Tema Historike

Gazeta Shqip: Misteri i vrasjes së Hasan Riza Pashës në rrethimin e Shkodrës

Hasan Riza Pasha (1871-1913), mbrojtësi i shqiptarëve dhe i Shkodrës, në Luftërat Ballkanike

Pjesë nga  ditari i gazetarit italian, Gino Berri, (i botuar si libër në vitin 1913 në Napoli, me titullin “Rrethimi Shkodrës”), i cili nga muaji tetor i vitit 1912 e deri në prillin e 1913-ës, për më shumë se gjashtë muaj me radhë qëndroi në qytetin e rrethuar të Shkodrës, …

Më shumë...

Më 8 tetor 1912, filloi Lufta e parë Ballkanike midis Perandorisë Osmane dhe Lidhjes Ballkanike, që shkatërroi trojet shqiptare

Më 8 tetor të vitit 1912, filloi  Lufta e parë Ballkanike midis Perandorisë Osmane dhe Lidhjes Ballkanike. Pas dobësimit të Perandorisë Osmane shtetet sllave të Ballkanit të imponojë zgjidhjen e tyre, duke krijuar Lidhjen e Ballkanit: Bullgari, Greqi, Serbi e Mal i Zi, me qëllim që të okuponin të gjitha …

Më shumë...

Mihal Grameno: Kryengritja Shqiptare

Mihal Grameno: Kryengritja Shqiptare

“Çerçizi u tregua një dragua në këtë luftë. Ai replikonte me ushtarët. Jemi bijtë e Skënderbeut dhe nuk jepemi, por do të luftojmë gjer në orën e fundit. Shqiptari di të vdes sipas zakonit e nderit. Vetëm dhe vetëm atëherë munda të besoj historinë e kombit tonë. Atëherë munda të …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria e Madhe, etnike dhe historike

Ahmet Qeriqi: Shqipëria e Madhe, Shqipëria e katër Vilajeteve, Shqipëria historike...

Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria historike, Shqipëria ( e pushtuar) e kohës së Perandorisë Osmane, ku shqiptarët edhe pse nën flamurin dhe pushtetin e saj, jetonin në viset e tyre etnike, meqë numerikisht përbënin shumicën dërrmuese të popullatës, e cila deri në një mase ishte …

Më shumë...

34 vjet nga vrasjet në Paraçin të Serbisë dhe kulmimi i nacionalshovenizmit serb që çoi në shkatërrimin e RSFJ-së

34 vjet nga vrasjet në Paraçin të Serbisë dhe kulmimi i nacionalshovenizmit serb që çoi në shkatërrimin e RSFJ-së

Më 3 shtator të vitit 1987 ishte vrarë, Aziz Kelmendi, i lindur në fshatin Karaçicë të  Drenicës. Ai kishte rënë  në dalje të Kazermës së Paraçinit dhe nga regjimi dyshohej se kishte vrarë katër  ushtarë jugosllavë. Kjo vrasje mbeti enigmatike për faktin se u krijuan dy versione krejtësisht të kundërta. Versioni zyrtar i …

Më shumë...

Bernard Zotaj: Akti heroik i Oso Kukës

Oso Kuka

Për figurën dhe aktin heroik të Oso Kukë shkodranit është folur dhe shkruar për një shekull e gjysmë. Janë shkruar këngë dhe thurur vargje pambarim në të gjitha trevat shqiptare. Në këtë rrugëtim të gjatë historik edhe pse është shkruar shumë dhe folur pambarim, Oso Kuka nuk është Hero i …

Më shumë...

Sadik Halitjaha: Beteja të Lubocet e Grejçecit, në Grykë të Carraleves, në Qafë Duhel, kishte filluar më 22 gusht 1998

Sadik Halitjaha: Beteja të Lubocet e Grejçecit, në Grykë të Carraleves, në Qafë Duhel, kishte filluar më 22 gusht 1998

 Beteja të Lubocet e Grejqecit,në grykë të Carraleves me saktësisht në Qaf Duhel kishte filluar vec dy dit ma parë me datë 22 gusht 1998. Me 21 gusht isha në vizitë në shtabin e Njësisë Diverzanto Vëzhguese dhe para priteshim betejën e madhe të gushtit. Ju dërgova një mitolez 12.5 …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e degdisur e asimiluar dhe e tretur V

Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e degdisur e asimiluar dhe e tretur V

Suliotët pas luftës e Pavarësisë së Greqisë Kosta Boçari, vëllai i Marko Boçarit, jetoi për të shërbyer në ushtri greke si shumë Suliote në ekzil.  Në vitin 1854, gjatë Luftës së Krimesë, një numër i oficerëve ushtarakë grekë me origjinë Suliote, nën Kiço Xhavella, mori pjesë në një revoltë të …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e degdisur e asimiluar dhe e tretur IV

Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e degdisur e asimiluar dhe e tretur IV

Jeta në mërgim Shumë Suliotë hyn në shërbim të rusëve në Korfuz. Ky ishte një regjiment i  parregullt dhe organizuar nga rusët në mesin e refugjatëve kontinentale. Aty kishte jo vetëm suliotë por edhe Himarjotë, Manjotë, kleftë, sikur quheshin banditët grekë, armatollët (milicitë kunder kleftëve greke, të krijuar nga osmanët, …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e degdisur e asimiluar dhe e tretur III

Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e degdisur e asimiluar dhe e tretur III

Luftërat e Ali Pashë Tepelenës kundër Sulit Kur Aliu nga Tepelena  u bë Pasha i Janinës në vitin 1788, ai u përpoq për 15 vjet për të mundur Suliotët. Për Aliun, Suliotët kanë qenë një popull sfidues kundër qeverisë të tij. Fushatat që ai për të krijuar një shtet të …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e asimiluar dhe e tretur II

Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e asimiluar dhe e tretur II

Suliotët,  (greqisht,  Souliótes) kanë  qenë një entitet  shqipfolës ortodoks nga krahina e Sulit, sot në Epir të Greqisë. Është shumë i njohur fakti se ata hynë në një konflikt edhe me osmanet në rastin konkret me Pashallëkun e Janinës,  që drejtohej në atë kohë nga Ali Pashë Tepelena. Pas humbjes …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kush ishin suliotët e famshëm trima e guximtarë, që nuk janë më shqiptarë, por grekë e “krenarë” I

Ahmet Qeriqi: Kush ishin suliotët e famshëm trima e guximtarë, që nuk janë më shqiptarë, por grekë e "krenarë" I

Kush ishin suliotët dhe sa e njohim historinë e tyre,  rrugëtimin e Kalvarit më tragjik, që njeh jo vetëm Evropa – Suliotët shqiptarë, çamë, arvanitas të greqizuar e të degdisur.   – Suliotët raca më trime dhe më luftarake e kohës, jo vetëm në Ballkan.   – Suliotët, me fanatizmin …

Më shumë...

Merita Schmitt: MASAKRA E MANASTIRIT E 9 GUSHTIT 1830

Merita Schmitt: MASAKRA E MANASTIRIT E 9 GUSHTIT 1830

Në vitin  1828 shumë krerë shqiptarë me në krye Zylyftar Podën e kundërshtuan thirrjen e Sulltanit për të marrë pjesë në luftë kundër Rusisë. Ata u bashkuan, u mblodhën në Kuvendet e Beratit, Janinës dhe Gjirokastrës dhe ndërmorën një sërë veprimesh, për ta detyruar Sulltanin që t’ju jepte të drejtën …

Më shumë...

Bernard Zotaj: Historia e një agresioni ushtarak

Bernard Zotaj: Historia e një agresioni ushtarak

72 vjet nga agresioni ushtarak gusht 1949 Mbi zhvillimin e luftës civile në Greqi Greqia historikisht, e sidomos qysh nga mesi i shek. XIX ka pretenduar dhe synuar për territore shqiptare. Madje edhe pas shpalljes të pavarësisë të shtetit shqiptar, shteti grek ka kryer provokacione, diversione ushtarake dhe ka tentuar …

Më shumë...

Marrëveshja e Mukjes, 2 gusht 1943

Marrëveshja e Mukjes

Marrëveshja e Mukjes u nënshkrua më 2 gusht 1943 në fshatin shqiptar të Mukjes midis Ballit Kombëtar dhe Partisë Komuniste të Shqipërisë për të bashkërenduar e rezistencën shqiptare në Luftën e Dytë Botërore dhe për tu përgatitur për të ardhmen e Shqipërisë Etnike. Mbledhja e Mukjes Marrëveshja themeloi një Komitet …

Më shumë...

Më 25 dhe 26 korrik 1998, forcat ushtarake e policore serbe kishin filluar ofensivën e parë të verës kundër UÇK-së

Më 25 dhe 26 korrik 1998, forcat ushtarake e policore serbe kishin filluar ofensivën e parë të verës UÇK-së

Më 25 dhe 26 korrik të vitit  1998, forcat ushtarake e policore serbe kishin filluar ofensivën e parë të verës kundër shumicës së pikave dhe bazave të Ushtrisë çlirimtare të Kosovës. Forca të shumta të artilerisë e këmbësorisë armike në orën 4 të mëngjesit kishin nisur  bombardimet nga Pishat e …

Më shumë...