Botimet

Qendra Shqiptare për Studime Amerikane e Britanike, përuroi librin “Ambasadorët amerikanë për shqiptarët”, të autorit, Ramiz Lushaj

Qendra Shqiptare për Studime Amerikane e Britanike, përuroi librin "Ambasadorët amerikanë për shqiptarët", të autorit, Ramiz Lushaj

Në hapësirat e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë në Tiranë, është promovuar libri AMBASADORËT AMERIKAN PËR SHQIPTARËT të autorit Ramiz Lushaj, libër i botuar nga Qendra Shqiptare për Studime Britanike e Amerikane (ACABS). Libri përmban rreth 60 dokumente të shkruara të llojit diplomatik, analizës, dokumentit informues, hulumtimit historik dhe ndonjë …

Më shumë...

Darka e fundit dhe Dita e parashikimit të zezonës, “Vidovdani”, tre kapituj nga romani “Guri i Betimit” i autorit, Ahmet Qeriqi

Fatmir Graiçevci: "Guri i Betimit", një roman për botën shqiptare në momentet vendimtare

Në mbrëmjen, e cila ende përcëllonte nga vapa e ditës dhe përcillej me një mungesë ajri të pastër, dy taborët e mëdhenj kishin marrë pamje të një qetësie përpara furtunës mizore, e cila nuk vinte nga natyra, as nga Zoti, por nga sundimtarët, që pretendonin të ishin zotër në tokë, …

Më shumë...

Blerim Bajraktaraj: Vështrim rreth librit publicistik “Ecje nëpër kujtime” të autorit Adem Lushaj

Blerim Bajraktaraj: Vështrim rreth librit publicistik "Ecje nëpër kujtime" të autorit Adem Lushaj

Ishin vitet dymijë, kur pas studimeve fillova një angazhim të lehtë në zhvillimet e asaj kohe në komunën e Deçanit, si pjesë e jetës politike dhe shoqërisë civile. Aty dalëngadalë fillova edhe njohjen me Adem Lushaj, autorin e librit “Ecje nëpër kujtime”. Unë, me profesion jam arkitekt, dhe puna ime …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri: “Gjykimi i drejtë në procedurën penale dhe ndikimi i publicitetit në parimin e gjykimit të drejtë” i autores, Mirvete Zogiani-Uka

Doli nga shtypi libri: “Gjykimi i drejtë në procedurën penale dhe ndikimi i publicitetit në parimin e gjykimit të drejtë” i autores, Mirvete Zogiani-Uka

Libri studimor, “Gjykimi i drejtë në procedurën penale dhe ndikimi i publicitetit në parimin e gjykimit të drejtë” i autores,  Mirvete Zogjani-Uka, pasqyron  në përgjithësi respektimin e  publicitetit në gjykatat e Kosovës, e në veçanti  rolin e medias, në gjykimin e drejtë.  Vetë objekti i studimit është pikërisht ndikimi i …

Më shumë...

Faton B.Mehmetaj: Doli nga shtypi ribotimi i librit: “Ushtria Çlirimtare e Kosovës në Zonën Operative të Dukagjinit e autores, Fetnete Ramosaj

Faton B.Mehmetaj: Doli nga shtypi ribotimi i librit: “Ushtria Çlirimtare e Kosovës në Zonën Operative të Dukagjinit e autores, Fetnete Ramosaj

“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet atëherë, kur në të   do të marrin pjesë edhe shqiptarët” Maximilian Lambertz-i Këto ditë doli nga shtypi ribotimi i librit të Fetnete Ramosajt, me titull: “Ushtria Çlirimtare e Kosovës në Zonën Operative të Dukagjinit (Dokumente e raportime të luftës 1998-1999)”, nënë mbështetjen …

Më shumë...

MSc. Adem Lushaj: SHTËPIA E LUBICA STOJANOVIÇIT, SHTËPI EKZEKUTIMESH (Dubravë, 14 prill 1999)

MSc. Adem Lushaj

Fshati Dubravë është njëri ndër fshatrat më të vogla të komunës së Deçanit. Shtrihet ndërmjet fshatit Gllogjan dhe Gramaçel. Në këtë fshat, deri në vitin 1999, ka jetuar edhe një familje malazeze, e cila ishte në afërsi të shtëpisë së familjes së Hilmi Haradinaj. Kjo ishte shtëpia e Drag Stojanovicit, …

Më shumë...

Veprimtari dhe luftëtari i lirisë, Xhemajl Pllana nxori në dritë librin: “Në shërbim të Atdheut”

Veprimtari dhe luftëtari i lirisë, Xhemajl Pllana nxori në dritë librin: “Në shërbim të Atdheut”

Veprimtari, i burgosuri politik dhe luftëtari i UÇK-së, Xhemajl Pllana ka botuar librin: “Në shërbim të Atdheut”, në të cilën ka trajtuar një segment të përpjekjeve shekullore shqiptare, në rrugë drejt lirisë dhe bashkimit kombëtar,  me  theks të veçantë,  në Vushtrri me rrethinë. Në këtë vepër publicistike, dokumentare, autori ka …

Më shumë...

Doli në dritë libri: “Dialogë të të vdekurve të pavdekshëm”, vepër e autorit, Sabit Jaha

Doli në dritë libri: “Dialogë të të vdekurve të pavdekshëm”, vepër e autorit, Sabit Jaha

Sabit Jaha,  është emër i njohur i kulturës, letërsisë, historisë e publicistikës ndër ne. Rrugëtimin e tij letrar e ka filluar shumë herët, ndërsa tani kur ka arritur në të shtatëdhjetat, veprimtaria e tij tashmë është degëzuar si një “rrap shekullor”, i zgjeruar në  shumë degë, me përmbajtje nga  shumë …

Më shumë...

