Botimet

Përurohet monografia: “Rexhep Malaj, zjarr lufte që nuk shuhet” e autorit, Agim Sylejmani

Monografia “Rexhep Malaj, zjarr lufte që nuk shuhet” e autorit, Agim Sylejmani  përurohet sot, në orën 15.00  në amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës, në Prishtinë. Kjo monografi përurohet sot rastin e 30-vjetorit të rënies së Rexhep Malës dhe Nuhi Berishës. Këta dy dëshmorë  kanë rënë në Altarin …

Më shumë...

Një vepër për jetën e heroit, Rexhep Mala, shkruar nga Agim Sylejmani

Në mesin i militantëve të njohur të Kosovës pas Luftës së Dytë Botërore, duke përfshirë edhe luftëtarët e NDSH-së dhe organizatave të tjera atdhetare, që kishin për synimin çlirimin e Kosovës e viseve të tjera dhe bashkimin e tyre me Shqipërinë, përherë do të mbetet i paharruar, militanti i pa …

Më shumë...

Doli nga shypi libri: STRATEG-BOTA NË ANEKDOTA II i autorit SELMAN DERVISHI

Selman Dervishi lindi më 5 shkurt 1949, rrëzë një bjeshke mali të Qyqavicës, në zemër të Kosovës.  Shkollën fillore katërvjeçare e kreu ne fshatin e lindjes, në Dodonë, ish-Gradicë, ndërsa tetëvjeçaren, në fshatin Dritan, ish-Dobroshec, të dyja me sukses të shkëlqyeshëm. Ishte  ndër nxënësit më të mirë dhe më të …

Më shumë...

U përurua libri, “Dëshmi për Tivarin” i autorit, Haxhi Birinxhiku ( 16. 11. 2013 )

Në amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare Universitare të Kosovës, në Prishtinë, u përurua libri i Haxhi Birinxhikut: “Dëshmi për Tivarin”. Ky libër nxjerrë  në dritë shumë rrëfime autentike të të mbijetuarve të Masakrës së Tivarit të vitit 1945, kur forcat partizane çetnike të Jugosllavisë kishin ndërmarrë një fushatë për zhdukjen dhe …

Më shumë...

Mr. Kadri Rexha: Pikëtakime letrare

Doli në dritë libri më i ri i Kadri Rexhës, “Pikëtakime letrare” një përmbledhje studimesh e recensionesh të shkruara e të botuara kohë pas kohe, qysh prej vitit 1977 e deri në ditët tona. Pikëtakimet e mr. Kadri Rexhës në letërsinë shqipe janë të hershme dhe ato datojnë qysh në …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri: Konventa Jugosllavo turke për shpërnguljen e shqiptarëve në Anadoll në vitin 1938

Doli nga shtypi libri: Konventa Jugosllavo turke për shpërnguljen e shqiptarëve në Anadoll në vitin 1938. Studiuesi dhe  hulumtuesi i zellshëm i historisë shqiptare, prof, dr. Hakif Bajrami ka botuar “Konventën Jugosllavo Turke për shpërnguljen e shqiptarëve në Turqi në vitin 1938” . Në këtë libër janë evidentuar edhe krimet …

Më shumë...

Më 18 tetor 2013 u përurua libri: “Nga fëmijëria deri te liria”, i autorit, Jashar Alia

Sot në amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës, në Prishtinë,  u përurua libri,  “Nga fëmijëria deri te liria”, i autorit, Jashar Alia.  Autori i këtij libri është veprimtar i njohur i çështjes kombëtare. Recensenti i librit, veprimtari, Mahmet Hajrizi vlerësoi punën e autorit  duke veçuar faktin se Jashar …

Më shumë...

Një monografi shkencore për veprimtarin, Shaip Mustafë- Presheva

Gazetari dhe veprimtari, Hasan Emërllahu ka nxjerrë në dritë monografinë: “Shaip Mustafa – Presheva në dokumentet arkivale. Autori në këtë libër ka ndriçuar, po thuajse në të gjitha segmentet, veprimtarinë revolucionare, shoqërore e politike të veprimtarit të njohur nga Kosova Lindore, Shaip Mustafa, i njohur edhe si Shaip Presheva. Përmes …

Më shumë...

