Tema Historike

Besëlidhja e Lezhës e 2 marsit të vitit 1444

Besëlidhja e Lezhës

Njëra prej datave më të rëndësishme të historisë së popullit shqiptar, pa dyshim se është edhe Besëlidhja e Lezhës, e njohur edhe si “Lidhja Shqiptare e Lezhës”, Kuvendi i Lezhës, apo Liga e Princërve Shqiptarë. Kjo lidhje ka të bëjë me Kuvendi i Princërve Shqiptarë të viteve 1444, të cilët …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË – X

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË - I

Pjesa e dhjetë -34- Informacion nga Tirana Legatës së saj në Beograd për vizitën e albanologëve nga Kosova në Krujë             Në manifestimet që u bënë në Krujë, shoku Enver pati një bisedë interesante me albanologët kosovarë. Midis të tjerash shoku Enver iu foli se ne jemi bijtë e një …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kosova, një histori e shkurtër deri në pavarësi I

Ahmet Qeriqi: Kosova, një histori e shkurtër deri në pavarësi I

Kosova e sotme përfshin pjesën qendrore të Dardanisë së dikurshme ilirike, ndërsa territori i saj historik gjatë shekujve përgjithësisht shtrihej në sipërfaqen gjeografike të saj, e cila deri në deri në vitin 1912 ishte e njohur si Vilajeti i Kosovës dhe përfshinte rreth 60.000 km2. Kosova e sotme e rrudhur gjeografikisht, …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kosova, një histori e shkurtër deri në pavarësi II

Më 28 nëntor të vitit 1912, me rastin e Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë, nga Ismail Qemali, Isa Boletini Luigj Gurakuqi e të tjerë, Kosova e viset shqiptare ishin përgjakur nga të katër anët, nga hordat barbare sllave, serbe, ruse, bullgare e greke. Qindra mijëra shqiptarë të Kosovës, kryesisht popullatë civile …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kosova, një histori e shkurtër deri në pavarësi III

23 vjet nga dalja e parë publike e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe shpalosja e qëllimit të luftës çlirimtare

Prej daljes publike të UÇK-së, në Drenicë, më 28 nëntor të vitit 1997 Prej daljes publike të UÇK-së, në Drenicë, më 28 nëntor të vitit 1997, që doli si rezultat i Betejës paraprake  në Ludoviq, tani Rezallë e re, të Drenicës,  të cilën e kishte udhëhequr komandanti i UÇK-së, Adem Jashari me …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kosova, një histori e shkurtër deri në pavarësi IV

Ahmet Qeriqi

Betejat në arenën politike e diplomatike Më 6 shkurt 1999 nisi Konferenca paqësore për Kosovën në Rambuje të Francës, me ndërmjetësimin e Grupi i Kontaktit dhe pjesëmarrjen e delegacioneve nga Kosova dhe Serbia. Konferenca zgjati 17 ditë dhe përfundoi pa sukses, për shkak të kushteve të papranueshme që Serbia i …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË – IX

Sabit SYLA

Pjesa e nëntë     -31-   Ministria e Punëve të Jashtme                                   Tepër sekret Legata e RP të Shqipërisë Ankara, më 20/XII/1965 Nr.60 Ministrisë së Punëve të Jashtme (Degës së Dytë) Tiranë Mbi procesin e asimilimit, vëmendja e zbulimeve armike dhe e krerëve të emigracionit reaksionar në drejtim të emigracionit …

Më shumë...

Troje shqiptare, të pushtuara e të tjetërsuara

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike...

