Tema Historike

Ahmet Qeriqi: Segmente nga vazhdimësia e veprimtarisë çlirimtare nga viti 1945 deri në vitin 1998 IV

Ahmet Qeriqi

Periudha historike e rezistencës së vitit  1981  kërkon qëndrim dhe emërtim të saktë historik e shkencor Emërtimi i Kryengritjes së vitit 1981  si “Pranverë studentore e vitit 1981”, analog me “Pranverën e Pragës” apo lëvizje të tjera studentore, në vendet e Evropës, ka simbolikën e vet, por nuk e përmbush …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Segmente nga vazhdimësia e veprimtarisë çlirimtare nga viti 1945 deri në vitin 1998 III

Ahmet Qeriqi

Një segment nga bërthama e ideatorëve të kryengritjes së vitit 1981 u bë më vonë edhe bërthamë e UÇK-së   Kryengritja shqiptare kundër robërisë e vitit 1981, pas sulmit gjakatar, që mori në fillim nga ushtria dhe policia jugosllave, ajo së shpejti filloi të konsolidohet duke iu përshtatur rrethanave të …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Segmente nga vazhdimësia e veprimtarisë çlirimtare nga viti 1945 deri në vitin 1998 II

Ahmet Qeriqi

Zhvillimet e marsit, prillit dhe majit të vitit 1981 i vendosen themelet e Republikës së Kosovës   Demonstratat gjithë-popullore të Marsit dhe Prillit të viti 1981, shënuan kthesën vendimtare të ndarjes definitive të shqiptarëve të robëruar nga ish-RSFJ. Kërkesa për krijimin e një republike të shqiptarëve në Jugosllavi, shtrohej si …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Segmente nga vazhdimësia e veprimtarisë çlirimtare nga viti 1945 deri në vitin 1998 I

Ahmet Qeriqi

Prej vitit 1945 e deri në vitin 1999 jemi ballafaquar me dy opsione, apo dy rrugë alternative për barazi në kuadër të Jugosllavisë, apo çlirim dhe bashkim me Shqipërinë. Këto dy opsione, që mund të identifikohen si rruga paqësore për liri dhe barazi dhe rruga e armatosur herë- herë e …

Më shumë...

Rebelimi i 1997-s dhe Kosova, shkruar nga Xhejms Petifer, Miranda Vickers, botuar në gazetën “Dita”

Rebelimi i 1997-s dhe Kosova, shkruar nga Xhejms Petifer, Miranda Vickers, botuar në gazetën "Dita"

Dje ishte 5 marsi, përvjetori i vrasjes së familjes Jashari, ikonë e lirisë së Kosovës. Studiuesit dhe gazetarët e njohur Miranda Vickers dhe James Pettifer kanë shpjeguar ndoshta më mirë se shumëkush pengesat që Tirana zyrtare e atyre viteve i shkaktoi konsolidimit të UÇK-s, por jo vetëm kaq.  Në kohën kur …

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: Mesazhet e Besëlidhjes së Lezhës

Besëlidhja e Lezhës

Kuvendi i Lezhës, ose siç është bërë zakon të quhet “Besëlidhja e Lezhës”,  është prologu i historisë së lavdishme të popullit tonë nën udhëheqjen e Skënderbeut. Populli thotë: “Bashkimi bën fuqinë”. Kështu ndodhi edhe me shqiptarët, më 1444. Të bashkuar nga Veriu në Jug, nga të gjitha principatat, me Kryeheroin, …

Më shumë...

Sabit SYLA: Alternativat për zgjidhjen e çështjes së Kosovës në dhjetëvjeçarin e fundit të shekullit XX II

Sabit SYLA

Alternativa e luftës çlirimtare “Unë, ushtari i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, betohem se do të luftoj për çlirimin e tokave të pushtuara shqiptare dhe bashkimin e tyre. Do të jem përherë ushtar besnik, luftëtar i denjë i lirisë, vigjilent, guximtar dhe i disiplinuar, i gatshëm që në çdo kohë pa …

Më shumë...

Adil Fetahu: Projekti i Sigurimit të Shtetit të Serbisë për Fadil Hoxhën dhe familjen e tij

Adil Fetahu

Policia sekrete në ish-Jugosllavi, e formuar qysh gjatë Luftës së Dytë Botërore, me emërtime të ndryshme: OZN-a, UDB-a, ShSSh, KOS, etj, ishte një organizëm famëkeq i policisë që ka bërë kërdi në maltretimin, respresionin, dhunën, ndjekjen dhe likuidimin e njerëzve, brenda dhe jashtë Jugosllavisë. Dhunën e asaj policie e kanë …

Më shumë...

Mehmet Musa: Kur, ku dhe kush i shpalli publikisht për herë të parë heronjtë e kombit: Jusuf Gërvalla,Kadri Zeka dhe Bardhosh Gërvalla? 

