MIT
kek
mbpzhr 2018
Airport Adem Jashari
Fillimi / Tema Historike (faqe 2)

Tema Historike

Adil Fetahu: Ericsoni dhe shkollat e tij në Kavajë

Adil Fetahu

Kush ishte Ericksoni Charles Telford Erickson (1867 – 1966)  ishte  një misionar i kongregacionit (protestan) i cili shërbeu në disa vende, e më së shumti dhe me përkushtimin më të madh shërbeu në Shqipëri (prej vitit 1908 – 1927), por aktivitetin dhe angazhimin për çështjen shqiptare nuk e ndërpreu deri ...

Më shumë...

Prof. dr. Nusret Pllana PERSONALITETE TË SHQUARA TË RILINDJES KOMBËTARE DHE VEPRIMTARIA E TYRE NË MANASTIR

Prof. dr. Nusret Pllana: Jetëshkrimi i fatit, guximit dhe suksesit

‘‘Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe’’.  (Gottfried Wilhelm Leibniz, albanolog gjerman) Përkufizimi Tridhjetë vjet pas Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, Lëvizja kombëtare shqiptare, organizon ngjarjen më të madhe, para shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë, organizon pra, Kongresin e Alfabetit të ...

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: Spastrimet etnike ishin mjeti kryesor për të realizuar programin për një “Serbi të Madhe”

Skender Demaliaj

(PËRGATITJA PSIKOLOGJIKE E STRUKTURAVE PARAUSHTARAKE DHE USHTARAKE SERBE PËR TË REALIZUAR ME SUKSES GJENOCIDIN NDAJ SHQIPTARËVE TË KOSOVËS) Për shtetin serb spastrimet etnike ishin mjeti kryesor për të realizuar programin për një “Serbi të Madhe” dhe “të pastër etnikisht”. Vetëm të bashkuar, me dhunë, me gjak, me metodat më antihumane, ...

Më shumë...

Prof. Dr. Hakif Bajrami: BLLACA… ’99 VENDI I MIZORIVE SERBE NDAJ SHQIPTARËVE

Prof. dr. Hakif Bajrami

Jo vetëm Bllaca është sot që mendon, flet dhe akuzon Serbinë e stërmbushur me kriminelë të pandëshkuar. Serbia princore, mbretërore dhe republikane -federale, me kohë i kishte të gjitha programet për ta shpronsuar, shpërngulur dhe shfarosur popullin shqiptar, në mënyrë që të palohet në pjesën Jugore të Adriatikut. Këtë politikë ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Pakti Ballkanik (Antanta Ballkanike)

Adil Fetahu

Pakti Ballkanik (Antanta Ballkanike) ishte një lidhje ushtarako-politike e disa shteteve të Ballkanit dhe Turqisë, që kishte për qëllim ruajtjen e status-quos mbi territoret (e pushtuara) te shteteve të caktuara dhe mbrojtjen nga aspiratat e Bullgarisë dhe Italisë në Ballkan dhe në Azinë e Vogël. Me Paktin Ballkanik, Jugosllavia, Greqia, ...

Më shumë...

Kiço Kutali: Dëshmi dhe referenca historike, bindëse për origjinën mirditore të Kastriotëve

Gjergj Kastrioti - Skenderbeu

     Një mal me libra janë shkruar për Heroin tonë Kombëtar Gjergj Kastrioti nga historianë shqiptarë dhe të huaj. Në këto libra është folur për anë të ndryshme të jetës dhe të veprës së Gjergj Kastriotit. Është folur për 25 betejat që ai fitoi kundër Perandorisë më të madhe të ...

Më shumë...

Prof dr Hakif Bajrami: Duke dëgjuar këshillat dhe kërcënimet fashiste serbiane, (dokumente dhe fakte historike)

Prof. dr. Hakif Bajrami

Nazistët nuk i përgojonin viktimat përmes cinizmit. Fashistët dhe neonazistët serbë i përgojojnë viktimat për të krijuar favore dhe hapësirë që t` i përsërisin mizoritë. Një realitet i tillë po ngjet me zyrtarët e lartë Serbianë në qeverinë e Kosovës, të cilët  pasi që po shprehin se çka janë po ...

Më shumë...

Ismet Azizi: Ambiciet e italianëve, gjermanëve, kroatëve dhe serbëve për tokat e Sanxhakut

Sanxhakut

Shqiptarizim të popullsisë autoktone, joserbe, në Sanxhakun e Pazarit të Ri, qarqet reaksionare serbo – komuniste konsideronin kohën kur veshja kombëtare shqiptare, bartja në kokë e qeleshes (plisit), vazhdoi të bartet tashmë më lirshëm. Për herë të parë filloi vendosja e firmave të punëtorive dhe dyqaneve në gjuhën shqipe; pasoi ...

