Fillimi / Tema Historike / Prof. dr. Hakif Bajrami: DITA E EVROPËS DHE DITA E KOSOVËS

Prof. dr. Hakif Bajrami: DITA E EVROPËS DHE DITA E KOSOVËS

1.Lufta e Dytë Botërore dhe Lufta e UÇK-së

Lufta e Dytë Botërore filloi më 1939 dhe mbaroi më 9 maj 1945 me nënshkrimin e kapitullimit të plotë të Rajhut Tretë Gjerman. Lidhur me këtë nuk dua të spjegoi më tepër për këtë tragjedi, por dua të shënojë këtu për HERË të PARË, se më 9 qershor 1999 në Kumanovë Ushtria e Jugosllavisë Zhablakut do ta nënshkruan KAPITULLIMIN e plotë mbi Kosovës e larë me vargoj gjaku çlirimtar. Dhe me që me profesion jam historian, më duhet të them se Kosova shumë e vogël por me zemër të madhe është vendi i vetëm në Botë, ku është zhvilluar një luftë e DREJTË nga UÇK dhe nga NATO, në të cilën LUFTË kanë marrë pjesë 24 ushtri të NATO-s, plus KATËR ushtri indirekt jo anatre të Alenacës Veria-Atlantike, plus UÇK, që do të thot 29 ushtri bëjnë luftë të DREJTë në një hapsirë shumë të vogël,qpftë edhe jashtë Koosvës, kurse një ushtri e Jugosllavisë Zhablakut bën luftë gjeocidale, e ku ka për partner forcat e milicisë, policinë dhe njëmbdhjet orgnizata terroriste, prej të cilave katra i drejtone KOS-I (Kisha Ortoske Serbe). Në këtë forcën e fundit nuk hynin: “Beli Orllovi”,”Crna Ruka”, “Bela Ruka”, “Narodna Odbrana”, “Ravnogorski junaci”, “Beretat e Kuqe”, “Shkorpionët”, “Tigrat”, garda “ Çetnike e Sheshelit” që furnizohej me armatim nga ushtria, por dhe “farkataria” e drogës nga ”Klani i Zemunit”, që ishte e njohur në përdorimin e THIKAVE dhe kacaturrave, ndaj civilëve Boshnjak duarthatë edhe në Bosnje. Në Kosovë këtë organizata kryesisht janë marrë me plaçkitje, dhunime dhe deportim të shqiptarëve jashtë Kosovës. Aty ku kanë vrarë civil ata I kanë hudhur nepër bunare, porn jëherit I kanë ndihmuar ushtrisë dhe milicisë t` I bartë KUFOMAT deri te Beogradi për të humbur gjurmë.

Me që isha në Zyrën Politike të UÇK-ës të drejtuar nga Bac  Adem Demaçi, me kohë i kisha kërkuar Bacës që atë moment kur me ka ftuar ZËRI I atdheut jam në dispozicionin TUEJ. Me caktoni ku të doni. Do jam vetëm ushtar I thjesht dhe do të ndikojë që në çdo cep të Kosovës të zabtohen me përpikërinë ma të madhe Konventat e Gjenevës mbi luftën çlirimtare. Baci vëndosi të jam këshilltar i tij, sepse në këtë pozitë isha edhe kur ishte Kryetar i Partisë Parlamentare. Duke iu përgjegjur ftesës së Atdheut, Partia Parlamentuare e pushoi punën politike dhe e tëra kaloi në UÇK. Në ato rrethana, në qendër të Prishtinës për çdo ditë kemi mundur të vritemi. Për këtë mundësi Baca na kishte përkujtuar që në ditën e parë kur u rreshtuam aty. Dhe përparësia jonë ishte se Baca I kishte informatat shumë të sigurta, për çka mendoja se I vijnë nga LPK-ëja, për të cilëm gjithëmonë kam vuajtur pse nuk jam pjesë e kësaj rinie krenare dhe guximtare. Por këtë mednim e largova nga menjda, pas NJË muaj pune aty. Ishte ditë e mërkurë kur unë duhej të isha në Zyrën e Bacës për ta kryer detyrën javore, për ta informuar çka dija, kuptohet me shkrim. Pas mabrimit të kohës Zyrtare, Baca Adem më tha: “Kah po i merr informatat, janë këto logjike, spekulative, apo janë nga ndonjë inforamtor fizik që t` i sjell nga pozita e jashtëme e Kosovës”? Iu drejtova, Bac, jam kah lexojë shumë në filozofinë e historisë dhe e kam përpunuar në detale: pse 9 MAJI 1945 është marrë si DITË e EVROPËS. Me që në pyetjen e JUEJ nuk kam çka të filozofojë sepse më njeh, sepse vet më ke ftuar të jam këtu e jo të shkoj në mal, po të pyes cila do të jetë DITA E KOSOVËS.

