mbpzhr grante
valamobile
MIT
Airport Adem Jashari
kek
Fillimi / Tema Historike (faqe 6)

Tema Historike

Frank Shkreli: Në 550-vjetorin e Gjergj Kastriotit- Skënderbeut, kujtojmë shqiptaro-amerikanin e madh, Peter Genc Çikos

Frank Shkreli

Ishte fillim Korriku i vitit 1970 kur në komunitetin shqiptaro-amerikan dhe më gjërë u përhap lajmi i zi se, papritmas, kishte ndërruar jetë nga një goditje në zemër, Peter Genc Chikos (Çikos), Kryetari i Federatës Pan-shqiptare, Vatra.  Si udhëheqës i organizatës më të madhe shqiptaro-amerikane, Peter Çikos ishte natyrisht i ...

Më shumë...

Kryengritja e Kurbinit (1903-1906) në një dorëshkrim të At Shtjefën Gjeçovit

Kryengritja e Kurbinit (1903-1906), ishte një  fillesë e Kryengritjes së Përgjithshme për Pavarësi, shënohet në një dorëshkrim të pabotuar të At Shtjefën Gjeçovit o.f.m. të titulluar:“Parradija e popullit ase Kryengritja e Dheut të rrethit të Krues me 54 pleq në krye, kundra urdhënve e dokeve të reja t’Osmanllive. 1903, 1904, 1905, ...

Më shumë...

A.Q. Kush janë ata që propagandojnë kthimin e osmanlinjve e turqizmin e shqiptarëve, apo kthimin në fenë e të parëve?

Ahmet Qeriqi

Në këtë kohën tonë të demokracisë pa fre, në mungesë të ligjeve që mbrojnë vlerat kulturore e kombëtare, në mungesë të përgjegjësisë kombëtare e fetare, shumë individë, madje edhe doktorë shkencash, gazetarucë pa kodeks profesioni, që kanë kryer shkolla gazetarie me nga një fletore shënimesh, medie e portale të ndryshme, ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Disa Referenca dhe pjesë nga literatura për Luftën e Kosovës të 15 qershorit të vitit 1389

Ahmet Qeriqi

Duke qenë se edhe gati 20 vjet pas çlirimit të Kosovës dhe 10 vjet pas shpalljes së pavarësisë së saj,  Serbia nuk po arrin të kuptojë se miti i ngritur në histori për Luftën e Kosovës, të 15 qershorit të vitit 1389,  ka filluar të shpërbëhet dhe duke qenë se ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Skënderbeu për një copë Shqipëri i luftoi të gjithë

Gjergj Kastrioti-Skënderbeu

 Jo vetëm njohuritë që vijnë nga hapësira kohore e 500-vjetorit deri te 550-vjetori i Gjergj Kastriotit – Skënderbeut (vitet 1968-2018), për elitën intelektuale, por edhe për njeriun mesatar të kombit tonë, disa gjera që kanë të bëjnë me origjinën, jetën, veprën e vdekjen e Skënderbeut, nuk do të duhej të ...

Më shumë...

Më 28 qershor 1919 u mbajt Konferenca e paqes në Paris, e cila legjitimoi aneksimin e trojeve shqiptare nga Serbia, Mali i Zi, Bullgaria e Greqia

Më 28 qershor 1919 u mbajt Konferenca e paqes në Paris, e cila legjitimoi aneksimin e trojeve shqiptare nga Serbia, Mali i Zi, Bullgaria e Greqia

Më 28 qershor të vitit 1919 u mbajt Konferenca e paqes në Paris, e cila legjitimoi aneksimin e trojeve shqiptare nga Serbia, Mali i Zi Bullgaria dhe Greqia, që kishte ndodhur në Konferencën e Versajës në vit më parë.  Atë ditë në konferencë,  zërin e fuqishëm të protestës e kishte ...

Më shumë...

Skënder S. Kapiti: Lidhja Shqiptare e Prizrenit – Arkitektja që projektoi Mbrojtjen, Pavarësinë dhe Bashkimin Kombëtar

Lidhja Shqiptare e Prizrenit

Kjo ngjarje madhore, si më e rëndësishme për shqiptarët duhej të kujtohej dhe të kremtohej me madhështi nga dy shtetet shqiptare realizimi i të cilëve ka ardhur si rezultat i  projektit dhe përkushtimit të jashtëzakonshëm i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, apo të kësaj  organizate gjithëkombëtare shqiptare. Lidhja e Prizrenit bëri ...

Më shumë...

Dibran Fylli: Shoqata Shqiptare e Muhaxhirëve Mbarëkombëtarë ka zhvilluar aktivitete të shumta sensibilizuese

Dibran Fylli: Shoqata Shqiptare e Muhaxhirëve Mbarëkombëtarë ka zhvilluar aktivitete të shumta sensibilizuese

Shoqata Shqiptare e Muhaxhirëve Mbarëkombëtar, që nga themelimi i saj më  15 shkurt 2017  ka ndërmarrë  shumë veprimtari në sensibilizimin e situatës së Muhaxhirëve shqiptarë  si në mjetet e informimit në televizionet tona në Kosovë po ashtu edhe në mjetet e tjera informative. Bashkë me anëtarët  e tjerë të kryesisë ...

