Tema Historike

Ahmet Qeriqi: Në kohën e Turqisë nuk pati migrime të popullatës aziatike në Shqipëri

Analisti i njohur, Pirro Prifti në një studim të tij lidhur me dyndjet e popullatës së Arbërit pas vdekjes së Skënderbeut dhe rënies së Shkodrës së vitit 1478, më duket se ka rrëshqitur pa dashje, apo i ka interpretuar si fakte spekulimet e hamendësimet e  historiografisë serbe e greke, që …

Më shumë...

Sali Onuzi: Beteja e Lumës e vitit 1912 në informacionet e diplomatit austro-hungarez, Oskar Prohaska

Pasi nuk ishte përmendur në asnjë botim zyrtar të mëparshëm,më 2002 botimi akademik i “  Historisë se popullit shqiptar” shënonte me parë shtypjen se qëndresën e 2000 lumjanëve kundër forcave serbe në nëntor 1912, pa thënë asnjë tjetër fjalë për një betejë të zhvilluar e  të fituar prej tyre. Por …

Më shumë...

Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit, kriminelët nuk janë ndëshkuar as 15 vjet pas krimit

Kanë kaluar 15 vjet qyshkur në orën 6.00 të mëngjesit të  15 janarit  të vitit  1999, forcat të shumta policore serbe, të mbështetura në prapavijë edhe nga forcat ushtarake dhe forca rezervë, ( të cilat në shtypin pacifist quheshin forca paramilitare) kishin filluar të vënë në zbatim planin e përgatitur …

Më shumë...

Kolonel Sali Onuzi: Mesazhe miqësie shqiptaro-amerikane në kohë lufte

(Historia e 30 amerikanëve  që ranë dhe shpëtuan në Shqipëri  gjatë Luftës së Dytë Botërore) Në shtator 1943, pas kapitullimit të Italisë fashiste në Shqipëri ishte përhapur lajmi  aq i mirëpritur se aleatët anglo-amerikan do të zbarkonin  këtu.Kjo siç dihet nuk ndodhi, veçse opinioni ishte përgatitur. Por gjithë kjo shpresë …

Më shumë...

Zymer Ujkan Neziri: Zhuj Selmani, dëshmor i shquar i kombit dhe i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare

(Fjalë e mbajtur në Pejë, në teatrin ‘Istref Begolli’, akademi përkujtimore, me rastin e zbulimit të shtatores së Zhuj Selmanit, më 26.11.2013) Të nderuar të pranishëm, zonja e zotërinj, të nderuar z. Arben Idrizi dhe z. Besnik Konçi, nga Presidenca e Republikës së Shqipërisë, z. Xhavit Haliti, nënkrytar i Kuvendit …

Më shumë...

Prof. Dr. Hakif Bajrami: Rëndësia historike e Programit të LRBSH-së, 1963 (Programi i Adem Demaçit)

1.Në çfarë rrethanash politike u krijua Programi i LRBSH-së Në vitin 1953,  në zyrën e Mosha Pijades, Boris Ziherit dhe Aleksandër Rankoviqit, do të krijojnë një koncept i përgjithshëm për politikën jugosllave ndaj shqiptarëve në përgjithësi. “Shqiptarët nuk mund të na bëhen partnerë besnikë kurrë, prandaj kërkohet për t` i mbajtur …

Më shumë...

Sali Onuzi: Ngritja e Flamurit Kombëtar dhe e qeverisjes vendore në Bicaj të Lumës, dhjetor 1913

(Kumtesë e mbajtur në Kukes më 22 nëntor 2013 ,në sesionin perkujtimor në nderim të të rënëve nga masakrat e ushtrisë serbe më 1913 ne Lumë.). Ky sesion   në kujtim  e nderim  të të rënëve nga masakrat sërbe një shekull më parë  është edhe një thirrje për kujtesë, është gjithashtu …

Më shumë...

