leoni

Botimet

Mevlyde Mezini Saraçi: SHENJTËRIA E VARGUT POETIK

Në ditën ndërkombëtare të poezisë, më 21 mars 2022, nga ora 14:00, në Bibliotekën Kombëtare “Pjetër Bogdani” në Prishtinë, u përurua libri Antologji “Ujëvarë fjalësh artistike”. Me krijimet e 80 krijues nga e gjithë hapësira shqiptare dhe mërgata.  Urime dita botërore e poezisë dhe dita e përurimit të antologjisë me …

Më shumë...

Albert Z. Zholi: “Zjarri i mallit”, libri i parë i Landri Xhemalajt, një thirrje për drejtësi, bashkim, dashuri për Atdheun…

Albert Z. Zholi: “Zjarri i mallit”, libri i parë i Landri Xhemalajt, një thirrje për drejtësi, bashkim, dashuri për Atdheun...

 “Zjarri i mallit”, libri i parë i autorit Landri Xhemalaj, vjen para lexuesit me një thirrje për drejtësi, bashkim, dashuri për atdheun dhe ndërgjegjësim qytetar për problemet e shumta. Emri mall në përkufizimin klasik shpreh dashuri e dhembje shpirtërore; trishtim për dikë a për diçka që është larg, dëshirë e …

Më shumë...

Nexhat Rexha: NGJYRAT E GJAKUT NË ANALET E PËRJETIMEVE

Nexhat Rexha: NGJYRAT E GJAKUT NË ANALET E PËRJETIMEVE

(Prof. Dr. Nusret Pllana: “Terrori i Serbisë pushtuese mbi shqiptarët 1844-1999”Botimi i pestë, Prishtinë, 2013, fq.616.) Teoria e  botës njerëzore në kupitujt e zhvillimeve shoqërore i ka rrënjët e saj në lashtësi, ato rrjedhin si ujërat e përrockave me shtrirje të rrjedhës së tyre, për të  hyrë në  fuqinë e  …

Më shumë...

Albert Z Zholi: “Një grusht mall”, libri poetik i Mimoza Selmanit-Doku, që portretizon Atdheun

Albert Z Zholi: “Një grusht mall”, libri poetik i Mimoza Selmanit-Doku, që portretizon Atdheun

Libri poetik, “Një grusht mall” i autores,  Mimoza Selmani (Doku), vjen në një kohë kur Pandemia sikur ka zbritur kurbën e saj të “shtetrrethimit” dhe të “bunkerizimit” të lëvizjeve njerëzore… Kjo periudhë ka sjellë mjaft pështjellime tek njerëzit, por po ashtu ka grishur dëshirën e tyre për të hedhur në …

Më shumë...

Doli nga shtypi vepra: Pranvera Shqiptare e Moisiut, e autorit Isak Guta

Doli nga shtypi vepra: Pranvera Shqiptare e Moisiut, e autorit Isak Guta

Në vazhdim të angazhimit të tij të pandërprerë për artistin dhe aktorin  më të madh dhe më të njohur shqiptar të të gjitha kohëve, Aleksandër Moisiu, veprimtari, studiuesi e shkrimtari, Isak Guta nxori në dritë një doracak shkollor, me titull: “Pranvera Shqiptare e Moisiut”. Ky libër  është hartuar me shumë …

Më shumë...

Libri, “Skënder Ibishi – Liria nuk ka çmim”, i autorit, Osman Osmani, është vepër e veçantë që për shumë kohë i ka munguar opinionit tonë

Libri, “Skënder Ibishi-Liria nuk ka çmim”, i autorit, Osman Osmani, është vepër e veçantë që për shumë kohë i ka munguar opinionit tonë

Ky libër i çmuar që i kushtohet në radhë të parë për veprimtarit, ushtarakut, luftëtarit dhe idealistit, Skënder Ibishi, familjes e të afërmve të tij, pastaj  bashkëveprimtarëve dhe bashkë-vuajtësve nëpër burgjet e ish-Jugosllavisë, për nga përmbajtja, lënda e prezantuar, trajtimi metodologjik, përgatitja teknike dhe segmente të tjera, është një vepër …

Më shumë...

Zymer Ujkan Neziri: Romani më i ri Meriman Brahës, një vepër e rrallë në letërsinë shqipe për burgun famëkeq të Titos në Goli Otok

Zymer Ujkan Neziri: Romani më i ri Meriman Brahës: një vepër e rrallë në letërsinë shqipe për burgun famëkeq të Titos në Goli Otok

(Meriman Braha, Numrat, hijet dhe fidanët, roman, Prishtinë, 2021)    Autori i romanit Numrat, hijet dhe fidanët, Meriman Braha, i takon grupit të veprimtarëve shumë të njohur të Lëvizjes Kombëtare në fazën e dytë të 100-vjetëve tona në robëri, asaj kohe që njihet si Jugosllavi e dytë, kur edhe kishte …

Më shumë...

Libri, “Rrugë dhe semafor” i autorit, Bashkim Isai,  tregon udhëkryqet e jetës

Libri, “Rrugë dhe semafor” i autorit, Bashkim Isai,  tregon udhëkryqet e jetës

Libri i ri me peozi “Rrugë dhe semafor” i autorit Bashkim Isai është një ideim i ri në konceptimin moderrn të poezisë së tij si krijues. Vetë titulli ka një enigmë, ka një nënteks, një veshje mjegulluese ku lexuesi dëshiron të hyjë në të fshehtën jetësore të rrugëve semafor. Në …

Më shumë...

