Kultura

Zymer Mehani: U mbajt Koncerti i Dytë Racital dhe u bë edhe promovimi i librit poetik ”Meloditë e një vajze” i autores Lentiana Lutaj

Redaktori Zymer Mehani, duke folur për librin “Meloditë e një vajze” të poetes Lentiana Lutaj

Dje, më 10 maj 2023, në orët e mbrëmjes, në sallën e Bibliotekës Universitare, në Prishtinë, në prezencë të artdashësve të shumtë, miqve e familjarëve, u mbajt  Koncerti i Dytë Racital dhe u bë edhe promovimi i librit poetik ”Meloditë e një vajze” i autores Lentiana Lutaj. Këtë eveniment kulturor …

Më shumë...

Arbanë Qeriqi-Gashi: “Zëri çlirimtar i luftëtares së lirisë, veprimtares dhe publicistes, Fetnete Ramosaj”

Temë e lexuar  për Konferencën Shkencore Ndërkombëtare: “Roli i grave në jetësimin e shtetit të Kosovës (Aspekte sociale, kulturore, politike nga viti 1980 e deri në ditët e sotme)   Jeta dhe veprat e Fetnete Ramosajt, pa dyshim se zënë vend meritor në mesin e femrave  luftëtare e intelektuale, ndër …

Më shumë...

Mona Agrigoroaiei: Gjuha, dituria dhe fuqia

Mona Agrigoroaiei

Gjuha është një faktor themelor në përvetësimin dhe komunikimin e njohurive, si dhe në formësimin e të kuptuarit tonë për botën përreth nesh. Gjuha nuk është një pasqyrim pasiv i realitetit, por është një forcë aktive që ndihmon në krijimin e të kuptuarit tonë të realitetit. Për më tepër, gjuha …

Më shumë...

Fadil Rexha: Në shtëpinë e Afrim Kalanicës

Fadil Rexha: Në shtëpinë e Afrim Kalanicës

E hënë, 2 maj 2005 Në shtëpinë e Afrim Kalanicës (Katër vjetori i Lirisë së Sllupçanit)  Të shtunën, takova Kryetarin e Shoqatës së Familjeve të Dëshmorëve të Ferizajt, z.Gafurr Bytyqi, i cili më ftoi që të hënen t’i bashkangjitem grupit të tyre, për udhtim drejt Sllupçanit të Likovës. E prita …

Më shumë...

U përurua libri: “Arsimtarët dëshmorë dhe martirë të rënë në luftën e Kosovës 1997-1999″, i autorëve Qazim Berisha e Zymer Mehani!

U përurua libri: “Arsimtarët dëshmorë dhe martirë të rënë në luftën e Kosovës 1997-1999″, i autorëve Qazim Berisha e Zymer Mehani!

Sot në Bibliotekën Kombëtare, “Pjetër Bogdani”  në Prishtinë,  u përurua libri, “Arsimtarët dëshmorë dhe martirë të rënë në luftën e Kosovës 1997-1999″, i autorëve  Qazim Berisha e Zymer Mehani! Autorët, në këtë monografi kapitale, kanë prezantuar biografitë e mësuesve, arsimtarëve e profesorëve shqiptarë, të cilët ranë dhe u martirizuan, në …

Më shumë...

VELI VELIU: Shkrimtarët shqiptarë dhe përkatësia e tyre fetare

VELI VELIU: JEHONA E REÇAKUT NË BOTË        

Krijimtaria letrare e artistike e shkrimtarit të shquar të traditës,  Migjenit, përfshirë poezinë dhe prozën e shkurtër, bashkë me novelat e tij, për herë të parë sjell frymën moderne në letërsinë shqipe! Temat dhe motivet që i trajtoi ky shkrimtar i talentuar janë vjelë drejtpërdrejtë nga jeta e varfër shqiptare …

Më shumë...

Isuf Bytyçi: Osho: “Mendime mbi origjinën e fesë“, Shtëpia botuese FAN NOLI, Tiranë, 2015

Isuf bytyqi

Osho u bën thirrje lexuesve që jetën e tyre ta vështrojnë në një këndvështrim të ri, të çlirohen nga arsyetimet dhe paragjykimet stereotipe, të cilat e gozhdojnë njeriun, e pengojnë t‘i shijojë plotësisht kënaqësitë e jetës.“ Osho është autor indo-amerikan, i cili ka një veprimtari të gjerë dhe tërheqëse, krijuese. …

Më shumë...

Zymer Mehani: BUKUROSHJA E LIRISË

(Në 24-vjetorin e rënies së dëshmores së kombit, Antigona Fazliu) 1 Krah shqiponje n’Qyqavicë Ag mëngjesi në Drenicë Mali seç ushton:  -Antigona rron!… 2 Në tufan e  në stuhi Lufton Gona për liri Popullatës duarthatë U lidh plagë u mjekon vrragë 3 Me fjalën ATDHE në gojë Dhe me dashuri …

Më shumë...

