valamobile
kek baneri
mbpzhr 2018
Fillimi / Tema Historike (faqe 22)

Tema Historike

RKL: Në shënim dhe përkujtim të 134-vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Prej Epopesë lavdiplote, çlirimtare dhe fitimtare të Gjergj Kastriotit-Skënderbeut, asnjëherë nuk pushuan përpjekjet e liridashësve shqiptarë për t’u çliruar nga Perandoria Osmane, e cila për 500-vjet rresht mbajti nën robëri, jo vetëm Shqipërinë, por tërë Ballkanin, një pjesë të madhe të Evropës dhe shumë shtete ndër më të fuqishmet  të ...

Më shumë...

Mr. Hazis Gjergji: Preludi i pushtimit fashist të Shqipërisë më 7 prill të vitit 1939

Plazhi i Durrësit. Gusht 1934. Familja Mbretnore Zogu vazhdonte pushimet e verës në vilat qeveritare. Një tregtar italian u shfaq në rezidencën qendrore të Mbretit Zog dhe kërkoi një takim privat me të. Ai qe Vinçenco Roko (Vincenzo Rocco), sipërmarrës dhe përfaqësues i njohur i disa shoqërive italiane të sigurimeve ...

Më shumë...

Fatos Baxhaku: Shqiptarët gjatë shekujve u shquan si autoritete shumë të larta qeveritare në Siri

Teksa rrugët e qyteteve siriane vazhdojnë të përvëlohen orë e minutë nga flakët e luftës civile, teksa diplomacia ndërkombëtare deri më tash është treguar e paaftë të ndalë gjakderdhjen, teksa çështja siriane vazhdon të jetë një hekur i skuqur mbi trupin e lodhur të popujve arabë, na shkuan ndërmend se ...

Më shumë...

100-vjetori i Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë Etnike

Prof. dr. Hakif Bajrami: Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë etnikenë Vlorë28 Nëntor 1912-I- ( Dokumente origjinale) Kongresi I Berlinit (1878) me vendimet e aprovuara ia grabiti kombit shqiptar mbi 25 mije km2  territor me shumicë absolute shqiptare. Sipas shënimeve kadastrale të Arkivit të Turqisë Vilajeti I Kosovës I kishte 32 ...

Më shumë...

Fatos Baxhaku: Bushatllinjtë e Shkodrës, ngritja dhe rënia e tyre

Kjo është një histori pak a shumë e njohur. Deri vonë në Shkodër të moshuarit rrëfenin bëmat e Bushatllinjve, dinastisë që u mundua t’i rikthente Shkodrës shkëlqimin e vjetër, njerëzve që pak nga pak, si pa e kuptuar as vetë, mbase të shtyrë nga etja për territore, mbase të ushqyer ...

Më shumë...

A.Q. Azem Galica, ishte Komandant i çetave kryengritëse të Kosovës kundër Serbisë dhe jo “kaçak”

Emërtimet e caktuara që lidhen me ngjarje, lëvizje dhe fenomene të ndryshme, kurdoherë  kanë ndryshuar dhe duhet të ndryshojnë në kohë dhe hapësirë, ne akord me krijimin e realiteteve të reja. Janë të shumta formulimet gjuhësore të kohës së pushtimit serb dhe jugosllav, të cilat tashmë nuk i qëndrojnë shqyrtimit ...

Më shumë...

Në 100-vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë: Jeta dhe vepra e Çerçiz Topullit

I Në mesin e personaliteteve meritore shqiptare, të shquara për kontributin që kanë dhënë në çlirimin e trojeve të Shqipërisë nga pushtimi turk por edhe ruajtjen e territoreve shqiptare, të cilat Evropa dhe Rusia ua kishin dhënë shteteve grabitqare fqinje: Greqisë, Bullgarisë, Serbisë dhe Malit të Zi, janë të mirënjohur: ...

Më shumë...

Kuvendi i Lezhës dhe krijimi i Besëlidhjes Shqiptare , më 2 mars të vitit 1444

Çlirimi i vendit me kryengritjen e përgjithshme të vitit 1443, ishte një fitore historike që duhej mbrojtur e çuar më tej. Përvoja e deriatëhershme shqiptare e ballkanike, sidomos kryengritjet e viteve 30 në Shqipëri, kishin treguar se fuqisë ushtarake më të madhe të kohës, Perandorisë Osmane, nuk mund t`i bëhej ...

