driloni com
melodia 10 vjet shtet
muqa 900
vipa
rkl vala loja shperblyese
Fillimi / Tema Historike

Tema Historike

Arben Kondi: Në Çamëri, atje ku edhe gurët flasin shqip

Arben Kondi: Në Çamëri, atje ku edhe gurët flasin shqip

 Të vizitosh Çamërinë është emocion dridhërues. Për më tepër që ditët e fundit po flitet aq shumë për të. Sot, prej politikanëve të lartë grek, duke përfshirë këtu edhe vetë presidentin Pavlopuolos, Çamëria është vënë në mirinë të pushkës, njësoj si në kohën e Napolion Zervës. Duke ulur e ngritur ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Si e shënoi diaspora, 50 vjet më parë, në Romë, 500-vjetorin e vdekjes së Gjergj Kastriotit-Skënderbeut

Frank Shkreli: Si e shënoi diaspora, 50 vjet më parë, në Romë, 500-vjetorin e vdekjes së Gjergj Kastriotit-Skënderbeut

Siç dihet, viti 2018 është shpallur nga qeveritë e Tiranës dhe të Prishtinës, por edhe nga Kisha Katolike në trevat shqiptare dhe në diasporë, si viti i Gjergj Kastriotit Skënderbe. Janë mbajtur disa manifestime dhe është në plan të zhvillohen programe të ndryshme kulturore, akademiko-shkencore dhe ceremoni të tjera përkujtimore, ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Skënderbeu për 550 vjet ishte dhe është simbol i bashkimit të shqiptarëve

Jakup Krasniqi

Janë katër momente të mëdha, katër periudha të historisë shqiptare që Gjergj Kastriotin – Skënderbeun e kanë ngritur në piedestalin më të lartë të Kombit, edhe pse në atë piedestal nuk duhet të qëndrojë i vetëm, pasi ka edhe personalitete të tjera të mëdha të kombit, të cilat do t’i ...

Më shumë...

Prof. Asoc. Dr. Zaho GOLEMI: Labin nuk e mposhtën plagët e luftës

Prof. Asoc. Dr. Zaho GOLEMI: Labin nuk e mposhtën plagët e luftës

(Kushtuar partizanit lab, Mato Mato që u shua nga plagët e LANÇ, në moshën 27 vjecare, më 17 Prill 1946) Bijtë e Labërisë luftën dhe luftrat i kanë parë shekujve si detyrë për të mbijetuar përballë pushtimeve. Lebërit ishin kthyer nëpër shekuj si profesionistë të luftrave, një “kastë luftëtarësh me ...

Më shumë...

Preng CUB LLESHI: Përpara se “Kalorës i Krishterimit”, Gjergj Kastrioti ishte “Kalorës i Lirisë”!

Skënderbeu në Krujë

Vendimi i Qeverisë shqiptare për ta shpallur vitin 2018, që shënon 550-vjetorin e vdekjes së Heroit tonë Kombëtar Gjergj Kastrioti, si “Viti i Skënderbeut”, ishte një vendim i drejtë. Ishte dhe mbetet i tillë, sepse veprimtaritë, që do të kryhen gjatë këtij viti, do të shërbejnë për ta evokuar epokën ...

Më shumë...

Në letrën që Skënderbeu i drejtonte Papës në Romë, në vitin 1456 habitej pse nuk po merrte përgjigje

Në letrën që Skënderbeu i drejtonte Papës në Romë, në vitin 1456 habitej pse nuk po merrte përgjigje

Gazeta “TemA”, ka ribotuar një punim të  Dhimitri Pilikës, që daton në janar të 1967 dhe si bosht të tij ka një ndër letrat e Skënderbeut, e gjetur mbas 5 shekujsh nga vdekja e tij. Letra daton në 8 Prill të vitit të largët 1456. Ajo i drejtohet Papës në ...

Më shumë...

Ismet Azizi: Aqif Blyta, drejtues kryesor i organizatës “Xhemijeti”

Aqif Blyta

Aqif Blyta padyshim është personaliteti dhe lideri më me ndikim i boshnjakëve dhe shqiptarëve të Sanxhakut në periudhën e Mbretërisë së SKS (1918-1829) dhe Mbretërisë së Jugosllavisë (1929-1941). Ai është një lloj fenomeni politik i kësaj periudhë kohore. Edhe atëherë kur veproi krejtësisht i pavarur pa asnjë parti që do ...

Më shumë...