Arvanitasit, banorët autoktonë të Greqisë Arvanitasit ose arbërit e Mesjetës, të larguar nga toka amë nëpër mugëtirat historike drejt jugut ballkanik dhe të vendosur përgjithmonë aty, pothuaj nëpër tërë hapësirat e Greqisë, janë padyshim një pjesë e patjetërsueshme e historisë së kombit shqiptar. Pa jetëshkrimin e tyre, historia e kombit …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË – VIII

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË - I

Pjesa e tetë   -28-   Relacion mbi shtetasit shqiptarë që banojnë në Jugosllavi Gjendja e shtetasve shqiptarë që banojnë në Jugosllavi është e paqartë dhe si rezultat i kësaj është e vështirë që të jepet një statistikë e saktë e numrit të tyre, e shpërndarjes në territorin e Jugosllavisë, …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË – VII

Sabit Syla

Pjesa e shtatë -25- Relacion studimi mbi shkombëtarizimin e Kosovës dhe të trevave të tjera të banuara nga shqiptarët Shkombëtarizimi i Kosovës, Rrafshit të Dukagjinit dhe trevave të tjera të banuara nga shqiptarët ka qenë dhe mbetet një nga qëllimet kryesore të politikës jugosllave kundër vendit tonë, si para luftës, …

Më shumë...

Roli i OZNA-s dhe KGB-së në përpjekje për ta përmbysur regjimin e Enver Hoxhës në Shqipërinë e pasluftës së Dytë botërore

Enver Hoxha

Christopher Andrew dhe Oleg Gordievsky, i pari historian britanik dhe tjetri agjent i dyfishtë sovjeto-britanik, përgjatë ndërtimit të librit më të plotë për historinë e shërbimit famëkeq të spiunazhit sovjetik, KGB (me titull “KGB”) kanë zbuluar detaje të panjohura për ndikimin në Shqipëri. Historia e operacioneve politike nga Lenini te …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË – VI

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË - II

Pjesa e gjashtë                                                                 -23-   Legata e RP të Shqipërisë Nr.44 Res.                                                                               Beograd, 21/6/1960 Ministrisë së Punëve të Jashtme                                                                    (Dega e Dytë)                     Tiranë Relacion mbi shëndetësinë në Kosovë Ashtu siç shprehet në të gjitha drejtimet dhe në sektorin e mbrojtjes e të shëndetit të popullit …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË – V

Sabit SYLA

                                                         Pjesa e pestë -21- Relacion Gjendja dhe probleme të popullsisë shqiptare në Jugosllavi Borgjezia serbomadhe dhe pasardhësit e saj revizionistët jugosllavë, për vite me radhë nuk kanë lënë gjë pa bërë për të treguar se territoret e banuara prej popullsisë shqiptare në Jugosllavi janë toka serbe, bile sipas tyre, …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË – IV

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË - I

Pjesa e katërt -17-   Relacion mbi qëndrimin e organeve jugosllave karshi shtetasve shqiptarë në Jugosllavi Veçanërisht, duke filluar prej vitit 1941 deri në vitin 1948, në Jugosllavi erdhën nga Shqipëria një numër i konsiderueshëm shtetasish shqiptarë. Arsyet e këtij emigrimi kanë qenë të ndryshme. Ajo pjesë që u emigrua …

Më shumë...

Prof. dr. Sabit Syla: DISA DOKUMENTE PËR KOSOVËN DHE VISET TJERA SHQIPTARE NGA ARKIVI I MINISTRISË PËR EVROPËN DHE PUNË TË JASHTME DHE MINISTRISË SË PUNËVE TË BRENDSHME TË SHQIPËRISË – III

Sabit Syla

Pjesa e tretë        -13-   Legata e Republikës Popullore të Shqipërisë                 Vdekje fashizmit – Liri popullit Nr. Prot. 13 res.                                                                 Beograd, më 9/1/1959 Ministrisë së Punëve të Jashtme, (Degës Adm. Konsullore), Tiranë                     Mbi emigrimin në Turqi të shqiptarëve Ka një periudhë të gjatë që në …

Më shumë...

Më 4, 2. 1944 forcat kuislinge të Xhafer Devës pushkatuan 84 antifashistë, 400 i mbyllën në kampet e përqendrimit

Sot bëhen 80 vjet nga masakra e ndodhur në Tiranë, ku  u pushkatuan mizorisht 84 antifashistë dhe 400 të tjerë u mbyllën në kampet e përqendrimit. Operacioni i 4 shkurtit, i quajtur Masakra e 4 shkurtit të vitit 1944, ishte një operacion kundëraksion i autoriteteve shtetërore të Mbretërisë Shqiptare si …

Më shumë...