KEK
Fillimi / Tema Historike (faqe 27)

Tema Historike

Frank Shkreli: Përvjetori i Masakrës së çamëve

Muaji i Qershorit është muaji kur  çamët dhe të gjithë shqiptarët kudo, kujtojnë viktimat e masakrës të vitit 1944, kur forcat e gjeneralit grek Napoleon Zerva ekzekutuan barbarisht mijëra shqiptarë, kryesisht gra pleq e fëmij, nga Çamëria, pikërisht në qytetin e Paramithisë.    Kjo ishte një prej masakrave më të mëdha ...

Më shumë...

RKL: Në shënim dhe përkujtim të 135-vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Prej Epopesë lavdiplote, çlirimtare dhe fitimtare të Gjergj Kastriotit-Skënderbeut, asnjëherë nuk pushuan përpjekjet e liridashësve shqiptarë për t’u çliruar nga Perandoria Osmane, e cila për 500-vjet rresht mbajti nën robëri, jo vetëm Shqipërinë, por tërë Ballkanin, një pjesë të madhe të Evropës dhe shumë shtete ndër më të fuqishmet  të ...

Më shumë...

Kristo A. Dako: Mizoritë e tmerrshme të grekëve kundër shqiptarëve në rajonin e Korçës

Kristo Anastas Dako, lindi në qytetin e Korçës në vitin 1876. Mësimet e para i përfundoi në qytetin e Korçës dhe më pas pasi familja emigroi në Rumani, Bukuresht, ai vazhdoi dhe përfundoi mësimet në shkollën e mesme.Studimet e larta universitare i kreu po në Bukuresht të Rumanisë për matematikë. ...

Më shumë...

Prof Dr Hakif Bajrami: Veprimtaria e Milovan Gjillasit kundër shqiptarëve (1928-1958)

Kush ma imponoi idenë që  të merrem me veprimtarinë antishqiptare të Millovan Gjillasit Tri herë jam takuar me Vllada Dapçeniqin, pasi që isha konfrontuar dy herë me S. V. Tempon. Biseda kryesisht zhvillohej rreth çështjes shqiptare, si e çështje e pazgjidhur në Ballkan. Vllada e adhuronte Enver Hoxhën. Ai konsideronte  ...

Më shumë...

Shkodran Imeraj: Historianët nuk janë hetues, prokurorë, as gjyqtarë

Kohë më parë lexova  artikullin e  Nexhmedin Spahiut, me titull “Mos i detyroni historianët turq të flasin me dokumente”, i botuar në disa portale të ndryshme, në internet. Nga viti 2011, kur në Kosovë po qëndronin për vizitë zyrtare drejtuesit e Republikës së Turqisë, Kryeministri Rexhep Taip Erdogan, Ministri i ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: Fati tragjik i popullit të robëruar shqiptar në Jugosllavi gjatë viteve 1918-1941

(Me rastin e përvjetorit të kapitullimit të  Jugosllavisë mbretërore-prill 1941) Tragjedia shqiptare fillon më 1877 kur me dhunë, Serbia asgjasoi 714 fshatra shqiptare në sanxhaqet: Nish dhe Pirot e kudo ku kishte shqiptarë. Ato fshatra, do të shkruajë Jovan Haxhivasileviq në librin etij “Albanska Liga” Beograd 1909 , mbetën të ...

Më shumë...

I. Prof. Dr Hakif Bajrami: Dokumente dhe fakte të reja në raportet mes Kosovës, Shqipërisë dhe Jugosllavisë

Prof. Dr Hakif Bajrami: Dokumente dhe fakte të reja në raportet mes Kosovës, Shqipërisë dhe Jugosllavisë  (Disa dokumente strategjike dhe disa konstatime në bazë të dokumenteve që nuk janë botuar ende ku tregohet se si kemi rrugëtuar nëpër majat e thikave Çka iu parapriu transformimit  kombëtar shqiptare në Kosovë Më ...

Më shumë...

II. Prof. Dr Hakif Bajrami: Dokumente dhe fakte të reja në raportet mes Kosovës, Shqipërisë dhe Jugosllavisë

TEKSTI INTEGRAL I BISEDËS ENVER HOXHA ME LIK SEITIN (ambasador I Shqipërisë në Beograd) Në TIRANË dhe KU ISHTE EDHE RAMIZ ALIA më 1970. Në dhjetor të vitit 1980 në Beograd në pallatin e federatës me rastin 29 nëntorit (Festa shtetërore jugosllave-HB) ku ishin të ftuar shumë personalitete të politikës ...

