Botimet

MSc. Adem Lushaj: Dëshmi për krimet serbe të kryera në Kosovë 

MSc. Adem Lushaj

(Pjesë e shkëputur nga libri “Krimet serbe në Kosovë-Rasti i Deçanit”)  Më 29, 30, 31 maj dhe 1, 2 dhe 3 qershor 1998, forca të shumta serbe, të ndihmuara edhe nga banorët lokalë serbo-malazezë, ndërmorën një ofensivë të madhe granatuese e më pastaj edhe këmbësorie ndaj fshatrave të Rajonit të …

Më shumë...

Albert Z. ZHOLI: KOHËN DUA TA NDALOJ”, dëshira pa limite e Kastriot Lamajt

Albert Z. ZHOLI: KOHËN DUA TA NDALOJ”, dëshira pa limite e Kastriot Lamajt

Libri, “Kohën dua të harroj”, vjen në këtë pranverë si një ujëvarë ndjenjash selektive të autorit Kastriot Lamaj. Ka vite që autori është prezent me botimet e tij tek lexuesi shqiptar. Dhe jo vetëm me poezi. Kastriot Lamaj është një bartës i këngës labe, i asaj kënge që ka tronditur …

Më shumë...

Ibrahim Isuf Shala: Vështrim romanit historik, GURI I BETIMIT, i autorit, Ahmet Qeriqi

Fatmir Graiçevci: "Guri i Betimit", një roman për botën shqiptare në momentet vendimtare

Shënime mbi librin  “GURI I BETIMIT – Kronikë historike letrare” të autorit Ahmet Qeriqi, Botues – Radio Kosova e Lirë. Viti i botimit 2020. Libri ka 453 faqe së bashku me vlerësimet e 4 recensentëve. Libri është i ndarë në gjashtë (6) pjesë, ku secila është e ndarë në kapituj …

Më shumë...

Bedri Tahiri: MONUMENT PËRJETËSIE PËR YJET E DITURISË E TË LIRISË 

Bedri Tahiri: MONUMENT PËRJETËSIE PËR YJET E DITURISË E TË LIRISË 

(Qazim Berisha-Zymer Mehani “ARSIMTARËT DËSHMORË DHE MARTIRË TË RËNË NË          LUFTËN E KOSOVËS (1997-1999)”, Radio Kosova e Lirë, Prishtinë, 2023).                                           Historia e popullit shqiptar është, sa e dhimbshme, aq edhe krenare. Përherë luftëra e beteja, sakrificë e mbijetesë. Fati i popullit tim është edhe fati im,- thoshte mendjendrituri ynë, Pjetër …

Më shumë...

Doli nga Shtypi monografia: “Arsimtarët dëshmorë e martirë të rënë në Luftën e Kosovës 1997-1999

  DOLI NGA SHTYPI MONOGRAFIA “ARSIMTARËT DËSHMORË DHE MARTIRË TË RËNË  NË LUFTËN E KOSOVËS (1997-1999)” E BASHKAUTORËVE QAZIM BERISHA E ZYMER MEHANI (SHB “RADIO KOSOVA E LIRË”, Prishtinë 2023)   Përpjekja dhe lufta e vazhdueshme për gjuhën dhe shkollën shqipe, ishin pjesë përbërëse e luftës së popullit shqiptar për …

Më shumë...

DOLI NGA SHTYPI LIBRI, “PUBLICISTIKA E STUDIUESIT”, VEPËR E AUTORIT, FAIK MIFTARI

DOLI NGA SHTYPI LIBRI, “PUBLICISTIKA E STUDIUESIT”, VEPËR E AUTORIT, FAIK MIFTARI

Në prag të natës së 27-të  të muajit të bekuar të Ramazanit, natës së Kadrit, natë më e vlefshme se 1000 muaj tjerë,natë në të cilin filloi shpallja e librit hyjnor, Kur’anit famëlartë, me fjalën e parë të shpallur “Ikre” që do të thotë “Lexo” . Kjo fjalë  është pikënisja  …

Më shumë...