Baca DEMË si krenar dhe i guximshëm që ishte, mori pozicion serioz dhe filloi të flasi çka nuk u besoja veshëve të mi. Filloi të FLASi. Këtë nuk ia kam thenë askujt, përpos ADVOKATIT, po ta them  edhe TY. Nëse del diçka nga kjo bisedë JUVE të dyve kam për të jau ngjitë për fyti. Advokati  që ishte aty filloi të qesh sepse e dinte para meje. Bacit pasi që më pyete prite përgjegjën: “ Pas LUFTËS SË JASHA|RAJVE NË PREKAZ; Pas mbledhjes së Grupit Kontaktit, pas aprovimit të Rezolutës 1160 më 31 mars 1998 duke u mbështetur KS në Kartën e OKB-ës sidomos në Kaptinën VII (neni 39- 42/43-52 , gjërat kanë ndryshuar për 180 shkallë. Pas kësaj ngjarje në maj NATO ka marrë vendim që nëse Serbia vazhdon me krime monstruoze si deri me tash, ajo do të sulmohet nga të gjitha anët. Në gusht 1998 në AVIANO  të Italisë janë bërë të gjitha ushtrimet në variant, se si do të rriedhin ngjarjet  e sulmit ndaj Jugosllavisë Zhablakut. Në shtator 1998 çdo cakt ushtrak I Serbisë është vizatuar dhe asgjë nuk do të kursehet. Vetëm ne duhet të zhvillojmë luftën në këtë TEMPO dhe në këtë PASTËRI,që realiteti mos të na dali prej dore, mos të na përfshij anarkia, që mos të psojë asnjë civilë sllavë, sepse është mbushur Kosova me serbian dhe sllavë të ardhur nga Kroacia e viset tjera të botës. Qellimi I Ushtrisë Milloshit është shfarosja e shqiptarëve të Kosovës. Sipas burimeve të mia një Konferencë i duhet NATO-s dhe KLINTONIT që të maten muskujt, pale mos po e kupton Milloshi se në çfar akulli të hollë është dhe po shkelë. Asgjë ma nuk I ndihmon, por ne duhet të tregohemi në nivel popullor, se bëjmë luftë të DREJTË.

Më duket se Konferenca e Rambujesë është vetëm një paradë për çka jam I sigurt se SHËN EGJIDIO punon për ta kompromituar luftën e drejtë politike të LDK-ës por edhe të UÇK-ës ashiqare. E NE, duhet ta luajmë  “lojën tonë”, mos të pajtohemi sepse në konfrencë në  çdo pozicion Milloshi hynë me poena PLUS, sepse më 23 III 1989 Prlamenti I Kosovës e ka “pranuar kapitullimin” e federalizmit të Kosovës, pra ka shkaur dy hapa prapa. Është shumë vështirë tash të largohemi pa vargoj gjaku nga kjo pozitë, sepse Jugsollavia e Zhablakut është bërë me autoamtizëm antare e OKB-ës, e aty janë Rusia dhe Kina që e përkrahin. Por, mednoi se pas një foramliteti që po flitetet se do të ndodhë në Francë, sulmet ndaj makinerisë Milloshit me siguri të plotë do të fillojnë më 23 mars të vitit të ardhshëm. Baca e bëri këtë “lëshim” dhe nuk na e tregoi për 24 marsin, por na tha me tone filozofike, më duket se datat kanë harmoni përbrenda dhe pas 23 vejn 24 e kështu me radhë…. Filloi të qeshë.

Vetëm kur makineria e NATO-s e detyroi Milloshin ta nënshkruan më 9 qershor 1999 KAPITULLIMIN në Kuamnovë dhe pse mu këtu, e kuptova çka më kishte thënë BACA në fillim të dhjetorit të vitit që e kishim pas (1998). Në Kumnaovë Serbianët qe 90 vjet po krekosen se e kemi okupuar Koosvën më 1912 dhe nuk ka shkëputje të saj me asnjë çmim”. Çështjet e luftërave duhet kuptuar pra, edhe si plitikë, si filozofi edhe si vrasje të kundërshtarëve me uniforma.

Tash më duhet të them se nuk është e rastësishme data e 9 qershorit 1999 (pra 30 dit pas 9 majit) dhe kjo ditë duhet të quhet DITA E KOSOVËS, kur 9 maji është DITA e Evropës, e çlimrimit të saj nga nazifashizmi, kurse 9 qershori 1999  është data e nënshkrimit të Kapitullimit të Jugosllavisë Fereative, njëherir është edhe data e çlirimit të Kosovës nga neofashizmi serbian.

Lidhur me tërë atë që u tha, jam ai HISTORIAN që qe NJËZETË vjet e quaj Luftën e UÇK-ës LUFTË TË DREJTË dhe ashtu e ka pranuar tërë bota e civilizuar. Por një fenomen është pak më tepër në luftën e UÇK-ës, ajo duhet të QUHET NEOLUFTË. Sepse në te nuk ka pësuar asnjë plak, asnjë palkë, asnjë fëmi, asnjë grua shtatëzënë Serbe-sllave. Nuk ka pasuar asnjë civil pa armë në dorë. Në zonat ku ka pasë kontroll UÇK serbët ma të sigurtë për jetë kanë qenë aty, se sa në ato vende ku ushtria  e Milloshit kishte kontroll të plotë. E studioni këtë realitet. Le të më demantojë kushdo që ka fakte.