Më shumë...

III. Prof. Dr Hakif Bajrami:Dokumente dhe fakte të reja në raportet mes Kosovës, Shqipërisë dhe Jugosllavisë

FADIL HOXHA FIGURA KYQE NË MARDHËNIET SHQIPTARO-JUGOSLLAVE, POR I VARUR PREJ DISA KARIERISTËVE SHQIPTAR 1966-1986 Karakteristikat që I parashtron Lik Seiti për Fadil Hoxhën janë të sakta. Në dokumentet që u prezantuan më lartë del sheshazi se në Tiranë primare nuk ishte çështja kombëtare, por marksizëm –leninizmi. Kush nuk beson ...

Më shumë...

Sejdi Veseli: Demonstratat e Pranverës së vitit 1981, zgjimi i gjakut shqiptar, që u kurorëzua me famëmadhen UÇK

Jemi në muajin e përvjetorit të 32-të të demonstratat shqiptare të mars-prillit 1981, të cilat nga shumë analist me të drejt u quajtën Pranvera shqiptare ’81. Kjo u provua në vepër! Por, këto demonstrata lirisht mund të emërtohen edhe “Zgjimi i Gjakut”. Ngjashëm me motivimin e autorit të poemës me ...

Më shumë...

Mentor Barani: Burimet orientale për historinë shqiptare – thesar i pashtershëm (i pashfrytëzuar sa duhet)

Kjo është përshtypja e parë që  fiton  lexuesi sapo i hedh një sy veprës së  Feti Mehdiut,  të titulluar: REFLEKTIME TË LUFTËS SË SHQIPTARËVE PËR PAVARËSI 1389-1999 (në burime orientale) që e boton ShORK ( Shoqata e Orientalistëve të Kosovës), Prishtinë 2012., me të cilën shënjohet jubileu i Njëqindvjetorit të ...

Më shumë...

Prof. dr. Feti Mehdiu: Periodizmi i historisë shqiptare

P o s t f e s t u m   100 vjetorit të Pavarësisë – “Në rast se Fuqitë e Mëdha do ta dënojnë këtë popull… të mbetet në robëri, apo më keq, ta copëtojë midis fqinjëve, Gadishulli i Ballkanit nuk do të ketë kurrë qetësi,…Përkundrazi në rast se shqiptarëve ...

Më shumë...

Prof. Dr. Hakif Bajrami: Metush Krasniqi promotor i Lëvizjes Shqiptare për liri dhe Bashkim Kombëtar

(Me rastin e 60 vjetorit të reagimit të parë të Metush Krasniqit kundër shpërnguljës shqiptarëve me Detyrim shtetror në Turqi më 28 shkurt 1953) Shpërngulja e shqiptarëve plaga më e rendë kombëtare Në fillim të viteve pesëdhjetë të shekullit të kaluar kundër shqiptarëve në përgjithësi e në veçanti kundër shqiptarëve ...

Më shumë...

Burim Breznica: Fakte të vazhdimësisë iliro-shqiptare…

Ilirët si parardhës të shqiptarëve pranohen nga shumica e ekspertëve dhe studjuesve seriozë të historisë, nga kombe të ndryshme. Gjetjet për ilirët edhe sot analizohen nga historianë, arkeologë, por nganjëherë edhe politikanë, që në rast të rivalëve të shqiptarëve, kanë përdorur “argumente” kundër prejardhjes shqiptare nga ilirët dhe kanë tentuar ...

Më shumë...

Sheradin Berisha: Kryengritja e përgjithshme shqiptare e vitit 1912 -Kosova mes çlirimit nga Turqia dhe okupimit nga Serbia

Shekulli i XIX për popullin shqiptar, ashtu si për të gjithë popujt e tjerë të Ballkanit, shënoi një epokë të re në historinë e tij, atë të Rilindjes Kombëtare. Gjatë këtij shekulli u organizuan lëvizje të shumta kombëtare të cilat pashmangshëm çuan në çlirimin e popujve nga sundimi i Perandorisë ...

Më shumë...