tv dielli
kek
Airport Adem Jashari
MIT
Fillimi / Dëshmorët (faqe 30)

Dëshmorët

Mensur Sefer Zyberaj (7.7.1965 – 28.5.1999)

Mensur Sefer Zyberaj (7.7.1965 - 28.5.1999)

“Nëse nuk jemi me ju, ne lundrojmë nëpër pavdekësi. Lirisë së Kosovës ia dhuroj të gjtha pranverat e mia dhe nuk pendohem nëse ma çoni amanetin në vend. Ju, vazhdoni së andejmi ku mbeta unë!” (Mensur Zyberaj, Brigada 124 “Gani Paçarizi”, Zona Operative e Pashtrikut, fragment nga ditar i) Dita ...

Më shumë...

Hasan Sejdi Dema (10.9.1970 – 28.5.1999)

Hasan Sejdi Dema (10.9.1970 - 28.5.1999)

Hasani ishte bir i një familje patriotike, e dalluar përkah fisnikria, urtësia dhe bujaria tradicionale shqiptare. Në Pollatën heroike, më 10 shtator të vitit 1970 u lind dëshmori i lirisë, Hasan Dema. Familja e dëshmorit të kombit ishte përparimtare. Në këto anë kushtet e jetesës gjithëherë kanë qenë shumë të ...

Më shumë...

Bedri Bajram Berisha (20.10.1977 – 28.5.1999)

Bedri Bajram Berisha (20.10.1977 - 28.5.1999)

Rëniet heroike të Agim Selmanajt, Abdylsalem Ahmetajt, Adnan Krasniqit, Afërditë Ukshinit, Afrim Sylës, Agron Bytyçit, Ahmet Xhigollit, Alajdin Elshanit, Ali Mustafës, Aliriza Selmanit, Alush Mustafës, Arben Qerimajt, Arif Spahiut, Asllan Krasniqit, Astrit Sulit, Avni Hodajt, Bajram Sallahut, Bedrush Gashit, Bekim Sylkës, Besim Kadollit, Besim Rexhepit, Besnik Përzhakut, Bujar Rokës, Bujar ...

Më shumë...

Avni Rexhep Hodaj (20.1.1976 – 28.5.1999)

Avni Rexhep Hodaj (20.1.1976 - 28.5.1999)

Me formimin e njësitit “Çeliku 50” të cilin e përbënin rreth 250 luftëtarë të fshatit Vneshtë (ish-Samadraxhë) të Therandës, rrëzë “Kodrës së Grepit”, buzë aksit rrugor Rahovec – Therandë, fillon edhe kyçja e djemve të rinj rreth veprimtarëve të shquar gjatë veprimtarisë ilegale të fshatit. Në këtë formacion të cilit ...

Më shumë...

Menhend Osman Dërvishaj (17.10.1974 – 28.5.1999)

Menhend Osman Dërvishaj (17.10.1974 - 28.5.1999)

Flijimi për çlirimin e Kosovës, i tre vëllezërve Dërvishaj, Mentorit, Menderesit e Menhendit, nga Zabllaçi i komunës së Burimit, dëshmoi se prindërit e tyre, Osmani e Naxhia, kishin rritur djem për luftë dhe po për luftën kishin bërë edhe pasurinë. Në këtë çerdhe të familjes atdhetare, Ushtria Çlirimtare e Kosovës ...

Më shumë...

Habib Jakup Gashi (26.10.1978 – 28.5.1999)

Habib Jakup Gashi (26.10.1978 – 28.5.1999)

Fshati Nagac i Anadrinit të Rahavecit, me kohë ishte një çerdhe për organizimin e shumë formave të rezistencës së armatosur. Ky fshat e ka pranë Krushën e Madhe të Ukshin Hotit, Qëndresën e Nahit Hasanit, Hoçen e Vogël të vëllezërve Krasniqi (Shkëlzenit dhe Luanit) e Celinën e Agron Fetahut. Në ...

Më shumë...

Sinan Haradin Morina (16.7.1968 – 28.5.1999)

Sinan Haradin Morina (16.7.1968 - 28.5.1999)

Dëshmori i kombit, Sinan Morina është i lindur më 16 korrik të vitit 1968 në fshatin Rixhevë të komunës së Klinës. Shkollën fillore e kreu në Gllarevë, ndërsa atë të mesme në Gjimnazin e Kijevës, të cilin si i “papërshtatshëm”, me shumë vështirësi arriti ta përfundojë më vonesë. Sinani u ...

Më shumë...

Arsim Arif Tahiri (2.11.1979 – 28.5.1999)

Më 28.05.2018 në fshatin Pasomë të Vushtrrisë zbulohet pllaka përkujtimore në 19 vjetorin e rënies së dëshmorit Arsim Tahiri

I pari nga pesë fëmijët që i patën prindërit Arif e Xhivzide Tahiri, Arsim Tahiri u lind në fshatin Sumë, komuna e Vushtrrisë, më 2 nëntor 1979. Gjyshi i tij, Raifi, ishte bashkëluftëtar i Ahmet Selacit, Bislim Bajgorës, Ukshin Kovaçicës e Adem Vocës. Shkollën fillore Arsimi e kreu në vendlindje, ...

