Fillimi / Tema Historike (faqe 30)

Tema Historike

Dr. Selman Sheme: Lëvizja Kombëtare Shqiptare një mision i pa përfunduar

Që nga viti 1913  kombi shqiptar jeton i copëtuar dhe lëvizja kombëtare shqiptare ende nuk e ka përfunduar misionin e saj. Një platformë e mirëfilltë kombëtare duhet të ketë si objektiv strategjik bashkimin fizik në një subjekt të vetëm të së drejtës ndërkombëtare të Shqipërisë me trojet shqiptare në Mal ...

Më shumë...

Frank Shkreli: 100-vjetori i copëtimit të Shqipërisë

29 Korriku, i vitit 2013 shënoi 100-vjetorin e Konferencës së Ambasadorëve të gjashtë fuqive të mëdha evropiane të kohës mbajtur në Londër më 29 Korrik, 1913.  Disa historianë mund e shikojnë këtë datë si një datë e miratimit përfundimtar të pavarësisë së Shqipërisë, por në të vërtetë, është 100-vjetori i ...

Më shumë...

Dr. Selman Sheme: Shpërngulja me dhunë e shqiptarëve nga Çamëria dhe pasojat e kolonizimit serb

Shpërnguljet e dhunshme dhe me pasoja shkatërruese për strukturën demografike të gjeohapësirës së Çamërisë kanë filluar para 100 vitesh, kur me vendimet e padrejta të Konferencës së Ambasadorëve në Londër, pjesa më e madhe e sipërfaqes dhe shumica e qyteteve dhe fshatrave të Çamërisë mbetën jashtë kufijve të shtetit të ...

Më shumë...

Romeo Gurakuqi: Kosova dhe Konferenca e Ambasadorëve në Londër në vitin 1913

Në Konferencën e Ambasadorëve, interesat e Shqipërisë u ndëshkuan veçanërisht nga qëndrimi i Rusisë. Për kohën për të cilën flasin, prirja konstante e Rusisë në përkrahje të botës ballkanike sllavo-orthodokse mbështetej thjesht dhe qartë në një filozofi racore dhe religjioze dhe nuk përmbante, asnjë parametër analitik parimor dhe objektiv bashkëkohor. ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Përvjetori i Masakrës së çamëve

Muaji i Qershorit është muaji kur  çamët dhe të gjithë shqiptarët kudo, kujtojnë viktimat e masakrës të vitit 1944, kur forcat e gjeneralit grek Napoleon Zerva ekzekutuan barbarisht mijëra shqiptarë, kryesisht gra pleq e fëmij, nga Çamëria, pikërisht në qytetin e Paramithisë.    Kjo ishte një prej masakrave më të mëdha ...

Më shumë...

RKL: Në shënim dhe përkujtim të 135-vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Prej Epopesë lavdiplote, çlirimtare dhe fitimtare të Gjergj Kastriotit-Skënderbeut, asnjëherë nuk pushuan përpjekjet e liridashësve shqiptarë për t’u çliruar nga Perandoria Osmane, e cila për 500-vjet rresht mbajti nën robëri, jo vetëm Shqipërinë, por tërë Ballkanin, një pjesë të madhe të Evropës dhe shumë shtete ndër më të fuqishmet  të ...

Më shumë...

Kristo A. Dako: Mizoritë e tmerrshme të grekëve kundër shqiptarëve në rajonin e Korçës

Kristo Anastas Dako, lindi në qytetin e Korçës në vitin 1876. Mësimet e para i përfundoi në qytetin e Korçës dhe më pas pasi familja emigroi në Rumani, Bukuresht, ai vazhdoi dhe përfundoi mësimet në shkollën e mesme.Studimet e larta universitare i kreu po në Bukuresht të Rumanisë për matematikë. ...

Më shumë...

Prof Dr Hakif Bajrami: Veprimtaria e Milovan Gjillasit kundër shqiptarëve (1928-1958)

Kush ma imponoi idenë që  të merrem me veprimtarinë antishqiptare të Millovan Gjillasit Tri herë jam takuar me Vllada Dapçeniqin, pasi që isha konfrontuar dy herë me S. V. Tempon. Biseda kryesisht zhvillohej rreth çështjes shqiptare, si e çështje e pazgjidhur në Ballkan. Vllada e adhuronte Enver Hoxhën. Ai konsideronte  ...

