Tema Historike

Shaqir Shaqiri: “KOSOVA REPUBLIKË –PRESHEVA TOKË E KOSOVËS”

11 marsi i vitit 1981 shënon ditën kur u vendos gurë-themeli i Republikës së Kosovës

(Me shkas, në 40 vjetorin e burgosjes së grupit ilegal “Bajram Curri” të Preshevës) Demonstratat e vitit 1981 demaskuan përfundimisht politikën kolonialiste të regjimit okupator, lëkundën fuqishëm muret e robërisë së Kosovës  por edhe nisën pakthyeshëm zhbërjen e Jugosllavisë titiste, të asaj ligatine  e cila në proces të ngadaltë po …

Më shumë...

Mahmut Karanxha: Në përvjetorin e masakrës serbe në krahinën e Topojanit I

Raporti i Arqipeshkvit të Shkupit, Llazër Mjeda, dërguar Vatikanit për krimet serbe mbi shqiptarët gjatë Luftërave Ballkanike

Masakra serbe e vitit 1913, vriten 620 burra e djem në fshatin Topojan Masakra anekënd në tërë hapësirën shqiptare, për fat të keq të shtrirë në 6 shtete, si rrallëherë në ditët e nëntorit të vitit të kaluar, kudo mbizotëroi ngjyra kuqezi, ngjyra e flamurit tonë kombëtar. I vjetër ky …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Gjurmët e arvanitasve në Greqinë e sotme datojnë qysh në kohën antike

Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e degdisur e asimiluar dhe e tretur IV

Arbëreshët e njohur edhe si arvanitë (greqisht, Arvanítes;), janë një grup i popullsisë në Greqi, të cilët tradicionalisht flasin arbërisht, një dialekt të gjuhës shqipe. Ata u vendosën në Greqi gjatë fundit të mesjetës dhe ishin shumicë e popullsisë në disa rajone të Peloponezit dhe Atikës deri në shekullin e …

Më shumë...

Një dokument nga Arkivat Osmane zbulon se shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë, më 28 nëntor të vitit 1912, u bë me pëlqimin e Stambollit

Dokumenti i rrallë nga arkivat osmane: ‘A duhet ta ndalojë  Ismail Qemalin?’ Përgjigja për komandantin e Janinës zbulon se shpallja e pavarësisë së Shqipërisë kishte mbështetjen e vetë Stambollit. Një dokument nga Arkivat Osmane zbulon se shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë më 28 nëntor të 1912-ës u bë me pëlqimin …

Më shumë...

Adil Fetahu: Pse dhe si u nda Mali i Zi nga Serbia?

Adil Fetahu

Formimi dhe zgjerimi i shtetit të Malit të Zi   Para Kongesit të Berlinit (1878), principata e vogël e Malit të Zi tubonte disa fise, në një territor të vogël, i mbyllur dhe izoluar në bjeshkët dhe shkëmbijtë e thatë. Numri i popullsisë as që dihet sa ishte asokohe. Gjatë …

Më shumë...

Letra e Enver Hoxhës, të cilën ia kishte dërguar Stalinit lidhur me aneksimin e Kosovës nga Jugosllavia e Titos në vitin 1945

Enver Hoxha i ankohej Stalinit pse Tito nuk e mbajti premtimin për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë

“Në arkivat sekrete ruse 1946-1961 te deklasifkuara, vitet e fundit gjendet edhe kjo letër e Enver Hoxhës që mban datën 2 shtator 1949. Ajo i drejtohet Stalinit dhe aty Hoxha shkruan mbi një “premtim të pa mbajtur të Titos”, pasi  ai  i ishte premtuar Enver Hoxhës se “Kosova është e …

Më shumë...

Faton Mehmetaj & Ramush Ahmetaj: Pjesëmarrja e bellagjive në Betejën e Loxhës – I

Faton Mehmetaj & Ramush Ahmetaj: Pjesëmarrja e bellagjive në Betejën e Loxhës - I

Para se të fillonte Beteja e Logjës më 6 korrik 1998, ishte punuar nga Zona Operative e Dukagjinit për krijimin e kushteve për formimin e vijës frontale, përgjatë magjistrales Pejë – Deçan – Gjakovë. Formimi i kësaj vije frontale përgjatë magjistrales e kishte rrezikuar dhe pezulluar dukshëm lëvizjen e forcave …

Më shumë...

Faton Mehmetaj & Ramush Ahmetaj: Me vdekë për atdhe lë mbrapa: gëzim e lavd «si me le» II

Faton Mehmetaj & Ramush Ahmetaj: Me vdekë për atdhe lë mbrapa: gëzim e lavd «si me le» II

Serbet e Loxhës përfituan kohë, derisa ishin duke e kërkuar komandantin e Loxhës, Shaban Shalën për të negocuar për tu dorzuar, rreth orës 6.45 minuta forcat serbe e fillojnë sulmin kah drejtimi i Pejës. Nga të gjitha drejtimet granatohej me artileri të rëndë, topa të kalibrave të mëdhenj, minahedhës pothuajse …

Më shumë...

