Kultura

Ahmet Qeriqi: Përpjekjet për ta paraqitur dialektin e gegërishtes të viktimizuar nga regjimi socialist i kohës, janë anakronike e antikombëtare II

Ahmet Qeriqi

Duhet të shfletohen studimet e  të Madhit, Aristidh Kola për të parë dhe për të u bindur me gjuhën e fakteve se greqishtja e sotme nuk bën dot pa shqipen arvanitase. Me gjuhën e fakteve argumentohet se dialekti toskë ka qenë dhe është shumë më i begatë me fjalë e …

Më shumë...

Adil Fetahu: PËRSE SHKRUAJMË?

Adil Fetahu

Që në fillimet e historisë njerëzore, njeriu ka treguar interes të shënojë atë që dëshiron ta thotë. Kështu, Samaritanët filluan të shkruajnë gjuhën e tyre, e cila përbëhej nga fije të vizatuara në baltë, në kocka ose në metale. Më pas, erdhi faza e shkrimit fotografi, ku fjala shprehej nëpërmjet …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: TRAJTIMI I BUKURISË NË KOHË PANDEMIE

(Remzi Limani, “55 LETRA NGA KARANTINA”, prozë poetike, botoi Shtëpia botues “ARSA”, Prishtinë 2022, libri ka 130 faqe; format xhepi. ISBN 978-9951-724-10-4) PROLOG Libri “55 LETRA NGA KARANTINA”, është shkruar në Prishtinë, në një kohë të pa frymë, kur për shkak të pandemisë globale kishte mbyllje të detyrueshme me vendime shtetërore …

Më shumë...

Albert Z. ZHOLI: ARAT PO I LËNË, PO MARRIN KURBETIN, CA MALLKOJNË TOKËN, CA MALLKOJNË SHTETIN…

Albert Z. Zholi

Është një orkestër e vogël me katër vetë. Këndojnë dhe u bien veglave muzikore, duke i rënë cep më cep lagjeve të Athinës. Por më shpesh i gjen nën këmbët e Akropolit e në lagjen “Plaka”, ku i gjetëm edhe ne për herë të parë …Lagja “Plaka”. Mos vallë është …

Më shumë...

Shkolla Shqipe në Zvicër shembull se si punohet në shërbim të gjuhës dhe kulturës kombëtare!

Shkolla Shqipe në Zvicër shembull se si punohet në shërbim të gjuhës dhe kulturës kombëtare!

Një kuis diturie, mirë i organizuar, dëshmoi angazhimin e nxënësve të shkollave shqipe, në ruajtjen e gjuhës dhe kulturës kombëtare.     Nxënësit dëshmuan dashurinë dhe përkushtimin ndaj gjuhës amtare Në vazhdimësi “Shkolla Shqipe” në Zvicër na ka gëzuar me sukseset dhe rezultatet e shkëlqyeshme në procesin mësimor. Në fund të …

Më shumë...

Darka e fundit dhe Dita e parashikimit të zezonës, “Vidovdani”, tre kapituj nga romani “Guri i Betimit” i autorit, Ahmet Qeriqi

Fatmir Graiçevci: "Guri i Betimit", një roman për botën shqiptare në momentet vendimtare

Në mbrëmjen, e cila ende përcëllonte nga vapa e ditës dhe përcillej me një mungesë ajri të pastër, dy taborët e mëdhenj kishin marrë pamje të një qetësie përpara furtunës mizore, e cila nuk vinte nga natyra, as nga Zoti, por nga sundimtarët, që pretendonin të ishin zotër në tokë, …

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: PROGRAM CILËSOR, BASHKËKOHOR EUROPIAN

Dr. Skënder Demaliaj

Reforma arsimore është e lidhur me nevojën për një kontribut të efektshëm në zhvillimin ekonomik të vendit, me zhvillimin demokratik të tij dhe për një ndikim më të madh në integrimin e ardhshëm europian. Shkolla e lartë e ka mision dhe i ka mundësitë të ndihmojë në realizimin e saj. …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Dy intelektualë ndër më meritorët dhe më të dëshmuarit e kombit, Rexhep Qosja dhe Pëllumb Xhufi

Ahmet Qeriqi: Dy intelektualë ndër më meritorët dhe më të dëshmuarit e kombit, Rexhep Qosja dhe Pëllumb Xhufi

Përzgjedhja ime, për të vlerësuar  nga mesi i qindra intelektualëve të njohur të kombit,  vetëm i dy emrave të veçantë, mund të ngjallë reagime, mos pëlqime, sepse jo të gjithë pajtohen se akademikët, Rexhep Qosja dhe Pëllumb Xhufi janë më meritorët,  më të zgjedhurit, më të kompletuarit, më të diturit, …

Më shumë...

