driloni com
vala – old
vipa
Fillimi / Botimet

Botimet

Dilaver Goxhaj; Historia e Shqipërisë kalon edhe nga Butka

http://www.radiokosovaelire.com/prof-dr-hakif-bajrami-retorika-frytdhenese-klanore-apo-maskim-tradhtie-per-statusin-e-kosoves/

(Mendime rreth librit me të njëjtin titull, i autorit, Ylli Polovina) Debati për të kaluarën ka filluar të zhvillohet në Shqipëri këto tre dekadat e fundit në shumë mënyra, veçanërisht për Luftën Nacional-Çlirimtare prej autorëve që janë të angazhuar shpirtërisht me të, ku prej shumë prej botimeve historke rreth saj, ...

Më shumë...

Përurohen librat e Martin Çunit, “Universi i Jetës” dhe “Lulet e jetës”

Përurohen librat e Martin Çunit, “Universi i Jetës” dhe “Lulet e jetës”

Të premten, më 25 maj, në amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare, “Pjetër Bogdani”, në Prishtinë,  përurohen veprat: “Universi i jetës” dhe “Lulet e jetës”, të autorit, Martin Çuni. Përurimi i librave fillon në orën 12.oo, ndërsa po atë ditë, në ambientet e Bibliotekës Kombëtare,  prej orës 11.00 e deri në orën ...

Më shumë...

Dolën nga shtypi librat: “Gjergja me Adema” dhe “Riliri i Ritrollit”, të autorit Selman Dervishi

Dolën nga shtypi librat: “Gjergja me Adema” dhe “Riliri i Ritrollit”, të autorit Selman Dervishi

Autori i librave: “Gjergja me Adema” dhe “Riliri i Ritrollit”, Selman Dervishi, është veprimtar dhe krijues, i cili qysh pas mbarimit të luftës jeton në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Pasionin e tij për fjalën e meditimin poetik i  ka paraqitur  deri tani në 21 libra të botuara prej vitit ...

Më shumë...

Ilegali i hapjes së dyerve të lirisë

Ilegali i hapjes së dyerve të lirisë

( Vështrim për librin: Ilegal viteve shtatëdhjetë, i autorit, Gani Sylaj) Veprimtari i palodhshëm i Lëvizjes Kombëtare, që nga vitet 70 të shekullit të kaluar e deri sot, Gani Sylaj  ka nxjerrë në dritë librin me rrëfime e tregime dokumentare, titulluar: “Ilegal, viteve të shtatëdhjetë” të cilin do të përpiqem ...

Më shumë...

Doli në dritë, “Fjalori i termave bazë teknikë”, shqip-gjermanisht, gjermanisht-shqip i autorit, prof, dr.Gani Pllana

Doli në dritë, “Fjalori i termave bazë teknikë”, shqip-gjermanisht, gjermanisht-shqip i autorit, prof, dr.Gani Pllana

Pas një pune disa vjeçare doli në dritë vepra “ Fjalor i termave bazë teknikë ( mekanikë, elektricitet, ndërtim) shqip-gjermanisht, gjermanisht – shqip” të autorit. prof, dr.Gani Pllana. Fjalori  përmban 3000 terma e togfjalësha, që janë më të përdorshmit në terminologjinë e sotme të mekanikës, elektricitetit dhe ndërtimit.  Recensent të ...

Më shumë...

Ali Aliu-Kelmendi: Parathënia e librit: “Koha e Ribërjes “ e autorit, Ismet Hajrullahu

Ali Aliu-Kelmendi: Parathënia e librit: “Koha e Ribërjes “ e autorit, Ismet Hajrullahu

Në përmbledhjen e shkrimeve te Ismet Hajrullahut “Koha e ribërjes” janë përfshirë artikuj të botuar në shtypin shqiptar në periudha të ndryshme. Në këto shkrime janë trajtuar tema që ngërthejnë në vete problem, me të cilat ëagtë ballafaquar populli ynë në përgjithësi dhe në veçanti ajo pjesë e tij, që ...

Më shumë...

Albert Z. Zholi: Romani autores, Mina Çaushi, “KAPEDAN PA SARAJE”, një qasje ndryshe

Albert Z. Zholi: Romani autores, Mina Çaushi, “KAPEDAN PA SARAJE”, një qasje ndryshe

Romani “KAPEDAN PA SARAJE” i autores Mina Çaushi vjen pranë lexuesit kur autorja më parë është prezantuar në disa gjini letrare si poezi, tregime, novela, tregime për fëmijë, etj. Kjo nismë e autores vjen si rrjedhë e një akumulimi jetësor të bollshëm dhe të seleksionuar, leximit të krijuesve më të ...

Më shumë...

Zeqir Bekolli: Lëvizja ilegale, një përpjekje për çlirim dhe bashkim kombëtar

Zeqir Bekolli: Lëvizja ilegale, një përpjekje për çlirim dhe bashkim kombëtar

(Gani Sylaj:”Ilegal i viteve shtatëdhjetë”, botues Shoqata e të Burgosurve Politikë të Kosovës”, Prishtinë 2018) Libri “Ilegal i viteve shtatëdhjetë”, autor Gani Sylaj, veprimtar dhe ish i  burgosur politik, për subjekt ka kujtimet e tij për veprimtarinë ilegale dhe legale. Që në nismë të këtij libri, autori thotë se moto ...

