Tema Historike

Prof. assoc. dr. Sabit Syla: Kongresi i Manastirit vlerë e madhe kombëtare

Kongresi i Manastirit i vitit 1908

(Me rastin e 109-vjetorit të Kongresit të Manastirit) Kongresi i Manastirit, për unifikimin e një alfabeti të gjuhës shqipe, radhitet ndër ngjarjet më të shënuara, pra më të rëndësishme të historisë sonë kombëtare. Për të arritur deri te një Kongres mbarëkombëtar, siç ishte ai i Manastirit, ishte bërë një rrugë …

Më shumë...

Historianët e Gjilanit: Kë po e pengon zhvendosja e përmendores “Luftëtari i plagosur” nga qendra e Gjilanit?

Luftetari i plagosur

(Drejtuar “nostalgjikëve”, “demokratëve” e “evropianëve” të ditëve moderne) “Dhe, para së gjithash, ruhuni nga mallkimi i historisë dhe mos e harroni atë kur të jepni mendimin tuaj!” – Hasan Prishtina. Ditët e fundit në qytetin e Gjilanit po zhvillohet një debat ndërmjet grupeve të ndryshme shoqërore mbi aktin e zhvendosjes …

Më shumë...

Adil Fetahu: Qëndrimi i shqiptarëve, serbëve e grekve ndaj hebrenjve

Hebrenjt ne Shqiperi

Shqiptarët dhe  Hebrejtë Shqiptarët dhe Hebrejtë janë dy ndër popujt më të lashtë në historinë e njerëzimit. Dhe këta dy popuj të lashtë, kanë një histori të ngjajshme: qysh heret kishin shtetet e tyre të forta, por në ndërkohë u pushtuan  dhe vuajtën për më se dymijë vjet nën pushtime …

Më shumë...

Ismet Azizi: Kuvendi konsultativ i Llaushës, më 10.10.1944

Shaban Polluzha

 Momenti dhe situata e krijuar  kërkonin ballafaqimin e mendimeve , propozimeve  dhe odeve se si duhej qasur organizimit t rezistencës së organizuar kundër ripushtimit të Kosovës dhe viseve tjera etnike kundër ripushtimit të Kosovës dhe viseve tjera etnike shqiptare nga Jugosllavia e Titos, për çka edhe lindi ideja për mbajtjen …

Më shumë...

Sali Onuzi: Beteja heroike e Lumës kundër invadimit serb në nëntor të vitit 1912

Harta e Betejes se Lumes

Beteja heroike e Lumës kundër invadimit serb në  nëntor të vitit  1912, bazuar e vlerësuar edhe në dritën e arkivit austro-hungarez. Ky shktim është botuar në  Revisten  Ushtarake, organ teoriko-shkencor i Komandës së Doktrinës  dhe Stërvitjes të Ministrisë së Mbrojtjes së Republikës së Shqipërisë ,në prill  2014, faqe 13.   …

Më shumë...

Dr. Feti Mehdiu: Një shekull rënkim…Hekurudha e Kërçovës në vitin 1917

Dr. Feti Mehdiu: Një shekull rënkim…Hekurudha e Kërçovës në vitin 1917

Në çdo metër të kësaj hekurudhe është një jetë njeriu, thotë Katerina Gogova,  autorja e librit: “Hekurudha e përgjakur, ( KRVAVA PRUGA – KATERINA Gogova,1965. ) Në krye të njëqind vjetëve të kësaj ngjarje të dhimbshme, është koha që ai rënkim në vete të artikulohet e të dëgjohet zëshëm ashtu …

Më shumë...

Aurenc Bebja: Fjalimi i fundit madhështor i Gjergj Kastriotit

Gjergj Kastrioti - Skenderbeu

Fjalimi i më poshtëm është marrë nga libri i autorit Stephan Zannowich, me titullin « Le Grand Castriotto d’Albanie, Histoire ». Teksti prej 131 faqesh është botuar në vitin 1779 nga shtëpia botuese J.J.Kesler, Frankfurt. Gjergj Kastrioti, i sëmurë, nuk mund ti shmangej vdekjes dhe për këtë arsye fton në …

Më shumë...

Dr. Hakif Bajrami: Tri heroinat shqiptare: Shote Galica, Marie Shllaku dhe Xhevë Krasniqi-Lladrovci

Prof. dr. Hakif Bajrami

(Kumtesë e lexuar në tryezën shkencore në Vushtrri kushtuar SHOTE GALICËS) Femra shqiptare tradicionalisht ka kryer detyra patriotike, që me personalitetin s saj, me aftësinë për të luftuar krah për krah me burrat, ose në rolin e dëshmisë me inteligjencë brilante, i ka siguruar historisë famë, kombit respekt dhe njerëzimit …

Më shumë...