Festë e madhe sportive në Volketswil të Kantonit të Zyrihut

Festë e madhe sportive në Volketswil të Kantonit të Zyrihut

Në vazhdimësi “Shkolla Shqipe” në Zvicër na ka gëzuar me sukseset dhe rezultatet e shkëlqyeshme në procesin mësimor kësaj radhe na gëzoi me aktivitetet e shkollës. Një garë sportive tepër mirë e organizuar nga mësuesit, prindërit nën drejtimin e mësuesit dhe veprimtarit të palodhur Vaxhid Sejdiut Një garë sportive që …

Më shumë...

Shkolla Shqipe – Zvicër organizon promovimin e krijimtarisë letrare të Bedri Dedjes

Shkolla Shqipe – Zvicër organizon promovimin e krijimtarisë letrare të Bedri Dedjes

Të premten, me datën 17 qershor Shkolla Shqipe – Zvicër organizoi promovimin e krijimtarisë letrare të Bedri Dedjes me titull “Bedri Dedja… fjalë të përzgjedhura, krijimtari që rrezaton, një jetë për fëmijët – për të ardhmen e njerëzimit ” Programin e hapi drejtuesi dhe organizatori i kësaj mbrëmje kulturore Dr. …

Më shumë...

TEFTA CAMI: NJË TAKIM MBRESËLËNËS NË DITËN E JETIMËVE NË BASHKINË E TIRANËS I

TEFTA CAMI: NJË TAKIM MBRESËLËNËS NË DITËN E JETIMËVE NË BASHKINË E TIRANËS I

Më 20 maj të këtij viti, Bashkia e Tiranës me inisiativen e propozimin e drejtorit të Përgjithshëm të Institutit Kombëtar të Integrimit të Jetimëve Shqiptarë, z.Ilir Çumani, organizoi takimin në sallën e Këshillit Bashkiak me disa personalitete të kulturës e arteve dhe të sporteve, që ishin rritur jetim dhe kishin …

Më shumë...

TEFTA CANI: NJË TAKIM MBRESËLËNËS NË DITËN E JETIMËVE NË BASHKINË E TIRANËS II

TEFTA CANI: NJË TAKIM MBRESËLËNËS NË DITËN E JETIMËVE NË BASHKINË E TIRANËS II

Në vitin 2019 ka hapur tek Muzeu Kombëtar një ekspozitë me 80 vepra të tij me rastin e 80 vjetorit të lindjes. Skulptori është i njohur dhe ka krijuar një traditë të bukur në punimet me mermer e alabastër, gurë natyral e qeramikë, instilacione metalike, vepra konceptuale, grafike e imazhe …

Më shumë...

Blerim Bajraktaraj: Vështrim rreth librit publicistik “Ecje nëpër kujtime” të autorit Adem Lushaj

Blerim Bajraktaraj: Vështrim rreth librit publicistik "Ecje nëpër kujtime" të autorit Adem Lushaj

Ishin vitet dymijë, kur pas studimeve fillova një angazhim të lehtë në zhvillimet e asaj kohe në komunën e Deçanit, si pjesë e jetës politike dhe shoqërisë civile. Aty dalëngadalë fillova edhe njohjen me Adem Lushaj, autorin e librit “Ecje nëpër kujtime”. Unë, me profesion jam arkitekt, dhe puna ime …

Më shumë...

Koncert i 5-vjetorit të Korit Siparantum

Koncert i 5-vjetorit të Korit Siparantum

Kori Siparantum është duke bërë përgatitjet e fundit për koncertin e nesërm që shënon 5 vjetorin e themelimit të korit. Një rrugëtim i gjatë me plotë sfida dhe suskese. Përgjatë këtyre viteve Kori Siparantum ka shënuar suksese të shumëta duke qënë pjesëmarrës në festivale të ndryshme evorpiane, duke i sjellur …

Më shumë...

Adil FETAHU: LIBËR I NGJARJEVE HISTORIKE NË KOSOVË

Adil FETAHU: LIBËR I NGJARJEVE HISTORIKE NË KOSOVË

(Jusuf Zejnullahu: REZISTENCA E THYER, botoi SAS,Prishtinë,2019) Disa fjalë për autorin Jusuf Zejnullahun, ish-kryeministër i Kosovës në vitin 1990, në kohën kur Serbia me akte formale-juridike dhe me veprime reale të dhunshme e suprimoi autonominë e Kosovës,- e njohin vetëm brezi i rritur i asaj kohe. Para se të vinte …

Më shumë...

Brikena Cani: Liria individuale e artistit të talentuar Anri Sala, me origjinë shqiptare, prezantohet në qytetin e Bergamos

Instalimi i artistit shqiptar Anri Sala,  Transfigurimi, u prezantua në eskluzivitet në Bergamo në Sallën e Kapriatave mes një publiku entuziast në një kontekst antik dhe modern në të njëjtën kohë. Liria individuale e artistit të talentuar Anri Sala, me origjinë Shqiptare dhe të mirënjohur nga publiku ndërkombëtar, prezantohet ne …

Më shumë...