Post skriptum: E degjova Edi Ramën në TV KLAN. Jam I bindur se ky njeri është jashtë kontrollit mendor dhe një orë e më pare me KLANIN e tij duhet të neutralizohet. Të dalish e të thuahs se PESË vende të BE-ës nuk e kanë pranuar Kosovën; a ka Shteti I Kosovës PERSPEKTIVË në këto kushte; në Kosovë Serbia është preznete kudo; Gjermania është KUNDËR ndryshimit të kifijëve;  SHBA-t janë FLEKSIBILE; KORIGJIMI I kufijëve siguron vend Kosovës në OKB;  duhet Beogradit të I “falet diçka”, është më së pakut fashiste nga goja e tij. Dhe kur moderator Blendi FEVZIU ia përmedi Gjykakën Ndërokmombëtare të Drejtësisë, ne që kuptojmë pak më tepër nga GRIMASAT e fytyrave të xhveshufra, që për goje hudhin DIARE, e kuptova se pazari tij ka një çmim shumë domethës, shumë large ka shkuar, ka rreth shumë ma të gjërë të përzier në këtë diare gojore, vetëm se nuk e di në sa pjesë ndahet pazari sepse atorët I ka përmdur qe sa herë dhe nuk dua diareja të më përfshin edhe mua.

Nuk ka ndryshim të kufijëve të Kosovës, Edi Kristaç Rama. Shko e vizato diçka se je bërë pengesë I njetjtë sikurse OPONENTET TU (LULI DHE SALO). Të kujtohet si je siellë për varrosjen e eshrave të Isa Boletinit. Ndalu, pusho, është në interesin e shendetit të parties tënde që e ka bërë “livadh të kositur nga droga dhe hallakama”. Në Ramushin mos llogarit se po flet me fjalorin easkujt, se ai Luftën huk  eka bërë me shpresë se vizatimet tua do të I ndihmojnë. Po, Ramushi ka llogaritë në Tahir Sinana dhe të tillë Nëna Shqipëri ka, e dimë ne mire atë punë. Mos linçoni me fjalë rrugaçësh as Ti Edi Rama e as Hashimi, se kinse: “Ramushi paska marrë përkrahje nga DIASPORA NË SHBA”, pra jo nga shteti!. O Edi Piktori, po kush i tha Ramushit e “FORMO USHTRINË, E APOROVO LIGJIN PËR TREPÇËN, e apliko taksen, ua mbyll gojën grevistëve që kanë të drejtë sociale, bleje çetësinë në shtëpi”. I tha Disapora këto apo i shpike ti Edi Pikrori. Turp të çoftë, dhe mos mendo se Kosova është bahqe e jote dhe tregtarëve të flamujve. Ka Kosova ADEM LEGJENDA, nuk kemi nevojë për lugetën që thonin se : “Ushtrua e Milloshit është e katërta në Evropë”. E tin a u bëre I pesti.

Edi Rama me profesion jam historian, po ta them pa modesti se po don me gojen e një gazetari më më e mbështet një popull për muri. Por kurrë Kosova planet e A Sorosit, Xh.. Bolltonit (për të cilin e dijmë çka ka shkruar më 2005, I dijmë pazaret e F. Mogerinit dhe J. Hannin, prandaj nuk do të i pranojmë, për hatrin tënd. Mbaje në mend, ta them sinqerisht, por kurrë, kurrë nuk kam dëgjuar tradhti më eklatante se sa nga goja juej diareiste, për shtetin e Kosovës, kur publikisht bëni pyetje të tilla që as goja e ndonjë oficeri serbian fashistë që të klithë:”Çka na vyejnë ato kodra”, është thenë dikund-nga Ju. Kosova një ditë do të pranohet në OKB edhe pa pelqimin tënd, sepse pushteti yt do të jetë gjallë vetëm sa do të gjindet ndonjë blerës. Por Shqipëria dhe Shqiptaria kurrë nuk do të shitet. Po, mund të psojmë, por jemi këtu në dheun tone arbnor dhe nuk kemi atdhe tjetër. E vërteta demokratizmi I jetës po druaj se n aka siellë në një pozitë shumë të çuditëshmes epse: Se të dali unë dhe e kritikojë një kryetar qeverie të NËNËS SHQIPËRI, kurrë nuk kam menduar. O tempora, o mores! Dhe po e satisfaksionojë vetën, sepse më e shtrenjët na qenka: DARDANIA-KOSOVA e HASAN PRISHTINËS, MARIE SHLLAKUT, ADEM DEMËS, ADEM JASHARIT, TAHIR SINANIT, ENDRIT CARËS dhe ZAHIR PAJAZITIT… E pra, mos tregtoni me palgët e saj, sepse ato akuzojnë.  Sepse, ato kodra në veri të Lumit Ibër, nga Gërdeçi e deri në Majën “Demë Ahmeti” që Serbianët e  quajnë “Pamqiq” është masivi malor ma I pasuri në Evropë me minerale. Kosova nuk ka çka negocion me tokat e saj. Neve nuk imkemi grabitë e okupuar askujt troje, fqinjët na kanë okupaur troje, e ato dihen. Po, këto ditë më botohet libri: “KË E AKUZOJNË PLAGËT E KOSOVËS 1844-1999”. Drojë që do të turpëroheni kur ta lexoni, sa ulët keni rënë, JU të gjithë, “tregtarë të flamujve”!

Më 9 maj 2019 Koshare

  1. Një sekondë veprimi në jetë dhe një shekull histori

I tërë ekipi për korigjimin e kufijëve Republika e Kosovës-Serbi, nga prizmi I konceptimit shkencor historic të çështjes vërehet tani kur sikurse mikrrobet janë izoluar në një epruvedë, që do të thot se negociuesit nuk e kanë pasë large fundin e pazarit. Tash është tërësisht normale politikisht të mprohen se nuk kanë qenë as “shitës e as blerës”. Por ndaj gjyqit të histories më  ehudhë gurin dhe më e mshefë dorën, nuk do t` ia arrijnë dot.

