Fillimi / Tema Historike (faqe 10)

Tema Historike

Ismet Azizi: Fjalimi i Shaban Polluzhës në Dugapolanë të Peshterit në vjeshtën e vitit 1941 I

Shaban Polluzha

Lufta për mbrojtjen e Sanxhakut lindor në plan të parë kishte  karakter humanitar e njerëzor. Por, gjithashtu vullnetarët të prirë nga Shaban Polluzha i cili rreth vetës kishte komandat të rryer, përkrah tij kishte edhe  prijësit fetar Mulla Jakup Kombin, Mulla Zekë Bërdynën, Ilaz Spahiu – hoxhën e Brojës, mandej ...

Më shumë...

Shefqet DIBRANI: PROGRAMI NACIONAL I LIDHJES SHQIPTARE TË PRIZRENIT

Lidhja Shqiptare e Prizrenit

(10 Qershor 1878)   Ky shënim është përgatitur si referat për tu lexuar para bashkatdhetarëve dhe aktivistëve të LDK-së, në manifestimin që organizoi Nëndega e LDK-së në St. Gallen, në qershorin e vitit 1995. (Po e ripublikojë për të dëshmuar, se me çfarë përkushtimi iu kemi qasur të gjitha manifestimeve që ...

Më shumë...

Frank Shkreli: “Na thoni kush para shqiptarit i ngau qetë sinoreve të Ballkanit”

Frank Shkreli

               (Me rastin e 100-vjetorit të Fjalimit të At Gjergj Fishtës  në Konferencën e Paqës, 1919)   Mediat anë e mbanë trojeve shqiptare njoftuan lajmin sot mbi deklaratën e Kryeministres serbe, Ana Bërnabiç, e cila duke folur mbi gjëndjen në Kosovë me një përfaqsues të Bashkimit Evropian, ka thënë, duke ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: 70-vjet nga rënia e Rifat Berishës në altarin e lirisë

Jakup Krasniqi: 70-vjet nga rënia e Rifat Berishës në altarin e lirisë

Sot, këtu në Berishën e Tahirit, të Rifatit e të Halitit, na ka sjellë një rënie e madhe e ndodhur këtu e 70 vjet më parë në fshatin Gajrak të Malishevës. Këtu na ka sjellë kujtimi e nderimi për sakrificën e katër Berishajve të rënë njëherësh – Rifatit, Islamit, Mustafës ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: DITA E EVROPËS DHE DITA E KOSOVËS

1.Lufta e Dytë Botërore dhe Lufta e UÇK-së Lufta e Dytë Botërore filloi më 1939 dhe mbaroi më 9 maj 1945 me nënshkrimin e kapitullimit të plotë të Rajhut Tretë Gjerman. Lidhur me këtë nuk dua të spjegoi më tepër për këtë tragjedi, por dua të shënojë këtu për HERË ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Ericsoni dhe shkollat e tij në Kavajë

Adil Fetahu

Kush ishte Ericksoni Charles Telford Erickson (1867 – 1966)  ishte  një misionar i kongregacionit (protestan) i cili shërbeu në disa vende, e më së shumti dhe me përkushtimin më të madh shërbeu në Shqipëri (prej vitit 1908 – 1927), por aktivitetin dhe angazhimin për çështjen shqiptare nuk e ndërpreu deri ...

Më shumë...

Prof. dr. Nusret Pllana PERSONALITETE TË SHQUARA TË RILINDJES KOMBËTARE DHE VEPRIMTARIA E TYRE NË MANASTIR

Nusret Pllana: Serbia pushtuese ka vrarë e masakruar 1432 fëmijë, e jo 1133, siç po thonë liderët e Kosovës

‘‘Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe’’.  (Gottfried Wilhelm Leibniz, albanolog gjerman) Përkufizimi Tridhjetë vjet pas Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, Lëvizja kombëtare shqiptare, organizon ngjarjen më të madhe, para shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë, organizon pra, Kongresin e Alfabetit të ...

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: Spastrimet etnike ishin mjeti kryesor për të realizuar programin për një “Serbi të Madhe”

Skender Demaliaj

(PËRGATITJA PSIKOLOGJIKE E STRUKTURAVE PARAUSHTARAKE DHE USHTARAKE SERBE PËR TË REALIZUAR ME SUKSES GJENOCIDIN NDAJ SHQIPTARËVE TË KOSOVËS) Për shtetin serb spastrimet etnike ishin mjeti kryesor për të realizuar programin për një “Serbi të Madhe” dhe “të pastër etnikisht”. Vetëm të bashkuar, me dhunë, me gjak, me metodat më antihumane, ...

Më shumë...