Më shumë...

Lulëzim ETEMAJ: Trilogjia “GJERGJAT NË DRITA PËRKRENARESH”, e shkrimtarit Avni Dehari

Lulëzim ETEMAJ: Trilogjia “GJERGJAT NË DRITA PËRKRENARESH”, e shkrimtarit Avni Dehari

Dragoi“, “Udhëkryqi”, “Flakadanët e lirisë“, janë romanet për fëmijë, të cilat autori Avni Dehari i ka përmbledhur në kuadër të trilogjisë me titull “Gjergjat në drita përkrenaresh”, të botuar nga Shtëpia Botuese “Orfeu”, këtë vit, në Prishtinë. Siç mund të paramendohet edhe nga titulli i trilogjisë, boshti i saj është ...

Më shumë...

Prof.dr.Sabahajdin Cena: Mos-harresa në shërbim të kujtesës historike

Prof.dr.Sabahajdin Cena: Mos-harresa në shërbim të kujtesës historike

(Me rastin e promovimit të librit “NATO Intervention in Kosova”, të  autorit Prof.dr.Nusret Pllana, në shenjë të 19 vjetorit intervenimit të NATO – s në Kosovë ) “Dhe s’ ka fuqi, nuk ka që hovin ma t’ na ndali, dhe t’ harrohet emni që mbeti me shekuj si kala. Se ...

Më shumë...

Doli nga shtypi libri “Rrëfime dhe tregimi i autorit, Sheqir Zeneli

Doli nga shtypi libri “Rrëfime dhe tregimi i autorit, Sheqir Zeneli

Sheqir Zeneli, veteran i arsimit, veteran i UÇK-së, i burgosur politik dhe  anëtar i stafit të Radios-Kosova e Lirë gjatë luftës, ka nxjerrë në dritë librin: “Rrëfime dhe tregime”. Në këtë libër, autori ka radhitur disa nga rrëfimet e tij jetësore, fillimisht në vendlindjen e tij, në Prapashticë, pastaj vazhdimin ...

Më shumë...

Prof. Dr. Zymer U. Neziri: “Ali Kelmendi, E vërteta për kufirin e vjetër Çakorr-Hajlë- Kullë”

Prof. Dr. Zymer U. Neziri: "Ali Kelmendi, E vërteta për kufirin e vjetër Çakorr-Hajlë- Kullë"

Ali Kelmendi, një zë serioz nga Cyrihu se Kosova humb territor me Marrëveshjen e Vjenës (Ali Kelmendi, E vërteta për kufirin e vjetër Çakorr-Hajlë- Kullë, shtëpia botuese ”Rugova Art”, Prishtinë, 2018. Fjalë përuruese në Prishtinë, në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës, më 9 mars 2018)                       Të nderuar të pranishëm, të nderuar ...

Më shumë...

Doli nga shtypi përmbledhja poetike: “Universi i jetës” e poetit, Martin Çuni

Doli nga shtypi përmbledhja poetike: “Universi i jetës” e poetit, Martin Çuni

Martin Çuni, përveç veprimtar, i burgosur politik, luftëtar i lirisë, gazetar e redaktor i Radios-Kosova e Lirë gjatë luftës, ai  është emër i njohur edhe i krijimtarisë artistike. Deri tani ka botuar përmbledhjet poetike: Jetë e furtunë, Ëndrra shëtit pa mua, si dhe veprat letrare e publicistike: Reportazhe lufte, Jetë ...

Më shumë...

Doli nga shtypi libri: Januz Bajçinca me bijtë: Ruzhdiun dhe Nebihun

Doli nga shtypi libri: Januz Bajçinca me bijtë: Ruzhdiun dhe Nebihun

Në përpjekje për të ndriçuar jetën dhe veprën  e luftëtarëve të NDSH-së, Ahmet Qeriqi ka nxjerrë në ditë monografinë: “Januz Bajçinca me bijtë Ruzhdiun dhe Nebihun”. Kjo është monografia e tretë në radhë e këtij autori për jetën dhe veprën e luftëtarëve të NDSH-së, luftën, qëndresën dhe fatin e tyre ...

Më shumë...

Redaksia, Dëshmorët e UÇK-së, ka nxjerrë në dritë monografinë, “Feniksët e lirisë-17″

Redaksia, Dëshmorët e UÇK-së, ka nxjerrë në dritë monografinë, “Feniksët e lirisë-17"

Redaksia, Dëshmorët e UÇK-së, ka nxjerrë në dritë monografinë, “Feniksët e lirisë-17, ku janë përshirë biografitë e 78 dëshmorëve të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Bujanocit e Medvegjës dhe të Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare.  Dëshmorët, biografitë e të cilëve janë përfshirë në këtë vëllim janë: ADEM ...

Më shumë...