Limak Kosovo
Fillimi / Dëshmorët

Dëshmorët

Besnik Muharrem Restelica (18.4.1967 – 24.2.1997)

Besnik Muharrem Restelica (18.4.1967 – 24.2.1997)

Në familjen të njohur patriotike Restelica të Besianës u lind i biri i Muharremit e Xhezides, të cilët kishin gjashtë fëmijë: vajzat, Magbulen e Shpresën dhe djemtë Enverin, Besnikun, Bedriun dhe Fahriun. Besnikun e thërritnin me përkdhelie “Daluku”. Shkollën fillore “Shaban Shala” dhe të Shkollën e Mesme Teknike i kreu ...

Më shumë...

Gafurr Xhafer Loku (11.8.1949 – 21.2.1999)

Gafurr Xhafer Loku (11.8.1949 – 21.2.1999)

Gafurr Xhafer Loku u lind më 11 gusht të vitit 1949 në fshatin Kotlinë të Kaçanikut. Ciklin e ulët të fillores e kryen në fshatin e lindjes, ndërsa pjesën tjetër, në Han të Elezit. Pas përfundimit të fillores, Gafurri regjistrohet në gjimnazin e Tetovës, ku edhe ishte shpërngulur së bashku ...

Më shumë...

Driton Gafurr Loku (30.6.1979 – 21.2.1999)

Driton Gafurr Loku (30.6.1979 – 21.2.1999)

Dëshmori Driton Loku u lind më 30 qershor të vitit 1979 në fshatin Paldonikë të Kaçanikut. Shkollën fillore e kreu në Han të Elezit, ku kreu po ashtu edhe shkollën e mesme “Dardania”. Më 18.1.1999, kur luftimet në Kosovë kishin marrë përmasa të mëdha, Dritoni së bashku me disa të ...

Më shumë...

Sejdi Veseli: SHTIGJET E PËRGJAKURA NGA DËSHMORËT, U PËRGJAKËN EDHE NGA LUFTËTARËT TRIMA TË FAMËMADHES UÇK

Bajram Bahtiri

Përkujtim në 36-vjetorin e rënies heroike të Dëshmorit të Kombit, Bajram Bahtiri – Besniku Mbi popullin tonë kanë kaluar shumë furtuna, por sado të mëdha që ishin, ato nuk arritën ta mbysin shpirtin e tij liridashës. Ato e kaliten popullin shqiptar për të qëndruar stoikisht dhe për ta vazhduar luftën deri ...

Më shumë...

Zahir Qerim Pajaziti (1.11.1962 – 31.1.1997)

Zahir Qerim Pajaziti (1.11.1962 - 31.1.1997)

Zahir Pajaziti ishte ndër ideatorët e parë të krijimit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Aktiviteti i tij ushtarak në organizimin dhe konsolidimin e grupeve të para të armatosura, zë vend me rëndësi në historinë e lavdishme të UÇK-së. Zahir Pajaziti ka lindur në fshatin Turiçicë të Besianës (ish-Podujevë). Babai i ...

Më shumë...

Edmond Hysni Hoxha (10.10.1975 – 31.1.1997)

Edmond Hysni Hoxha (10.10.1975 - 31.1.1997)

Edmond Hoxha ka lindur më 10 tetor 1975 në Junik të komunës së Deçanit. Familja e tij kishte trashëguar traditën e luftës e të qëndresës kundër pushtuesve të të gjitha kohëve. Gjyshi dhe mixha i Edmondit, Ymeri, në vjeshtë të vitit 1944 bien në luftë kundër pushtuesve serbë.  Ashtu sikurse ...

Më shumë...

Hakif Sabit Zejnullahu (22.6.1962 – 31.1.1997)

Hakif Sabit Zejnullahu (22.6.1962 - 31.1.1997)

Hakifi lindi në fshatin Lladofc, të komunës së Besianës (ish-Podujevës), më 22 qershor 1962. Shkollën fillore e kreu Në fshat, ndërsa të mesmen në Besianë (Podujevë): Ai brumin dhe edukatën patriotike i mori nga rrethi dhe familja e tij. Ishte koha kur brezat më të vjetër tregonin heroizmat e tyre ...

Më shumë...

Agim Bardh Zeneli (16.11.1962 – 29.1.1999)

Agim Bardh Zeneli (16.11.1962 - 29.1.1999)

“Më mirë të na rrojnë fëmijët, qoftë  edhe pa prindër, por në liri, se sa  me prindër e në robëri”. (Agim Zeneli, Ditari dhe kujtimet…) Shqiponja e sotme, e njohur dikur në hartat serboçetnike si Jabllanicë, shtrihet dhe mbulon pjesën veriore të Dushkajës, është  kryesisht e rrethuar me male kah ...

Më shumë...

