, e cila asokohe mbante të pushtuar Izraelin dhe gati gjysmën e botës,  por se bashkëkombësit e tij e kishin akuzuar  atë për keqinterpretim të traditës hebraike dhe ...

Më shumë...

Kryeinkuizitorja e moderuar e kohës sonë, Ekaterina Trendafilova V

Kryetarja e Dhomave të Specializuara, Ekaterina Trendafilova, sot për herë të parë do të vizitojë Kosovën

Fjala “Inkuizicion” buron nga folja e gjuhës latine, “inquirere”, që do të thotë “hetoj”. Ky  emërtim, në historin e Evropës së krishterë lidhet me veprimtarinë e zhvilluar nga gjyqet  e montuara të Kishës katolike romake, me detyrën e garantimit të njëqënies së besimit, shtypjen e herezisë dhe besimeve të tjera, ...

Më shumë...

RKL: Prokuroritë e gjykatat në Kosovë nuk kanë dështuar, ato kanë akuzuar e kanë dënuar qindra luftëtarë të lirisë IV

RKL: Prokuroritë e gjykatat në Kosovë nuk kanë dështuar, ato kanë akuzuar e kanë dënuar qindra luftëtarë të lirisë IV

Pretendimet e disa autoriteteve dhe analistëve, madje edhe të disa krerëve të partive politike se gjoja për shkak të dështimit të sistemit të drejtësisë  erdhi deri te themelimi i Gjykatës Speciale kundër UÇK-së, janë pretendime paushalle, të pabazuara në fakte dhe thjesht pretendime, për damkosjen e luftës dhe vlerave të ...

Më shumë...

RKL: Si filloi të marrë përmasa të një fushate gënjeshtra e shpifur për trafikim të organeve të serbëve nga UÇK-ja III

UCK

Afera e trafikimit të organeve nga UÇK-ja ishte nismë mediatike e Serbisë në bashkëpunim me gazetarë e përkthyes spiunë dhe kolaboracionistë shqipfolës Është i njohur fakti se gjatë luftës, në vitet e para të pas luftës e deri te shpallja e pavarësisë së Kosovës, më 17 shkurt të vitit 2008, ...

Më shumë...

RKL: Cilat qëllime antishqiptare pritet t’ i arrijë Gjykata Speciale, raciste, kundër UÇK-së? II

RKL

– Njollosja me dimension ndërkombëtar e UÇK-së. – Goditje  e aspiratave të shqiptarëve për bashkim kombëtar. – Frustrimin e shqiptarëve ndaj Evropës dhe kthimin e tyre kah Lindja. – Goditja e idesë së luftës çlirimtare si opsion i pranueshëm për baskët, katalonasit, venetët, hungarezët, sanxhaklinjtë, rumunët, sicilianët, etj. – Shtyrja ...

Më shumë...

RKL: Qarqet kundërshtare të bombardimit të Serbisë nga NATO-ja kurdisën afera kundër UÇK-së për trafik të organeve I

Nato

(Askush nuk urrehet më shumë sesa ai që vazhdimisht e thotë të vërtetën ( Platoni ) Tani, 18-vjet pa luftës, qarqet antishqiptare në Beograd, BE dhe në Këshillin e Evropës, po bëjnë përpjekje që me ndihmën e klasës pacifiste shqiptare të Kosovës, për qëllime humane ndaj Serbisë, (shteti i vetëm ...

Më shumë...

Mehmed Said Halim Pasha (18 janar 1865- 6 dhjetor 1921)

Mehmed Said Halim Pasha (18 janar 1865- 6 dhjetor 1921)

Sait Halim Pasha, ka lindur më 18 janar të vitit 1865,  ndërsa është vrarë më 6 dhjetor të vitit 1921. Ishte një burrë shteti osman me  origjinë nga Shqipëria jugore, i cili shërbeu si Vezir i madh i Perandorisë Osmane nga viti 1913 deri në vitin  1917. Seit Halim Pasha ...

Më shumë...

Gjirtili Mustafa Nail Pasha (1798-1871), reformator i njohur tri herë Vezir i Madh

Gjirtili Mustafa Nail Pasha (1798-1871), reformator i njohur tri herë Vezir i Madh

Mustafa Naili Pasha (turqisht: Mustafa Naili Paşa ose Gjiritli Mustafa Naili Paşa, fjalë për fjalë “Mustafa Naili Pasha i Kretës”, 1798-1871) ishte një burrë shteti osman që mbajti dy herë detyrën e Vezirit të Madh gjatë sundimit të Abdulmexhidit të Parë, herën e parë midis 14 majit 1853 dhe 29 ...

Më shumë...

