Tema Historike

Sheradin Berisha: Kryengritja Shqiptare e vitit 1915 ( Beteja e Zhurit – 13 shkurt 1915)

“Na luftojmë e ndoshta nuk e gëzojmë (lirinë), por ata që vinë mbas nesh, kanë me i gjet shenjet tona” – Hasan Prishtina) – Ndonëse Shqipëria në periudhën 7 mars 1914 – 3 shtator 1914 ishte nën administrimin e princit gjerman Wilhelm Wid, gjatë kësaj kohe Kosova dhe viset tjera …

Më shumë...

Qerim Rexhaj: Ramë Alia, emblema e luftës, lirisë dhe bashkimit kombëtar

Fshati Uçë është njëri ndër 52 fshatrat e komunës së Burimit  që shtrihet në pjesën më verilindore të kësaj treve. Historia e këtij fshati , është sa e dhimbshme,sa tragjike po aq edhe krenare dhe heroike. Burrat e këtij fshati,të cilët me plot të drejtë i quajnë edhe “uçalinjë” ,u …

Më shumë...

Nuk dola n’ mal për të mirën time, po për të mirën e Atdheut tim

( Frank Shkreli: Në 99-vjetorin e vrasjes në pabesi të Isa Boletinit dhe  familjarëve e bashkëluftëtarëve të tij) 99 vjet më parë u vra nga xhandarët serbo-malazezë, Isa Boletini, njëri prej figurave më të ndritura të kombit shqiptar, dorë e djathtë e Ismail Qemalit dhe Luigj Gurakuqit, i cili gjithmonë …

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: Pse dhe si u vra Isa Boletini në Podgoricë, më 23 janar 1916

Në bazë të argumenteve arkivore shkaqet për vrasjen e Isa Boletinit janë të shumta dhe të programuara prej argjeturave ruse, serbe, malazeze…. Rrënjët e këtij orientimi për t`i privuar nga jeta patriotët shqiptarë janë orientim i vjetër, jo vetëm i osmanlisë por edhe i pretnduesve të trojeve etnike shqiptare. Pas …

Më shumë...

Ismet Azizi: 70-vjetori i vrasjes së Aqif Blytës nga çetnikët e partizanët jugosllavë

Janari është muaji që na bënë t’i hedhim një sy të kaluarës, për të parë nga e ardhmja, ku jemi dhe kah po shkojmë, çfarë rruge kemi bërë dhe çfarë do të bëjmë në të ardhmen. Por, janari, gjithashtu, për ne shqiptarët është shumë i veçantë.  Është muaj i dhimbjeve …

Më shumë...

Betejat e Skënderbeut 1444-1466)

1 Fitoret e para ushtarake nën udhëheqjen e Skënderbeut (1444-1447) 2 Konflikti me Venedikun (1447 – 1448) 3 Mbrojtja e Krujës gjatë rrethimit të parë (korrik – tetor 1450) 4 Marrëveshja e Skënderbeut me Alfonsin V të Napolit më 26 mars 1451 në Gajetë. 5 Beteja e Modriçës e vitit …

Më shumë...

Ismet Azizi: Masakra e Bihorit në Natën e Bozhiqëve të viti 1943 I

Sprovimet e vështira dhe vuajtjet e popullit të Sanxhakut janë përshkallëzuar sidomos në periudhën nga 5  janari deri më 7 shkurt të vitit 1943 kur është kryer  gjenocid kryesisht kundër popullsisë së besimit islam të  luginës së lumit Lim  nga Bijello Polja deri në Foçë. Sipas dëshmive të dokumentuara   në …

Më shumë...

Adil Fetahu: Loja e fashizmit Italian me ndjenjat kombëtare të shqiptarëve

(Donato Martucci: TOKAT E ÇLIRUARA SHQIPTARE, II – ÇAMËRIA (Botues: ICEBERG – Instituti i Studimeve për Çamërinë, Tiranë, 2013, fq.240; përkthyese: Anila Omari) Aspiratat për një shtet të bashkuar shqiptar Shekulli i njëzet ishte fatal për kombin shqiptar, sepse me themelimin e shtetit të vogël shqiptar (1912), nga trungu i …

Më shumë...

