muqa 900
mbpzhr
vipa
Fillimi / Kultura

Kultura

Arben Duka: Në Tetëdhjetë e Pestën, Enveri ka vdekur, po dhe ora jonë, fiks aty ka mbetur!

Arben Duka: Në Tetëdhjetë e Pestën, Enveri ka vdekur, po dhe ora jonë, fiks aty ka mbetur!

Kurrë s’kemi pasur, një kohë të artë, ndaj vulë e mjerimit, na nxin përmbi hartë!   Shqipëria jonë, sot e prej fillimit, ka qenë në pragun, e falimentimit!   Varfëri pa fre, në fushë e në mal, sot Migjeni i Madh, është kaq aktual!   Është kaq aktual, ky yll ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Edhe një monografi për Normalen e Prishtinës

(Abaz Osmani – Sejdi Gashi – Idriz Gashi: Shkolla Normale e Prishtinës,“50-vjetori i brezit 1966/67 – Monografi)   Vjetëve të fundit është bërë një praktikë e mirë dhe e pëlqyeshme, që po shkruhen e botohen monografi për subjekte të ndryshme, e më së tepërmi për shkollat dhe gjeneratat e shkollarëve. ...

Më shumë...

Vaso Pasha: Shqyptarë me vëllezër jeni tuj u vra, ndër një qind çeta jeni shpërnda!

Vaso Pasha: Shqyptarë me vëllezër jeni tuj u vra, ndër një qind çeta jeni shpërnda!

Poezia e Vaso Pashë Shkodranit: “O moj Shqypni e mjera Shqypni” me të drejtë është vlerësuar si Manifest ideor i programit të Rilindjes Kombëtare Shqiptare. Thirrja, që rilindësi i mirënjohur iu drejtonte shqiptarëve për bashkim, unitet dhe rizgjim kombëtar, ka mbetur thirrje programatike që i ka shërbyer dhe iu shërben ...

Më shumë...

Fjala e prof. dr. Ismet Salihut në përurimin e librit: “Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit

Fjala e prof. dr. Ismet Salihut në përurimin e librit: “Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit

Më lejoni që sot, në sallën e bibliotekës Kombëtare, në këtë tempull të dijes e cila e simbolizon edhe kulturën, arsimin dhe shkencën e Kosovës, që në emër të Institutit për Hulumtimin e Krimeve të Luftës, të bëjmë promovimin e monografisë që i kushtohet masakrës së Reçakut.  Çdo promovim i ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Libri, “Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit”, u botua edhe në gjuhën angleze

Ahmet Qeriqi: Libri, “Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit”, u botua edhe në gjuhën angleze

(Fjala e Ahmet Qeriqi,  redaktori i librit, Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit, mbajtur më 14. 9. 2017, me rastin e përurimit) Sot, këtu para jush,  flas në emër të kolegjiumit të Redaksisë së botimit të parë të librit, “Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit” meqë lënda e prezantuar në ...

Më shumë...

Ruzhdi Jashari: Reçaku i historisë dhe i themeleve të lirisë

Ruzhdi Jashari: Reçaku i historisë dhe i themeleve të lirisë

(Me rastin e përurimit të monografisë, Masakra e Reçakut- Krim Kundër Njerëzimit, 14.09.2017.) Nuk harrohen kurrë ditët e martirizimit të qytetarëve të Reçakut më 15 janar të vitit `99. Nuk harrohet as një ditë e asaj kohe, e luftimeve të pabarabarta në mes të luftëtarëve të UÇK-së dhe forcave të ...

Më shumë...

Fetnete Ramosaj: “Masakra e Reçakut…” – libër i dëshmive të dorës së parë

Fetnete Ramosaj

(Përkitazi me botimin e monografisë “Masakra e Reçakut – Krim kundër njerëzimit”, grup autorësh, në gjuhën angleze dhe ribotimin në gjuhën shqipe nga Instituti për Hulumtimin e Krimeve të Luftës, Prishtinë, 2017.) Monografia “Masakra e Reçakut – Krim kundër njerëzimit”, grup autorësh, është libër i dëshmive të dorës së parë ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Pse populli hebraik është populli më i përparuar në botë?

Adil Fetahu: Pse populli hebraik është populli më i përparuar në botë?

Një historik i shkurtër, i historisë së gjatë të Izraelit Historia e Izraelit është e gjatë, së paku mbi 4000 vjet. Prej tyre, dy mijë vjetët e para ishin shtet, ndërsa dy mijë vjet pas tyre e humbën shtetin, u shpërndanë nëpër botë, por ruajtën qenien e tyre fizike, krijuan ...

Më shumë...

Përzgjidhen këngët për edicionin e 29 të festivalit “Zambaku i Prizrenit 2017”

Përzgjidhen këngët për edicionin e 29 të festivalit “Zambaku i Prizrenit 2017”

Juria e organizatorit të festivali “Zambaku i Prizrenit” në përbërje: Xhevdet Gashi, Besnik Krajku, Krist Lekaj dhe Osman Goranci (për tekst), ka përzgjedhur  këngët që do të jenë pjesë e edicionit të 29 të festivalit të këngës së vjetër qytetare “Zambaku i Prizrenit”.  Drejtori i Studio Helix, Istref Krasniqi njofton ...

Më shumë...

Idajet Jahaj – RRETH HIMNIT TË ÇAMËRISË

cameria

Sot me 09.09.2017, ditë e diel, kemi një lajm shumë të rëndësishëm për kombin, e veçmas për Çamërinë. Qeveria e Republikës së Çamërisë, pas zgjedhjes së Qeverisë së Re, për herë të parë realizon dy vepra historike: Kushtetutën dhe Himnin e Republikës së Çamërisë. Të dyja këto vepra janë realizuar ...

Më shumë...