leoni

Kultura

Fadil REXHA: ERRËSIRËN E THELLË TË MESNATËS…

(Kushtuar rezistencës heroike të Rexhep MALËS e Nuhi BERISHËS)   Errësirën e thellë të mesnatës e qanë puna e të rinjve në Atdheun e robëruar për ditë më të mira për ditë me dritë…   Errësirën e thellë të mesnatës e qanë nuhatja e langojve portë më portë e rrugë …

Më shumë...

Fadil Shyti: Vështrim për librin, “Rexhep Malaj në kujtimet e mia”, të veprimtarit atdhetar Sherif Sherifi

 Fadil Shyti: DUKE LEXUAR VEPRËN, "REXHEP MALAJ NË KUJTIMET E MIA" TË VEPRIMTARIT ATDHETAR,  SHERIF SHERIFI

Fadil Shyti: Vështrim për librin, “Rexhep Malaj në kujtimet e mia”, të veprimtarit atdhetar Sherif Sherifi, botuar në Prishtinë, 2023 Të shkruash për vepra të tilla të një kronologjie biografike për heronjtë dhe heroinat e popullit tonë, në radhë të parë është nder, është forcë dhe kurajë, por mbi të …

Më shumë...

Adil Fetahu: PARASHIKIMET E ZYMTA DHE TALLJET E BEN BLUSHIT NË ROMANIN ‘’KOMPLOTI’’

(Ben Blushi: ‘’KOMPLOTI’’, botoi ‘’Pegi’’Tiranë, dhe ‘’Dukagjini’’ Prishtinë)  Në kontinuitet me romanet e tij të mëparshme: ‘’Hëna e Shqipërisë’’ dhe ‘’Kandidati’’, romani i dhjetë i shkrimtarit Ben Blushi mban titullin ‘’Komploti’’. E themi në kontinuitet me dy romanet e mëparshme, sepse në romanin ‘’Hana e Shqipërisë’’, poashtu parashihej se pas …

Më shumë...

Lutfi Coka: Motive për jetën

Halit Coka

Djemt e shqipërisë Tani si zogjtë e qyqes, Nepër botë sillen Si lypës!… Kush nuk ka besim  Tjetrin njëllos, Kush nuk ka moral Tjetrin përdhos!.. Njeriu ushqehet Me ushqime plot, Bisha ushqehet Me turi ç’ka rrok!. Njeriu vlerësohet Nga mendja në kokë, Ai gjithëmonë ka afër Atë që e kupton. …

Më shumë...

Gani Morina: Ju flet, K o s o v a e L i r ë !

Gani Morina FAMILJA SHQIPTARE - KJO KALA !

Ngricë, acar si çdo janar, Jehoi zëri, nga ato shkrepa Shkëndijë drite, në atë errësirë Ju flet, K o s o v a  e  L i r ë  !   Për herë të parë, ky zë shekujsh Jehonë e pushkëve të lirisë Është vet kënga e luftëtarëve Në këtë pjesë …

Më shumë...

Lumnie Klinaku: Ju flet Kosova e lirë

Në këndin e dhomës së vjetër kuzhinë, një rrobaqepëse dollap kish kohë që aty rri,  mbi të, një radio që s’ish veçse një kuti  sot dukeshin si një mbretëri.    Minutat afroheshin, dhoma mbushej plot, Fqinjë, daja, kushërinj u mblodhën pa e bërë me llaf.  Sy e veshë nga ajo …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Radion e kam ble me ngue Tiranën, jo Beligradin

Ahmet Qeriqi: Radion e kam ble me ngue Tiranën, jo Beligradin

Rrëfim autentik, dokumentar  e artistik,  i Hafir Rrahmanit nga Krojmiri E mora veten, pasi u martova. Tokë e mal kisha boll, por edhe dhen e dhi, kie, lopë. Fillova me punue dhe punt m shkojshin marë. Gjinja, n fillim m kqyrshin si t mjer’ t’ pa bamë hesap, si familje …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Çuditërisht!

Mehmet Bislimi

Me dashje do thosha diçka sikur ta gjej atë që të tjerët nuk e kanë thënë     çuditërisht nuk kishte mbetur as edhe një pëllëmbë vend rrugën kishin zënë thashethemexhinjtë mbi atë që nuk shkruhet e nuk thuhet     çuditërisht më kishte shtënë forca e muzës së parë …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: Doli Numri Dhjetë i Revistës „Bashkimi“ në Uster të Zvicrës

Vaxhid Sejdiu: Doli Numri Dhjetë i Revistës „Bashkimi“ në Uster të Zvicrës

Festat e  fundvitit sollën edhe numrin dhjetë të revistës “Bashkimi” në Uster të Zvicrës, e cila sjell në faqet e saj rezultatet e një pune dhe përkushtimi të vazhdueshëm në ruajtjen e gjuhës dhe kulturës kombëtare. Tani më Shoqata “Bashkimi” është bërë emër i përveçëm në mesin e shoqatave kulturore …

Më shumë...