Po e marrim nga konglomerati I “tregtisë” së tyre vetëm thënjen se : “Aleksandër Rankoviqi i aka bashkuangjitur Kosovës Komunën e Leposaviqit”, që atëbotë kur ngjarja ndodhi (më 1958/9) është spejeguar si “rritje e siperfaqes Kosovës”. Por më e fortë se çdo politikë është argumenti  se  qëllimi nuk ishte te sierfaqja por të “rritja e numrit të popullsië serbiane dhe zvoglimi I përqindjes së popyllsië shqiptare”. E vërteta këto dy argumnete me “lojën historike” nuk e plotësojnë MOZAIKUN e krimit ndaj shqiptarëve, krim ai që kishte “ngjyrë” titiste-rankoviqiste e që embrionin (berthamën dhe metastazimin jetësor të veprimit criminal) e kishte si znafille në vitin 1949. Kështu spejgohet dhe zbulohet e vërteta në stilin filozofik “kryq e tërthor”. Dhe tash pason KONKRETIZIMI e konstatimit, që gjithëmonë Historinë e avnason në shekncë matematikore, por pate dituri dhe profesion të përkryer. Të shkojmë shkoqur me radhë për të ardhur deri te e vërteta e “korigjimit kufijëve”. Tani shtrohet pyetja KUSH KA TË DREJTË TA TJETËRSOJË VERIUN E KOSOVËS KUR AJO PJESË ËSHTË TREVA MË E PASUR ME MINRALE NË EVROPË. Në çfar pazari janë hy disa bartës të funksioneve në Kosovë dhe Shqipëri, duke ia plotëzuar kërkesat e Vuqiqit, Mogerinit dhe Hanin, do të dihet shumë shpejtë. Dhe ky soj I politikanëve me tone kërcnuese na thonë se pushtetin në very nuk e kontrollojmë. Në rregull, a mundet ta kontrollojë pushtetin në komunë të Kosovës e cila kontrollohet nga VV ose LDK, JO. Ndoshta krahasimi nuk është qindë për qind adekvat, por asolut po për 85-90%. Tani shtrohet pyetja se KFORI paska thenë se andej nuk mund të lëvizë FSK. Ky verdict nuk është lëshuar për kërcnim por për parandalim, sepse në rast të ndonjë incidenti do të intervenonte KFOR-I me siguri. Dhe a mundet ndonjë zyrtar I Serbisë ta vizitojë atë pjesë pa lejen e Prishtinës. Ilegal po, por legal JO. Dhe në fund, kush po I organizon ZGJEDHJET KOMUNALE në atë pjesë vërtetë problematike, po I organizon Qeveria e Republikës Kosovës dhe partite serbe kanë aplikuar në KQZ të Kosovës, pra nuk ka lidhje me Serbinë. E ne pushtetin nuk po mundemi t` ia imponojmë një paartie shqiptare e lere ma atyre serbe që po paten shansë menjëherë do t` I ankesoheshin Beogradit. E ngjajshme, po patëm shansë ne a do ta I bashkoheshim Shqiptarisë. PO do t` I bashkonim të gjitha viset shqipotare, por nuk kemi force ushtrake dhe nuk kemi ORGHANIZIM të mirëfillët kombëtar.

1.Më 1949 themelohet Qeveria marionete anti shqiptare me seli në Shkup-Prizren, me në krye Apostol Tanefin dhe ministrat e kompeltuar që kanë jetuar me neve deri sa kanë vdekur të gjithë;

2.Si shtyllë përforcuese e kësaj Qeverie marionetë një muaj më vonë do të pasojë riaktualizimi I “Plagës Anadollit” për shqiptar. Shtylla e dytë ishte më konkrete që do të thot se “me rastin e regjistrimit të popullsisë të konvertohen nga 1914 turq ( sa ishin konstauar nga qarqet ushtarke më 1948/9) të arrihet shifra 54000 gjatë viteve 1951-1953. U caktua kjo kohë sepse “shpresohej se  nacionalistët shqiptarë do të zbulohen, e ata të zbuluar nuk mund të ishte askuh tjetër përpos arsimtarër (mësuesit), të cilët energjikisht e kundershtuan “Murtajën shqiptare” së pari në Gjakovë (Rexhep Hoxha dhe Enver Gjergjeku), në Prizren Enver Dukagjini me shokë, në Llap (Sabit Kapiti me shokë si NDSH-ist!). Këta të fundit hangrën edhe burgje të gjata sepse ishin të padhimbshëm.

3, Politika titisto-rankoviqiste do ta AFROJË Beogradin dhe Ankaranë për ta siellë në “lojë” edhe Atinën, gjithnjë përmes ambasadave në këto qendra, e që ata ishin Serbian. E tërë kjo lojë e pokerit titist është bërë me pelqimin e plotë të Londrës, e cila ishte në hasmëri të tjhellë me qeverinë e Tiranës për shkak të “anijeve të fundosura më 1946 në Korfuz, në oborrin e Enver Hoxhës, duke ia lërë Shqipërisë koplilin ted era”. Ky afrim e imponoi Paktin Jugosllavi-Turqi-Greqi, e që kryesisht kishte për qëllim futjen e shqiprarizmës në përpunim ushtarko-politik në stilin që sjellë “vlera e shtuar e zjarrit në me skullës dhe çekanit”, veprim ky ala Palni “Patkoi 1999”, ala “korigjimi 2010-2019”.