Më shumë...

Ismail Malush Gashi (21.12.1967 – 28.5.1999)

Ismail Malush Gashi (21.12.1967 - 28.5.1999)

Të pakta janë stuhitë e kurdisura gjatë historisë, e të mos kenë kaluar nëpër Krushën e Madhe të Anadrinit, nëpër Krushën e Bajram Currit e të profesor Ukshin Hotit. Pothuajse asnjëherë shtrëngatat e këtilla nuk i kursyen Gashët e këtij fshati, por këta bartën mbi supet e veta çdo barrë ...

Më shumë...

Kurtish Bajram Hasani (13.11.1957 – 28.5.1999)

Kurtish Bajram Hasani (13.11.1957 – 28.5.1999)

Rënia e Agim Selmanajt, Abdylsalem Ahmetajt, Emrush Buzhalës, Besim Kadollit, Emin Musliut, Sherif Buqajt, Murat Kadrijajt, Shaqir Tërshanit, Alush Mustafës, Faton Vehbiut, Fehmi Demiqit, Fetah Selcës, Safet Elshanit, Fetah Gegës, Xhavit Bajraktarit, Arif Spahiut, Hysen Hotit, Nehat Jupës, Ismet Kodrës, Besim Rexhepit, Hajriz Muhadinit, Islam Nezirajt, Muhamet Kabashit, Rexhep Demirit, ...

Më shumë...

Mustafë Mursel Haxhiu (11.6.1945 – 28.5.1999)

Mustafë Mursel Haxhiu (11.6.1945 – 28.5.1999)

Njëri prej luftëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, me gjen atdhetarizmi dhe me ndjenjë sakrifice për liri, ishte edhe atdhetari i brumosur me trimëritë e Drenisës së Azem Bejtës, Ahmet Delisë, Emin Latit e të Shaban Palluzhës, Mustafë Haxhiu nga Ternaci i Skënderajt. Dalja publike e formacioneve të UÇK-së në ...

Më shumë...

Feriz Hasan Blakaj (12.9.1964 – 28.5.1999)

Feriz Hasan Blakaj (12.9.1964 – 28.5.1999)

Dëshmori Feriz Blakaj ka lindur më 12 shtator të vitit 1964, në fshatin Tedel (Vrellë) të Burimit (ish-Istog). Prindërit e tij, Hasani dhe Eminja kishin gjashtë djem: përveç Ferizit edhe Halilin, Muhametin, Shefqetin, Xhevdetin dhe Valdetin. Ferizi mësoi në shkollën fillore “Hysni Zajmi” të fshatit të lindjes, ndërsa shkollimin e ...

Më shumë...

Nazmi Haki Hasani (16.4.1979 – 27.5.1999)

Nazmi Haki Hasani (16.4.1979 - 27.5.1999)

Menjëherë pas rënies së dëshmorit të kombit Bekim Abdullah Sylka prej Rahaveci, forcat paramilitare, policore e ushtarake serbe, duke kujtuar se tashmë e kishin dezorientuar Brigadën 124 “Gani Paçarizi” e cila vepronte me një batalion shumë afër Rahavecit, më 26 maj 1999 pothuajse gjatë tërë ditës qëndronin nëpër pozicionet e ...

Më shumë...

Astrit Hekuran Suli (13.4.1976 – 27.5.1999)

Astrit Hekuran Suli (13.4.1976 - 27.5.1999)

Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës iu bashkuan edhe shumë bij e bija të Shqipërisë, ndër ta edhe eprorë dhe ushtarakë të mirënjohur. Në mesin e tyre, në fushëbetejat e UÇK-së kanë rënë edhe disa luftëtarë emblematikë si: Tahir Sinani, Astrit Suli, Ind rit Cara, Halit Coka, Arian Ibrahimi, Dinë ...

Më shumë...

Sabedin Bajram Hajda (16.3.1960 – 27.5.1999)

Sabedin Bajram Hajda (16.3.1960 - 27.5.1999)

Ditët e para të pranverës së vitit 1998, për Rrafshin e Dukagjinit në përgjithësi, e për Gllogjanin dhe Shqiponjën në veçanti, prandaj edhe për kullën legjendare të Haradinajve, pas Luanit të mbetur në “Qafë-Mullar”, duhet të jenë ditët më të vështira, pasi që atyre ditëve veç ishin hartuar planet që ...

Më shumë...

Mexhit Myrtezan Mustafa (1.2.1963 – 27.5.1999)

Mexhit Myrtezan Mustafa (1.2.1963 - 27.5.1999)

Pas fillimit të bombardimeve mbi forcat dhe bazat serbe nga Aleanca Veriatlantike, sidomos pas rënies së bombave të para, paramilitarët, policët, ushtarët dhe kolaboracionistët shqipfolës që bredhnin nëpër akset rrugore të Anadrinit, u tërbuan edhe më tepër, sepse shihej qartë se do të shkatërrohej i tërë sistemi i sigurimit dhe ...

Më shumë...