Prof. Dr. Hakif Bajrami: BLLACA… ’99 VENDI I MIZORIVE SERBE NDAJ SHQIPTARËVE

Prof. dr. Hakif Bajrami

Jo vetëm Bllaca është sot që mendon, flet dhe akuzon Serbinë e stërmbushur me kriminelë të pandëshkuar. Serbia princore, mbretërore dhe republikane -federale, me kohë i kishte të gjitha programet për ta shpronsuar, shpërngulur dhe shfarosur popullin shqiptar, në mënyrë që të palohet në pjesën Jugore të Adriatikut. Këtë politikë ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Pakti Ballkanik (Antanta Ballkanike)

Adil Fetahu

Pakti Ballkanik (Antanta Ballkanike) ishte një lidhje ushtarako-politike e disa shteteve të Ballkanit dhe Turqisë, që kishte për qëllim ruajtjen e status-quos mbi territoret (e pushtuara) te shteteve të caktuara dhe mbrojtjen nga aspiratat e Bullgarisë dhe Italisë në Ballkan dhe në Azinë e Vogël. Me Paktin Ballkanik, Jugosllavia, Greqia, ...

Më shumë...

Prof dr Hakif Bajrami: Duke dëgjuar këshillat dhe kërcënimet fashiste serbiane, (dokumente dhe fakte historike)

Akademik, prof. dr Hakif Bajrami: Edi Rama po e luan rrolin e “Kalit Trojës’, në “minishengen”

Nazistët nuk i përgojonin viktimat përmes cinizmit. Fashistët dhe neonazistët serbë i përgojojnë viktimat për të krijuar favore dhe hapësirë që t` i përsërisin mizoritë. Një realitet i tillë po ngjet me zyrtarët e lartë Serbianë në qeverinë e Kosovës, të cilët  pasi që po shprehin se çka janë po ...

Më shumë...

Ismet Azizi: Ambiciet e italianëve, gjermanëve, kroatëve dhe serbëve për tokat e Sanxhakut

Sanxhakut

Shqiptarizim të popullsisë autoktone, joserbe, në Sanxhakun e Pazarit të Ri, qarqet reaksionare serbo – komuniste konsideronin kohën kur veshja kombëtare shqiptare, bartja në kokë e qeleshes (plisit), vazhdoi të bartet tashmë më lirshëm. Për herë të parë filloi vendosja e firmave të punëtorive dhe dyqaneve në gjuhën shqipe; pasoi ...

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: Milosheviqi me “ungjillin” e Çubriloviqit dhe ideologëve të tjerë serbë i hyri spastrimit etnik të Kosovës

Skender Demaliaj

Ardhja e Millosheviçit në krye të Partisë Komuniste Serbe dhe më vonë të shtetit serb ndezi epshet serbe për të filluar spastrimin etnik nga elementi joserb. Simboli rreth të cilit u bashkuan, jo vetëm serbët në Kosovë, por edhe nga vise të tjera u bënë mitingjet në Fushë-Kosovë. Më 24 ...

Më shumë...

Ikja nga atdheu për të shpëtuar nga pasojat e luftës nuk mund të konsiderohet gjenocid, sikur pretendon, Jahja Lluka

Ikja nga atdheu për të shpëtuar nga pasojat e luftës nuk mund të konsiderohet gjenocid, sikur pretendon, Jahja Lluka

Pavarësisht si mund të trajtohet dëbimi i shqiptarëve për  në Maqedoni e në Shqipëri nga regjimi i Milosheviqit, gjatë luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në prill të vitit 1999, asokohe kishte dy rrugë për shqiptarët liridashës, dhe ata pacifistë. E para ishte  rruga drejt shpëtimit të sigurt, duke ikur ...

Më shumë...

Fërgim Demiri: Në vitet 1951-1968, nga Manastiri dhe rrethinat janë shpërngulur dhunshëm mbi 38 000 shqiptarë

Fërgim Demiri: Në vitet 1951-1968, nga Manastiri dhe rrethinat janë shpërngulur dhunshëm mbi 38 000 shqiptarë

Në Vilajetin e Manastirit ka jetuar një numër tepër i madh i popullatës shqiptare gjatë gjithë periudhave historike, por ata kanë jetuar dhe në vet kryeqendrën e tij, në qytetin e Manastirit. Me rënien e Perandorisë Osmane, por dhe më parë ka patur lëvizje dhe dyndje të popullatës shqiptare nga ...

Më shumë...

Xhamajl Pllana: Me rastin e 20 vjetorit të disa aksioneve të Njësiteve të UÇK-së në Zonën Operative të Shalës

Xhamajl Pllana: Me rastin e 20 vjetorit të disa aksioneve të Njësiteve të UÇK-së në Zonën Operative të Shalës

NË MES TRE POZICIONEVE USHTARAKE ARMIKE LUFTËTARËT TANË E RRËMBYEN MIELLIN E FABRIKËS SË BUKËS NË BUKOSH DHE SIGURUAN BUKËN PËR VETE DHE PËR POPULLATËN Pranverë e vitit 1999. Ishim të pozicionuar në vijën e parë të frontit,një bregore dhe pikë strategjike  në fshatrat Shtitaricë, Akrashticë, Dalak dhe Bukosh,të cilat, përballë ...

Më shumë...