  1. Nga politika e “kullës dhe çekanit” për shqiptar, do të zhvillohet vizita e Titos me tërë syitën prej 140 “turistësh udbash” për të mbuluar gjurmë me kodin “Mbreti I Dedinjës” si u quajtë në Atinë, ku shpërtheu pazari se “Shqipëria do të ndahet në Shkumbim” dhe shifra në Ankara me titull “ Marshali I Dedinjës”, sepse fjala mbret në Turqi ishte e anatemuar,pork u do të gatuhet- hapet si Pazar “ratifikimi I Konventës Jugosllavi-Turqi nga viti 1938”, për deportimin e të gjithë shqiptarëve me dhunë në Anadolli.(lexone nenin 2 të conventës botuar nga unë qysh më 1980-hb).

  1. Pas turizmit titist në Ankara, ishte rrethanë shumë e volitëshme sepse kishte vdekur Stalini (3-5 mars 1953) që të pasojë një marrëveshje zyrtare e cila do të lidhet në Split në prill 1953 e që njihet sei “Marrëveshja Xhetelmene J. B. Tito-Fuad Kyprili”, Split 1953. Është botura vezioni jugosllavë, e që pati për pasojë TRAGJIKE deportimin me dhunë të 415 000 shqiptarëve në Anadolli deri më 1966.

  1. Kundër pazareve të lartcekura do të ngirtet Fadil Hoxha dhe Ismet Shaqiri në një plenum ILEGAL të Komiteti Krahonor të KLJ-ës për Kosomet, që u mbajtë në Prishtinë më 1954.(Të gjitha materialet e këtyre pazareve antishqiptare posdohen si fotokopje me shifra “strogo pov”). Pas këtij plenumi do të pasojë futja e Fadilit dhe Ismetit nën hetime të “qeta”, por si pasojë pati burgosjen e atyre që e kundershtuan (mësuesit në Gjakovë, Prizren, Llap etj) rritjen e numrit të “turqëve” nga 1914 në 54000.

  1. Për ta vënë procesin e brugimeve në hie, do të pasojë montimi nga tresha: A. Rankoviq, Llukiq-Stefanoviq e ku për mercenarë u zgjodhën Qeda Topalloviq, Gjoka Pajkoviq dhe si ‘reservist” Dushan Mugosha. Nga skenari ityre më 1955 filluan të skicohen konturat e para të “Procesit Prizrenit” më 1955 duke I ikorporuar TRE kryederviush nga Prizreni, Rahoveci dhe Gjakova”, të cilët kishin “dëshmuar” se herojtë e Gjakovës po planifikojnë të arratisën në Shqipëri. Prandaj, një ditë që ata kanë pushim duhet t` u organizohet se po duan të dalin në gjah. Dhe atje duke aluduar se “provuan të arratisën në Shqipëri I vram, jo të gjithë por kryesorët”.(Poseohet “Procesi I Prizrenit” I pakrehur dhe i rivlerësuar më 1967 në tërësi si ftokopje-hb).

  1. Me që “Procesi I Prizrenit” de jure e përfshiu vetëm një police që ishte cilsuar si kundershtarë për vdekje i dervishëve (Njazi Maloku… etj), titizmi dhe rankoviqizmi do ta shpikin “Aksionin e ramëve” , me qëllim të frigësimit të “aranutëve që duhet t` u tregohet se nuk kanë jetë në Jugosllavinë titiste mesa atë të kralevinës”. Krahas mbledhjes së disa armëve që nja 80% ishin të papërdorëshme, UDB dhe KOS-I do të arrijnë përmes disa eksponentëve që janë shënjuar në dokumnete me shifra t` I shpërndaj nja 16200 armë të lehta (revole dhe pushkë ushtrake të pavlerë për kohën).

  1. Të gjitha këto ATENTATE antishqiptare, Tirana zyrtare I hudhi në HUMNERË më 1955 kur Shqipëria u pranua në OKB dhe në Paktin e Vrashavës, me çka “pushoi” aktiviteti për destabilizmi në shtetit të Shqiponjave, por intenziteti I deportimit të shqiptarëve në Jugosllavi u intesifikua. (Lexone gazetën: “Nova Makedonia” dhe koleksionin në AJ “Pasoshko Odelenje”, ku prej 9 advokatëve sa ishin në Shkup në fillim të aksionit ajo kastë serbiane u ngritë në 149.

  1. Të deshpruar pse Shqipëria u pranua në OKB dhe Paktin e Varshavës më 1955, UDB-a që e kishte kalnin Serbian dhe KOS-I që e kishte kalnin drejtues kroato-slloven, PLUS DASIPB, sikur më 1956 e gjetën QELSIN për ta “destabilizuar Shqipërinë e Enver Hoxhës”,arritën perms dy priftprinjëve nga Prespa ta vejnë grepin në Panjot Plaun dhe atij t` I premtojnë se Nikita Krushovi që më 1955 e kishte vizituar Beogradin, kishte pyetyr për pozitën e tij, sespe I duhej për misione të “klimës nordike”. Zbulimi I këtij pazari do të ngjajë më 1957. Po, Panjoti do të arrijë në “GERMI” të Prishtinës, por do të mbahet aty si I “palgosur”, sepse disa mauj më vonë Presidiumi I Kuvendit Popullor të Shqipërisë do të ngritë AKUZË në OKB për “Terrorin titist ndaj shqiptarëve në Jugosllavi”, më 1958.

