Botimet

Fatmir Graiçevci: “Betimi i motrës” roman që pasqyron stoicizmin dhe fatin e rëndë nën robëri të vajzës e femrës shqiptare

Fatmir Graiqevci

Janë të pakta romanet që lexohen me një frymë, e edhe më të paktë shkrimtarët e tillë por studiuesi dhe shkrimtari, Ahmet Qeriqi, bënë pjesë në grupin e këtyre krijuesve të rrallë edhe me romanin e radhës “Betimi i motrës”. Pas leximit të këtij libri, lexuesi do t’i gëzohet faktit …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Romani “Trëndafili i bardhë” një vepër që duhet ta lexojë çdo shqiptar

Shkrimtari i madh hungarez Jokai Mor, (1825-1904)kishte lindur tri vjet pas prerjes së kokës së Ali Pasha Tepelenës nga turqit  dhe rreth 96  vjet pas prerjes së kokës së Halil Patronës. Çuditërisht, këto dy personazhe të historisë shqiptare, do t’i bëjnë aq shumë përshtypje sa ai do të shkruajë dy …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri “Monografia e Belles”, e autorit Faton Mehmetaj

Këto ditë doli nga shtypi libri  i radhës “Monografia e Belles”, e autorit Faton Mehmetaj, nën përkujdesjen e shtëpisë botuese “Instituti Për Studime Gjeopolitike dhe Siguri”, Prishtinë, 2022. Libri ka 323 faqe, vështrime historike, kulturore, mjaftë dokumente, dhe të dhëna tjera të vlefshme. Është një histori e pa thënë që …

Më shumë...

Mark  Gjon  Zefi:  Libri për  “ORIGJINËN  MIRDITORE  TË  GJERGJ  KASTRIOTIT”,  i autorit, Preng Cub Lleshi, VLERË  PËR  HISTORIOGRAFINË  SHQIPTARE!

Gjergj Kastrioti - Skenderbeu

(Me rastin e 555 vjetorit të vdekjes së Gjergj Kastriotit- Skënderbeut)   Më 08.10.2022,  në  bibliotekën  “Marin  Barleti”,  Shkodër,  u  promovua  libri  “210  dëshmi  e  referenca  historike  “Origjina  mirditore  e  Kastriotëve”,  i  studiuesit  të  shquar  mirditor,  z.  Preng  Cub  Lleshi.   Preng  Cub  Lleshi  ka  lindur  më  02.02.1935,  në  Shëngjergj  …

Më shumë...

Dr. Zymer Ujkan Neziri: DOLI NGA SHTYPI LIBRI RUGOVA: KRYENGRITJA DHE MASAKRA 1918-1919

Dr. Zymer Ujkan Neziri: DOLI NGA SHTYPI LIBRI RUGOVA: KRYENGRITJA DHE MASAKRA 1918-1919

(Kumtesa të simpoziumit shkencor ’’ 100-vjetori i kryengritjes dhe i masakrave të Malit të Zi e të Serbisë në Shtupeq dhe në katunde të tjerë të Rugovës, më 1919’’, Pejë, më 15 shkurt 2019, organizuar nga Universiteti ’’Haxhi Zeka’’, Pejë, dhe Klubi i Intelektualëve i Rugovës, Prishtinë, projekti prof. dr. …

Më shumë...

Doli në dritë libri autobiografik me dy vëllime: “Kujtime të ndritura të kohëve të errëta”, i autorit, Nysret Hajdari

Doli në dritë libri autobiografik me dy vëllime: “Kujtime të ndritura të kohëve të errëta”, i autorit, Nysret Hajdari

Kohë më parë, botuar nga Prointegra, doli në dritë libri autobiografik, në dy vëllime: “Kujtime të ndritura të kohëve të errëta”, i autorit, Nysret Hajdari. Veprimtari i palodhshëm i Çështjes Kombëtare, i burgosuri politik dhe mërgimtari i njohur, Nysret Hajdari është emër i njohur në Kosovë dhe në mërgatë, si …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri: Xhemilja e Algjerisë, shkruar nga Simone de Beauvoir-Gizele Halimi, përkthyer nga Dr. Feti Mehdiu

Libri, “Xhemilja e Algjerisë” i kushtohet luftëtares  së lirisë , Xhemile Bushapa, e cila ishte burgosur  e përdhunuar nga regjimi kolonial francez në kohën e pushtimit të Algjerisë. Libri ka të bëjë me gjykimin e saj. Në gjykim kishte qenë e pranishme intelektualja  franceze, Simone De Beauvoir, kryetare e Komitetit …

Më shumë...

Doli në dritë libri: “Shtigje jete” i autorit, Mehmet Bislimi

Doli në dritë libri: “Shtigje jete” i autorit, Mehmet Bislimi

Libri i Mehmet Bislimit,  “Shtigje jete” , është një vepër e veçantë, nga të gjitha veprat që ka shkruar dhe i  ka botuar deri tani. Në radhë të parë sepse,  libri ka ardhur si rezultat i një pjekurie solide krijuese  dhe veçmas lidhur me  përmbajtjen,  thellësisht realiste, dokumentare,  që përmban …

Më shumë...

Prof. Dr. Ornela Radovicka: Libër që rikujton kohën kur Deçani dhe e gjithë Kosova, derdhej në gjak!