Më shumë...

Shkodran Imeraj: Historianët nuk janë hetues, prokurorë, as gjyqtarë

Kohë më parë lexova  artikullin e  Nexhmedin Spahiut, me titull “Mos i detyroni historianët turq të flasin me dokumente”, i botuar në disa portale të ndryshme, në internet. Nga viti 2011, kur në Kosovë po qëndronin për vizitë zyrtare drejtuesit e Republikës së Turqisë, Kryeministri Rexhep Taip Erdogan, Ministri i ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: Fati tragjik i popullit të robëruar shqiptar në Jugosllavi gjatë viteve 1918-1941

(Me rastin e përvjetorit të kapitullimit të  Jugosllavisë mbretërore-prill 1941) Tragjedia shqiptare fillon më 1877 kur me dhunë, Serbia asgjasoi 714 fshatra shqiptare në sanxhaqet: Nish dhe Pirot e kudo ku kishte shqiptarë. Ato fshatra, do të shkruajë Jovan Haxhivasileviq në librin etij “Albanska Liga” Beograd 1909 , mbetën të ...

Më shumë...

I. Prof. Dr Hakif Bajrami: Dokumente dhe fakte të reja në raportet mes Kosovës, Shqipërisë dhe Jugosllavisë

Prof. Dr Hakif Bajrami: Dokumente dhe fakte të reja në raportet mes Kosovës, Shqipërisë dhe Jugosllavisë  (Disa dokumente strategjike dhe disa konstatime në bazë të dokumenteve që nuk janë botuar ende ku tregohet se si kemi rrugëtuar nëpër majat e thikave Çka iu parapriu transformimit  kombëtar shqiptare në Kosovë Më ...

Më shumë...

II. Prof. Dr Hakif Bajrami: Dokumente dhe fakte të reja në raportet mes Kosovës, Shqipërisë dhe Jugosllavisë

TEKSTI INTEGRAL I BISEDËS ENVER HOXHA ME LIK SEITIN (ambasador I Shqipërisë në Beograd) Në TIRANË dhe KU ISHTE EDHE RAMIZ ALIA më 1970. Në dhjetor të vitit 1980 në Beograd në pallatin e federatës me rastin 29 nëntorit (Festa shtetërore jugosllave-HB) ku ishin të ftuar shumë personalitete të politikës ...

Më shumë...

III. Prof. Dr Hakif Bajrami:Dokumente dhe fakte të reja në raportet mes Kosovës, Shqipërisë dhe Jugosllavisë

FADIL HOXHA FIGURA KYQE NË MARDHËNIET SHQIPTARO-JUGOSLLAVE, POR I VARUR PREJ DISA KARIERISTËVE SHQIPTAR 1966-1986 Karakteristikat që I parashtron Lik Seiti për Fadil Hoxhën janë të sakta. Në dokumentet që u prezantuan më lartë del sheshazi se në Tiranë primare nuk ishte çështja kombëtare, por marksizëm –leninizmi. Kush nuk beson ...

Më shumë...

Sejdi Veseli: Demonstratat e Pranverës së vitit 1981, zgjimi i gjakut shqiptar, që u kurorëzua me famëmadhen UÇK

Jemi në muajin e përvjetorit të 32-të të demonstratat shqiptare të mars-prillit 1981, të cilat nga shumë analist me të drejt u quajtën Pranvera shqiptare ’81. Kjo u provua në vepër! Por, këto demonstrata lirisht mund të emërtohen edhe “Zgjimi i Gjakut”. Ngjashëm me motivimin e autorit të poemës me ...

Më shumë...

Mentor Barani: Burimet orientale për historinë shqiptare – thesar i pashtershëm (i pashfrytëzuar sa duhet)

Kjo është përshtypja e parë që  fiton  lexuesi sapo i hedh një sy veprës së  Feti Mehdiut,  të titulluar: REFLEKTIME TË LUFTËS SË SHQIPTARËVE PËR PAVARËSI 1389-1999 (në burime orientale) që e boton ShORK ( Shoqata e Orientalistëve të Kosovës), Prishtinë 2012., me të cilën shënjohet jubileu i Njëqindvjetorit të ...

Më shumë...