Tema Historike

Prof. dr. Hakif Bajrami: 50 vjetori i dënimit të parë të Adem Demaçit, në vitin 1959 III

9.Shtabi i Titos për likudimin e shqiptarëve, si Hitleri çifutët Karakterin revolucionar të luftës që e propagandonte Adem Demaçi për çlirimin e kombit shqiptar, për të dal në skenën historike si komb politik e konsideronte çështje më të ndërlikuar,prandaj kërkohej sakrificë,dituri, organizim dhe luftë vendimtare.,e cila do të përgatitej me …

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: 50 vjetori i dënimit të parë të Adem Demaçit, në vitin 1959 II

5.Adem Demaçi me program politik për çlirimin e Kosovës »Sa dituri e madhe e pret arkeologun kur toka shqiptare do t i hap thesarin e historisë pellazgjike« Xorxh F. Wiliams Duke e hetuar me kohë se lufta e kombit të robëruar shqiptar nuk ishte e mundur që të vetëdijsohet vetëm …

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: 50 vjetori i dënimit të parë të Adem Demaçit, në vitin 1959

(ADEM DEMAÇI, LIDER I LËVIZJES KOMBËTARE SHQIPTARE 1955 – 1999) 1.Epoka e Adem Demaçit Adem Demaçi është njëri ndër liderët më të mëdhenj shqiptarë në këtë shekull. Lindi në një familje të varfër në Prishtinë më 1938, atëherë kur në fshehtësi diplomacia jugollave po i bënte bisedimet e fundit me …

Më shumë...

Mr.Sheremet Krasniqi: Rrëfime të një bashkëluftëtari të Azem e Shote Galicës

Disa nga rrëfimet e Rashit Godenit, njëri ndër bashkëluftëtarët e Azemit e të Shote Galicës , nga fshati Pomozotin i komunës së Fushë-Kosovës, i lindur në vitin 1881, i cili së bashku me vëllanë e vet binjak, Halit Godenin, ka jetuar 112 vjet, deri në vitin 1993. Me sa kemi …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kryqëzatat, luftëra që sollën pasoja fatale për qytetërimet

Emri “Kryqëzatë” rrjedh nga fjala “kryq”, të cilin e kishin afishuar në flamujt e tyre pushtues, pjesëmarrësit e shteteve evropiane në këto luftëra gjatë viteve 1096-1270. Këto ndërmarrje luftarake, të njohura në literaturën historike të botës si “Kryqëzata” i ka organizuar Kisha Katolike Romake, me qëllim për ta “çliruar” varrin …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Miti apo historia, gënjeshtra apo e vërteta?

Demokracia u ka sjellë shqiptarëve shumë të mira, e mbi të gjitha ka sjellë mendimin e lirë, madje edhe të shfrenuar për të shkruar, për të sharë e për të fyer këdo, për ta fajësuar të kaluarën si atë komuniste ashtu edhe të kohës së Skënderbeut. Kjo demokraci e kuptuar …

Më shumë...

Prof. dr. Muhamet Pirraku: EPOPETË MË TË SHKËLQYESHME PËR SHQIPËRINË ETNIKE

Nën këtë titull kam përmbledhur ndriçimin e dy luftërat heroike të popullit tonë me mbështetje edhe mbi Gallapin si për shkëmbin shekullor – të Luftës së Velegllavës, së 28 qershorit dhe të Luftës së Kikës të 26 korrikut 1944, përball njësive të divizioneve 22, 24, 46 e 47 të Korpusit …

Më shumë...

Kadri Rexha: DEMONSTRATAT E VITIT 1968

Vitet e qëndresës së popullit shqiptar Qëndresa e popullit shqiptar ndaj dhunës kolonialiste të Beogradit, ndaj shfrytëzimit ekonomik, shtypjes politike dhe diskriminimit kombëtar në vitet e gjashtëdhjeta gjithnjë e më shumë po hynte në një etapë tjetër te stoicizmit dhe po e hapte në perspektivë një luftë të re në …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Marrëveshjet e turpit të disa krerëve shqiptarë me Jugosllavinë

( Po i shpallin heronj, derisa nuk i shpallëm tradhtarë) Nuk është për t’ u çuditur përse Beogradi nuk heq dorë nga Kosova, edhe nëntë vjet pas luftës tonë fitimtare dhe pas humbjes së turpshme të ushtrisë dhe policisë serbe në Kosovë. Mendësia kolonizuese dhe hegjemoniste serbe pretendon me çdo …

Më shumë...

