Tema Historike

Dhosi Liperi (1897 – 1968) Rrëfime dhe gojëdhëna për Gjergj Kastriotin- Skënderbeun

Legjendat popullore mbi Skënderbeun janë një thesar i paçmueshëm jo vetëm për letërsinë, por dhe për historinë e artet tona e për shkencat e tjera humanitare. Ato përfaqësojnë një epokë të gjatë të historisë sonë, atë të periodës qindravjeçare të pushtimit turk dhe provojnë se dhe shqiptarët që ndërruan fenë …

Më shumë...

Prof. Dr. Hakif Bajrami: Pse Bajram Curri nuk ishte në Vlorë më 28 Nëntor të vitit 1912?

(Botohet në prag të 101 vjetorit të shpalljes pavarësisë së Shqipërisë)   Ata, që e penguan Gjeneralin e vegjëlisë Bajram Currin, që mos të shkojë në Vlorë, provuan ta vrasin për së gjalli. Me dredhi e makinacione e arritën qëllimin. Po ata, më vonë, kur erdhën në pushtet, u forcuan, …

Më shumë...

Eroll Velija: Reportazhi i publikuar në gazetën New York Times më 31 dhjetor të vitit 1912 flet për shfarosjen e shqiptarëve

Reportazhi i publikuar në gazetën New York Times më 31 dhjetor të vitit 1912, përshkruan jenocidin, masakrat, shpërnguljet dhe shfarosjet e njëpasnjëshme të popullsisë shqiptare nga ana e fqinjëve tanë sllavo-greko-ortodoksë . Fqinjët grabitqarë lakmonin të copëtonin gjithë Shqipërinë. ’’S’ka komb tjetër të jetë marrë nëpër këmbë kaq pamëshirshëm nga …

Më shumë...

Prof. Dr. Kristo Frashëri: Si u krijua emri etnik i shqiptarëve

Kur në shek. XI u shfaq emri albanë (αλβαvoι) dhe arvanitë (αρβαvιται) nuk kishte vështrim etnik, por ishte, sikurse u tha, emri i krahinës Arbëni/Arbëri (Arbanon), që shtrihej në Shqipërinë e Mesme me qendër Krujën. Pas shek. XI filloi përhapja e apelativit Arbëni, Arbëri, Albani edhe në viset e tjera …

Më shumë...

Bajo Topulli dhe Çerçiz Topulli me penë e pushkë për çlirimin e Shqipërisë

Në mesin e familjeve atdhetare, emblematike  të kombit shquhet edhe familja Topulli nga Gjirokastra e cila çlirimit të Shqipërisë i dha dy ndër personalitetet më meritore dhe më militante të kombit: Bajo Topullin dhe Çerçiz Topullin. Të dy vëllezërit nën ndikimin e ideve të rilindësve, Konstandin Kristoforidhi, Vaso Pasha, Avdyl, …

Më shumë...

Adil Fetahu: Çamëria, plaga jonë e pashëruar- në njëqind-vjetorin e pushtimit

Çamëria është (ishte!) njëra nga krahinat më të bukura të tokave iliro-shqiptare, që shtrihet në brigjet e Detit Jon. Sot vetëm shtatë fshatra të kësaj krahine, me qendrën në Konispol, janë brenda kufijve të Shqipërisë; tërë pjesa tjetër më e bukur është pushtuar dhe aneksuar nga shteti fqinj – Greqia, …

Më shumë...

Mite përballë realitetit

Duke filluar nga viti 1981 e tutje, në publicistikën jugosllave do të nxjerrin krye një varg përpjekjesh revizioniste të historianëve serb, të cilët do të rreken të mohojnë burimin ilir të shqiptarëve, duke hedhur poshtë madje edhe  rezultatet solide të ilirologëve jugosllavë (Milan Budimir, Henrik Bariq, Radosllav Katiçiq). Rasti më …

Më shumë...

Mr. Nezir Beqiri: Shpërngulja e popullatës shqiptare nga Sanxhaku i Nishit

Shpërngulja e popullit Shqiptar nga trojet e veta stërgjyshore, ishte bërë me një dhunë sistematike nga serbët që nga 1877, si nga sanxhaku i Nishit, e nga Leskovci, Vranjë, Prokuplë, Krushevcit, Kurshumlisë e me radhë, ku gjatë një periudhe kohore shumë të gjatë bën një gjenocid serbët, dhe shpërngulën me …

Më shumë...

