Botimet

Ahmet Qeriqi: Krojmiri (1455-1999)

KROJMIRI (1455-1999) Ky libër u kushtohet martirëve, dëshmorëve dhe të zhdukurve të fshatit Krojmir prej vitit 1837 deri në vitin 1999në përpjekje për të ndriçuar sadopak jetën dhe veprën e tyre. Të rënë dhe të vrarë në kohën e sundimit turk:Hajdar Xhaurri, Tahir Muça,Shaqir Lahu,Beqir Deliu, Mahmut Tahiri,Miftar Shema, Salih Hajdari,Behlul …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Milush Kopiliqi serb apo shqiptar?

Ky libër i autorit Ahmet Qeriqi është kontribut në fushën e studimeve tona. Kjo vepër është me interes për problemet e trajtuara dhe për rezultatet e mbërritura. Lexuesit do të kenë rastin të njihen me pesë punime studimore ku trajtohen probleme të prekura pak ose fare pak nga studiuesit…Dr. Zymer …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Në gjurmim të lashtësisë

Interesimet e autorit për historinë kombëtare, në veçanti mendimet dhe dilemat shkencore që kanë të bëjnë me shumë çështje ende të pasqaruara të epokës ilirike, si dhe botëkuptimet shkencore të shkencëtarëve të huaj, e bëjnë këtë libër të veçantë dhe shumë të rëndësishëm jo vetëm për publicistikën shkencore, por edhe …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: Rrugë e papërfunduar

Ahmet Qeriqi: “Rrugë e papërfunduar”e analistit, Nezir Myrtaj,vepër me rëndësi për publicistikënshqiptare   Libri publicistik “Rrugë e papërfunduar”, i analistit Nezir Myrtaj, është sajuar nga komente të caktuara, “kryesisht të karakterit politik” që kanë të bëjnë me periudhën e pas mbarimit të luftës në Kosovë, në qershor të vitit 1999 e …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: Jehonë lufte

Ahmet Qeriqi: Margaritarit kurrë nuk i humbet vlera, as shkëlqimi, vështrim për librin“Jehonë lufte, shkruar ngaanalisti, Nezir Myrtaj     Nezir Myrtaj, i burgosur në vitin 1981 dhe i dënuar 12 vjet burg nga regjimi titist jugosllav, për shkak të aktivitetit të organizuar kundër regjimit të RSFJ-së, profesor i fizikës, analist …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Fenomene shqiptare

Në këtë përmbledhje studimesh, autori, ka bërë përpjekje për të ndriçuar disa segmente të jetës dhe veprës së kryengritësit të madh shqiptar, jeniçerit, Halil Patrona, i cili nuk është sa duhet i njohur për lexuesit tanë, ndërsa është figurë shumë e njohur e Historisë së Perandorisë Osmane dhe Historisë së …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Meditime në arrati

Kujtimet në roman shfaqen si jehonë e ngjarjeve të bujshme të Lëvizjes për liri, të një faze të caktuar historike, që karakterizohet me shpërthimin politik të ilegales të shkrirë në rrafshin e një kryengritjeje gjithëpopullore, që e tronditi pushtuesin artificial YU-federativ, sidomos Serbinë, duke i lënë nën hije lëvizjet e …

Më shumë...

Martin Çuni: Jetë e furtunë

Fjala poetike e Martin Çunit, e shkruar nëpër burgje në vitet 80 të shekullit 20, është e brumosur me ide humane, me porosi të dobishme për njerëzit kudo qofshin ata, por edhe me fjalë qortimi e pezmi për ata që bëjnë përpjekje t’ ua bëjnë zap lirinë të tjerëve, duke …

Më shumë...

Martin Çuni: Reportazhe lufte

Vepër dokumentare e autorit, Martin Çuni, redaktor dhe reporter i Radios-Kosova e lirë gjatë kohës së luftës. Libri dokumentar “Reportazhe lufte” është sajuar nga intervistat, bisedat, dhe reportazhet që ka shtjelluar autori në frontet e luftës çlirimtare. Vepra ka rëndësi të veçantë dokumentare për luftën e UÇK-së, meqë paraqet të …

Më shumë...

Kasim Shala: Poezi dhe rrëfime

Rrëfimet e poetit dëshmor, Kasim Shala, janë shkruar nga një krijues fillestar por me vizion të qartë. Një i ri i dashuruar në mirësi, i dashuruar në natyrën e pastër të vendlindjes, që po e shkilnin pamëshirshëm tanket vrastare të Serbisë. Kjo vepër i përballon kohës, ashtu sikur i përballon …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Burgu

Kadri Rexha: MONUMENT BREZASH TË LIRISË (Çast me romanin “Burgu” të autorit, Ahmet Qeriqi) Po çel mëngjesi gri mbi përfytyrimin ndërsa unë ende rri ulur mes miqve që frymojnë me fjalë, me tinguj, me shenja, me krisma pushke. Sipër tryezës prej druri palos faqet prajshëm “Burgu”, libri i shenjtë i …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Luftëtarë të NDSH-së (1944-1950)

Kongresi i Lipovicës Kongresi i Pestë i Lëvizjes Nacional Demokratike Shqiptare                 Forcat e vërteta kombëtare, të cilat nuk ishin komprometuar as në formacionet profashiste, as në ato të partizanëve të Titos, vendosin të veprojnë në një platformë të re të riorganizmit. Ato forca tanimë kishin krijuar Lëvizjen Nacional Demokratike …

Më shumë...

Martin Çuni – Themele Jete

Libri “Themele jete” i shkrimtarit Martin Çuni përmban një tregim, dy përralla dhe njëzet rrëfime. Këto rrëfime, përralla e tregime, autori në formë letrash ua dërgoi fëmijëve në shtëpi, e të cilat kanë përmbajtje sociopedagogjike. Përmes tyre fëmijëve ua bën të ditur jetën në fshat, me bukuritë dhe rreziqet që …

Më shumë...