Botimet

VELI VELIU:  SHQIPTARI NE BURGUN E PUSHTETIT JUGOSLLAV

VELI VELIU

(Tefik Ramadani- Qarri Në gojë të gjarprit, Botues Nositi, Dardanë, 2021) Në Jugosllavinë e pushtetit titist, qysh në fillim nga Beogradi u proklamua me pompozitet liria, drejtësia e barazia për të gjitha kombet e kombësitë! Një parajsë tokësore në Ballkan pas fitores mbi fashizmin! Shqiptarët, si popull i tretë pas …

Më shumë...

Makfire Beqiri-Asllani: Një roman për betimin e mbajtur të motrës Zanë, vepër e shkrimtarit, Ahmet Qeriqi

Maki Beqiri Asllani: Barbarët vrastarë jetojnë pranë familjeve të tyre krejtësisht të lirë, luftëtarët qëndrojnë brenda 4 mureve, mbyllë

Zanën e zu gjumi. Qull nga djersët është bërë, po rënkon e po i përpëlit sytë trishtueshëm, ajo shihka ëndërr, diçka tepër të dhimbshme, përndryshe pse të dukej kështu, medet, kaq e re me ankthin që po i jep pamjen e një fytyre të një shkëmbi rrahur nga stuhitë e …

Më shumë...

Doli nga shtypi romani, “Betimi i Motrës”, i autorit, Ahmet Qeriqi

I shkruar qysh në vitin 2010, më në fund u botua romani, Betimi i Motrës, i shkrimtarit dhe  publicistit, Ahmet Qeriqi. Ngjarja  e romanit është ndërtuar mbi një tregim popullor,   i thurur dhe i kënduar  nga rapsodët e Kosovës, në gjysmën e parë të shekullit XX, i rrëfyer brez pas …

Më shumë...

Libri, “Energjia”, i autorit Abdullah Begolli është vepër shkencore e një rëndësie të veçantë

Libri, “Energjia”, i autorit Abdullah Begolli është vepër shkencore e një rëndësie të veçantë

Inxhinieri, studiuesi por edhe veprimtari e pjesëtari i një familjeje atdhetare, me pesë anëtarë të martirizuar  për lirinë e Kosovës, Abdullah Begolli, është i njohur për të arriturat e tij shkencore në lëmin e energjisë, ku edhe ka sjellë zbulime e risi të veçanta. Autori, krahas studimeve tani ka përfituar …

Më shumë...

Ilir Mborja: Libri: Enver Hoxha dhe “anamneza” e tij politike, e prof. dr. Ahmet Kamberit

Enver Hoxha

Në librin,  “Pacienti ynë i veçantë”, që ka dalë këto ditë në qarkullim, mjeku kardiolog,  Ahmet Kamberi rrëfen përvojën e tij nga pozitat e një profesionisti të përzgjedhur, për të kuruar dhe mjekuar zemrën e Enver Hoxhës. Po aty, në kopertinën ballore, është nënvizuar: “Rrëfime të një anëtari të Ekipit …

Më shumë...

Doli në dritë libri: “Loti që nuk shuhet kurrë”, i autorit, Ramadan Rizani

Doli në dritë libri: “Loti që nuk shuhet kurrë”, i autorit, Ramadan Rizani

Veterani i arsimit dhe i luftës së UÇK-së, Ramadan Rizani nxori  në dritë përmbledhjen letrare publicistike, “Loti që nuk shuhet kurrë” Pas botimit të librit publicistik, “Krojmiri, strehë për mijëra të zhvendosur gjatë luftës”, në vitin 2020,  veterani i arsimit dhe i UÇK-së, Ramadan Rizani nga fshati Krojmir i Drenicës, nxori në dritë edhe përmbledhjen,    “Loti që nuk shuhet …

Më shumë...

Qendra Shqiptare për Studime Amerikane e Britanike, përuroi librin “Ambasadorët amerikanë për shqiptarët”, të autorit, Ramiz Lushaj

Qendra Shqiptare për Studime Amerikane e Britanike, përuroi librin "Ambasadorët amerikanë për shqiptarët", të autorit, Ramiz Lushaj

Në hapësirat e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë në Tiranë, është promovuar libri AMBASADORËT AMERIKAN PËR SHQIPTARËT të autorit Ramiz Lushaj, libër i botuar nga Qendra Shqiptare për Studime Britanike e Amerikane (ACABS). Libri përmban rreth 60 dokumente të shkruara të llojit diplomatik, analizës, dokumentit informues, hulumtimit historik dhe ndonjë …

Më shumë...

Darka e fundit dhe Dita e parashikimit të zezonës, “Vidovdani”, tre kapituj nga romani “Guri i Betimit” i autorit, Ahmet Qeriqi

Fatmir Graiçevci: "Guri i Betimit", një roman për botën shqiptare në momentet vendimtare

Në mbrëmjen, e cila ende përcëllonte nga vapa e ditës dhe përcillej me një mungesë ajri të pastër, dy taborët e mëdhenj kishin marrë pamje të një qetësie përpara furtunës mizore, e cila nuk vinte nga natyra, as nga Zoti, por nga sundimtarët, që pretendonin të ishin zotër në tokë, …

Më shumë...