Ibrahim Isuf Shala: Vështrim romanit historik, GURI I BETIMIT, i autorit, Ahmet Qeriqi

Fatmir Graiçevci: "Guri i Betimit", një roman për botën shqiptare në momentet vendimtare

Shënime mbi librin  “GURI I BETIMIT – Kronikë historike letrare” të autorit Ahmet Qeriqi, Botues – Radio Kosova e Lirë. Viti i botimit 2020. Libri ka 453 faqe së bashku me vlerësimet e 4 recensentëve. Libri është i ndarë në gjashtë (6) pjesë, ku secila është e ndarë në kapituj …

Më shumë...

Bedri Tahiri: MONUMENT PËRJETËSIE PËR YJET E DITURISË E TË LIRISË 

Bedri Tahiri: MONUMENT PËRJETËSIE PËR YJET E DITURISË E TË LIRISË 

(Qazim Berisha-Zymer Mehani “ARSIMTARËT DËSHMORË DHE MARTIRË TË RËNË NË          LUFTËN E KOSOVËS (1997-1999)”, Radio Kosova e Lirë, Prishtinë, 2023).                                           Historia e popullit shqiptar është, sa e dhimbshme, aq edhe krenare. Përherë luftëra e beteja, sakrificë e mbijetesë. Fati i popullit tim është edhe fati im,- thoshte mendjendrituri ynë, Pjetër …

Më shumë...

Nasip Kaçi: Jakov Xoxa , shkrimtar i shquar viteve 70-të

Jakov Xoxa (1923 - 1979), shkrimtari ndër më të dalluarit e letërsisë shqipe

Para pak ditësh në Tiranë u përkujtua 100 vjetori i shkrimtarit të shquar Jakov Xoxa, autori i romaneve  “ Lumi i Vdekur “ , “ Juga e bardhë “, “ Lulja e kripës “ dhe shumë veprave të tjera në disa gjini  letrare. Jakov Xoxa lindi në Fier më 1923. …

Më shumë...

Fadil Shyti: ME LEKË E PA LEKË?!

Fadil Shyti

-Kjo është jeta, ku ziejnë gënjeshtra dhe e vërteta?!   ME LEKË E PA LEKË?!   (KËSHTU, PO IKËN JETA NË RRAFSHLARTË APO NË HENDEK?!)                                           Nderi pa lekë, Turpi, me lekë, Amoraliteti, me lekë, Morali, pa lekë!   Besnikëria, pa lekë, Tradhtia, me lekë, Mercenarizmi, me lekë, Heroizmi, pa …

Më shumë...

Doli nga Shtypi monografia: “Arsimtarët dëshmorë e martirë të rënë në Luftën e Kosovës 1997-1999

  DOLI NGA SHTYPI MONOGRAFIA “ARSIMTARËT DËSHMORË DHE MARTIRË TË RËNË  NË LUFTËN E KOSOVËS (1997-1999)” E BASHKAUTORËVE QAZIM BERISHA E ZYMER MEHANI (SHB “RADIO KOSOVA E LIRË”, Prishtinë 2023)   Përpjekja dhe lufta e vazhdueshme për gjuhën dhe shkollën shqipe, ishin pjesë përbërëse e luftës së popullit shqiptar për …

Më shumë...

Dr. sc. Bekim Vishaj: 18 PRILL – DITA NDËRKOMBËTARE E MONUMENTEVE

Dr. sc. Bekim Vishaj: 18 PRILL – DITA NDËRKOMBËTARE E MONUMENTEVE

Në vitet e pasluftës e deri në ditët e sotme, në Kosovë është punuar në fushën e trashëgimisë kulturore, është investuar në restaurimin e shumë prej monumenteve me vlera historike, kulturore dhe arkitekturore, por në vendin tonë, ende ka objekte të cilat kanë vlera të rëndësishme për historinë tonë, por, …

Më shumë...

Albert Z. ZHOLI: Një libër për Todo Bojdanin, partizani që mori në dorëzim Radio Tiranën në nëntor të vitit 1944

Albert Z. ZHOLI: Një libër për Todo Bojdanin, partizani që mori në dorëzim Radio Tiranën në nëntor të vitit 1944

Keni në dorë një libër të natyrës monografike, që ju sjell në vëmendje jo thjesht një personazh plot jetë e shkëlqim, siç është Todo Bojdani, por edhe rrënjët dhe tokën ku u rrit, jetoi e bëri emër ai. Kjo lloj letërsie po bëhet gjithnjë edhe më e lëvruar, por edhe …

Më shumë...

Sabit Jaha: GËRSHET KUJTIMESH DHE KRIJIMESH

Feriz Faik Guri (2.7.1970 – 22.4.1999)

(Gafur Gashi “KUJTIME PËR FERIZ GURIN – KOMANDANT SHPATA”, SHB “SAS”, Prishtinë, 2023)   Dorëshkrimi i Gafurr Gashit, “KUJTIME PËR FERIZ GURIN – KOMANDANT SHPATA” për mua kishte një domethënie dydimensionale: e para se, Gafurri ishte nxënës imi gjatë fillimviteve të 80-ta (kur jepja mësime të gjuhës dhe të letërsisë …

Më shumë...