PhD (C)Miftar KURTI: PIKËPAMJET E POPPERIT PËR HISTORINË DHE POLITIKËN

PhD (C). Miftar KURTI: USHTRIA ÇLIRIMTARE E KOSOVËS MES VLERËSIMEVE, SHANTAZHEVE DHE AKUZAVE I

(Karl R. Popper, Mendime për historinë dhe politikën, Plejada, pa vit botimi) Karl Popperi mund të konsiderohet një zë ndryshe, një zë i veçantë me pikëpamjet e tij për historinë dhe politikën. Shembull konkret kemi librin e tij “Mendime për historinë dhe politikën”. Ai, me anë të këtij libri, të …

Më shumë...

Fatmir Graiçevci: Libri, “Rinia e Mbretit Zog” i Azis Gjergjit ofron fakte përballë mashtrimeve që synojnë ta paraqesin, rrënuesin si shpëtimtar

Fatmir Graiçevci

   Të rralla janë personalitet e historisë sonë kombëtare për të cilat debatohet, sikur për Ahmet Zogollin, që e donte Shqipërinë për ta sunduar, në të kundërtën, ishte i gatshëm për ta masakruar territorin e saj dhe shndërruar në një principatë të kohës së mesjetës. Për ta arritur këtë qëllim, …

Më shumë...

Adil Fetahu: NARRATIV REAL PËR POLITIKËN  GJENOCIDALE SERBE KUNDËR SHQIPTARËVE

Adil Fetahu: NARRATIV REAL PËR POLITIKËN  GJENOCIDALE SERBE KUNDËR SHQIPTARËVE

(Rade Radovanoviq: QESHJA NËN TREKËMBËSHIN E VARJES, roman historik, botoi “Koha”, Prishtinë, 2021) Autori i romanit, Rade Radovanoviq, është  gazetar e kolumnist i cili ka punuar për disa media të vendit e të hueja, është njëri nga themeluesit e gazetës së pavarur “Danas”. Është edhe dramaturg e skenarist. Mbi të …

Më shumë...

Albert Z. Zholi: “Dhimbja e një dashurie mërgimi”, një novelë tronditëse e Enea Isallarit

Albert Z. Zholi: "Dhimbja e një dashurie mërgimi", një novelë tronditëse e Enea Isallarit

Rrëfimi tronditës i kësaj novelëze që keni në dorë, është një përjetim real nga jeta. Ai pasqyron dramën dhe fatin e zymtë të shumë shqiptarëve që sot punojnë e jetojnë në mërgim, larg Atdheut. Nga këta është edhe personazhi i novelës, Egla, vajza e pafat që e shtyn jetën në …

Më shumë...

Shefqet DIBRANI: FRYMËZIMI HEROIK DHE VEPRIMI PATRIOTIK

Shefqet Dibrani: Botohet libri me poezi “TË NDRITURIT” nga Sami R. Dërmaku

(Sami R. Dërmaku, ”TË NDRITURIT”, poezi, botoi Sh. B. “DRITAPRESS”, Prishtinë 2021, faqe 132, ISBN 978-9951-825-30-6. Redaktor: Kadri Rexha, Recensues: Sulejman Dërmaku & Shefqet Dibrani). FILLIMI ose PROLOG PËR POETIN Vargjet e librit, “TË NDRITURIT”, të Sami R. Dërmaku, janë poezi përkushtimi për ngjarje dhe personalitete të njohura të kulturës dhe …

Më shumë...

Nesip Kaçi: TË FUQISHMIT DHE I PLOTFUQISHMI

Nesip Kaçi: TË FUQISHMIT DHE I PLOTFUQISHMI

   (Reflektime rreth Amerikës, Zotit dhe Ngjarjeve të Botës, shkruar nga Madeleine Albright, Parathënia nga Presidenti Bill Klinton : një libër befasues )           Ka mbi tre vjet që shtëpia botuese “Fan Noli“ ka vënë për shqiptarët në qarkullim librin “ Të Fuqishmit dhe i Plotfuqishmi ” shkruar më 2006 …

Më shumë...

Astrit Selmani: SHTETI I POPULLIT PA PARTI

Astrit Selmani: SHTETI  I POPULLIT  PA  PARTI

      ” Të mendosh është puna më e vështir për njeriun” . Henry Ford Shteti që ne gjetëm ,shteti që na ra në pjesë , apo shteti që nuk deshëm , është pikërisht ky ; i dobët , i varfër, i pa zot. I parë nga brënda, apo …

Më shumë...

Dibran Fylli, regjisor, poet e shkrimtar, veprimtar e qëndrestar, atdhetar i lindur dhe i rritur në “Tokën e  mbjellë me varre”

Dibran Fylli, regjisor, poet e shkrimtar, veprimtar e qëndrestar, atdhetar i lindur dhe i rritur në “Tokën e  mbjellë me varre”

Lufta dhe fitorja e  Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ka hapur dimensione të shumta të frymëmarrjes së lirë për krijuesit, veprimtarët e intelektualët e njohur të Kosovës e më gjerët, të cilët iu bashkuan asaj për ta çliruar vendin nga një sundim gjakatar e shfaronjës sikur ishte, sidomos  regjimi i fundit …

Më shumë...