  1. Aleanca shumë e sofistikuar antishqiptare Tito-Rankoviq pikërishtë më 1958 me ndigmën e Dushan Mugoshës, do ta LËVIZË mundësinë që “të mbyllën shkollat e mesme shqiptare, sepse nuk kishte kardo të mjaftaura dhe se mësimi në to duhet të zhvillhet në gjuhën shtetërore”, që do të thot serbokroate. Për fat të shqiptarëve, urdhëri I till që posedohet si document zyrtar do të I bje në dorë Prof Sali NUSHIT, që ishte drejtor I Shkollës Normale në Prishtinë. Ky patriot pa një pa dy do të ia besoi DOKUMNETIN për analizë prof Ali Hadrit dhe prof Hasan Mekulit. Në mbledhjen e mbjtur do të pasojë edhe reagimimi Fadil Hoxhës, I cili do të shprehet se: “Me çizme I kemi fituar shkollat dhe me çizme do t` I mbrojmë”. Dushan Mugosha që ishte konvertuar në zbatues të palnit të Beogrdait nuk do të reagojë aq ashpër sepse e humbaste edhe ai “qetsinë në jetë dhe pozitën në pushtet”

  1. E tërë kjo histiori do të analizohet në Beograd nga Komiteti I Rankoviqit dhe Krste Crvenkovskit se Titos I duhet një “ide e re” për çëshytjen nacioanle. Do të propozojnë që të mbahet një Plenum ILEGAL I KQ lKJ-ës, I cili u mbajtë në Beograd më 1959. Aty do të “shpërthej uji” dhe shumë kroatë dhe slloven do të NXIERRIN përfitime për veti se pabarazia e ka mbuluar pushtetin dhe është kah ia ndal frymën në UDB, në KOS dhe në Diplomaci, e siomos u kryp çështja me “kërkesë që PAKICAT NACIONALE të fedrehohen duke iu ngitur disa të drejta në shkollim, por që “nuk kishte kushte të sendertohen në gjuhën e pakicave”.

13.Krejtë kjo hallakamë politike bëhet për konsum të jashtëm sepse KS OKB kishte paralajmëruar se më 1960 do ta APROVOJË REZOLUTËN MBI DEKOLONIZIMIN E BOTËS, prandaj jugosllavët u ngutën të “dëshmojnë” se çdo gjë në lidhje me shqiptarë është në rregull. Madje I kemi hapur degët t fakultetit Filozofik, Juridiko-ekonomik në Prishtinë si degë të Univerzitetit Beogradit.  Për konsum të  brendëshem Pelnumi sajoi një propognadë se “pakicat do të kanë të drejta nacioanle më tepër” dhe Bota kësaj prrale I besoi.

**

2.Çka ngjau pas vitit 2010 me shtetësinë e Kosovës?

Parahistoria që u pa cartë në Berlin se Presidenti Hashim Thaçi është me “të dy këmbët” në pazarin për korigjimin e kufijëve, për kembim territoryësh etj, u vrejtë kur e “Kritikoi Kanclaren MERKEL opr përgatitje tëdobët të samitit”. Në këtë valle hyn edhe Edi Kristaç Rama jo vetëm me “të dy këmbët”, por me të dy duartë sepse I pari me Aleksandrin e ka filluar këtë avanturë prapa dyerëve, e në opnion ka folë diçka tjetër. Se ku qëndron fuqia e Edi Ramës në lidhje me Kosovën DËSHMOHET se në samitin “Bërdo Brione” në Tiranë, Flamuri I Kosovës nuk u valvit fare. Ndërsa në Berlin Flamuri I Kosovës ishte I barabartë me flamujtë e shteteve tjera. Edhe një argument tërë kohën pas Samitit Berlinit Presidenti Thaqi dhe Kryetari Rama me asnjë fjali nuk e kanë qortuar Frederika Mogerinin për vënjën e Kosovës “në knetën” e pasirurisë.

Tash e di se deri në Samitin e Parisit do të ketë “llafe opinionistësh”, por një fakt e di para se të ndodhë: se aty Falmuri I Kosovës do të vajojë me siguri, ose nuk do të valojë as I Serbisë. E nëse pjesëmarrja e akterëve është e njejtë, atëherë valimi I Flamurit Kosovës është I sigurt. E li je Edi Rama që e rrenë popullin për shumë finesa të bashkimit kombëtar, kur nuk guxon ta vejish Flamurin e Kosovës në qendër të Tiranës. Nëse vazhdon kështu, nëse Mainlinda Kelemdi garon në Rusi, atëherë Rusia ia lejon edhe Hymin edhe Flamurin, po të mbahej e njeta garë në Tiranë, sipas kriterit të Samitit “Berdo-Brioni” në Tiranë nuk besoi se Falmuri I Kosovës do të valonte?!!!