U përurua libri: Organizatat ekstremiste serbe në Kosovë” i autores, Fetnete Ramosaj

Sot në amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare u përurua libri: Organizatat ekstremiste serbe në Kosovë” e autores dhe studiueses së mirënjohur, Fetnete Ramosaj.  Studiuesja, veprimtarja, gazetarja  dhe reporterja e luftës së UÇK-së nga Zona e Dukagjinit, Fetnete Ramosaj në aktivitetin e saj hulumtues, studimor, është fokusuar në ndriçimin e …

Më shumë...

Përurohet libri: “101 vjet gjenocid serb, pas luftërave”, i autorit, Naim Bujupi

Sot në orën 12.00, në amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare, në Prishtinë, përurohet libri, “101 vjet gjenocid serb, pas luftërave” , i autorit, Naim Bujupi. Autori i kësaj monografie është ish-i burgosur politik, veprimtar i shquar i Lëvizjes sonë Kombëtare, pjesëmarrës në radhët e para të luftës së UÇK-së. Gjatë luftës, …

Më shumë...

Mustafë Krasniqi: u botua libri me tregime, i autorit Ali Sh. Berisha “I kujt është dielli”

Këto ditë doli nga shtypi libri, me tregime, i autorit Ali Sh. Berisha “I kujt është dielli” nga shtypshkronja “Lena Grafik” në Prishtinë, shtëpia botuese Bibloteka Feniksi. Duke vështruar librin e autorit në fjalë nuk mundem të mos mbështetem në thënien e P.Abrahams, se “Dashuria është më e fortë se …

Më shumë...

Redaksia “Dëshmorët e UÇK-së” solli para lexuesve monografinë, “Feniksët e lirisë- 15“

Redaksia “Dëshmorët e UÇK-së” solli para lexuesve  monografinë, “Feniksët e lirisë-15“. Në këtë vëllim të monografisë janë prezantuar 6o biografi për dëshmorët e kombit, si dhe fotot e tyre me ngjyra, duke filluar nga jetëshkrimi për Abit Sinanin  dhe duke përfunduar me biografinë e dëshmorit, Zeqir Gashi. Përzgjedhja e biografive …

Më shumë...

Doli në dritë libri, “Kosova – Koloni dhe El Dorado neoliberale”, e autorit, Max Brym

Doli në dritë një libër tjetër për Kosovën dhe aktualitetin e saj. Libri titullohet “Kosova – Koloni dhe El Dorado neoliberale“ i autorit, Max Brym, ligjërues i kohëpaskohshëm në fakultetin filozofik të Universitetit të Kosovës dhe themelues i portalit elektronik “Kosova-Aktuell”. Autori ka shumë kohë që merret me zhvillimin e …

Më shumë...

Doli nga shtypi monografia: “Rifat Osman Krasniqi” nga autori, Habib Zogaj

Publicisti, veterani dhe invalidi i UÇK-së, Habib Zogaj ka nxjerrë në dritë monografinë për veprimtarin dhe luftëtarin e mirënjohur të luftërave tona çlirimtare, Rifat Osman Krasniqi. Në monografinë e tij të letrarizuar, “Rifat Osman Krasniqi”, autori ka sintetizuar një varg faktorësh përmbajtësorë, me qëllim  për ta na paraqitur sa më gjithanshëm …

Më shumë...

Tri veprat publicistike të autorit, Nezir Myrtaj janë perla të gazetarisë së sotme shqiptare

Nezir Myrtaj, i burgosur në vitin 1981 dhe i dënuar 12 vjet burg nga regjimi titist jugosllav, për shkak të aktivitetit të organizuar kundër regjimit të RSFJ-së, profesor i fizikës, analist i gazetave: “Bashkimi” dhe “Zëri i Kosovës” në vitet 90-të të shekullit të kaluar, pjesëtar i Lëvizjes dhe pjesëmarrës …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Si i pasqyruam dhe i përjetuam ditët e fundit të luftës në Radion-Kosova e Lirë

Ahmet Qeriqi: Si i pasqyruam dhe i përjetuam ditët e fundit të luftës në Radion-Kosova e Lirë, – shkëputur  nga vepra dokumentare në dorëshkrim: “Kronikë lufte: 9 maj 1998- 24 qershor 1999” E shtunë,  12 qershor, 1999. Ndihma humanitare nga ajri edhe në Malet e Berishës. Edhe tre dëshmorë varrosen …

Më shumë...