Gëzim Qazim Ademaj (1.2.1961 – 29.1.1999)

Gëzim Qazim Ademaj (1.2.1961 – 29.1.1999)

Dëshmori i kombit Gëzim Ademaj u lind më 1 shkurt 1961, në fshatin Qëndresë (ish-Ratish i Poshtëm) të komunës së Deçanit, në një familje të varfër por të ndershme, bujare e mikpritëse. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërkaq shkollën e mesme dhe Shkollën e Lartë Pedagogjike në Gjakovë. Pas ...

Më shumë...

Agron Osman Rama (10.8.1972 – 29.1.1999)

Dëshmori i kombit, Agron Rama, është i lindur në fshatin Smolicë të Rekës së Keqe, komuna e Gjakovës, më 10 gusht 1972. Shumë herët mbeti pa babë

Gjeneratës së djelmoshave të Shqiponjës, të Rashiqit, të Bajës së Pejës, të Ujzit, të Gujrgjevikut të Madh, të Ruhotit, të Sferkës, të Burimit, të Vraniqit, të Buçanit, të Trubuhocit, të Ratishës, të Lypjanit, të Thanishtës, të Lumnishtës, të Drinasit dhe të Smolicës të cilës i prinin: Agim Zeneli, Agron Rama, ...

Më shumë...

Agush Asllan Gjocaj (31.1.1971 – 29.1.1999)

Agush Asllan Gjocaj (31.1.1971 – 29.1.1999)

Fillimi i luftës çlirimtare në Kosovë kishte jehuar thekshëm në qenien e përflakur me zjarrë lirie të Agush Gjocajt. Që në fëmijëri ishte edukuar me ideale lirie. Babai, Asllani, i kishte rrëfyer atij, sa e sa herë historinë e bëmave të Skënderbeut, të Isë Boletinit, të Azem e Shote Galicës, ...

Më shumë...

Naim Xhafer Gashi (15.8.1978 – 29.1.1999)

Naim Xhafer Gashi (15.8.1978 - 29.1.1999)

Gjeneratës së djelmoshave të Vraniqit, të Shqiponjës, të Smolicës, të Rashiqit, të Lumnishtës, të Bajës së Pejës, të Ruhotit, të Buçanit, të Drenocit, të Anadrinit, të Burimit, të Kleçkës, të Ratishit e të Sverkës së Gashit, pra prej Malësie e prej Dukagjini, sipas vargjeve të rapsodive tona, i ra një ...

Më shumë...

Sejdi Avdyl Rama (14.1.1965 – 29.1.1999)

Sejdi Avdyl Rama (14.1.1965 – 29.1.1999)

Një plejade të tërë të djemve të zgjedhur në Shqiponjë, Rashiq, Bajë të Pejës, Ujëz, Gjurgjevik i Madh, Ruhot, Sferkë, Burim, Vraniq, Buçan, Trubohoc, Ratishë, Lypjan, Thanishtë, Lumishtë, Drinas dhe Smolicë, i prinin: Agim Zeneli, Agron Rama, Agush Gjocaj, Bahtjar Morina, Daut Zagragja, Emrush Çeta, Gaspër Karaçi, Gëzim Ademaj, Hamdi ...

Më shumë...

Emrush Çaush Çeta (15.2.1972 – 29.1.1999)

Emrush Çaush Çeta (15.2.1972 - 29.1.1999)

Emrushi lindi  më 15 shkurt të vitit 1972, në fshatin Trubuhoc të Burimit, në një familje të njohur dhe me tradita atdhetare. Çaush Çetaj dhe bashkëshortja e tij, Ajshja, rritën katër bija dhe tre bij. Mësimet e para Emrushi i mori në shkollën e fshatit Staradran. Ndërkohë,  më 5 tetor ...

Më shumë...

Ilir Rexhep Mërturi (6.9.1970 – 29.1.1999)

Ilir Rexhep Mërturi (6.9.1970 - 29.1.1999)

Banorët e fshatit Gjurgjevik i Madh i komunës së Klinës janë shquar në luftën kundër pushtuesve serbë, duke mos e pranuar asnjëherë robërinë. Gjyshi i Ilir Mërturit, Hajrë Feriz Mërturi, në vitin 1917 ishte vrarë në Kërçovë nga forcat okupatore bullgare. Po në atë kohë forcat serbe ia djegin edhe ...

Më shumë...

Valon Muharrem Gashi (10.7.1977 – 29.1.1999)

Valon Muharrem Gashi (10.7.1977 - 29.1.1999)

Edhe gjatë fundjanarit 2007, sikurse për çdo janar të pasluftës, nëpër fshatrat e Rrafshit të Dukagjinit; Trefis (ish-Ruhot), Ujz, Vraniq, Shqiponjë, Rashiq, Bajë të Pejës, Gjurgjevik të Madh, Sferkë, Burim, Trubuhoc, Ratish, Thanishtë, Buçan, Drinas, Smolicë, Lumnishtë të Llapushës e Kleçkë, u tubuan banorët për t’i shoqëruar familjarët e dëshmorëve ...

Më shumë...