KEK
Fillimi / Tema Historike (faqe 34)

Tema Historike

Kadri Rexha: DEMONSTRATAT E VITIT 1968

Vitet e qëndresës së popullit shqiptar Qëndresa e popullit shqiptar ndaj dhunës kolonialiste të Beogradit, ndaj shfrytëzimit ekonomik, shtypjes politike dhe diskriminimit kombëtar në vitet e gjashtëdhjeta gjithnjë e më shumë po hynte në një etapë tjetër te stoicizmit dhe po e hapte në perspektivë një luftë të re në ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Marrëveshjet e turpit të disa krerëve shqiptarë me Jugosllavinë

( Po i shpallin heronj, derisa nuk i shpallëm tradhtarë) Nuk është për t’ u çuditur përse Beogradi nuk heq dorë nga Kosova, edhe nëntë vjet pas luftës tonë fitimtare dhe pas humbjes së turpshme të ushtrisë dhe policisë serbe në Kosovë. Mendësia kolonizuese dhe hegjemoniste serbe pretendon me çdo ...

Më shumë...

Shyqri Hysi: Marrëveshja Nikolla Pashiç – Ahmet Zogu e gushtit të vitit 1924

Gjatë rrjedhave të historisë së njerëzimit dhe historisë sonë kombëtare njihen disa marrëveshje të fshehta, të cilat për publikun e gjerë janë marrë vesh pas shumë kohësh. Një prej marrëveshjeve të fshehta me pasoja të rënda kombëtare për shqiptarët është marrëveshja Pashiç-Ahmet Zog, e lidhur në gusht të vitit 1924. ...

Më shumë...

Orazio Vasta: Fragmente nga Historia e Sicilisë

Ducezio. Në agim të lirisë Në shekullin V para Krishtit, Duçezio nën drejtimin e Siculit u ngrit kundër kolonizimit grek të brezit oriental të Ishullit. Gjeloni i Sirakuzës dhe Teroni i Agrigjentit në vitin 497 shpëtuan Perëndimin me fitoren e Perandorisë. Ermokrati, Dionisi, Timoleonti, Agatokli dhe Pirro zmbrapsën Kartagjenën, nga ...

Më shumë...

Orazio Vasta: Vështrim i shkurtër për historinë e Katalonisë

Ne, katalonët, duam ta afirmojmë vullnetin tonë për të marrë pjesë drejtpërdrejt dhe pa kushtëzime në të ardhmën e politikës së përbashkët evropiane, si njëri prej popujve të saj. Dhe për këtë dëshirojmë të deklarohemi për Kataloninë dhe për të drejtat e saj, të njëjta me të drejtat e popujve ...

Më shumë...

Orazio Vasta: Në Çinisi të Sicilisë, më 9 maj të vitit 1978, mafia vrau gazetarin e ri, Gjuzepe Papino Impastato

Më 9 maj të vitit 1978, në Itali, ndodhi njëra ndër ngjarjet më dramatike në historinë e saj republikane. Trupi i Aldo Moros, personazhi qendror i politikës italiane në atë ekpokë, si president, u gjet i vrarë në rrugën Kaetani në Romë, i vrarë nga “Brigadat e Kuqe”, pas 55 ...

Më shumë...

Kadri Rexha: PËRJETËSIMI I TRE DËSHMORËVE TË UÇK-SË: ZAHIR PAJAZITI, EDMOND HOXHA DHE HAKIF ZEJNULLAHU

Pas vrasjes së Jusuf Gërvallës, Kadri Zekës dhe Bardhosh Gërvallës në një fshat të Shtutgardit në Gjermani, në janar të vitit 1982, vrasja e Zahirir Pajazitit, Edmond Hoxhës dhe Hakif Zejnullahut, më 31 janar 1997, në luftë të pabarabartë me milicinë serbe ishte një nga tragjeditë më të rënda të ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Një segment i luftës politike për pushtet në Shqipëri, 1924- 1927

Disa të dhëna jo sa duhet të njohura për opinionin tonë lexues, lidhur me studimin e historianit Zhivko Avramovski të titulluar: “Aksioni i Qeverisë jugosllave kundër regjimit të Zogut në Shqipëri përmes Ceno Beg Kryeziut (1926/1927)”. Ky studimi i historianit Zhivko Avramovski është botuar për herë të parë në “Gjurmime ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Antihistoria e një teksti të mjerë të historisë

Tekstin e historisë për klasën e nëntë të mësimit të orientuar e ka lejuar për botim Ministria e Arsimit. Autorë: Fehmi Rexhepi dhe Isa Bicaj, rezensues: Dr. Emine Bakalli, Dr. Gazmend Riza dhe profesor Frashër Demaj. Redaktor, Osman Zeka, kryeredaktor, Refik Bekteshi. Tërë ky staf historianësh ka lejuar që ky ...