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: Milosheviqi me “ungjillin” e Çubriloviqit dhe ideologëve të tjerë serbë i hyri spastrimit etnik të Kosovës

Skender Demaliaj

Ardhja e Millosheviçit në krye të Partisë Komuniste Serbe dhe më vonë të shtetit serb ndezi epshet serbe për të filluar spastrimin etnik nga elementi joserb. Simboli rreth të cilit u bashkuan, jo vetëm serbët në Kosovë, por edhe nga vise të tjera u bënë mitingjet në Fushë-Kosovë. Më 24 ...

Më shumë...

Ikja nga atdheu për të shpëtuar nga pasojat e luftës nuk mund të konsiderohet gjenocid, sikur pretendon, Jahja Lluka

Ikja nga atdheu për të shpëtuar nga pasojat e luftës nuk mund të konsiderohet gjenocid, sikur pretendon, Jahja Lluka

Pavarësisht si mund të trajtohet dëbimi i shqiptarëve për  në Maqedoni e në Shqipëri nga regjimi i Milosheviqit, gjatë luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në prill të vitit 1999, asokohe kishte dy rrugë për shqiptarët liridashës, dhe ata pacifistë. E para ishte  rruga drejt shpëtimit të sigurt, duke ikur ...

Më shumë...

Fërgim Demiri: Në vitet 1951-1968, nga Manastiri dhe rrethinat janë shpërngulur dhunshëm mbi 38 000 shqiptarë

Fërgim Demiri: Në vitet 1951-1968, nga Manastiri dhe rrethinat janë shpërngulur dhunshëm mbi 38 000 shqiptarë

Në Vilajetin e Manastirit ka jetuar një numër tepër i madh i popullatës shqiptare gjatë gjithë periudhave historike, por ata kanë jetuar dhe në vet kryeqendrën e tij, në qytetin e Manastirit. Me rënien e Perandorisë Osmane, por dhe më parë ka patur lëvizje dhe dyndje të popullatës shqiptare nga ...

Më shumë...

Xhamajl Pllana: Me rastin e 20 vjetorit të disa aksioneve të Njësiteve të UÇK-së në Zonën Operative të Shalës

Xhamajl Pllana: Me rastin e 20 vjetorit të disa aksioneve të Njësiteve të UÇK-së në Zonën Operative të Shalës

NË MES TRE POZICIONEVE USHTARAKE ARMIKE LUFTËTARËT TANË E RRËMBYEN MIELLIN E FABRIKËS SË BUKËS NË BUKOSH DHE SIGURUAN BUKËN PËR VETE DHE PËR POPULLATËN Pranverë e vitit 1999. Ishim të pozicionuar në vijën e parë të frontit,një bregore dhe pikë strategjike  në fshatrat Shtitaricë, Akrashticë, Dalak dhe Bukosh,të cilat, përballë ...

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami: Si u themelua dhe pse u shkatërrua Perandoria jugosllave?

Hakif Bajrami

Në Ballkan ndryshoi Epoka Në tetor 1912 do të fillojë Lufta e Parë Ballkanike. Kjo luftë e shpallur nga Aleanca Ballkanike, ishte e mbështetur nga gjashtë Fuqitë e Mëdha të Evropës, sepse në ushtritë e Serbisë, Malit Zi, Bullgarisë dhe Greqisë ishin të angazhuar në cilsinë e mercenarëve që komandonin ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Marrëdhëniet ekonomike midis Shqipërisë e Jugosllavisë (1921-1939)

Adil Fetahu

Nëse keni bregdet, mund të zhvilloni tregti me tërë botën; nëse nuk  keni, atëherë mund t’i shërbeni vetëm fqinjë tuaj” (Pol Kolijer) Gjendja në Shqipëri pas Luftës së Parë Botërore Shteti Shqiptar i formuar (shpallur) në nëntorin e  vitit 1912, nuk mundi të konsolidohej, për shkak të shpërthimit të luftërave ...

Më shumë...

Besart Krasniqi: 30 vjet nga demonstratat e përgjakshme dhe heroike të Marsit të vitit 1989

Ismet Krasniqi

Rënia heroike e dëshmorëve thërret për sendërtimin e plotë në vepër të amanetit të tyre! Tri dekada nga demonstratat e përgjakshme të 27 Marsit të vitit 1989 dhe kujtesa liridashëse shqiptare për këtë rezistencë dhe sakrificë të madhe ka mbetur e freskët në mendjet dhe zemrat tona, në të cilat ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Në prag të festimeve të 110-vjetorit të themelimit të Gazetës, “Dielli” organ i Federatës Pan-shqiptare, “Vatra”

Organi i Federatës Pan-Shqiptare Vatra, Dielli është në prag të festimeve të organizuara me rastin e 110-vjetorit të themelimit të tij. Historia e Vatrës dhe organit të saj Dielli, është aq e gjatë dhe e larmishme sa edhe vet historia e shtetit modern shqiptar.  Dielli kishte filluar të botohej në ...

Më shumë...