KEK
Fillimi / Tema Historike (faqe 5)

Tema Historike

Fitim Rifati: Rënia heroike e Rexhep Malës dhe Nuhi Berishës, sipas gazetës, “Rilindja” në janar 1984

3Fitim Rifati: Rënia heroike e Rexhep Malës dhe Nuhi Berishës, sipas gazetës, “Rilindja” në janar 1984

Lufta çlirimtare e shqiptarëve për bashkim kombëtar ndërmjet viteve 1912-2001, ka nxjerrë disa figura të shquara luftëtarësh, prijësish dhe intelektualësh, që me shembullin e sakrificës e të vetëmohimit, kanë përjetësuar emrat e tyre në historinë e Kosovës historike dhe kanë zënë vendin e merituar në altarin e lirisë së kombit ...

Më shumë...

Musli Krasniqi: Nën hisen e diellit që na takon, në 100-vjetorin e Maskrës së Prapashicës  

Musli Krasniqi: Nën hisen e diellit që na takon, në 100-vjetorin e Maskrës së Prapashicës

Në 100-vjetorin e Masakrës së Prapashicës 10 janar 1921. Ekspedita famëkeqe e ushtrisë dhe xhandarmërisë mbretërore serbe po hynte ndarasi në Prapashticë dhe Keçekollë, pasi kishte lënë shumë të masakruar në Sharban dhe kishte plaçkitur shtëpi të tëra në Koliq. Gallapi (Gollaku), si dhe vise të tjera të Kosovës, asokohe ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Gjurmët e arvanitasve në Greqinë e sotme datojnë qysh në kohën antike

Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e degdisur e asimiluar dhe e tretur IV

Arbëreshët e njohur edhe si arvanitë (greqisht, Arvanítes;), janë një grup i popullsisë në Greqi, të cilët tradicionalisht flasin arbërisht, një dialekt të gjuhës shqipe. Ata u vendosën në Greqi gjatë fundit të mesjetës dhe ishin shumicë e popullsisë në disa rajone të Peloponezit dhe Atikës deri në shekullin e ...

Më shumë...

Fitim Rifati: “Shkipnia”, “Besa Shqiptare”, Komiteti i Fshehtë” i Kosovës dhe “Klubi i Shkupit”

Fitim Rifati: “Shkipnia”, “Besa Shqiptare”, Komiteti i Fshehtë” i Kosovës dhe “Klubi i Shkupit”

Viti 1913 shënon një fazë të re në historinë e popullit shqiptar. Vendimet e Konferencës së Ambasadorëve në Londër (1912-1913) njohën formimin e shtetit shqiptar, por jo në kufijtë e tij etnik. Prijësit e Lëvizjes Kombëtare Shqiptare u angazhuan që Shqipëria të përfshinte në kufijtë e saj politik të gjitha ...

Më shumë...

76-vjetori i Çlirimit të Shqipërisë nga regjimi fashist

29 Nëntor

Sot në Shqipëri festohet 76-vjetori i çlirimit të vendit nga pushtimi fashist. Prej 7 prillit të vitit 1939 e deri më 29 nëntor të vitit 1944, Shqipëria kishte qenë e pushtuar nga Italia fashiste dhe pas kapitullimit të saj, në vjeshtë të vitit 1943, Shqipëria pushtohet nga forcat gjermane.  Në ...

Më shumë...

Enver Hoxha: Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë, fjalim i vitit 1966

Enver Hoxha (1966): Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë

 Pikëpamjen e Partisë sonë Komuniste për këtë problem të madh, midis të tjerave unë ia thashë qartë Titos, në takimin që pata me të në Beograd, në qershor të vitit 1946. Kosova, i thashë Titos, dhe viset e tjera me popullsi shqiptare në Jugosllavi, janë toka shqiptare që fuqitë e ...

Më shumë...

Zymer U. Neziri: Demonstratat e vitit 1968 dhe çështja kombëtare shqiptare

Dr. Zymer Neziri

Hyrje Viti 1968, me kërkesat kryesore për Republikë, Kushtetutë e Vetëvendosje,  që u bë pjesë e historisë më të re, lidhet edhe me kohën nga Kongresi i Berlinit, 1878, kur Fuqitë e Mëdha e copëtojnë Shqipërinë, të pushtuar nga Perandoria Osmane, më 1479, 1 dhe heshtin për masakrimin e banorëve të Sanxhakut ...

Më shumë...

Adil Fetahu: KONVERTIMI I SHQIPTARËVE NË SLLAVË: SERBË, MALAZEZË E BULLGARË

Adil Fetahu

Në katër librat e Gent Ulqinit: “SHQIPËRIA DHE SHQIPTARËT, hulumtime nëpër burime historike” (1, 2, 3, 4), janë paraqitur rezultatet e hulumtimit të autorit nëpër burime të ndryshme historike, për: Etnogjenezën; Qytetërimin; Gjuhën; Kulturën; Besimet; Territoret; Popullsinë; Qytetet;  Identitetin politik; Principatat; Pashallëqet; Arbëreshët; Arvanitët; Kolonitë  shqiptare. Vërtetë, në ato katër ...