38 vjet nga vrasja vëllezërve Jusuf e Bardhosh Gërvalla dhe Kadri Zeka në Untergrupenbach të Gjermanisë

   Jugosllavia si një kafshë e egër pasi u plagos perfundimisht për vdekje nga ngjarjet e lavdishme dhe heroike të vitit 1981, vendosi të mare masa të rrepta, sidomos sigurimi i shtetit ,për t’i qeruar hesapet me nacionalistët dhe irredentistët shqiptare. Janari i vitit 1982 ,i mbuluar më petkun e …

Më shumë...

Faton Mehmetaj: Kisha e Shën Nikollës në Bellen e Mesme monument i vjetër i besimit të krishterë

Faton Mehmetaj: Kisha e Shën Nikollës në Bellen e Mesme monument i vjetër i besimit të krishterë

 Kosova është një pjesë e djepit të Krishtërimit, të Ballkanit por edhe më gjerë. Kjo e dhënë është e argumentuar më qindra fakte e të dhëna arkeologjike, dëshmi të kohës, dokumente e artefakte, bazuar edhe në teste shkencore që e bëjnë këtë të dhënë të pranueshme historikisht. Pjesë e kësaj …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: MILUSH (NIKOLLË) KOPILIQI (1347 – 1389)

Milush Kopiliqi

Kufiri mes mitologjisë dhe historisë, shumë herë, figura të caktuara i ka lënë mes mitit dhe realitetit. Këtë kufi, as sot, shkenca bashkëkohore nuk ka arritur ta zhbëj argumentueshëm, në mënyrë që figurat e caktuara mitik t’i vendosi në rrafshin e historisë dhe me këmbë në tokë. Koj dukuri, nuk …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Isa Boletini (1864 – 1916)

Mehmet Bislimi

Isa Boletini, kjo figurë markante, që zënë vend të pa diskutueshëm në historinë e popullit shqiptarë krahas atyre që dhanë aq shumë për lirinë e atdheut si Prishtina, Curri, Gurakuqi, Qemali, Seferi e shumë të tjerë. Isai, u rritë me armë në dorë, jetoi me te, dhe përplot një jetë …

Më shumë...

A. Qeriqi. Përpjekja antishkencore, politike e historianit, Tahir Avdyli, për ta paraqitur Isa Boletinin “tribun” të bashkëjetesës serbe-shqiptare

A. Q. Përpjekja antishkencore, politike e historianit, Tahir Avdyli, për ta paraqitur Isa Boletinin “tribun” të bashkëjetesës serbe-shqiptare

I verbuar nga ideologjia “bashkim vëllazërimit” i manipuluar nga disa historianë të shitur te Beogradi, me siguri se edhe i paguar e i shpërblyer, historiani,  Tahir Avdyli nuk kishte lënë gurë pa lëvizur, nuk lë gënjeshtër pa evidentuar me qëllim që Isa Boletinin ta paraqesë, bard, kolos, të vëllazërimit e …

Më shumë...

Fazli Maloku: Gjakun e derdhur të shqiptarëve nga krimet serbe sot e njëqind vjet më parë, nuk guxojmë ta harrojmë kurrë

Masakrat

Dimri i janar-shkurtit të vitit 1921 ku në disa fshatra shqiptare të Kosovës: Popovë, Samadrexhë, Sharban, Keqekollë dhe Prapashticë, hordhitë ushtarako-xhandare të Serbisë, në aksionin e njohur në popull “Rrëfija”, therren me bajoneta, vranë me armë zjarri dhe dogjen me zjarr përsëgjalli mijëra shqiptarë të Kosovës pa dallim moshe e …

Më shumë...

Fazli Maloku: Jehona e krismës së armëve të Rexhep Malës e Nuhi Berishës natën e 11-12 janarit 1984, ishte jehonë e lirisë

Fazli Maloku

Viti 1983, është i njohur tashmë për arrestimin e  shumë grupeve ilegale të cilat vepronin anë e kënd trojeve shqiptare të pushtuara nga Jugosllavia, me fjalë tjera, ishte viti më i tmerrshëm për shqiptarët nga represaljet e dhunimet masive, sidomos ndaj studentëve e të rinjve shqiptarë. Pushteti pushtues, gjegjësisht drejtuesit …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Masakra e Reçakut, përkujtimi, dhembja, liria, pavarësia…

Masakra e Recakut

22 vjet më parë, më 15 janar të vitit 1999, forcat policore dhe ushtarake serbe kishin filluar sulmin e përgatitur kohë më parë kundër banorëve të Reçakut dhe Togës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, që ndodhej në pozicion përballë forcave serbe.  Rreth orës 6.30 minuta forcat kriminale, të pajisura me  …

Më shumë...