Kongresi i Lushnjes (21-31 janar 1920) akti themelor kushtetues për pavarësinë e plotë të Shqipërisë

Kongresi i Lushnjes (21-31 janar 1920) akti themelor kushtetues për pavarësinë e plotë të Shqipërisë

Kongresi i Lushnjes, që njihet si një ngjarje e madhe e historisë së kombit tonë u mbajt prej 21-deri më 31 janar të vitit 1920, në të cilin u miratua një akt kushtetues për pavarësinë e plotë të Shqipërisë. Gjatë ditëve të punimeve Kongresi zgjodhi këshillin e lartë prej 4 ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Gjergj Kastrioti-Skënderbeu diga e fortë kombëtare për t’i mbrojtur shqiptarët nga Lindja e nga Perëndimi

Skënderbeu në Krujë

Evropa kërkon nga ne që Gjergj Kastriotit, t’ ia heqim Skënderbeun, ndërsa Azia kërkon që Skënderbeut t’ ia heqim, Gjergj Kastriotin. Ne, shqiptarët që jemi edukuar në frymën, “skëndebegiane e ademjashariane” as për hir të Evropës, as për hir të Azisë nuk do ta vëmë në dilemë ADN-në tonë kombëtare, ...

Më shumë...

Ismet Azizi: Vendimet që mori më 5 janar të vitit 1945 Shaban Polluzha me bashkëluftëtarë

Shaban Polluzha

Më 5 janar 1945, në Shtabin Ushtarak të Brigadës së Drenicës, i cili  ishte i vendosur në Polluzhë, arrin  ftesa e parë e Shtabit Operativ për Kosovë e Metohi, përmes së cilës ftohet Shaban Polluzha, që me 6 janar 1945, bashkë me luftëtarët  e tij, të shkojë në Mitrovicë për ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: Partia e “Xhemijetit” në Shqipërinë kontinentale krijoi historinë kombëtare

Prof. Dr. Hakif Bajrami

KONGRESET E XHEMJETIT 1919–1924 Nga Kongresi i Berlinit (1878) në Evropë do të krijohet filozofia gjeostrategjike e mbuluar me ideologji të tipit ‘kryqzatë” 1+1+1= (anti Islam+ anti turk+pro ortodoks)që u reflektua në të gjitha rriedhat e fatit të popullit shqiptar, për një shekull. Mbi këtë filozofi ideologjike, do të krijohet fallanga ushtrako politike ballkanike ortodokese, me qëllim, për t` i përligjur të “drejtat” e coptimit të tokave që pjesërishtë (ose në tërësi) identifikoheshin ...

Më shumë...

Adil Fetahu: MITET NACIONALISTE QË USHQYEN IMPERIALIZMIN SERB

Adil Fetahu: MITET NACIONALISTE QË USHQYEN IMPERIALIZMIN SERB

(Branimir Anzulloviq: SERBIA HYJNORE, nga miti te gjenocidi;  përkthei nga origjinali (anglisht) Nehat Salihu,  botoi “Koha”, Prishtinë 2017) Këto ditë doli nga shtypi libri i historianit kulturor kroato-amerikan dr Branimir Anzulloviq: “Sërbia hyjnore – nga miti te gjenocidi”. Pas  Hyrjes (fq.7-19), përmbajtja e librit është ndarë në gjashtë kapituj (me ...

Më shumë...

Konferenca e Bujanit (31. 12. 1943- 2.1.1944)

Konferenca e Bujanit (31. 12. 1943- 2.1.1944)

75-vjet më parë, prej 31 dhjetor 1943 e deri me 2 janar 1944, në fshatin Bujan të Malësisë së Tropojës, është mbajtur Konferenca e Bujanit,  në përpjekje për ta afirmuar të drejtën e kombeve për vetëvendosje pas luftës kundër forcave fashiste italiane e gjermane. Po ashtu kjo konferencë mund të ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Serbizimi dhe kolonizimi i Kosovës gjatë viteve 1912-1941, sipas disa dokumenteve serbe të kohës

Krimet serbe ndaj shqiptarëve

Kolonizimi i Kosovës me serbë  ka filluar qysh prej pushtimit të këtyre viseve në vitin 1912 dhe ka vazhduar në mënyrë intensive deri në vitin 1941, kur Jugosllavia kishte kapitulluar. Kolonizimi është bërë sipas bindjes së kreut politik e ushtarake të Serbisë se përbërja kombëtare të Kosovës duhet të ndryshohej ...

Më shumë...

Agzim Gashi: Historia e shkurtër e Finlandës

Agzim Gashi: Historia e shkurtër e Finlandës

Koha e lashtë Njerëzit e parë në Finlandë kanë arritur pas përfundimit të kohës së fundit të akullit rreth vitit 7 000 p.e.s. Finlandezët e hershëm gjatë kohës së gurit ishin gjuajtës dhe mbledhës. Pas viti 2 500 p.e.s ata kanë jetuar nga bujqësia. Rreth vitit 1 500 p.e.s mësuan ...

Më shumë...

Dr. Xhelal Gjeçovi: 29 Nëntori i vitit 1944 Ditë e çlirimit të Shqipërisë nga nazifashistët

29 Nëntori

Ka më shumë se dy dekada që diskutohet data e çlirimit të Shqipërisë, një diskutim krejt i panevojshëm, pasi ajo dihej nga shqiptarët dhe qe kremtuar për vite të tëra në këtë vend; ajo nuk kishte mbetur që të saktësohej e të mësohej pas gjysmë shekulli nga përfundimi i Luftës. ...

Më shumë...