Këto imtësi I parashtrova për ta nxierr pazarin për ndarje dhe korigjim të kufijëve nga “epruvedat” e pasterilizuara, sepse sot informatën, të bëmën dhe të pabëmen është vështirë për ta maskuar, para kujdo qoftë e lere ma prej agjeturave që nuk ka metal që nuk e shpojnë! Pazari për Kosovën është dhe ai do të dali në siperfaqe shumë shpejtë. E zgjidhje nuk do të ketë pa e marrë “harmonikën” SHBA, por atje tani është një kangë tjetër kah këndohet. Megjithë këtë pavarësia e Kosovës dhe mescoptimi I saj është AKSIOMË, çështje e pakthyeshme.

Për ankesën e Serbisë në KS OKB kundër shpalljes së Pavarësisë së Republikës Kosovës më 17 shkurt 2017 është shkruar mjaftë. Por, duhet theksuar një digression para, se më 2005 Xhon Bollton ishte ngritur fuqishëm kunder Pavarësisë Republikës Kosovës. Por më 2007 Gjorgj Bush I Riu në Shqipëri tha hapur dhe pa ekivoke: “Çka është mjaftë, mjaftë është, Kosova duhet të shpallet e pavaaur”.

Menjëherë pas këtij akti makineria serbe do të fillojë për të gjetur “fakte” dhe për ta kthyer situatën në Kosovë para 17 shkurtit 2008. Nuk do të kursehet asgjë. Do të shkruhen edhe libra shih me botim të firmës së Akademisë për Çështjet teritorialo administrative të Kosovës 1944-2010, nga dy autor fare anonim. Ai publikim do të hudhet në opinon vetëm KATËR vite më vonë, kur metastazoi çështja rreth kufirit me Malin e Zi ku ishte marrë për bazë një metodë kastrofale për Kosovës, e që ishte “faktori kastatër”. Ishte marrë ajo metodë, sepse Kryetari I atij Komisioni ILEGAL (ka punuar tri vite në ilegalitet të thellë derisa Ramush Haradini ua zbuloi skenarët duke ua hudhur hartat në fytyrë. Po atë ditë do të fillojë fushata “pro dhe kundër DEMARKACIONIT”. Në ato rrethana dualën shumë amatorë dhe spjeguan atë që nuk vlente “pesë pare” në Komisonin e Ilegalitetit shtetëror.

Po në këtë kohë do të fillojnë sondazhet e para për “çështje TEKNIKE” me Serbinë në Bruiksel nën përkujdesjen e Baroneshës Ketri Ështon. Si rezultat I asaj pune “teknike” lindi FUSNOTA dhe filli degradimi I pozitës Kosovës, duke e nënshkruar në Bruksel në prill 2013 një “Marrëveshje gjithëpërfshorëse”. Ajo do të kritikohet e mbrohet, por më 2015 do të rishqyrtohet dhe pas rinënshkrimit do të dërgohet në Gjykatën Kushtetuese të Kosovës. Gjykata në atë document do t` I gjejë 23 SHELJE të Kushtetutës Kosovës. Aty do të “ndalet treni”, për t` ua lëshuar fushën debateve të amaterëve të çdo lloji. Por materizmin kryesor prap do ta tregoi drejtuesi I negociatave e ai ishte Presidenti I Kosovës, të cilin në prapashpinë ia rëndruan me firmë të tij “Gjykatën Speciale” me seli në Hagë për gjykimin e “Krimeve të UÇK-ës”. Prandaj e kishte shumë vështirë Prresidenti të manevrojë me disa FUNKSIONAR që kanë funksione por nuk kanë dituri. E ky pozicionim ngjau sepse Presidenti nuk donte të ketë këshilltar që janë ma të shkolluar se ai e që I dijnë për fat të gjitha detyra shtetërore në nivel shumë ma të lartë se ai. Po, do të filloi ndiekja e shtrigave, se ky ka qenë komunist, ambassador, e titist e çka jo thue se është fjala për ndonjë veprimatri ilegale, e jo shtetrore dhe ajo strategjuike.

Tash më 2019 çështja ka ardhur deri aty që të zbulohen të gjitha pazaret që janë bërë në Bruksel e besa mendohet edhe në Romë dhe Vjenë ku e ka selinë F. Mogdrini, alias ku e ka selinë Jopahnes Hani. Si duket ka mbetur pa u përfshi selia e Bolltonit dhe Aleksander Sorosit dhe Devollëve të një gazetari, I coi këto ditë po tregon shenja “çmendurie” në Tiranë, sepse atje I shitet pazari I Devollëve ma shpejtë dhe pa miegulla.

