Kultura

Albert Z. ZHOLI: Refugjatët, befasia e rradhës e gazetarit, Xhovan Andrea Shyti

Albert Z. Zholi

Xhovan Andrea Shyti, gazetari “veteran” i medias shqiptare të tranzicionit dhe nga të paktët që edhe pas tre dekadave vijon ta ushtrojë “misionin”, siç e vlerëson gazetarinë, me të njejtin pasion, me të njejtin përkushtim e rreshtim në anën e duhur, këtë herë sjell librin e tij të gjashtë. “Arratisje …

Më shumë...

Isuf Bytyçi: Kokteil më rastin e mbarimit të detyrës në konsullatën e Shqipërisë në Munih të Gjermanisë

Kokteil më rastin e mbarimit të detyrës në konsullatën e Shqipërisë në Munih të Gjermanisë

Më 22.09.2023 në Munih  të Gjermanisë u mbajt një kokteil, më rastin e përfundimit të misionit të tyre: konsulli gjeneral i Republikës së Shqipërisë në Munih, shkëlqesia e tij z. Arten Hanku dhe zëvendësi i tij Dr. Dr. Dashnor Ibraj. Aty ishte një ceremoni rasti, me pjestarë të stafit konsullor, …

Më shumë...

“Një varg, një këngë, një tufë lule për Dritëroin”

“Një varg, një këngë, një tufë lule për Dritëroin”

Pasdite lirike me nxënësit e Shkollës Shqipe në Zvicër, kredhje në gjuhën shqipe me vargjet, tregimet e këngët e Dritëroit, poetit të shqiptarëve dhe shëlbyesit të   gjuhës shqipe … Një event frymëzues që premton të kthehet në një festë ku arti, kultura, rrënjët dhe atdhedashuria bëhen bashkë. Nxënësit e Shkollës …

Më shumë...

Jusuf Zenunaj: GJAKU YT PËRFLAK

(Policit hero , Afrim Bunjakut) Natën atdheun deshen, deshen të ta rrëmbejnë! Ti , dritë u bëre në përjetësi, gjaku yt hienat përflak, për çdo pëllēmbë toke roje ditë e natë. 25 shtator 2033     DERI KUR?   Deri kur Dardani plagët shekullore, “do” t’i përtrish?!. Ndër kohë t’i …

Më shumë...

Doli në dritë libri: “Dëshmitar në kohë historike”, vëllimi i 9-të i Ditarit të profesor, doktor, Rexhep Qoses, botuar në Toena

Doli në dritë libri: “Dëshmitar në kohë historike”, vëllimi i 9-të i Ditarit të profesor, doktor, Rexhep Qoses, botuar në Toena

Doli në dritë libri: “Dëshmitar në kohë historike: Vëllimi i 9-të i Ditarit, të profesor, doktor Rexhep Qoses, botuar në Toena. Nëntë vëllimet e këtij Ditari,  ashtu sikur tërë krijimtaria e tij, janë pasqyra më besnike, më realiste dhe më e çmuar e letrave shqipe, që kanë të bëjmë me …

Më shumë...

YLLI MEÇE: FJALIMI I RAMËS NË RILINDJE PËR MITHAT BEUN DHE KOLABORACIONISTËT E TJERË (Opinion në varg)

Ylli Mece

A nuk ka ardhur koha, si thoni ju të dashur shokë? Pse të mos e festojmë së bashku ballistë e Partizanë? A nuk jemi të gjithë bij lindur e rritur nga kjo tokë Ku të gjithë si popull në luftë shkuan për vatanë? — Më shumë se ne, pa më …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: Njerëz dhe fate në „Autorë dhe vepra” të Isuf Bytyçit

Vaxhid Sejdiu: Njerëz dhe fate në „Autorë dhe vepra” të Isuf Bytyçit

Sikurse në librin e parë publicistik, Krahët e shqipes – përpjekje e pengesa, po ashtu edhe në të dytin, Autorë dhe vepra, autori na sjell përvojë letrare, publicistike, pedagogjike, kulturore, politike dhe kritikë letrare. Në këtë botim, autori paraqet dhe analizon fatin e njerëzve dhe të popujve; sjelljet, shkaqet dhe …

Më shumë...