Më 16 shtator të vitit 1942 u mbajt Konferenca e Pezës

Më 16 shtator të vitit 1942 u mbajt Konferenca e Pezës

Më 16 shtator të vitit 1942 u mbajt Konferenca e Pezës, e cila pati për qëllim organizimin e forcave të ndryshme politike në një luftë të përbashkët kundër Italisë fashiste. Kë vonë ky organizim mori emrin Fronti Nacional-Çlirimtar, Konferenca e Pezës u mbajt në Pezë, një fshat pak kilometra distant …

Më shumë...

Ismet Azizi: Në Pazarin e Ri u mbajt tubimi “Marshimi në Haxhet dhe lutja për dëshmorët”

Ismet Azizi

Dita e Marshimit në Haxhet është përcaktuar para shtatë viteve. Popullata e Sanxhakut, nën udhëheqjen e prijësve fetar, më 4 shtator të viti 2010, u përplas me forcat speciale policore serbe me qëllim të mbrojtjes së pasurisë së vakëfit nga grabitja. Ata kanë mbrojtur edhe hapësirën ku të parët e …

Më shumë...

Acarimi i marrëdhënieve shqiptaro-turke. Aksioni i Gjakovës (korrik-shtator 1878)

Acarimi i marrëdhënieve shqiptaro-turke. Aksioni i Gjakovës (korrik-shtator 1878)

Vendimet e Kongresit të Berlinit e shtuan zemërimin e shqiptarëve kundër Fuqive të Mëdha dhe kundër Portës së Lartë. Nga të katër anët e vendit u bënë protesta për të kundërshtuar shkëputjen e trojeve shqiptare në favor të shteteve fqinje. Kudo u shpreh gatishmëria e masave popullore për të mos …

Më shumë...

Ismet Azizi: Milicia vullnetare antikomuniste dhe ajo myslimane e Sanxhakut në vitet 1941-1944

Ismet Azizi: Kosova dhe Bosnja do të zhvillojnë ndeshje volejbolli në Novi Pazar ?

“Milicia myslimane” është emërtim për grupet e pavarura lokale të armatosura në fshatrat e banuara me shqiptarë dhe boshnjakë në Sanxhak, gjatë Luftës së Dytë Botërore. Formimi i “Milicisë myslimane” filloi në gjysmën e dytë të vitit 1941, si kundërpërgjigje ndaj masakrave çetnike të popullsisë jo serbe, në fund të …

Më shumë...

Ndue Dedaj: Historia e “Heronjve të Vigut” duket se nuk ka mbaruar

Ndue Dedaj: Historia e “Heronjve të Vigut” duket se nuk ka mbaruar

Historia e Heronjve të Vigut duket se nuk ka mbaruar. Pesë njerëz idealistë, bij të popullit, nisën me mision në Mirditë, si një njësit partizan që nxitonte të ndërlidhej me partizanë të tjerë në ato anë, por në hyrje të krahinës i pret prita vrastare. Vendi ishte nën pushtimin gjerman …

Më shumë...

Skënder Ibishi: Dhuna sistematike, vrasjet, burgosjet e dënimet kundër ushtarëve dhe ish-eprorëve shqiptarë në ish- Armatën e Jugosllavisë

Në një-vjetorin e ndarjes nga jeta përkujtohet ish i burgosuri politik dhe veprimtari, Skënder Ibishi

Skënder Ibishi: Dhuna sistematike, vrasjet, burgosjet e dënimet kundër ushtarëve dhe ish-eprorëve shqiptarë në ish- Armatën e Jugosllavisë. Ky shkrim ribotohet pas vdekjes së veprimtarit të njohur më 6. 7. 2017. Është dëshmuar sa e sa herë deri tani se Armata jugosllave, e ashtuquajtura “Armatë Popullore e Jugosllavisë”, në fakt …

Më shumë...

Hajrush Kurtaj: Rruga luftarake e Brigadës 162 “Agim Bajrami” filloi në mars 1998 me ardhjen e komandantit, Agim Bajrami

Hajrush Kurtaj: Rruga luftarake e Brigadës 162 “Agim Bajrami” filloi në mars 1998 me ardhjen e komandantit, Agim Bajrami

Ushtria Çlirimtare e Kosovës, e udhëhequr nga Komandanti Legjendar Adem Jashari, ishte arritja më kulmore në historinë tonë e cila i ndërroi rrjedhën e historisë. Ajo e vulosi fillimin e luftës për çlirimin e Kosovës, por edhe fitoren e kësaj lufte, ndërsa familja Jashari u bë shembulli më kuptimplotë i …

Më shumë...

Letër e hapur e një akademiku serb drejtuar ish-kryetarit të vrarë të Qeverisë së Serbisë, Zoran Gjingjiq

Letër e hapur e një akademiku serb drejtuar ish-kryetarit të vrarë të Qeverisë së Serbisë, Zoran Gjingjiq

I nderuari z.Gjingjiq Po ju shkruaj si serbit i cili  pati guxim trimëror, urti dhe dije politike, që keqbërësin e Serbisë, Sllobodan Millosheviqin, ta dërgojë në Gjykatën për Krime të Luftës në Hagë. Që të realizoni këtë që po ju propozoj me këtë letër, ju duhet shumë më tepër guxim, …

Më shumë...