Tash fjalisë së Aleksander Vuçiqit I ka ardhur fundi se “ Serbia në Kosovë duhet të fitojë diçka”. Ai fund nukmendoi se është shënuar në Berlin, por do të ngjallet në Paris më 1 e 2 korrik 2019. Lidhur me këtë pozicion të pazargjie shqiptar, Parisi sipas tyre u dashka të deshmojë se MULTIETNICITETI në Kosovë qenka I pamundur sepse vetëm kështu futet Kosova edhe më thellë në palnet e Millosehviqit dhe Stanishit sepse I bje se “shqiptarët nuk po mundëkan t` I durojnë serbët, dhe shoh jo kjo gjeneratë që është sot në pushtet, por gjernaat e ardhshme”. Kjo akuzë është më pak se tradhti e më shumë se fashizëm batonian, I shprehur në mes Tiranës në TV Klan që e drejtonte Sokoli më 2 maj 2019.Ky njeri në shkallë paternaliste e merr një pozicion që ky kinse “vendoska për korigjimin e kufijëve”, sepse patroni I tij ka asete milionash në Serbia, sepse patroni I tij I dytë është në pozitën ma të lartë të pushtetit në Republikën e Kosovës, sepse patroni apo klienti I tij prej nivelit interesit të “përkujdesjesë” paska marrë kompetenca shtesë nga gazatari I Stanishiqit; sepse korigjimi paska për kvotë parnimin e Kosovës në OKB dhe çka është për te kufiri që do të vëndoset në Lumin Ibër. Jo asgjë sepse po krijohet një Berlin në miniature; sepse Kosova duke e venë Presidenti gishtin në një pullë, po  e abshkuaka Luginën me Kosovën. Ore, për Kosovën ka luftuar I tërë civilizimi Perendimor dhe si është e mundur të sillemi ne në këtë mënyrë. Dhe lere me një anë gazatarin, por Presidenti e ka bërë pozicionin e Kosovës të DISKUTUESHËM, dhe këtë pozitë e deshiron Serbia neofashiste.Lidhur me këtë gjendje kur nuk munden të jetojnë Malazezët, Kroatët, Maqedonët në të njetin shtet me Serbinë, si munden Shqiptarët. Me dhunë është çështje tjetër, por TERRITORE t` bu falim kurrë ma, mjaftë ganë grabitë të gjithë troje shqiptare. Dhe nëse militanionaliteti I përshkon shtetet më demokratike në botë, pse mos ta përshkon edhe Kosovën. Çdo nacionaliutet ka të drejtë të ndihet dhe duhet të jetë I lire dhe Sovran në Republikën e Kosovës. E ajo çka thot Kisha serbe, partite dhe grupet shovinisto fashiste ato kurrë nuk do të ndalen sepse si të tilla janë zhytur në pezhgven e shovinizmit. Kur serbët të parët në Ballkan I likuiduan HEBREJTË deri më 1942, sot dihet s ei kanë mardhënjet shumë të mira, e ne I patëm mbrojytur si askush më mire në Evropë, por shteti I Izraelit nuk po na pranon, nuk jemi në OKB etj, por shumë shtete nuk kanë qenë dhe nuk janë në OKB. Ne duhet ta kryejmë punën tone diku duke I dëgjuar aleatët, diku duke I konsultuar, e diku me që ata punët tona nuk I njohin, mundet edhe mos të kemi ndonjë harmoni të nivelit sekundar, e natuyrëshme kjo dukuri ndërshtetrore dhe historike.

Madje në këtë Pazar të Batonit nuk dihet se çka do të ndodhë me Trepçën, Ujmanin, Majen Demë Ahmet (Serbisht “Pançiq” prejs ë cilës radarët e vëndosur aty e kontrollojnë tërë qiellin e Ballkanit dhe tërë Mesdheun. A do ta lejojë NATO një ndryshim të tillë dhe kumka në historinë e Evropës që një gazatar të ekspozohet kaq shumë dhe me kaq siguri për korigjimin e kufijëve në rrethanat kur njëmbdhjet organizata fashiste në Serbi pyesin publikisht kur do të kthehemi në Kosovë, për ta vazhduar gjenocidin aty ku ka mbetur.

Serbia kurrë pazaret nuk I ka ndalur, ajo e do Kosovën pa shqiptarë. Qarqet politike dhe shtetërore I kanë përpiluar nga viti 1836 e deri më 1998 34 programe për shfarosjen e Shqiptarëve. Nëse mirret përmbajtja  e tyre për t` u analizuar del se çdo program I ka si strategji TRI faza të realizimit. Faza e pare është përgatitja e rrethanave për okupim të tokave shqiptare. Faza e dytë ka të bëjë me factored që ndhihmojnë në okupim të trojeve shqiptare. Faza e tretë ka të bëjë me mënyrën e shfarsjes së asaj pjese të shqiptarëve që ka mbetur gjallë nga koha e luftës për okupim. Prabndaj nëse 9 maji 1945 që ka të bëjë me kapitullimin e pakusht të Gjermanisë naziste, 9 qershori 1999 kur makineria serbiane u detyruar nga fuqia e NATO-s ta nënshkruaj kapitullimin e pakushte  nuk është I rastësishëm. Qysh nuk është I rastësishëm as 24 marsi, as 28 qershori, sepse në rastin e pare iu tregua çdo fashizmi se pas një dhune vjen ndeshkimi, dhjetë vjet më vonë por vjen, qysh nuk është I rastësishëm as dergimi I S. Millosheviqit më 28 VI 2001 në Hagë me duar lidhur, e që ka të bëjë simbolikisht me 28 Vi 1999 në Gazimastan kur iu shpalli luftë Shqiptarëve të Kosovës.

Çdo gjë pra, qoftë për të mire, qoftë për të keq e ka zanafillen, metastazimin dhe fundin që vjen ashtu si është përgatitë. Asgjë në histori nuk është e rastit pa shkaqe, pa shkas dhe pa pasoja.

Më 12 maj 2019 Prishtinë

Kontrolloni gjithashtu

Gjergj Kastrioti - Skenderbeu

Kiço Kutali: Dëshmi dhe referenca historike, bindëse për origjinën mirditore të Kastriotëve

     Një mal me libra janë shkruar për Heroin tonë Kombëtar Gjergj Kastrioti nga historianë ...