Veterani i arsimit, Fetah Berisha, nxori në dritë dy vepra publicistike: “Ditari i një mësuesi” dhe “Me penë e pushkë për atdhe”

Veterani i arsimit, Fetah Berisha, nxori në dritë dy vepra publicistike: “Ditari i një mësuesi” dhe “Me penë e pushkë për atdhe”

Veterani i arsimit, veprimtari dhe luftëtari i lirisë, Fetah Sh. Berisha ka botuar dy vepra dokumentare, publicistike: “Ditari i një mësuesi” dhe “Me penë e pushkë për atdhe”. Libri,  “Ditari i një mësuesi” është një kronikë  e dokumentuar në shumë segmente, e pajisur me të dhëna, dëshmi e dokumente të …

Më shumë...

Prof. Asoc. Dr. Albin Sadiku: Studiuesi Zymer Neziri boton një vepër të rrallë për Eposin e Kreshnikëve në Ballkan

Prof. Asoc. Dr. Albin Sadiku: Studiuesi Zymer Neziri boton një vepër të rrallë për Eposin e Kreshnikëve në Ballkan

(Zymer Ujkan Neziri,  Eposi i Kreshnikëve në Ballkan: Indeksi i Projektit E5, 2012-2016. Dëshmi dokumentare për UNESCO, Instituti Albanologjik, Prishtinë, 2021, ISBN 978-9951-24-146-5, 616 f.) Vepra e radhës e prof. dr. Zymer Ujkan Nezirit, Eposi i Kreshnikëve në Ballkan: Indeksi i Projektit E5, 2012-2016. Dëshmi dokumentare për UNESCO, është libër …

Më shumë...

Mevlyde Mezini Saraçi: SHENJTËRIA E VARGUT POETIK

Në ditën ndërkombëtare të poezisë, më 21 mars 2022, nga ora 14:00, në Bibliotekën Kombëtare “Pjetër Bogdani” në Prishtinë, u përurua libri Antologji “Ujëvarë fjalësh artistike”. Me krijimet e 80 krijues nga e gjithë hapësira shqiptare dhe mërgata.  Urime dita botërore e poezisë dhe dita e përurimit të antologjisë me …

Më shumë...

Albert Z. Zholi: “Zjarri i mallit”, libri i parë i Landri Xhemalajt, një thirrje për drejtësi, bashkim, dashuri për Atdheun…

Albert Z. Zholi: “Zjarri i mallit”, libri i parë i Landri Xhemalajt, një thirrje për drejtësi, bashkim, dashuri për Atdheun...

 “Zjarri i mallit”, libri i parë i autorit Landri Xhemalaj, vjen para lexuesit me një thirrje për drejtësi, bashkim, dashuri për atdheun dhe ndërgjegjësim qytetar për problemet e shumta. Emri mall në përkufizimin klasik shpreh dashuri e dhembje shpirtërore; trishtim për dikë a për diçka që është larg, dëshirë e …

Më shumë...

Nexhat Rexha: NGJYRAT E GJAKUT NË ANALET E PËRJETIMEVE

Nexhat Rexha: NGJYRAT E GJAKUT NË ANALET E PËRJETIMEVE

(Prof. Dr. Nusret Pllana: “Terrori i Serbisë pushtuese mbi shqiptarët 1844-1999”Botimi i pestë, Prishtinë, 2013, fq.616.) Teoria e  botës njerëzore në kupitujt e zhvillimeve shoqërore i ka rrënjët e saj në lashtësi, ato rrjedhin si ujërat e përrockave me shtrirje të rrjedhës së tyre, për të  hyrë në  fuqinë e  …

Më shumë...

Albert Z Zholi: “Një grusht mall”, libri poetik i Mimoza Selmanit-Doku, që portretizon Atdheun

Albert Z Zholi: “Një grusht mall”, libri poetik i Mimoza Selmanit-Doku, që portretizon Atdheun

Libri poetik, “Një grusht mall” i autores,  Mimoza Selmani (Doku), vjen në një kohë kur Pandemia sikur ka zbritur kurbën e saj të “shtetrrethimit” dhe të “bunkerizimit” të lëvizjeve njerëzore… Kjo periudhë ka sjellë mjaft pështjellime tek njerëzit, por po ashtu ka grishur dëshirën e tyre për të hedhur në …

Më shumë...

Doli nga shtypi vepra: Pranvera Shqiptare e Moisiut, e autorit Isak Guta

Doli nga shtypi vepra: Pranvera Shqiptare e Moisiut, e autorit Isak Guta

Në vazhdim të angazhimit të tij të pandërprerë për artistin dhe aktorin  më të madh dhe më të njohur shqiptar të të gjitha kohëve, Aleksandër Moisiu, veprimtari, studiuesi e shkrimtari, Isak Guta nxori në dritë një doracak shkollor, me titull: “Pranvera Shqiptare e Moisiut”. Ky libër  është hartuar me shumë …

Më shumë...

Libri, “Skënder Ibishi – Liria nuk ka çmim”, i autorit, Osman Osmani, është vepër e veçantë që për shumë kohë i ka munguar opinionit tonë

Libri, “Skënder Ibishi-Liria nuk ka çmim”, i autorit, Osman Osmani, është vepër e veçantë që për shumë kohë i ka munguar opinionit tonë

Ky libër i çmuar që i kushtohet në radhë të parë për veprimtarit, ushtarakut, luftëtarit dhe idealistit, Skënder Ibishi, familjes e të afërmve të tij, pastaj  bashkëveprimtarëve dhe bashkë-vuajtësve nëpër burgjet e ish-Jugosllavisë, për nga përmbajtja, lënda e prezantuar, trajtimi metodologjik, përgatitja teknike dhe segmente të tjera, është një vepër …

Më shumë...