Shyqri Hysi: Marrëveshja Nikolla Pashiç – Ahmet Zogu e gushtit të vitit 1924

Gjatë rrjedhave të historisë së njerëzimit dhe historisë sonë kombëtare njihen disa marrëveshje të fshehta, të cilat për publikun e gjerë janë marrë vesh pas shumë kohësh. Një prej marrëveshjeve të fshehta me pasoja të rënda kombëtare për shqiptarët është marrëveshja Pashiç-Ahmet Zog, e lidhur në gusht të vitit 1924. …

Më shumë...

Orazio Vasta: Fragmente nga Historia e Sicilisë

Ducezio. Në agim të lirisë Në shekullin V para Krishtit, Duçezio nën drejtimin e Siculit u ngrit kundër kolonizimit grek të brezit oriental të Ishullit. Gjeloni i Sirakuzës dhe Teroni i Agrigjentit në vitin 497 shpëtuan Perëndimin me fitoren e Perandorisë. Ermokrati, Dionisi, Timoleonti, Agatokli dhe Pirro zmbrapsën Kartagjenën, nga …

Më shumë...

Orazio Vasta: Vështrim i shkurtër për historinë e Katalonisë

Ne, katalonët, duam ta afirmojmë vullnetin tonë për të marrë pjesë drejtpërdrejt dhe pa kushtëzime në të ardhmën e politikës së përbashkët evropiane, si njëri prej popujve të saj. Dhe për këtë dëshirojmë të deklarohemi për Kataloninë dhe për të drejtat e saj, të njëjta me të drejtat e popujve …

Më shumë...

Orazio Vasta: Në Çinisi të Sicilisë, më 9 maj të vitit 1978, mafia vrau gazetarin e ri, Gjuzepe Papino Impastato

Më 9 maj të vitit 1978, në Itali, ndodhi njëra ndër ngjarjet më dramatike në historinë e saj republikane. Trupi i Aldo Moros, personazhi qendror i politikës italiane në atë ekpokë, si president, u gjet i vrarë në rrugën Kaetani në Romë, i vrarë nga “Brigadat e Kuqe”, pas 55 …

Më shumë...

Kadri Rexha: PËRJETËSIMI I TRE DËSHMORËVE TË UÇK-SË: ZAHIR PAJAZITI, EDMOND HOXHA DHE HAKIF ZEJNULLAHU

Pas vrasjes së Jusuf Gërvallës, Kadri Zekës dhe Bardhosh Gërvallës në një fshat të Shtutgardit në Gjermani, në janar të vitit 1982, vrasja e Zahirir Pajazitit, Edmond Hoxhës dhe Hakif Zejnullahut, më 31 janar 1997, në luftë të pabarabartë me milicinë serbe ishte një nga tragjeditë më të rënda të …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Një segment i luftës politike për pushtet në Shqipëri, 1924- 1927

Disa të dhëna jo sa duhet të njohura për opinionin tonë lexues, lidhur me studimin e historianit Zhivko Avramovski të titulluar: “Aksioni i Qeverisë jugosllave kundër regjimit të Zogut në Shqipëri përmes Ceno Beg Kryeziut (1926/1927)”. Ky studimi i historianit Zhivko Avramovski është botuar për herë të parë në “Gjurmime …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Antihistoria e një teksti të mjerë të historisë

Tekstin e historisë për klasën e nëntë të mësimit të orientuar e ka lejuar për botim Ministria e Arsimit. Autorë: Fehmi Rexhepi dhe Isa Bicaj, rezensues: Dr. Emine Bakalli, Dr. Gazmend Riza dhe profesor Frashër Demaj. Redaktor, Osman Zeka, kryeredaktor, Refik Bekteshi. Tërë ky staf historianësh ka lejuar që ky …

Më shumë...