Zymer Mehani: GANI MEHMETI “TOPONIMIA E KATUNDEVE TË LLAPIT”

Zymer Mehani: GANI MEHMETI “TOPONIMIA E KATUNDEVE TË LLAPIT”

Është nder dhe krenari e veçantë për të shkruar diçka për librat e prof. dhe publicistit të talentuar z. Gani I. Mehmeti, për këtë penë majemprehtë të brumosur me dije dhe atdhedashuri, për njeriun me energji të pashtershme, i cili po e shkrin edhe moshën e tretë duke mos reshtur …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: Hapet «Shkolla Shqipe» edhe në Bad – Zürzach të Kantonit të Aargaut

Vaxhid Sejdiu: Hapet «Shkolla Shqipe» edhe në Bad – Zürzach të Kantonit të Aargaut

…Dhe sot, lirisht mund të thuhet se angazhimi i veprimtarëve të arsimit shqip në Zvicër, gjatë këtyre 3-4 viteve të fundit ka dhënë rezultate të shkëlqyeshme në përhapjen e dritës së diturisë në gjuhën amtare. Klasat radhiten njëra pas tjetrës, numri i nxënësve është në rritje si dhe pikat shkollore …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Disa qaste meditimi për krijimtarinë dhe poezinë e Iliriana Kolekës

Ahmet Qeriqi: Disa qaste meditimi për krijimtarinë dhe poezinë e Iliriana Kolekës

Intelektualja, poetesha e profesoresha e mirënjohur, Iliriana Koleka, është me mesin e përfaqësuesve më me dinjitet  të jetës kulturore e shoqërore shqiptare Intelektualët, shkencëtarët, shkrimtarët, poetët, analistët, veprimtarët,  përgjithësisht krijuesit  me prejardhje nga Epoka e Partisë së Punës të Shqipërisë, në mesin e tyre më besnikët, më të arsimuarit, më …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: Figura e Nënës në poezinë e Dardan Berishës

Shefqet Dibrani: Figura e Nënës në poezinë e Dardan Berishës

(Dardan Berisha, NËNA, GURI KU UNË LUTEM, poezi, botoi Shtëpia Botuese ATINUS, Prishtinë 2022, faqe 150. ISBN 978-9951-753-44-9) Dardan Berisha, ka arritur për të ndërtuar figurën e Nënës gjerë në simbol të shenjëtrimit, përkatësisht GURI ku ai lutët është tempull i hyjnishëm. Ky artikulim sa metaforik po aq simbolik është …

Më shumë...

Angela Kosta: Heronjtë nuk vdesin kurrë, recension i librit: Prekazi, Brezi i Heronjve, i autorit, Dibran Fylli

Prekazi, Brezi i heronjve, libri i Dibran Fyllit shkrimtar, poet, regjisor dhe kryeredaktor i Revistës Kulturore Letrare Artistike Orfeu dhe Orfeu.al  “Jam munduar që ta përmbledh shkurtimisht gjithë veprimtarinë e kësaj familjeje të shenjtë ashtu sikurse biografinë e Prekazit”… (Dibran Fylli) Pas një përshkrimi të gjatë e të saktë për …

Më shumë...

Zymer Mehani: Iku në amshim profesori dhe miku ynë, BISLIM ALIU, piktor e shkrimtar

Sot, më 3 shtator 2023 u nda nga jeta prof. nga Besiana, Bislim Aliu. Prof. Bislim Aliu u lind në Besianë, në vitin 1947. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, në vitin 1960, të mesmen, sjkollën normale e kreu në Prishtinë, në vitin 1965, ndërsa Akademinë e Arteve Figurative e …

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: HAZIR RRUSTEMI (1929-1996) MBRETI I KËRCIMIT TË BURRAVE, VALLTARI FLUTURUES

Dr. Skënder Demaliaj: HAZIR RRUSTEMI (1929-1996) MBRETI I KËRCIMIT TË BURRAVE, VALLTARI FLUTURUES

 HAZIR RRUSTEMI (1929-1996) MBRETI I KËRCIMIT TË BURRAVE, VALLTARI FLUTURUES U lind, më 10 maj 1929 në Kepenek (Krahina e Bytyçit) dhe u nda nga jeta, më 28 maj 1996 në vendlindjen e tij. Burrë shtatlartë, me mustaqe, me cigarishten e gjatë të zbukuruar e me qostekun e sahatit, plot …

Më shumë...

Ismet Azizi: Eposi – krye pasuri, thesar kulturor, që na lidhë fort me Sanxhakun, edhe aty ku nuk flitet shqipja e vetë mohohet etnia Ismet Azizi

Ismet Azizi

Shtrirja e Sanxhakut, përkatësisht pozita gjeografike ka ndikuar që kjo krahinë të veçohet si hapësire  e jetës së përbashkët të disa popujve, por edhe  e “konflikteve disa shekullore ndëretnike, e kacafytjeve dhe e përgjakjeve ilire-shqiptare me ardhësit sllav të jugut në Iliri (Ballkan). Nga ardhja e tyre e deri në …

Më shumë...

Dr. Zenun Gjoci: Arratisja dhe arrestimi artistik i Ahmet Qeriqit

Ahmet Qeriqi dhe Zenun Gjocaj

Kaluan 40 vjet që kur Ahmet Qeriqi, pos tjerash, merret me veprimtari aktive të pandërprerë politike e luftarake, përgjithësisht patriotike formash të ndryshme ilegale e legale. Si i tillë, pak a shumë, u burgos katër herë, duke përjetuar tortura nga organet e sigurimit “shtetëror” jugo-sllav. Përjetimet e tilla i ngriti …

Më shumë...