Enver Hoxha: Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë, fjalim i vitit 1966

Enver Hoxha (1966): Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë

 Pikëpamjen e Partisë sonë Komuniste për këtë problem të madh, midis të tjerave unë ia thashë qartë Titos, në takimin që pata me të në Beograd, në qershor të vitit 1946. Kosova, i thashë Titos, dhe viset e tjera me popullsi shqiptare në Jugosllavi, janë toka shqiptare që fuqitë e …

Më shumë...

Kryetrimi i Shqipërisë, Gjergj Kastrioti-Skënderbeu (1405 – 1468)

Gjergj Kastrioti - Skenderbeu

Gjergji i dinastisë së Kastriotëve ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i princeshës Vjosava. Ai kishte trashëguar emrin e gjyshit, Gjergj Kastriotit.  Ishte më i riu  në mesin e katër vëllezërve e pesë motrave. Mendohet se lindi më 6 maj të viti 1405,  në Mat. U mor …

Më shumë...

Isuf B.Bajrami: Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë më 28 Nëntor 1912, nuk mund të realizohej pa unitetin territorial dhe bashkimin kombëtar I

Isuf Bajrami

Rruga e popullit shqiptar drejt bashkimit kombëtar dhe formimit të një shteti të pavarur pati pa dyshim veçoritë e veta,  në krahasim me vendet e tjera të Ballkanit dhe të Evropës,  të kushtëzuara nga rrethanat historike,ekonomiko-shoqëror dhe nga ato politike,të brendshme e të jashtme. Megjithatë, shoqëria shqiptare në fillimin e …

Më shumë...

Isuf B.Bajrami: Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë më 28 Nëntor 1912, nuk mund të realizohej pa unitetin territorial dhe bashkimin kombëtar II

Lufta për njësimin e tokave shqiptare u ndërthur në mendimin politik të rilindësve me përpunimin e një koncepti të drejtë mbi këto territore. Në argumentimin e përkatësisë kombëtare të trojeve shqiptare ata mbështeteshin në radhë të parë në të dhënat etnike,në faktin që shqiptarët përbënin shumicën e popullsisë në këto …

Më shumë...

Isuf B.Bajrami: Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë më 28 Nëntor 1912, nuk mund të realizohej pa unitetin territorial dhe bashkimin kombëtar III

Vetë Kuvendi i Vlorës,që shpalli pavarësinë dhe formoi Qeverinë e Përkohshme si nga përbërja e tij ashtu edhe nga vendimet që mori,kishte një karakter mbarëshqiptar,shprehu aspiratat shekullore të të gjithë kombit për t’u bashkuar në shtetin e vet kombëtar. Pjesëmarrja në të e delegatëve nga të gjitha qytetet e Shqipërisë,duke …

Më shumë...

Shqipëria nuk ishte fajtore për incidentin e Kanalit të Korfuzit ndodhur me britanikët në vitin 1946

Shqipëria nuk ishte fajtore për incidentin e Kanalit të Korfuzit ndodhur me britanikët në vitin 1946

Shqipëria nuk ishte fajtore për incidentin e Kanalit të Korfuzit ndodhur me britanikët në vitin 1946. Ky është konkluzioni i arritur nga studimi më i fundit shqiptaro-amerikan, i cili u prezantua nga Auron Tare, anëtar i Këshillit Shkencor të Unesco-s për pasuritë Botërore Nënujore, në Universitetin e Havardit mbrëmjen e …

Më shumë...

Pëllumb Xhufi: Historia e panjohur e pasardhësve të Skënderbeut, nga Arkivi i Venecias

Banka e Shqipërisë ia kushton kalendarin e 2018-ës, heroit kombëtar Gjergj Kastriotit - Skënderbeut

Emri dhe fama e Gjergj Kastriot Skënderbeut, e kthyen heroin në një referencë historike dhe element identifikimi kombëtar e kulturor për shqiptarët e të gjitha kohërave, të të gjitha viseve e të të gjitha besimeve. E provon këtë arvaniti Gjon Erakli, nga Mani i Peloponezit, i cili në vitin 1557 …

Më shumë...

Enver Hoxha (1966): Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë

Enver Hoxha (1966): Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë

Me rastin e shkarkimit, që Josip Broz Tito dhe udhëheqja më e lartë e Jugosllavisë, në Plenumin e Brioneve i kishte bërë ministrit të Punëve të Brendshme, Aleksandër Rankoviq,  Sekretari i parë i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, Enver Hoxha kishte mbajtur një fjalim ku kishte diskredituar, …

Më shumë...