leoni

Botimet

Shefqet DIBRANI: FRYMËZIMI HEROIK DHE VEPRIMI PATRIOTIK

Shefqet Dibrani: Botohet libri me poezi “TË NDRITURIT” nga Sami R. Dërmaku

(Sami R. Dërmaku, ”TË NDRITURIT”, poezi, botoi Sh. B. “DRITAPRESS”, Prishtinë 2021, faqe 132, ISBN 978-9951-825-30-6. Redaktor: Kadri Rexha, Recensues: Sulejman Dërmaku & Shefqet Dibrani). FILLIMI ose PROLOG PËR POETIN Vargjet e librit, “TË NDRITURIT”, të Sami R. Dërmaku, janë poezi përkushtimi për ngjarje dhe personalitete të njohura të kulturës dhe …

Më shumë...

Nesip Kaçi: TË FUQISHMIT DHE I PLOTFUQISHMI

Nesip Kaçi: TË FUQISHMIT DHE I PLOTFUQISHMI

   (Reflektime rreth Amerikës, Zotit dhe Ngjarjeve të Botës, shkruar nga Madeleine Albright, Parathënia nga Presidenti Bill Klinton : një libër befasues )           Ka mbi tre vjet që shtëpia botuese “Fan Noli“ ka vënë për shqiptarët në qarkullim librin “ Të Fuqishmit dhe i Plotfuqishmi ” shkruar më 2006 …

Më shumë...

Astrit Selmani: SHTETI I POPULLIT PA PARTI

Astrit Selmani: SHTETI  I POPULLIT  PA  PARTI

      ” Të mendosh është puna më e vështir për njeriun” . Henry Ford Shteti që ne gjetëm ,shteti që na ra në pjesë , apo shteti që nuk deshëm , është pikërisht ky ; i dobët , i varfër, i pa zot. I parë nga brënda, apo …

Më shumë...

Dibran Fylli, regjisor, poet e shkrimtar, veprimtar e qëndrestar, atdhetar i lindur dhe i rritur në “Tokën e  mbjellë me varre”

Dibran Fylli, regjisor, poet e shkrimtar, veprimtar e qëndrestar, atdhetar i lindur dhe i rritur në “Tokën e  mbjellë me varre”

Lufta dhe fitorja e  Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ka hapur dimensione të shumta të frymëmarrjes së lirë për krijuesit, veprimtarët e intelektualët e njohur të Kosovës e më gjerët, të cilët iu bashkuan asaj për ta çliruar vendin nga një sundim gjakatar e shfaronjës sikur ishte, sidomos  regjimi i fundit …

Më shumë...

Miftar Kurti: Ballafaqimet e një historiani me robërinë dhe historinë, në 71-vjetorin e lindjes së Jakup Krasniqit

Jakup Krasniqi

(Jakup Krasniqi, Ballafaqime historike për çlirim dhe bashkim kombëtar, Instituti i Historisë-Prishtinë, 2019)             Dr. Jakup Krasniqi është emër i njohur jo vetëm në Kosovë, por në gjithë hapësirën kombëtare shqiptare. Është i njohur për veprimtarinë e tij atdhetare dhe politike, i njohur si anëtar i Shtabit të Përgjithshëm të …

Më shumë...

Libri “Rrëfime dhe tregime” i autorit, Sheqir Zeneli, pasqyrë reale e vuajtjeve, e rënieve dhe ngritjeve njerëzore

Doli nga shtypi libri “Rrëfime dhe tregimi i autorit, Sheqir Zeneli

Sheqir Zeneli, veteran i arsimit, veteran i UÇK-së, i burgosur politik dhe  anëtar i stafit të Radios-Kosova e Lirë gjatë luftës, ka nxjerrë në dritë librin: “Rrëfime dhe tregime”. Në këtë libër, autori ka radhitur disa nga rrëfimet e tij jetësore, fillimisht në vendlindjen e tij, në Prapashticë, pastaj vazhdimin …

Më shumë...

Isuf Ismaili: Romani, “Çlirimtarët dhe mercenarët’’ vepër artistike e përshkrimit besnik të realitetit faktik II

Isuf Ismaili: Romani ,,Çlirimtarët dhe mercenarët’’ vepër artistike e përshkrimit besnik të realitetit faktik II

Romani ,,Çlirimtarët dhe mercenarët’’ është njëra nga veprat letrare që Ahmet Qeriqi e ka ndërtuar me një përkushtim të madh letrar, artistik e gjithashtu edhe me atdhetarizëm të përkryer. Ai i ka paraqitur dhe portretizuar artistikisht çlirimtarët, trimat e trimëreshat e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe atdhetarët të tjerë të  …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: Botohet libri me poezi “TË NDRITURIT” nga Sami R. Dërmaku

Shefqet Dibrani: Botohet libri me poezi “TË NDRITURIT” nga Sami R. Dërmaku

Doli nga shtypi libri me poezi, “TË NDRITURIT”, me autor Sami R. Dërmaku. Vargjet e librit, janë poezi përkushtimi për ngjarje dhe personalitete të njohura të kulturës dhe të rezistencës shekullore të popullit shqiptar, kurse poeti Sami R. Dërmaku, ka qenë edhe vet pjesë e atyre zhvillimeve, bashkëveprimtar i hernjëve, dhe ka …

Më shumë...