MSc. Adem Lushaj

 ( Libri, “Krimet serbe në Kosovë-Rasti i Deçanit” të autorit Adem Lushaj, libër që më rikujtoi ato kohë kur Deçani dhe e gjithë Kosova, derdhej në gjak!) Libri ka një strukturë rrëfimi, shoqëruar me fakte, dëshmi, statistika, imazhe, dhe mendoj se janë dy element bazë për të shkruar historinë e …

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: Mesazhet e librit me kujtime “Si arrita deri këtu…” të Halit Zhgjotit

Dr. Skënder Demaliaj: Mesazhet e librit me kujtime “Si arrita deri këtu...” të Halit Zhgjotit

Për të kuptuar më mirë një libër me kujtime duhet të kemi parasysh kuptimin leksikor të fjalës “kujtim”: gjurmë a përshtypje që na lë në mendje diçka që e kemi parë, që e kemi dëgjuar dhe e kemi jetuar, riprodhim i kësaj gjurme a përshtypjeje, ringjallje e përfytyrimit për dikë …

Më shumë...

Zymer U. Neziri DOLI NGA SHTYPI LIBRI AFA ”RUGOVA”-THESAR I TRASHЁGIMISЁ KULTURORE SHQIPTARE

Dr. Zymer Neziri

(Visare të trashëgimisë shpirtërore të Pejës me rrethinë, II. AFA ”Rugova”- thesar i trashëgimisë kulturore shqiptare, kryeredaktor dhe përgatitja për shtyp prof. dr. Zymer Ujkan Neziri, botues Qendra Rajonale e Trashëgimisë Kulturore, Pejë, 2019, ISBN 978- 9951-8958-2-8, 810 faqe). Doli nga shtypi libri,  Visare të trashëgimisë shpirtërore të Pejës me …

Më shumë...

Doli në dritë libri, “Samadraxha djep i lirisë”, vepër e autorit, Rexhep F. Morina

Doli në dritë libri, “Samadraxha djep i lirisë”, vepër e autorit, Rexhep F. Morina

Fondit të librave për luftën heroike dhe fitimtare të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës iu shtua edhe një monografi e re, e cila zbulon edhe një faqe më shumë të luftës dhe përpjekjeve shekullore të shqiptarëve liridashës e liri-bërës, për t’i dalë zot kombit e Atdheut, ende të ndarë në disa …

Më shumë...

Hajrush Kurtaj, përfaqësues i një epoke, pjesëtar i UÇK-TMK-FSK-së, i kësaj “Shëntrinie” kombëtare shqiptare

Gjykata Speciale e fton për intervistim edhe ish-eprorin e lartë i UÇK-së, në Zonën e Kaçanikut, Hajrush Kurtaj

Hajrush Kurtaj është përfaqësues i një epoke, subjekt më rëndësi i sinkronit akronimatik, UÇK-TMK-FSK,  i kësaj “Shëntrinie”  kombëtare,  në kuptimin e idealizmit shqiptar gjatë shekujve.   Ky “nus” prodhim i epokës Ademjashariane, që kishte për bazë idealizmin kombëtar të Rilindjes, madje  kishte edhe shumë pararendës të tjerë, (por në observimet e studimet  …

Më shumë...

Shkrimtari e veprimtari i mirënjohur, Isak Guta, nxori në dritë edhe dy vepra: “Vrasja e veprave” dhe “Rrëfim i vonuar”

Shkrimtari e veprimtari i mirënjohur, Isak Guta, nxori në dritë edhe dy vepra: “Vrasja e veprave” dhe “Rrëfim i vonuar”

Krijimtarisë  së tij,  të begatshme letrare, 48-vjeçare, studiuesi meritor i Aleksandër Moisiut,  veprimtari dhe shkrimtari i mirënjohur, Isak Guta ia ka bashkuar edhe dy vepra letrare: “Vrasja e veprave” dhe  “Rrëfim i vonuar”, të cilat përurohen sot,   në  orën 16 e 30 në Galerinë e Arteve,   në Ferizaj. Shkrimtari, Isak …

Më shumë...

Libri i veprimtarit, Rrustem Statovci, “Rrëfime të kohës dhe gjenealogjia e pjesshme e Statovcëve” një vepër e mahnitshme

Libri i veprimtarit, Rrustem Statovci, “Rrëfime të kohës dhe gjenealogjia e pjesshme e Statovcëve” një vepër e mahnitshme

Libri i veprimtarit të njohur, Rrustem Statovci, “Rrëfime të kohës dhe gjenealogjia e pjesshme e Statovcëve”  është  një vepër e mahnitshme, është  një monografi, autobiografike  që të fascinon dhe të mallëngjen në të njëjtën kohë. Të mrekullon me punën dhe angazhim  e  “muhaxhirëve” për të mos harruar historinë familjare, të …

Më shumë...

Bedri Tahiri: Pasqyrimi artistik i një rrëfimi tragjik

Bedri Tahiri: Pasqyrimi artistik i një rrëfimi tragjik

(Ahmet Qeriqi, “Betimi i Motrës”, roman,  Radio-Kosova e Lirë, Prishtinë, 2022) Profesor Ahmet Qeriqi, një personalitet poliedrik: gazetar, publicist, i burgosur politik, luftëtar, redaktor, botues i serisë “Feniksët e lirisë”, drejtues i Radios kombëtare Kosova e Lirë dhe kryeredaktor i TV-DIELLI, mbi të gjitha shkrimtar, me penën e tij të …

Më shumë...