Kristo Frashëri: Ahmet Zogu për interesa personale dhunoi integritetin kombëtar të Atdheut

Cili është portreti i mirëfilltë historik i A. Zogut si burrë shteti? Ç’vend zë ai dhe regjimi i tij në historinë e re të Shqipërisë? Këtyre pyetjeve u përgjigjet historiani Kristo Frashëri në njërin nga seria e shkrimeve të publikuara në portalin Shqiptarja, kushtuar kësaj figure historike shqiptare. Panegjiristët e …

Më shumë...

Dr. Selman Sheme: Lëvizja Kombëtare Shqiptare një mision i pa përfunduar

Që nga viti 1913  kombi shqiptar jeton i copëtuar dhe lëvizja kombëtare shqiptare ende nuk e ka përfunduar misionin e saj. Një platformë e mirëfilltë kombëtare duhet të ketë si objektiv strategjik bashkimin fizik në një subjekt të vetëm të së drejtës ndërkombëtare të Shqipërisë me trojet shqiptare në Mal …

Më shumë...

Frank Shkreli: 100-vjetori i copëtimit të Shqipërisë

29 Korriku, i vitit 2013 shënoi 100-vjetorin e Konferencës së Ambasadorëve të gjashtë fuqive të mëdha evropiane të kohës mbajtur në Londër më 29 Korrik, 1913.  Disa historianë mund e shikojnë këtë datë si një datë e miratimit përfundimtar të pavarësisë së Shqipërisë, por në të vërtetë, është 100-vjetori i …

Më shumë...

Dr. Selman Sheme: Shpërngulja me dhunë e shqiptarëve nga Çamëria dhe pasojat e kolonizimit serb

Shpërnguljet e dhunshme dhe me pasoja shkatërruese për strukturën demografike të gjeohapësirës së Çamërisë kanë filluar para 100 vitesh, kur me vendimet e padrejta të Konferencës së Ambasadorëve në Londër, pjesa më e madhe e sipërfaqes dhe shumica e qyteteve dhe fshatrave të Çamërisë mbetën jashtë kufijve të shtetit të …

Më shumë...

Romeo Gurakuqi: Kosova dhe Konferenca e Ambasadorëve në Londër në vitin 1913

Në Konferencën e Ambasadorëve, interesat e Shqipërisë u ndëshkuan veçanërisht nga qëndrimi i Rusisë. Për kohën për të cilën flasin, prirja konstante e Rusisë në përkrahje të botës ballkanike sllavo-orthodokse mbështetej thjesht dhe qartë në një filozofi racore dhe religjioze dhe nuk përmbante, asnjë parametër analitik parimor dhe objektiv bashkëkohor. …

Më shumë...

Frank Shkreli: Përvjetori i Masakrës së çamëve

Muaji i Qershorit është muaji kur  çamët dhe të gjithë shqiptarët kudo, kujtojnë viktimat e masakrës të vitit 1944, kur forcat e gjeneralit grek Napoleon Zerva ekzekutuan barbarisht mijëra shqiptarë, kryesisht gra pleq e fëmij, nga Çamëria, pikërisht në qytetin e Paramithisë.    Kjo ishte një prej masakrave më të mëdha …

Më shumë...

RKL: Në shënim dhe përkujtim të 135-vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Prej Epopesë lavdiplote, çlirimtare dhe fitimtare të Gjergj Kastriotit-Skënderbeut, asnjëherë nuk pushuan përpjekjet e liridashësve shqiptarë për t’u çliruar nga Perandoria Osmane, e cila për 500-vjet rresht mbajti nën robëri, jo vetëm Shqipërinë, por tërë Ballkanin, një pjesë të madhe të Evropës dhe shumë shtete ndër më të fuqishmet  të …

Më shumë...

Kristo A. Dako: Mizoritë e tmerrshme të grekëve kundër shqiptarëve në rajonin e Korçës

Kristo Anastas Dako, lindi në qytetin e Korçës në vitin 1876. Mësimet e para i përfundoi në qytetin e Korçës dhe më pas pasi familja emigroi në Rumani, Bukuresht, ai vazhdoi dhe përfundoi mësimet në shkollën e mesme.Studimet e larta universitare i kreu po në Bukuresht të Rumanisë për matematikë. …

Më shumë...