leoni

Botimet

Doli nga shtypi libri, “Thirrjet e kohës”, i autorit, Kadri Rexha

Studimet e prezantuara  në këtë libër të autorit, mr. Kadri Rexha i përkasin një periudhe gati dyzet-vjeçare dhe datojnë qysh prej kohës kur kritiku i ardhshëm i letërsisë, shkrimtari e veprimtari,  Kadri Rexha ndodhej   në rrugën e tij, jo vetëm të krijimit të identitetit krijues, duke gjurmuar shtigje drejt lirisë …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri: “Vështrime letrare” i autorit, Zenun Gjocaj

Botuar nga Radio-Kosova e lirë dhe financuar nga komuna e Junikut, doli nga shtypi libri: “Vështrime letrare” i dr. Zenun Gjocajt ( 1943-2013).  Autori, këtë vepër e kishte lënë në dorëshkrim dhe nuk arriti ta botojë për së gjalli. Vepra, “Vështrime letrare” përbehet nga një mori studimesh të temave të  …

Më shumë...

U botua libri, “Pallati i Shqiponjave”, i autorit, Halit Gashi

Halit Gashi është një krijues serioz, i cili tashmë ka krijuar stilin e vet të veçantë: si në poezi, ashtu edhe në prozë.  Libri i tij që e kemi në duar, dallohet për eksperimentimin që ka bërë autori në gjetjen e formave të reja të shprehjes letrare – karakterisitika këto …

Më shumë...

Edhe një monografi për Azem Galicën ku kryetrimi i Drenicës trajtohet, “kaçak mali”

Folkloristi, dr. Mehmet Rukiqi ka nxjerrë në dritë monografinë e titulluar,  “Azem Galica”, në të cilën, ashtu sikur rëndom në pjesën dërrmuese të historiografisë sonë, kryetrimi i Drenicës në vitet 1912-1924, Azem Bejtë Galica trajtohet  “kaçak i maleve”, madje si “Komandant i Lëvizjes Kaçake”, Shote Galica po ashtu si kaçake, …

Më shumë...

Doli në dritë libri: “Në mbrojtje të drejtës dhe drejtësisë”, i autorit, Adil Rr. Fetahu

Analisti, publicisti dhe punëtori i palodhshëm, Adil Fetahu ka nxjerrë në dritë librin voluminoz: “Në mbrojtje të drejtës dhe drejtësisë”, ku  ka prezantuar një duzinë analizash, shënime dhe vështrime aktuale, në të cilat ka trajtuar çështje të ndryshme nga drejtësia, ekonomia, nga çështjet sociale, shkrime për krimet serbe në Kosovë …

Më shumë...

U përurua libri publicistik: “Qëndrime në kohë IV”, i dr. prof. Shefqet Krasniqit

Në sallën e Fakultetit të Studimeve Islame në Prishtinë, më 7 maj 2014 janë përuruar vëllimi i tretë dhe i katërt i librit publicistik, “Qëndrime në kohë” i autorit dr. Shefqet Krasniqi. I pranishëm në përurim ishte kryemyftiu i Kosovës, Naim Tërnava, dekani i Fakultetit të Studimeve Islame, Qazim Qazimi, …

Më shumë...

Doli në dritë përmbledhja poetike: “Melodia e përjetësisë”, e autorit, Gani Pllana

Bota poetike e Gani Pllanës është e pasur dhe e begatshme si në perceptimin poetik të realitetit ashtu edhe të motiveve që trajton në poezinë e tij. Buka, Atdheu, Kosova, e kaluara e rëndë nën robëri, liria, pavarësia, gjendja e rëndës sociale, kurbeti, ndeshtrashat, rëniet e ngritjet, kanë reflektuar në …

Më shumë...

Prof. dr. Nusret Pllana: Gjaku i Dëshmorëve bën historinë e lirisë

 (Refik Gërbeshi, Dëshmorët e Kombit – Mareci ’99, Prishtinë, 2014) Përkufizimi Ka vetëm një rrugë nëpër të cilën ecën historia e lirisë. Ajo është rruga e gjakut të dëshmorëve të kombit, të cilët në kthesën e madhe historike, ishin të gatshëm të falin gjakun për ardhjen e lirisë. Përkufizimi gjaku …

Më shumë...