Vasil Tole: Ismail Qemal Vlora, bekuesi i simboleve tona kombëtare: himnit dhe flamurit

Gjatë gjithë periudhës që prej shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë më 28 Nëntor 1912 e deri më sot, janë me dhjetëra format e regjimeve politike që u eksperimentuan në Shqipëri, duke filluar prej formave të republikës parlamentare, mbretërisë, regjimeve fashiste dhe diktatoriale komuniste e deri tek demokracitë pluraliste, në ditët …

Më shumë...

Shaban Haxhi Demaliaj (1916-1971): Gjenocidi serbo-malazez në Kosovë ( Nëntor 1944- qershor 1948)

Shaban Haxhi Demaliaj Ka lindur në Pac të Malësisë së Gjakovës (Krahina e Bytyçit). Ai ka qenë Komandant i Brigadës së Shtatë Kosovare me 17000 luftëtarë dhe në vitin 1948 Drejtor i Milicisë së Kosovës. Është organizatori dhe drejtuesi kryesor i LANÇ-it në Malësinë e Gjakovës e në Kosovë – …

Më shumë...

Kolonel, Sali Onuzi: E vërteta e Luftës së Madhe të Mushqetasë

Beteja e Mushqetasë , që u zhvillua ne kuadrin e operacionit  për çlirimin e Tiranës  gjatë Luftës së Dytë Botërore, është padyshim beteja më e madhe që  është bërë në Shqipëri aso kohe, ndofta edhe nga më të mëdhatë në Ballkan. Në atë Betejë u shkatërrua dhe gati asgjësua tërësisht …

Më shumë...

SALI ONUZI: Luma e Kuqe e martirizuar, në tetor të vitit 1913

Në Shpalljen e Pavarësisë me 28 nëntor 1912 aty ishte shpirtërisht edhe Luma,vecse lumnjanët ishin në luftë dhe ata nuk e lanë pozicionin e tyre luftarak që u kishte caktuar Historia. Që në tetor 1912, me nisjen e Luftës së Parë ballkanike, Luma ishte  përballë e në luftë më pushtuesit …

Më shumë...

Enver Rexha: Përvetësimi i trashëgimisë shqiptare nga Kisha Ortodokse Serbe!

Duke pasur parasysh se territori i  sotëm i Kosovës është një vend i banuar qysh nga kohët e lashta, që nga iliro’arbërit’shqiptarët, vend në të cilin nëpër kohë janë zhvilluar ngjarje të rëndësishme historike, kuptohet vetvetiu se, pothuajse çdo kulturë e lashtë që ka kaluar nëpër këtë trevë, përveç kulturës …

Më shumë...

Dr. Tomor Osmani: Abetarja e Zymit, më shumë se një qind-vjeçare

Botimi i trashëgimisë kulturore ka vlerë të veçantë për historinë e kulturës dhe të arsimit tonë kombëtar. Këto vepra që lidhen me një të kaluare të largët, pak ose aspak të njohur, paraqesin interes për atë fushë dijeje që i përkasin. Vite më parë prof.dr. Shefik Osmani na bëri të …

Më shumë...

Avzi Mustafa: Një fjalim i pa botuar i Ibrahim Temos mbi çështjen e Maqedonisë

Në këtë vështrim do të bëjmë fjalë për jetën, punën dhe kontributin e Ibrahim Themos në lëvizjen revolucionare, kulturore e publicistike, jo vetën në historinë e lëvizjes kombëtare shqiptare, por edhe të asaj turke. Familja e Ibrahim Themos origjinën e kishte nga krahina e Matit. Në Strugë u vendosën në …

Më shumë...

Muharrem Bushi: Pse humbi Perlat Gjoleka në “punishten misterioze” të Kosovës ?

Edhe në histori, në këtë “punishte misterioze të perëndisë”, çastet e mëdha dhe të paharruara janë të rralla ! Gëte Fisi Gjolekaj është autokton në fshatin Kuç të krahinës së Kurveleshit, pjesë e Labërisë, që administrohet nga Prefektura e Vlorës në jug të Shqipërisë. Nga prejardhja ky fis krahas varfërisë …

Më shumë...