Adil Fetahu: 94-vjetori i pranimit të Shqipërisë në Lidhjen e Kombeve

Në kohën e shpalljes së pavarësisë (1912), tokat shqiptare gjithandej ishin të pushtuara nga ushtritë osmane, serbe, greke, malazeze. Luftërat ballkanike dhe Lufta e Madhe, siç quhej Lufta e Parë Botërore, moscaktimi në terren i kufijve të shtetit, moskonsolidimi i brendshëm, ndërlikimet ndërkombëtare, propaganda e fqinjëve, marrëveshjet e hapëta e …

Më shumë...

Dr. Jakup Krasniqi: Historia e planit “Patkoi” dhe pasojat e tij për shqiptarët

Këto ditë, duke lexuar librin në dorëshkrim të veprimtarit e politikologut Bardhyl Mahmuti, u informova më gjerësisht për guximin intelektual të Mirosllav Filipoviqit, i cili ishte njëri nga intelektualët e parë serbë që denoncoi krimet e shtetit të Millosheviqit të kryera në Kosovë gjatë viteve 1998/99. Të dhënat e hollësishme …

Më shumë...

Adil Fetahu: Marrëveshjet e fshehta për copëtimin e Shqipërisë

Pas shumë luftërave e kryengritjeve shqiptare kundër pushtimit afër pesëshekullor otoman,  pasi fqinjët tanë sllavë e grekë ishin pavarësuar e pranuar si shtete të pavarura në Kongresin e Berlinit (1878), me ç’rast iu dhanë shumë territore shqiptare,- edhe shqiptarët në Kuvendin e Vlorës më 28 nëntor 1912, të organizuar e …

Më shumë...

Ismet Azizi: Serbizimi i vazhdueshëm i trojeve shqiptare

Shtimin e lartë natyror të popullsisë shqiptare në Ish-Jugosllavi, studiuesit dhe politikanët serbë në vazhdimësi e kanë shikuar nën prizmin e veçorive biologjike, socio-kulturore, psikologjike dhe religjioze të etnisë shqiptare. Me qëndrimet e tyre shoviniste, akademikët dhe politikanët serbë gjithmonë kanë synuar të manipulojnë zhvillimet demografike të shqiptarëve. Në një …

Më shumë...

Dr.sc. Ilmi VELIU: U mbajt Simpoziumi i Tretë Ndërkombëtar i Studimeve Pellazgjike

Me datë  14-15 nëntor 2014  në hapsirat e Muzeut Kombëtar Shqiptar u mbajtë Simpoziumi i III Ndërkombëtar, organizuar nga ,, SHOQATA PËR STUDIME PELLAZGJIKE,, Tiranë, ku morën pjesë dhe u prezentuan me kumtesat e tyre historianë, gjuhtarë dhe ekspertë të ,,Lashtësisë shqiptare,, nga Amerika, Franca, Italia, Kosova, Maqedonia dhe Shqipëria.             …

Më shumë...

Sali Onuzi: 70 vjet më parë, me 17 nëntor 1944 , forcat e LANÇSH çliruan Tiranën

Si sot ,70 vjet me pare, forcat Antifashiste të Ushtrisë Nacionalçlirimtare të Shqipërisë (LANÇSH) luftonin ende për çlirimin e Tiranes, të cilën ne mëngjesin e 17 nëntorit e çliruan plotësisht dhe përfundimisht, pas 19 dite lufte te përgjakshme e heroike, pas 19 ditësh te zjarrta. Lufta per çlirimin e Tiranes …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: As Evropë, as Azi, vetëm një Shqipëri, sikur bëri Gjergj Kastrioti

Shqipëria

Përpjekjet për përvetësimin, apo shkarravitjen e personaliteteve historike, për lakimin e emrave të tyre sipas shijes dhe bindjes politike e ideologjike, përpjekjet për ta paraqitur Gjergj Kastriotin, Skënderbeun, kryqtar, sikur bën, Vilgjil Kule, apo tregtar kuajsh e pelash sikur pretendon, gjermani sllavist, Shmidt, apo turkvrasës, sikur etiketon ndonjë islamist frik i …

Më shumë...

Dr. Nusret Pllana: Bashkimi kombëtar e bën rishkrimin e historisë

(Njohja e së kaluarës është shkolla e së ardhmes) Në këtë qytet të lashtë, sa vetë historia dhe jeta e shqiptarëve, para 570 vjetesh, kryetrimi ynë, Gjergj Kastrioti Skënderbeu, mblodhi princërit shqiptarë në Kuvendin e madh të Lezhës së asaj kohe, më 2 mars të vitit 1444. Që nga ajo …

Më shumë...