Tema Historike

Dr. Skënder Demaliaj: Shaban Haxhia – Komandanti Legjendar i Brigadës së Shtatë Kosovare

70 vjet më parë, më 11 nëntor 1944 në Gjakovë krijohet Brigada e Shtatë Kosovare, komandant i së cilës zgjidhet Shaban Haxhia. Në historiografinë kosovare, Brigada e Shtatë është emërtuar Brigada e Shaban Haxhisë. Veprimtaria e tij prej 5 vjetësh i kishte kaluar kufijtë e Tropojës. Ai, me punën e …

Më shumë...

Sai Onuzi: Vehbi Ramadan Shehu ( 1905-1944) , Dëshmor i Atdheut

Ra duke luftuar me datë 13 nëntor 1944. Ishte komandant i Kompanisë së dytë të Batalionit  I të Brigadës së 24 sulmuese të Kukësit , e cila që më datë 11 nëntor ishte vendosur nga dalja e Tiranës( nga Autoreparti deri në kodrat e Domje) në krahun e djathtë te …

Më shumë...

Dr Ilmi Veliu: Varret e shqiptarëve të Kosovës, vrarë nga bullgarët gjatë viteve 1914-1918 I

Edhe pse sot përkujtojmë 100 vjetorin e fillimit të Luftës së Parë Botërore  dhe masakrat e shumta të bera ndaj shqiptarëve, brezat e rinjë të Kosovës kanë mbetur të pa informuar dhe nuk dinë se ku mbetën dhe ku dergjen eshtart e katragjyshërive të tyre nga ajo kohë, sepse, askush …

Më shumë...

Dr. Ilmi Veliu: Varret e shqiptarëve të Kosovës, vrarë nga bullgarët gjatë viteve 1914-1918 II

Të dhënat e hulumtuara në terren  për Varret Kosovare  në Kërçovë të vrarë nga Bugari i  Parë Në dimrin e vitit 1974, para plo 40 vitesh isha musafir në fshatin LLoçan, komuna e Deçanit – Kosovë, te familja Rexhë e Binak Stojkaj.  Në ,,Odën e Burrave,, që ishte në katin …

Më shumë...

Violeta Pirraku, Bajrakrtari: Përsëritja e gënjeshtrës nuk e bën atë të vërtetë

Po e nisi këtë reagim me këtë thënie të Franklin D. Roosevelt, në përgjigje të “shkrimit” të Mehmet Aliukë Prishtinës, që e gjeta duke e shfletuar gazetën Tribuna (31 Mars 2014), “Hasan Prishtina po përfaqësohet dinjitetshëm” nga Mehmet Prishtina. Kjo në fillin mu duk si ironi, por duke e njohur …

Më shumë...

Arben Llalla: Kush e solli Anastas Janullatosin në krye të Kishës Autoqefale të Shqipërisë

Për ardhjen në krye të kishës Autoqefale të Shqipërisë të Anastas Janullatosit kanë gisht Ramiz Alia, Fatos Nano, Muhamed Kapllani, Ylli Popa, At Artur Lioni dhe Sali Berisha, të cilët pasi pranuan me marrëveshje që z.Janullatos të jetë drejtues i përkohshëm për riorganizimin e Kishës Autoqefale të Shqipërisë, disa vite …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Djalë petrit si Bardhok Biba nuk lind më Mirëdita

Ahmet Qeriqi: Djalë petrit si Bardhok Biba nuk lind më Mirëdita

Ky ishte vargu i rapsodit popullor, që jehoi brigjeve e maleve të Mirditës dhe kudo nëpër  trojet  shqiptare, për ta dhënë kumtin  e kobshëm të vrasjes në pritë e pabesi, të partizanit dhe mësuesit të popullit,  Bardhok Biba, në gusht të vitit 1949.  Ishte po ashtu si kumti për vrasjen …

Më shumë...

Qerim Lita: Kryengritja shqiptare e Shtatorit të vitit 1913

Kryengritja e Shtatorit të vitit 1913, padyshim se përbën një ndër ngjarjet më të rëndësishme kombëtare, të zhvilluara pas shpalljes së pavarësisë dhe vendimeve arbitrare të Konferencës së Fuqive të Mëdha në Londër (1913). Përkundër asaj se territori shtetëror dhe popullsia e Mbretërisë së Serbisë gati u dyfishua, kjo si …

Më shumë...

