KEK
Fillimi / Opinione / Ali Hertica: Populizmi është ideologji pa vlera për udhëheqjen e elitës
Ali Hertica: Dallimi midis lobit dhe nepotizmit

Ali Hertica: Populizmi është ideologji pa vlera për udhëheqjen e elitës

Populizmi si një ideologji e bazuar në një shoqëri që mund të ndahet në dy grupe homogjene, kundërshtare: njerëzit e pastër kundrejt elitës së korruptuar. Populisti do të pretendonte se përfaqësonte vullnetin e një njeriu të pastër në luftën e tij kundër elitës së korruptuar. Shtë e pazakontë që Mudde ta njohë populizmin si një ideologji politike sesa një stil politik,  edhe pse ai vëren se populizmi pothuajse gjithmonë ka nevojë për një ideologji “nikoqire” (nacionalizëm, socializëm) që i jep asaj një ideal dhe një drejtim. Kjo kryesisht për shkak se populizmi nuk ndjek një ideologji të qartë ekonomike ekonomike, e cila lejon që këto palë të ndryshojnë shpejt sjelljen e tyre të votimit për t’iu përgjigjur tendencave aktuale dhe

rendit tre karakteristika. Së pari, populizmi është kundër politikës përfaqësuese. Ajo ka një neveri ndaj partive të krijuara dhe axhendave dhe zakoneve të vendosura politike. Kjo është e barabartë me pikën e parë.

Së dyti, populizmi shfrytëzon atë që e quan zemër: një zonë imagjinare e banuar nga “populli” (rastësisht i emëruar pas zemrës me të vërtetë ekzistuese Amerikane, rajoni qendror i Shteteve të Bashkuara që konsiderohet zona prodhuese e Kombi Amerikan). Ky popull është një grup homogjen i njerëzve që punojnë shumë, janë të sinqertë dhe moralist dhe që do të vuanin nën udhëheqjen e elitës. Normalisht këta njerëz nuk janë politikisht aktivë, por mobilizohen nga populisti. Më në fund, populizmi është një ideologji pa vlera thelbësore. Stili populist dhe retorika mund të zbatohen në të gjitha pozicionet brenda peizazhit politik.

Shpesh partitë populiste përdorin një udhëheqës shumë karizmatik për të ndërtuar popullaritetin. Shkencëtari politik Kurt Weyland madje e quan këtë vendimtare për një strategji populiste . Kjo i lejon liderit të ndryshojë me shpejtësi argumentet ekonomike dhe ideologjike, duke e bërë këtë parti me interes për shumë votues të ndryshëm me prejardhje të ndryshme .

Në gjithçka, populizmi pretendon të jetë i kundërti i elitizmit,cilësitë që karakterizojnë një elitë, të tilla si një shkallë e lartë e ndikimit politik, anëtarësimi brenda klikave të fuqishme (i ashtuquajturi i përfshirë), një shkallë e lartë e kualifikimit akademik, një shkallë e lartë inteligjence, një shkallë e lartë e përvojës profesionale dhe mbajtja e caktuar estetike gjykimet e vlerës shpesh nuk e karakterizojnë populizmin.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të bësh një ndryshim midis populizmit të krahut të majtë dhe populizmit të krahut të djathtë. Shkencëtarët politikë e cilësojnë partitë populiste në bazë të dy karakteristikave, këto parti pretendojnë se qeveria duhet të ndjekë vullnetin e njerëzve dhe se qeveria aktualisht nuk po arrin ta bëjë këtë. Populistët e majtë përqendrohen kryesisht në faktorët ekonomikë, siç është argumenti se ndërmarrjet e mëdha e bëjnë më të vështirë përfaqësimin e vullnetit të njerëzve. Populistët e krahut të djathtë kryesisht shikojnë rreziqet e jashtme, siç është migrimi, për të cilin ata besojnë se mund të jenë të dëmshëm për vendet. Theksi këtu është shumë më pak tek faktorët ekonomikë sesa populistët e krahut të majtë, dhe më shumë në ndjenjat e njerëzve. Populizmi pra nuk është sigurisht një lëvizje e njëtrajtshme, por përbëhet nga disa nën-lëvizje që sigurisht jo gjithmonë janë dakord me njëri-tjetrin…

Kontrolloni gjithashtu

RKL: Kina komuniste me masa drakonike kontrollon të infektuarit me virus, Evropa kapitaliste ruan ekonominë, jo njerëzit

RKL: Kina komuniste me masa drakonike kontrollon të infektuarit me virus, Evropa kapitaliste ruan ekonominë, jo njerëzit

Edhe pse analistët dhe studiuesit evropianë, atakojnë në vazhdimësi komunizmin si të keqen më të ...