Më shumë...

Domosdoja e rivlerësimit të të dhënave dhe dëshmive historike të periudhës së viteve 1945-1950

Publikimi i dosjeve sekrete, publikimi i proceseve gjyqësore, pa komentime dhe pa ballafaqim të fakteve të tjera relevante, nuk është vetëm një lëshim shkencor, por në të njëjtën kohë është edhe një papërgjegjësi shkencore dhe intelektuale e të gjithë atyre që merren me tema të tilla, përderisa nuk kanë as ...

Më shumë...

Institucionet e Kosovës së pavarur duhet ta nxjerrin në dritë monografinë e historisë së rezistencës kundër pushtimit serb

Duke qenë se institucionet tona të sotme shkencore, nuk merren ( ose merren fare pak) me trajtimin e periudhave të luftës së organizuar ilegale dhe legale kundër pushtuesit, duke qenë se shumica e drejtuesve të këtyre institucioneve ishin në të kaluarën dhe ende kanë mbetur nëpër verigat e ideologjive dhe ...

Më shumë...

Myftar Memia: STRATEGJIA E PANSLLAVIZMIT RUSOMADH DHE E PANSERBIZMIT

Në vitin 1711 Pjetri i Madh i Rusisë thirri në ndihmë shtetet sllave në Europë e në Ballkan për t’u bashkuar me të në luftën fetare për të çliruar kristianët ortodoksë dhe të gjithë popujt që flasin gjuhën sllave nga zgjedha osmane. Ideja e pansllavizmit jugor u shfaq që në ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kongresi i Lipovicës (Kongresi i Pestë i LNDSH-së)

“Kam thënë se duhet të formohet organizata dhe se kjo nuk është organizatë balliste, por është Organizatë Nacional Demokratike Shqiptare, e cila ka për qëllim luftën kundër rendit ekzistues shoqëror në Jugosllavinë e sotme dhe në Shqipërinë e sotme, për krijimin e Shqipërisë etnike duke e bashkuar Kosovën në kufijtë ...

Më shumë...

ATENTATORI I PARISIT, – 83 vjet nga vrasja e Avni Rrustemit, shkruar nga magjistër, Kadri Rexha

Avni Rrustemi u lind më 22 shtator 1895 në Libohovë. Rrjedh nga një familje me tradita atdhetare. Edukatën dhe mësimet e para i mori në gjirin e familjes. Qe atdhetar i flakët, luftëtar me pushkë në dorë, veprimtar dhe themelues i shumë shoqërive kulturore dhe politike, orator i shquar, mësues ...

Më shumë...

Sheradin Berisha: VEPRIMTARIA ANTIKOMBËTARE E ESAT PASHË TOPTANIT I

Përmbajtja e lëndës – Kush ishte Esat Pashë Toptani? – Kush e vrau Hasan Riza Pashën dhe në ç’rrethana iu dorëzua Shkodra ushtrisë malazeze nga Esat Pashë Toptani? – Si u vu Esat Pashë Toptanit në shërbim të armiqëve të Shqipërisë? – Si u emrua Esat Pashë Toptani – Ministër ...

Më shumë...

Sheradin Berisha: Barbarizmat serbe kundër shqiptarëve në vjeshtën e vitit 1913

( Krijimi i hartave të reja shtetërore në Ballkan në dëm të Shqipërisë ) Dhjetëvjeçari i dytë i shekullit XX, ishte një nga periudhat më të rënda, që po kalonte populli shqiptar gjatë tërë historisë së tij. Lufta e Parë Ballkanike që nisi në tetor të vitit 1912, solli ndryshime ...

Më shumë...