Prof.Dr.Muhamet Pirraku: Shaban Palluzha në kthesën çlirimtare

“Gjaku i trimave shqiptarë nuk shkoi ko,t sepse la mbas vetes gjurma të pashlyeshme për brezat e ardhshëm, për rrugën që çon kah bashkimi përfundimtar i popullit tonë”. (Adem Demaçi) *  *  * Në historinë e popujve ka ngjarje që, me kthesën që bëjnë në rrje­dhë të historisë, bëhen kujtesë …

Më shumë...

Adil Fetahu: ÇËSHTJA ÇAME – mision i (pa)mundur, 1990-2014

Botimeve publicistike për çështjen çame, para ca kohe iu shtua edhe libri i autorit Gëzim Zilja: “Çështja çame – mision i (pa)mundur, 1990-2014, botim i “Mirgeeralb”, Tiranë 2014, fq.190.      “Ti pse klanë moj Çamëri? Ç’të mos kjaj mo Shqipëri, Gjithë huduti i Çamërisë I mbeti resto Greqisë!” (Filat, 1944) …

Më shumë...

Ismet Azizi: Emërtimet gjeografike apo toponimet në Sanxhak

Mbështetur mbi faktorin kohë, historia e Ballkanit dhe e popujve autokton të tij: dardanëve, grekëve, ilirëve, trakasve dhe të etnive të tjera me të vogla të kohës së para invadimit të sllavëve në këtë hapësirë, nuk mund të jenë objekt trajtimi i sllavistikës. Në mënyrë që të ruhet trashëgimia e …

Më shumë...

Frank Shkreli: Në kujtim të Vasil Gërmenjit

( Në 60-vjetorin e themelimit të Asamblesë së Kombeve të Robëruara Evropiane) Ky vit shënon 60-vjetorin e themelimit të Asamblesë së Kombeve  Europiane të Robëruara, e njohur shkurtimisht si ACEN (Assembly of Captive European Nations) më 20 shtator, 1954.  Kjo organizatë, që nepërmjet Komitetit “Europa e Lirë”, financohej nga buxheti …

Më shumë...

Ismet Azizi: Historia e lashtë shqiptare e Peshterit-Sanxhakut

Të gjeturat më të vjetra (rreth 3000 vite) për popullsinë e Rrafshnaltës së Peshterit rrjedhin nga vendbanimi Delimexhë. Sipas mendimit të shumë shkencëtarëve dhe hulumtuesve, banorët më të vjetër të kësaj treve në tërësi kanë qenë të fisit iliro-dardan. Janë toponimet e shumta të kësaj treve që na i përkujtojnë …

Më shumë...

Sali Onuzi: Shqipëria kishte një Lëvizje të fuqishme antifashiste

Ky vit është vit i 70 vjetorit te fitores se Luftës Antifashiste të Popullit shqiptar, pra edhe i fitores së Lëvizjes Antifashiste te tij. Lufta dhe Lëvizja kanë qenë të lidhura ngushtë mes tyre. Populli shqiptar ia doli që përballë pushtimit fashist të ngrinte gradualisht një Lëvizje të fuqishme antifashiste …

Më shumë...

Shënohet 20-vjetori i themelimit të Organizatës së Bashkuar të Veteranëve të Luftës

Prof. Murat Gecaj: Shënohet 20-vjetori i themelimit të Organizatës së Bashkuar të Veteranëve të Luftës 1. Në sallën “Aleks Buda” të Akademisë së Shkencave u organizua një ceremoni e thjeshtë, por domethenëse e mbresëlënëse, kushtuar 20-vjetori të formimit të Organizatës së Bashkuar të Veteranëve të Luftës Antifashiste të Popullit Shqiptar. …

Më shumë...

Fatos Daci: Lufta 9 vjeçare e Dibrës më 1912-1921

( Si u organizua kryengritja e përgjithshme, masakrat, gjenocidi serb dhe shpërngulja masive) Luftërat heroike 9-vjeçare (1912-1921) e Dibrës dhe dibranëve me 5 krajla -Serbinë, Greqinë, Bullgarinë, Malin e Zi dhe Jugosllavinë e asaj kohe, mbretërinë serbo-kroate- sllovene, janë një kurorë lavdie, që Dibrës i rri kaq mirë përmbi krye. …

Më shumë...