Mbrëmja festive e Vitit të Ri 2024 në TV-Dielli, solli një segment autentik, burimor, të moderuar të këngës së sotme shqipe

Mbrëmja festive e Vitit të Ri 2024 në TV-Dielli, solli një segment autentik, burimor, të moderuar të këngës së sotme shqipe

Prej themelimit dhe fillimit të transmetimit të programit më 15 nëntor 2016,  TV-Dielli,  i ka kushtuar dhe i kushton rëndësi të posaçme këngëve burimore shqiptare, melosit autentik i amalgamuar dhe i ricikluar gjatë shekujve nga Iliria e Dardania, te Arbëria e Shqipëria. Në shtrirjen e vet sinkronike dhe diakronike, kënga …

Më shumë...

Isuf Ismaili: Aleksandër Çipa poet, analist, gazetar, publicist e njeri i shkëlqyer dhe përurimi i librit të tij

Isuf Ismaili: Aleksandër Çipa poet, analist, gazetar, publicist e njeri i shkëlqyer dhe përurimi i librit të tij

Para pak ditësh në bibliotekën e Cyrihut, u përurua vepra “Dheas të fjalës” e shkrimtarit, gazetarit, publicistit, analistit të shkëlqyer Aleksandër Çipa. Bashkë me veprën e tij studimore, kritike e letrare, Aleksandër Çipa solli edhe dritën e Pilurit që ëmbëlsisht nga lartësia e shikon Jonin, solli erën e ajrin e …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: Në Zyrih të Zvicrës u promovua libri i Aleksandër Çipës “Dheas të fjalës”

Vaxhid Sejdiu: Në Zyrih të Zvicrës u promovua libri i Aleksandër Çipës “Dheas të fjalës”

Libri “Dheas të fjalës” është një libër ndryshe nga shumë libra të botuar kohëve të fundit, autori është një gazetar, që dallon nga shumë gazetarë të tjerë, një publicist, i cili me thellësinë e mendimit gërryen mendime tjera, një poet që mban ison këngës së atdheut. Aleksandër Çipa, ka lindur …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Fjala poetike e Ragip Gjoshit, rrugëtim nëpër ecejaket e lirisë

Ahmet Qeriqi: Fjala poetike e Ragip Gjoshit, rrugëtim nëpër ecejaket e lirisë

Në mesin e krijuesve, poetë e shkrimtarë të Kosovës, radhiten disa emra të njohur, të cilët kanë shkruar dhe i  kanë botuar veprat e tyre, kryesisht me tematikë atdhetare, shoqërore, të frymëzuara veçmas nga lufta heroike dhe  fitimtare e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Në këtë mes shquhet edhe  profesori, intelektuali, …

Më shumë...

Fragmente recensionesh për romanin, “Guri i Betimit” nga: Osman Osmani, Mehmet Bislimi, Kadri Rexha, Isuf Ismaili e Fatmir Graiçevci

Fatmir Graiçevci: "Guri i Betimit", një roman për botën shqiptare në momentet vendimtare

Osman Omani: Ahmet Qeriqi, meriton lëvdata të mëdha për paraqitjen artistike të ngjarjeve historike, zhvillimin e personazheve dhe tematizimin e aspekteve si feja, përkatësia etnike dhe ndryshimet gjeopolitike. Është interesante të mësohet se romani plotëson mungesën e trajtimit në portretizimin e Kosovës mesjetare edhe nga autorë të tjerë shqiptarë. Përdorimi …

Më shumë...

ADIL FETAHU: SHKOLLA NORMALE ‘’SAMI FRASHËRI’’, PRISHTINË (1941-1944)

SHKOLLA NORMALE ‘’SAMI FRASHËRI’’, PRISHTINË (1941-1944) Në historinë e shkollave normale për përgatitjen e mësuesve shqiptarë, duhet përmendur një varg shkolla të tilla, në të cilat u përgatitën mësues për shkollat shqipe,  duke filluar nga Shkolla Normale  Arbëreshe-Kroate në Arbresh të Zarës (1866-1956), shkolla normale (turke, ‘Darulmualim) në Shkup,  Manastir …

Më shumë...

Zymer MehaniL Romani, “Degdisja” i shkrimtarit, Bedri Tahiri – himn për ripërtërirjen dhe qëndresën shqiptare

“Cerberët e Përtej Tunës na kishin tëhuajsuar në vatrat tona. Paskëtaj, ore lum vëllai, morëm botën në sy: kah sytë, këmbët!”.  (Bedri Tahiri, romani “Degdisja”)Duhet të jemi të vetëdijshëm se besueshmëria e të dhënave të paraqitura në romanin “Degdisja” të shkrimtarit Bedri Tahiri është e saktë. Pra, gjithashtu duhet të …

Më shumë...