Agim Sylejmani: Një libër i arrirë për Syriganën ndër shekuj, i autorit, Jashar Alia

Agim Sylejmani: Një libër i arrirë për Syriganën ndër shekuj, i autorit, Jashar Alia

(Jashar Alia: “Syrigana”; Prishtinë, 2021; Botues: “Shoqata e të Burgosurve Politikë e Kosovës”.) Të nderuar pjesëmarrës, vëllezër e motra kurbetçarë, dashamirë të librit Para se të flas për librin monografik “Syrigana”, të autorit Jashar Alia, më lejoni që shkurtimisht të flas me pak fjalë kush është Jashari, edhe pse shumica …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: ËSHTË KOHA E KTHIMIT N’ATDHE

Shefqet Dibrani: ËSHTË KOHA E KTHIMIT N’ATDHE

(Musa Jupolli, “DASHURITË E NDALUARA”, poezi, botoi “LENA”, Prishtinë 2021. Faqe 116. ISBN 978-9951-27-565-1) “Kur mbrëmjet afrohen në Paris ato janë filozofi jete“, (faqe 57), e tërë poezia e poetit Musa Jupolli, është në funksion të filozofisë mbi jetën. Autori është i njohur si poetit, prozatorit dhe veprimtarit i çëshjes kombëtare, kudo dhe kahëdo …

Më shumë...

Shefqet DIBRANI: Driton Gashi, “MIT DEM DOPPELADLER IM RUHRPOTT”, rrëfime në gjuhën gjermane

Shefqet DIBRANI: Driton Gashi, "MIT DEM DOPPELADLER IM RUHRPOTT", rrëfime në gjuhën gjermane

Libri „MIT DEM DOPPELADLER IM RUHRPOTT – Ein Albaner erzählt seine Geschichte“, (shqip: “Me shqiponjën dykrenare në Ruhrpott”, i shkrimtarit Driton Gashi, është libër me rrëfime interesante, botuar në gjuhën gjermane. Ky rrëfim autobiografik, është cilësuar me interes, pasi „Një shqiptar rrëfen historinë e tij“, dhe nëse nuk mund të …

Më shumë...

Një libër ndryshe për Rexhep Malajn, “tërmeti” që dridhte burgjet jugosllave

Një libër ndryshe për Rexhep Malajn, "tërmeti" që dridhte burgjet jugosllave

Veprimtari, krijuesi dhe publicisti, Agim Sylejmani, tashmë ka bërë emër meritor, sidomos në angazhimin e tij për të ndriçuar disa nga momentet kyçe të historisë sonë më të re, të cilat i ka sjellë para lexuesit, qoftë si studime, rrëfime, vepra dokumentare, por edhe vepra  letrare e artistike. Agimi, duke …

Më shumë...

Afrim Morina: Analizë veprës publicistike, “Arsyetimi të çon pranë së vërtetës” të autorit, Xhemil Zeqiri

Afrim Morina: Analizë veprës publicistike, “Arsyetimi të çon pranë së vërtetës” të autorit, Xhemil Zeqiri

Dëshmi të kohës   Xhemilin e njoh përmes portalit “Diplomacia.dk”, të cilën e përcjell vazhdimisht. Një herë jemi takuar në selinë e UNIKOMB-it, si ilegalë, ndërsa nuk kam pasur rastin të takohemi fizikisht për një kafe. Kur më pyeti, përmes telefonin, në jam i gatshëm të jap mendimin për librin …

Më shumë...

Doli nga shtypi përmbledhja poetike, “Pushka e tyre, Kushtrim Lirie”, e autorit, Genc Sefa-Lushnja

Autori i kësaj përmbledhjeje me poezi, Genc Sefa-Lushnja, epror i Armatës Shqiptare ka qenë edhe pjesëmarrës në luftën e UÇK-së. Ai ka nxjerrë në dritë librin me poezi kushtuar luftës së UÇK-së, dëshmorëve të kombit dhe heroizmit të shqiptarëve gjatë tri luftërave tona çlirimtare. Në vështrimin e tij për librin, …

Më shumë...

Gjon Bruçi: Në dorë pushkën e lirisë, në gjoks zjarrin e lirisë

Gjon Bruçi: Në dorë pushkën e lirisë, në gjoks zjarrin e lirisë

(Vështrim letrar për përmbledhjen poetike, Pushka e tyre, Kushtrim Lirie, të autorit, Genc Sefa-Lushnja )     Kur lexuesi merr në dorë një libër të ri, kërkon më së pari të njohë autorin dhe jetëshkrimin e tij. Dhe kjo është e natyrshme. Krijimi artistik, i çfarëdo gjinie qoftë, në subjektin …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: Peisazhi psikologjik dhe mozaiku poetik i përmbledhjes poetike, NATËN E MIRË HËNË“

Shefqet Dibrani: Peisazhi psikologjik dhe mozaiku poetik i përmbledhjes poetike, NATËN E MIRË HËNË“

(Erinë Rrahmani, “NATËN E MIRË HËNË“, vjersha, botoi Shtëpia Botuese “FAIK KONICA”, Prishtinë 2010, faqe 128. ISBN 978-9951-06-310-4) PROLOGU: Sa herë vendos të lexoj libra me vjersha dhe poezi për fëmijë, më kujtohet një shqetësim i bardit kosovar të letërsisë për fëmijë Rifat Kukaj, që e pat thënë me mjaftë …

Më shumë...