Më shumë...

Master Hazis Gjergji: Zogu dhe shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë

Në faqen 35 të botimit: “Nga notimet e Zogut I mbretit të shqiptarëve”, Tiranë, 2008, thuhet: “Vjen një letër e Ismail Qemal Vlorës, me anën e Ibrahim Kolocit nga Elbasani. Ismail Qemali thoshte: “Arrita në Vlorë, ku kemi thirrur një Kongres për të shpallur pavarësinë e Shqipërisë. Ju lutem të ...

Më shumë...

Qerim Rexhaj: Për Shqipërinë e Bashkuar deri në vdekje

(Me rastin e 67- vjetorit të rënies heroike të Bajram Gashit nga Uça e Burimit) Historia s’është vetëm jehonë që vie nga kohërat  e lashta, s’është as mit as legjendë, por është det gjaku përmes përpjekjesh dhe sakrificash peshën  e së cilës vështirë është ta masin shekujt. Në  historinë e  popullit ...

Më shumë...

Master Hazis Gjergji: Ëndrra e prishur e Kuvendit të Lushnjes

Mbledhja e parë e Kuvendit Kombëtar të Lushnjes i filloi punimet më 21 janar 1920, në ora 10 paradreke, në shtëpinë e patriotit lushnjar, Kaso Fuga, por nga që nuk kishin mbërritur akoma shumica e delegatëve, punimet e tij vendimmarrëse u zhvilluan nga data 28 deri më 31 janar 1920. ...

Më shumë...

Kadri Rexha: NA RA SERBI NË TË KATËR ANË (II)

Çarmatimi i shqiptarëve, si masë dhune e pushtetit serbo-malazez, ka gjetur pasqyrim të denjë në shumë këngë të epikës historike. Realisht aksionet për çarmatosjen e shqiptarëve paraqesin njërën nga metodat kryesore të planit strategjik të politikës shfarosëse të shtetit serb. Si masa dhune, të pakufizuara  në kohë dhe në hapësirë, ...

Më shumë...

Kadri Rexha: Haj medet për këtë Shqipëri ( I )

Qëndresa dhe lufta heroike shumëshekullore e popullit shqiptar për mbrojtjen e tërësisë tokësore të atdheut dhe për krijimin e shtetit shqiptar, më në fund, më 28 Nëntor 1912, kurorëzohet me shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë. Mirëpo pazarllëqet e Fuqive të Mëdha Evropiane, të bëra në kundërshtim të plotë me parimet etnike, ...

Më shumë...

Prof. dr. Muhamet Pirraku: COPËTIMET E SHQIPËRISË GJATË SHEKUJVE XVIII – XX

Copëtimet e Shqipërisë nga Evropa, për interesa të fqinjëve daton nga fillimshekulli XVIII, kur u artikulua publikisht kërkesa e Vladikës së Cetinës për daljen e Malit të Zi në Liqenin e Shkodrës me mbështetje të Venedikut e të Austrisë, dhe me përkrahjen e gjithanshme të Rusisë, kurse gjatë pjesës së ...

Më shumë...

Enver Rexha: Përvetësimi i trashëgimisë shqiptare nga kisha ortodokse serbe!

Duke pasur parasysh se territori i  sotëm i Kosovës është një vend i banuar qysh nga kohët e lashta, që nga iliro’arbërit’shqiptarët, vend në të cilin nëpër kohë janë zhvilluar ngjarje të rëndësishme historike, kuptohet vetvetiu se, pothuajse çdo kulturë e lashtë që ka kaluar nëpër këtë trevë, përveç kulturës ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kodi i Rezallës dhe Gurët e Kopiliqit

E kaluara shqiptare, në shumë segmente ende ndodhet  e mbështjellë me një vello të dendur, të një niveli mjaft të mundimshëm  të zbulimit dhe zbërthimit të realitetit në sinkroni e diakroni, në tërësinë e vet ekzistenciale. Hulumtimet, veç tjerash,  duhet të rindërtohen qoftë edhe nga grumbullimi i  torzove,  nga gurët ...

Më shumë...