Xhavit Sadrijaj: Intervenimi i NATO-s në Kosovë ishte rasti historik i kësaj aleance që nga themelimi

Fjala e kolonel Xhavit Sadrijajt në përurimin e  Librit  “INTERVENIMI I NATO-S NË KOSOVË”,  i autorit Nusret Pllana. Libri  u promovua edhe në Berlin I nderuari z. Fadil Ismajli, Ministër i zhvillimit ekonomik të Republikës së Kosovës I deruari Ambasador i Republikës së Kosovës, z. Skender Xhakaliu Të nderuar përfaqësues …

Më shumë...

Hajriz Mamaj: Në Berlin u promovuan veprat e Dr.Nusret Pllanës

( Fjalë rasti me rastin e promovimit të librit “Terrori i  Serbisë pushtuese mbi shqiptarët  1844-1999” ) Të nderuar  bashkatdhetarë, i nderuar ministër Fadil Ismaili, i nderuar  ambasador zoti Skender  Xhakaliu, I nderuar prof dr.Afrim Hoti, i nderuari Kolonel Xhavit Sadrijaj, të nderuar përfaqësues të ambasadës së Kosovës,të nderuar përfaqësues …

Më shumë...

Një libër me rrëfime autentike për Golgotën e Tivarit

Libri dokumentar i Haxhi Birinxhikut, “Dëshmi për Tivarin”, është një vepër e arrirë dokumentare, ku trajtohet kjo Masakër ende e panjohur sa duhet. I lindur dhe i rritur në Drenicë, Haxhi Birinxhiku qysh fëmijë kishte dëgjuar sa e sa herë për tmerret që kishin përjetuar shqiptarët e Drenicës dhe të …

Më shumë...

Mustafë Krasniqi: KËTU JAM PËR T’I LUFTUAR ARMIQTË

Dje në Munchen të Gjermanisë, 22.03.2014, u bë promovimi i librit të autorit, Ibish Nezirit, monografi për dëshmorin e Kombit, Xhemajl Fetahaj. Promovimin e hapi Gëzim Osmani kryetar i LPK-së për Gjermani, ndërsa moderatorë ishte Lindita-Halili-Emini. Fjalën e hapjes e bëri Mr. Hasan UkëHaxhaj, njëherë edhe redaktor i librit në …

Më shumë...

Dr. Zenun Gjocaj: Romani “Burgu” vepër autobiografike, meditative, historiko-letrare

Pos veprimtarisë 40- vjeçare politike, arsimore, publicistike e shkencore, përjetimet e veta Ahmet Qeriqi i ngriti në dy proza me tematikë të veçantë letraro- artistike: “Meditime në arrati” (2002) dhe “Burgu” (2004) Për hartimin e romanit të dytë kryesisht autobiografik “Burgu“, autori nuk e ka pasur gjithaq lehtë. Tani, pas …

Më shumë...

Dashnim Hebibi: Përurohet monografia e SH.H

Kryesia e Shoqatës Humanitare “Medvegja”, me qendrën e saj në Fully të Zvicrës, bashkë me anëtarët e saj, pas Medvegjës, Prishtinës, Fully, Brukselit e Berlinit, ditë më parë, monografinë: ” 30 vjet në shërbim të kombit”, që pa dritën e botimit para disa muajve, e promovuan edhe në kryeqendrën e …

Më shumë...

Ibish Neziri: Në përurimin e librit „Rexhep Malaj zjarrë lufte që nuk shuhet“

Miq të nderuar, kur mora ftesën nga miku im dhe i juaj Agim Sulejmani për të marrë pjesë në këtë festë të librit aq sa u ndjeva i nderuar, njëkohësisht u ndjeva edhe i shqetësuar: Si do të shkoja në promovimin e librit pa e lexuar librin? Këtë shqetësim shumë …

Më shumë...

“Fati i luleve”, një vepër monumentale për jetën dhe veprën e Jusuf Gërvallës, shkruar nga bashkëveprimtari, Kadri Rexha

Është e mirënjohur legjenda biblike mbi fatin e Josifit, birit të Jakobit, të cilin vëllezërit ziliqarë e kishin shitur si skllav, meqë ata konsideronin se babai e donte më shumë nga të tjerët. Jusufi i historisë shqiptare, ka diçka të përbashkët me emnakun e tij të kujtesës biblike. Jusufi ynë …

Më shumë...