Më shumë...

Shemsi Ajvazi: Korelacioni i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit me pavarësinë e Kosovës

Shemsi Ajvazi: Korelacioni i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit me pavarësinë e Kosovës

(QËNDRIMI I HISTORIOGRAFISË MË TË RE RUSE) Intervenimi i NATO-s kundër agresionit të Serbisë, më 1999 dhe sidomos shpallja e Pavarësisë së Kosovës, më 2008, ka zgjuar interesim të madh në qarqet shkencore të ndryshme ruse, si: të historianëve, të etnologëve, të specialistëve të marrëdhënieve ndërkombëtare, të politologëve etj. Pasojë ...

Më shumë...

Mexhid Yvejsi: Kontributi i Ulemave në Lidhjen e Prizrenit (1878-1881)

Mexhid Yvejsi

All-llahu i Madhëruar e ka përcaktuar se kush janë besimtarë: “Besimtarë janë vetëm ata që i besuan All-llahut, të dërguarit të Tij, e mandej nuk dyshuan dhe për hirë të All-llahut luftuan me pasurinë dhe me jetën e tyre. Të tillët janë ata të vërtetët.” (Kur’an, 49:15) Hyrje “Haj medet ...

Më shumë...

Hilë Lushaku: Kush ishte Mehmet Pashë Deralla, mbesës së cilët iu mor fjala në 140-vjetorin e LSHP-së

Mehmet Pashë Deralla, personalitet meritor i luftës për liri dhe bashkim kombëtar (1843-1914)

Ceremonia e 140-vjetorit të Lidhjes së Prizrenit ka kaluar me një incident. Në eventin e organizuar nga kryeministria e Kosovës, një pasardhëse e gjeneral Mehmet Dërrallës doli në foltore pa ftesë gjatë akademisë solemne. Por ky veprim i saj nxiti Ramush Haradinajn që të reagojë dhe të ia ndërpresë fjalimin. ...

Më shumë...

RKL: Lidhja shqiptare e Prizrenit e vitit 1878

Lidhja Shqiptare e Prizrenit

Pas humbjes fatale të Perandorisë Osmane në frontin e Plevnës, në Bullgari, gjatë vjeshtës së vitit 1877, atdhetarët shqiptarë i kushtuan kujdes edhe fushatës së zgjedhjeve për parlamentin e dytë osman. Megjithëse zgjedhjet qenë indirekte dhe u zhvilluan nën diktatin e valinjve, nën trysninë që vinte nga poshtë dolën deputetë ...

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Në sulm kundër Brigadës së Parë Partizane!

Dilaver Goxhaj

Në himnin e Brigadës Parë Sulmuese, midis të tjerave thuhet: “Në sulm, në sulm Brigad’ e parë / Sulmo armikun me tërbim!” Ndërsa, në 75 vjetorin e saj, në shumë media dhe botime  po këndohet inversi i atij teksti: Në sulm, në sulm mbi Brigadën e Parë / Sulmoni LANÇ-in ...

Më shumë...

Pëllumb Xhufi: Nuk pajtohem me trajtimin, që i ka bërë Skënderbeut, sllavisti, O. J. Schmit

Gjergj Kastrioti-Skënderbeu

Ka filluar konferenca ndërkombëtare albanologjike kushtuar Gjergj Kastriot-Skënderbeut Gjatë konferencës ndërkombëtare albanologjike kushtuar Gjergj Kastriot-Skënderbeut, kohës në të cilën jetoi dhe gjurmët që la në histori, ka folur edhe profesor, Pëllumb  Xhufi, i cili ka shpjeguar përse nuk është dakord me trajtimin, që i ka bërë Oliver Jens Schmit kësaj ...

Më shumë...

Dr. Jusuf Osmani: Perandoria Osmane kishte besim të madh te shqiptarët

Jusuf Osmani

Jusuf Osmani, profesor në degën e Arkivave në Universitetin e Prishtinës, ka thënë se në Perandorinë Osmane kishte shqiptarë që shërbenin në të gjitha pjesët e administratës, raporton Anadolu Agency (AA). Osmani ka qenë pjesë e simpoziumit të organizuar në qytetin e Bursës në Turqi. Simpoziumi me temë “Emigrimi nga ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Ishte dikur para 140 viteve Lidhja Shqiptare e Prizrenit

Lidhja Shqiptare e Prizrenit

Viti 2018 është shpallur zyrtarisht, si nga Shqipëria ashtu edhe nga Kosova, si “Viti i Gjergj Kastriotit-Skënderbeu”, me rastin e 550-vjetorit të vdekjes. Por ky vit shënon gjithashtu edhe 140-vjetorin e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Po kalon pothuaj gjysma e vitit dedikuar Heroit Kombëtar dhe vihet re se shumë pak ...

Më shumë...