Tema Historike

Orazio Vasta: Në Çinisi të Sicilisë, më 9 maj të vitit 1978, mafia vrau gazetarin e ri, Gjuzepe Papino Impastato

Më 9 maj të vitit 1978, në Itali, ndodhi njëra ndër ngjarjet më dramatike në historinë e saj republikane. Trupi i Aldo Moros, personazhi qendror i politikës italiane në atë ekpokë, si president, u gjet i vrarë në rrugën Kaetani në Romë, i vrarë nga “Brigadat e Kuqe”, pas 55 …

Më shumë...

Kadri Rexha: PËRJETËSIMI I TRE DËSHMORËVE TË UÇK-SË: ZAHIR PAJAZITI, EDMOND HOXHA DHE HAKIF ZEJNULLAHU

Pas vrasjes së Jusuf Gërvallës, Kadri Zekës dhe Bardhosh Gërvallës në një fshat të Shtutgardit në Gjermani, në janar të vitit 1982, vrasja e Zahirir Pajazitit, Edmond Hoxhës dhe Hakif Zejnullahut, më 31 janar 1997, në luftë të pabarabartë me milicinë serbe ishte një nga tragjeditë më të rënda të …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Një segment i luftës politike për pushtet në Shqipëri, 1924- 1927

Disa të dhëna jo sa duhet të njohura për opinionin tonë lexues, lidhur me studimin e historianit Zhivko Avramovski të titulluar: “Aksioni i Qeverisë jugosllave kundër regjimit të Zogut në Shqipëri përmes Ceno Beg Kryeziut (1926/1927)”. Ky studimi i historianit Zhivko Avramovski është botuar për herë të parë në “Gjurmime …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Antihistoria e një teksti të mjerë të historisë

Tekstin e historisë për klasën e nëntë të mësimit të orientuar e ka lejuar për botim Ministria e Arsimit. Autorë: Fehmi Rexhepi dhe Isa Bicaj, rezensues: Dr. Emine Bakalli, Dr. Gazmend Riza dhe profesor Frashër Demaj. Redaktor, Osman Zeka, kryeredaktor, Refik Bekteshi. Tërë ky staf historianësh ka lejuar që ky …

Më shumë...

Domosdoja e rivlerësimit të të dhënave dhe dëshmive historike të periudhës së viteve 1945-1950

Publikimi i dosjeve sekrete, publikimi i proceseve gjyqësore, pa komentime dhe pa ballafaqim të fakteve të tjera relevante, nuk është vetëm një lëshim shkencor, por në të njëjtën kohë është edhe një papërgjegjësi shkencore dhe intelektuale e të gjithë atyre që merren me tema të tilla, përderisa nuk kanë as …

Më shumë...

Institucionet e Kosovës së pavarur duhet ta nxjerrin në dritë monografinë e historisë së rezistencës kundër pushtimit serb

Duke qenë se institucionet tona të sotme shkencore, nuk merren ( ose merren fare pak) me trajtimin e periudhave të luftës së organizuar ilegale dhe legale kundër pushtuesit, duke qenë se shumica e drejtuesve të këtyre institucioneve ishin në të kaluarën dhe ende kanë mbetur nëpër verigat e ideologjive dhe …

Më shumë...

Myftar Memia: STRATEGJIA E PANSLLAVIZMIT RUSOMADH DHE E PANSERBIZMIT

Në vitin 1711 Pjetri i Madh i Rusisë thirri në ndihmë shtetet sllave në Europë e në Ballkan për t’u bashkuar me të në luftën fetare për të çliruar kristianët ortodoksë dhe të gjithë popujt që flasin gjuhën sllave nga zgjedha osmane. Ideja e pansllavizmit jugor u shfaq që në …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kongresi i Lipovicës (Kongresi i Pestë i LNDSH-së)

“Kam thënë se duhet të formohet organizata dhe se kjo nuk është organizatë balliste, por është Organizatë Nacional Demokratike Shqiptare, e cila ka për qëllim luftën kundër rendit ekzistues shoqëror në Jugosllavinë e sotme dhe në Shqipërinë e sotme, për krijimin e Shqipërisë etnike duke e bashkuar Kosovën në kufijtë …

Më shumë...

ATENTATORI I PARISIT, – 83 vjet nga vrasja e Avni Rrustemit, shkruar nga magjistër, Kadri Rexha

Avni Rrustemi u lind më 22 shtator 1895 në Libohovë. Rrjedh nga një familje me tradita atdhetare. Edukatën dhe mësimet e para i mori në gjirin e familjes. Qe atdhetar i flakët, luftëtar me pushkë në dorë, veprimtar dhe themelues i shumë shoqërive kulturore dhe politike, orator i shquar, mësues …

Më shumë...

Sheradin Berisha: VEPRIMTARIA ANTIKOMBËTARE E ESAT PASHË TOPTANIT I

Përmbajtja e lëndës – Kush ishte Esat Pashë Toptani? – Kush e vrau Hasan Riza Pashën dhe në ç’rrethana iu dorëzua Shkodra ushtrisë malazeze nga Esat Pashë Toptani? – Si u vu Esat Pashë Toptanit në shërbim të armiqëve të Shqipërisë? – Si u emrua Esat Pashë Toptani – Ministër …

Më shumë...

Sheradin Berisha: Barbarizmat serbe kundër shqiptarëve në vjeshtën e vitit 1913

( Krijimi i hartave të reja shtetërore në Ballkan në dëm të Shqipërisë ) Dhjetëvjeçari i dytë i shekullit XX, ishte një nga periudhat më të rënda, që po kalonte populli shqiptar gjatë tërë historisë së tij. Lufta e Parë Ballkanike që nisi në tetor të vitit 1912, solli ndryshime …

Më shumë...

Sheradin Berisha: Fragmente nga shtypi i kohës, kur pasqyrohen mizoritë serbe kundër shqiptarëve, në vitin 1913

Vuksanoviq: “Shqiptarët në fillim i vritnim me pushkë dhe patllake, por së shpejti erdh urdhri të theren me thika!” Për shkaqet e shpërthimit të Kryengritjes shqiptare të vjeshtës së vitit 1913 dhe për përmasat e masakrave serbe të kryera ndaj shqiptarëve, kanë shkruar personalitete serbe ( edhe ata që morën …

Më shumë...

Leon Trocki, 100 vjet më parë raportoi gjerë e gjatë për maskrat serbe kundër shqiptarëve në Kumanovë, Shkup dhe në trojet e tjera shqiptare gjatë Luftërave Ballkanike

Leon Trocki, marksisti i njohur rus, revolucionari e më vonë kundërshtari i regjimit të Stalinit, i njohur në literaturën shqiptare si revizionist, ka lënë dëshmitë më autentike gjatë Luftërave Ballkanike, lidhur me plojën, masakrat dhe spastrimin etnik që ndërmori Serbia dhe Aleanca pan sllave kundër shqiptarëve, turqve dhe Hebrenjve në …

Më shumë...