Më shumë...

Kongresi i Manastirit, i vitit 1908 ishte Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipe

Kongresi i Manastirit, i vitit 1908 ishte Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipe

Kongresi i  Manastirit, Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipe  është tubimi i dijetareve shqiptarë më 14 nëntor  deri më 22 nëntor të vitit 1908 në Manastir, në qendrën e atëhershme të Vilajetit  për përcaktimin e alfabetit të gjuhës shqipe. Gjendja gjatë zhvillimit te letërsisë shqipe ishin hartuar ...

Më shumë...

Sot shënohet 76-vjetori i çlirimit të Tiranës

Sot shënohet 76-vjetori i çlirimit të Tiranës

Qyteti i Tiranës nga viti 1941-1942 kishte 47 njesite guerile i drejtuar nga Gogo Nushi, Beqir Balluku, Shahin Ruka – Nga ana jonë, ranë duke luftuar me heroizëm 227 partizanë dhe kuadro efektive të brigadave pjesmarrëse në këtë betejë luftarake Përgatiti: Albert Z. ZHOLI Situata Viti 1944 shwnon fillimin e ...

Më shumë...

Mehmet Musa: Një shekull e gjysmë në istikame për çlirim e bashkim kombëtar !!!

(Vëllezërit Hysen e Jusuf Gervalla Slloveni, 1962)

Brez pas brezi, tre, katër breza e më shumë, në truallin e gërvallajve, pranë oxhakut,në shtëpinë përdhese, të  mbuluar herë me kashtë e herë me dërrasa, nëna e gërvallajve me ninullat e saja, që në djep, i këshillonte,porosiste, edukonte duke u kënduar fëmijeve; rritu biro e lufto për lirinë e ...

Më shumë...

Adil Fetahu: MEMORANDUMI I  “BESËS  KOMBËTARE” DËRGUAR GJENERALIT, HODGSON

Adil Fetahu

Organizata antikomuniste e Kosovës “Besa Kombëtare”, më 22 tetor 1945, i kishte dërguar Memorandum  gjeneral brigadës  Eduard Hodgson, shef i Misionit Ushtarak Britanik  në Shqipëri, me kërkesë për ndihmë në luftën kundër partizanëve. Lexoni në vazhdim tekstin e Memorandumit shkruar e nënshkruar nga Ymer Berisha, kryetar i Kuvendit të Organizatës ...

Më shumë...

BEXHET JAGODINI: TË DHËNA TOPONIMIKE DHE ONOMASTIKE TË PATRONIMIT, JAGODINI

BEXHET JAGODINI: TË DHËNA TOPONIMIKE DHE ONOMASTIKE TË PATRONIMIT, JAGODINI

 Onomastika e emrit  Jagodini   haset në botë në shumë gjuhë dhe lokalitete , në shumë forma të ndryshme , si Jagodin, Jangoddina, Jagodinë, Jagadine, Jagodink, Jagoddin, Jagadines, Jaigodind, Jagadisna, Jagadin e tjera tjera. Toponimi Jagodin-i-ë gjendet në Gadishullin Ballkanik  ,respektivisht Ilirik si Jagodinë e Elbasanit ,aty ku ishte udhëkryqi, e ...

Më shumë...

Fatmir Graiçevci: Mirë që reagohet për varrezat masive nëpër Serbi, por pse heshtet për varrezën masive, në Prishtinë, prej vitit 1946!?

Fatmir Graiçevci

Nëpër medie të ndryshme të vendit ditëve të fundit,  ka pasur lajme e reagime të shumta për varrezat masive anekënd Serbisë,  me trupat e bashkëkombësve tonë të vrarë nga ushtria, policia dhe grupet paraushtarake serbe. Dhe njeriu ndjehet mirë kur vëren këtë reagim e protestë humane por ndjesia shuhet sa ...

Më shumë...

Enver Hoxha (1966): Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë

Enver Hoxha (1966): Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë

Me rastin e shkarkimit, që Josip Broz Tito dhe udhëheqja më e lartë e Jugosllavisë, në Plenumin e Brioneve i kishte bërë ministrit të Punëve të Brendshme, Aleksandër Rankoviq,  Sekretari i parë i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, Enver Hoxha kishte mbajtur një fjalim ku kishte diskredituar, ...

Më shumë...

Mihal Grameno: Kryengritja Shqiptare

Mihal Grameno: Kryengritja Shqiptare

“Çerçizi u tregua një dragua në këtë luftë. Ai replikonte me ushtarët. Jemi bijtë e Skënderbeut dhe nuk jepemi, por do të luftojmë gjer në orën e fundit. Shqiptari di të vdes sipas zakonit e nderit. Vetëm dhe vetëm atëherë munda të besoj historinë e kombit tonë. Atëherë munda të ...

Më shumë...