Dinastia 150-vjeçare e vezirëve të mëdhenj nga dera e Qyprilinjve I

Dinastia 150-vjeçare e vezirëve të mëdhenj nga dera e Qyprilinjve I

Për dallim nga vezirët e mëdhenj që kishin shërbyer në Perandorinë Osmane dhe shumë prej tyre ishin ekzekutuar, gjithnjë në rrethana jo të sqaruara sa duhet, por që ishin pjesë e luftës për pushtet në kreun e Perandorisë më të madhe të botës, nga dinastia e Qyprilinjve, pësoi vetëm Kara ...

Më shumë...

Dinastia 150-vjeçare e vezirëve të mëdhenj nga dera e Qyprilinjve II

Dinastia 150-vjeçare e vezirëve të mëdhenj nga dera e Qyprilinjve II

Fazil Meustafa Qypriliu (1689-1691)  Ishte vëllai i Vezirit të Madh, Ahmet Pasha (i biri i Mehmet Pashës). U përzgjodh nga Sulltani Mehmeti IV, në një periudhë të rëndë krizash që kishin mbërthyer në shumë lëmenj Perandorinë. Ajo që ishte më e rënda pa dyshim ishte kryengritja e jeniçerëve brenda në ...

Më shumë...

Dinastia 150-vjeçare e vezirëve të mëdhenj nga dera e Qyprilinjve III

Dinastia 150-vjeçare e vezirëve të mëdhenj nga dera e Qyprilinjve III

Hysein Pasha Qupriu (1697 – 1702) Pak vite mbas vrasjes Mustafait, një numër dështimesh shoqëruan fatet e Perandorisë në fushën politike dhe atë ushtarake. Në frontet e luftërave, në vitin 1697 Turqia pësoi një humbje të bujshme në Senta. Fuqitë e saj qenë shteruar maksimalisht. (Biography of Turkish history – ...

Më shumë...

Sulltanesha shqiptare, Sofija, njëra ndër femrat më me ndikim në historinë e Perandorisë Osmane

Sulltanesha shqiptare, Sofija, njëra ndër femrat më me ndikim në historinë e Perandorisë Osmane

Krahas më shumë se 33 vezirëve shqiptarë të kohës së Perandorisë osmane, në botën femërore, nga radhët e sulltaneshave  më  me shumë ndikim në Perandorinë Osmane,  ka qenë edhe një sulltaneshë me origjinë shqiptare. Ajo  ishte Sulltanesha Sofije, apo Safije, në turqisht. Sulltane Safije  lindi më 1550 në zonën malore të ...

Më shumë...

Veziri kokëprerë, Kemankesh Mustafa Pasha (1592 – 31 Janar 1644)

Veziri kokëprerë, Kemankesh Mustafa Pasha (1592 – 31 Janar 1644)

Mustafa Pashë Kemankeshi, ishte me origjinë shqiptare. Ai u lind në Vlorë të Shqipërisë në vitin 1592. Fillimisht  ishte oficer i dalluar në radhët e formacioneve të jeniçerëve. Në vitin 1634 ishte zëvendës (Basi sekban) i  komandantit të jeniçerëve, ndërsa në 1635  u emërua në postin e komandantit të jeniçerëve, ...

Më shumë...

Veziri kokë-prerë, Daltaban Mustafa Pasha 1653- 1703

Veziri kokë-prerë, Daltaban Mustafa Pasha 1653- 1703

Daltaban Mustafa Pasha ishte shqiptar i lindur në Manastir, i cili depërtoi në shkallët e karrierës  politiko-ushtarake, në radhë të parë  falë zgjursësisë dhe aftësive të tij. Në literaturën turke nuk duket të jetë precizuar origjina e tij, meqë ka shënime që e nxjerrin nga radhët e popujve sllavë të ...

Më shumë...

Veziri kokëprerë, Ivazzade Halil Pasha (1724-1777)

Veziri kokëprerë, Ivazzade Halil Pasha (1724-1777)

Ivazzade Halil Pasha ka jetuar në vitet 1724-1777.  Ka lindur në Stamboll, në vitin 1724. Ishte një burrë shteti i njohur i Perandorisë osmane, i cili disa herë shërbeu në postet më të larta shtetërore të luftës dhe qeverisjes diplomatike. Ka qenë i biri i Vezirit të Madh, Haxhi Ivaz ...

Më shumë...

Veziri i Madh, Alemdar Mustafa Pasha (1755 – 1808)

Veziri i Madh, Alemdar Mustafa Pasha (1755 – 1808)

Alemdar Mustafa Pasha u lind në vitit 1755 në Hotin të Ukrainës. Ishte biri i Haxhi Hasanit, një burrë i njohur i kohës. Sipas burimeve turke dhe angleze të kohës, thuhet se ka qenë me origjinë shqiptare por nuk ka të dhëna për vendin ku kanë lindur të parët e ...

Më shumë...