Blerim Bajraktaraj: Vështrim rreth librit publicistik “Ecje nëpër kujtime” të autorit Adem Lushaj

Blerim Bajraktaraj: Vështrim rreth librit publicistik "Ecje nëpër kujtime" të autorit Adem Lushaj

Ishin vitet dymijë, kur pas studimeve fillova një angazhim të lehtë në zhvillimet e asaj kohe në komunën e Deçanit, si pjesë e jetës politike dhe shoqërisë civile. Aty dalëngadalë fillova edhe njohjen me Adem Lushaj, autorin e librit “Ecje nëpër kujtime”. Unë, me profesion jam arkitekt, dhe puna ime …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri: “Gjykimi i drejtë në procedurën penale dhe ndikimi i publicitetit në parimin e gjykimit të drejtë” i autores, Mirvete Zogiani-Uka

Doli nga shtypi libri: “Gjykimi i drejtë në procedurën penale dhe ndikimi i publicitetit në parimin e gjykimit të drejtë” i autores, Mirvete Zogiani-Uka

Libri studimor, “Gjykimi i drejtë në procedurën penale dhe ndikimi i publicitetit në parimin e gjykimit të drejtë” i autores,  Mirvete Zogjani-Uka, pasqyron  në përgjithësi respektimin e  publicitetit në gjykatat e Kosovës, e në veçanti  rolin e medias, në gjykimin e drejtë.  Vetë objekti i studimit është pikërisht ndikimi i …

Më shumë...

Faton B.Mehmetaj: Doli nga shtypi ribotimi i librit: “Ushtria Çlirimtare e Kosovës në Zonën Operative të Dukagjinit e autores, Fetnete Ramosaj

Faton B.Mehmetaj: Doli nga shtypi ribotimi i librit: “Ushtria Çlirimtare e Kosovës në Zonën Operative të Dukagjinit e autores, Fetnete Ramosaj

“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet atëherë, kur në të   do të marrin pjesë edhe shqiptarët” Maximilian Lambertz-i Këto ditë doli nga shtypi ribotimi i librit të Fetnete Ramosajt, me titull: “Ushtria Çlirimtare e Kosovës në Zonën Operative të Dukagjinit (Dokumente e raportime të luftës 1998-1999)”, nënë mbështetjen …

Më shumë...

MSc. Adem Lushaj: SHTËPIA E LUBICA STOJANOVIÇIT, SHTËPI EKZEKUTIMESH (Dubravë, 14 prill 1999)

MSc. Adem Lushaj

Fshati Dubravë është njëri ndër fshatrat më të vogla të komunës së Deçanit. Shtrihet ndërmjet fshatit Gllogjan dhe Gramaçel. Në këtë fshat, deri në vitin 1999, ka jetuar edhe një familje malazeze, e cila ishte në afërsi të shtëpisë së familjes së Hilmi Haradinaj. Kjo ishte shtëpia e Drag Stojanovicit, …

Më shumë...

Veprimtari dhe luftëtari i lirisë, Xhemajl Pllana nxori në dritë librin: “Në shërbim të Atdheut”

Veprimtari dhe luftëtari i lirisë, Xhemajl Pllana nxori në dritë librin: “Në shërbim të Atdheut”

Veprimtari, i burgosuri politik dhe luftëtari i UÇK-së, Xhemajl Pllana ka botuar librin: “Në shërbim të Atdheut”, në të cilën ka trajtuar një segment të përpjekjeve shekullore shqiptare, në rrugë drejt lirisë dhe bashkimit kombëtar,  me  theks të veçantë,  në Vushtrri me rrethinë. Në këtë vepër publicistike, dokumentare, autori ka …

Më shumë...

Doli në dritë libri: “Dialogë të të vdekurve të pavdekshëm”, vepër e autorit, Sabit Jaha

Doli në dritë libri: “Dialogë të të vdekurve të pavdekshëm”, vepër e autorit, Sabit Jaha

Sabit Jaha,  është emër i njohur i kulturës, letërsisë, historisë e publicistikës ndër ne. Rrugëtimin e tij letrar e ka filluar shumë herët, ndërsa tani kur ka arritur në të shtatëdhjetat, veprimtaria e tij tashmë është degëzuar si një “rrap shekullor”, i zgjeruar në  shumë degë, me përmbajtje nga  shumë …

Më shumë...

Veterani i arsimit, Fetah Berisha, nxori në dritë dy vepra publicistike: “Ditari i një mësuesi” dhe “Me penë e pushkë për atdhe”

Veterani i arsimit, Fetah Berisha, nxori në dritë dy vepra publicistike: “Ditari i një mësuesi” dhe “Me penë e pushkë për atdhe”

Veterani i arsimit, veprimtari dhe luftëtari i lirisë, Fetah Sh. Berisha ka botuar dy vepra dokumentare, publicistike: “Ditari i një mësuesi” dhe “Me penë e pushkë për atdhe”. Libri,  “Ditari i një mësuesi” është një kronikë  e dokumentuar në shumë segmente, e pajisur me të dhëna, dëshmi e dokumente të …

Më shumë...

Prof. Asoc. Dr. Albin Sadiku: Studiuesi Zymer Neziri boton një vepër të rrallë për Eposin e Kreshnikëve në Ballkan

Prof. Asoc. Dr. Albin Sadiku: Studiuesi Zymer Neziri boton një vepër të rrallë për Eposin e Kreshnikëve në Ballkan

(Zymer Ujkan Neziri,  Eposi i Kreshnikëve në Ballkan: Indeksi i Projektit E5, 2012-2016. Dëshmi dokumentare për UNESCO, Instituti Albanologjik, Prishtinë, 2021, ISBN 978-9951-24-146-5, 616 f.) Vepra e radhës e prof. dr. Zymer Ujkan Nezirit, Eposi i Kreshnikëve në Ballkan: Indeksi i Projektit E5, 2012-2016. Dëshmi dokumentare për UNESCO, është libër …

Më shumë...