Zymer Mehani: PAK FJALË PËR LIBRIN “MENDIME TË ARTA” TË PROFESOR, ENVER LLUMNICËS

Zymer Mehani: PAK FJALË PËR LIBRIN “MENDIME TË ARTA” TË PROFESOR, ENVER LLUMNICËS

Libri  “Mendime të arta” i profesor, Enver Llumnicës, është një libër në vete me vlera njohëse të pakrahasueshme, që përmban informacion të gjithanshëm nëpërmjet fjalëve të urta, aforizmave dhe thënieve filozofike të njerëzve të shquar. Tematika e fjalëve të urta popullore dhe e aforizmave në faqet e këtij libri kaq …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri me poezi i Martin Çunit, “Vargje të sprasme jete”

Doli nga shtypi libri me poezi i Martin Çunit, “Vargje të sprasme jete”

Përmbledhja poetike e Martin Çunit, “Vargje të sprasme jete”, ashtu sikur edhe përmbledhjet paraprake, i përket motiveve të ndryshme, nga jeta e tij, shoqëria, ambienti ku jeton e të tjera. Libri ka 155 faqe, botoi Radio-Kosova e Lirë, shtypi, Shkrola. Sadik KRASNIQI PAK FJALË PËR LIBRIN E lexova me vëmendje …

Më shumë...

Zymer Mehani: DASHURI NË KOHË LUFTE”-ROMAN EPOPE PËR LUFTËN E UÇK-së

Zymer Mehani: DASHURI NË KOHË LUFTE”-ROMAN EPOPE PËR LUFTËN E UÇK-së

Me rastin e Përvjetorit të Betejës së Koshares (9 prill 1999-9 prill 2023), shkrimtari Sahit Shala i dhuron popullit shqiptar dhe lexuesve të tij të shumtë romanin, i cili bën fjalë për këtë ngjarje të rëndësishme historike. Romani “Dashuri në kohë lufte” është roman epope për luftën e UÇK-së. Skajet …

Më shumë...

Bujar Alimani: Disa shënime për romanin “Fëmijëri e thinjur” të Zhaneta Barxhajt

Në një rikthim të kujtesës, në romanin “Fëmijëri e thinjur” autorja duket se bën një katarsis me veten, atë që në fakt duhet të jetë një detyrim vetjak, po aq dhe kombëtar. Romani ngjet me një masë prushi të ndezur, që në ndjesinë e parë kërkon ta flakësh tej nga …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: “Atdhetari i shtigjeve të lirisë” – monografi për heroin e kombit, Xhavit Haziri

Vaxhid Sejdiu: “Atdhetari i shtigjeve të lirisë” – monografi për heroin e kombit, Xhavit Haziri

Në Aachen të Gjermanisë, në prani të shumë bashkëkombësve, u bë promovimi i librit të  Mustafë Krasniqit me titull “Atdhetari i shtigjeve të lirisë” kushtuar heroit të kombit Xhavit Hazirit. Një mbrëmje që tuboi qindra bashkatdhetarë, të cilët kishin ardhur jo vetëm për të marrë monografinë, por edhe për ta …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Një libër për një jetë me vlera njohëse, arsimore, pedagogjike, filozofike e shoqërore

Ahmet Qeriqi: Një libër për një jetë me vlera njohëse, arsimore, pedagogjike, filozofike e shoqërore

(Me rastin e daljes në dritë të veprës: “Rruga e jetës sime”, libër i  autorit Xhemal Pllana) Libri i veteranit të arsimit, profesorit të gjuhës shqipe dhe pedagogut, Xhemal Pllana,  “Rruga e jetës sime”, është një vepër dokumentare publicistike, autobiografike, e një rëndësie të veçantë për arsimin në vend, sepse …

Më shumë...

Harallamb Kota: Libri i Albert Zholit, “Dashuri pa Kushte”, befason me intriga

Albert Z. Zholi

Libri me tregime “Dashuri pa Kushte” i autorit të njohur shqiptar Albert Zholi, përmban një galeri interesante individualitetesh të përfshira në ngjarjet e tyre individuale, familjare, social-shoqërore, politike dhe intime, të ndodhura në mjediset shqiptare dhe në emigracion. Tregimet edhe pse të shkurtëra, e kanë dimensionin e shprehjes së qëllimit …

Më shumë...

Libri, “Dëshira” i autorit, Ibush Reçica, dëshirë e realizuar në shumë segmente të punës dhe krijimtarisë së tij

Libri, “Dëshira” i autorit, Ibush Reçica, dëshirë e realizuar në shumë segmente të punës dhe krijimtarisë së tij

Nuk janë të shumtë  ata krijues e studiues që  nga një profesion angazhohen  edhe  në tjetrin, nganjëherë duke lënë gjurmë më shumë në profesionin e dytë, sesa në të parin. E më të rrallë janë ata që lënë gjurmë në dy apo më shumë  fusha, sikur inxhinieri, por edhe studiuesi …

Më shumë...

Doli në dritë libri, “Shtigjeve të jetës sime”, i autorit, Sezair Elshani

Doli në dritë libri, “Shtigjeve të jetës sime”, i autorit, Sezair Elshani

Liria,  që i solli vendit lufta e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, gjaku i derdhur i dëshmorëve dhe i martirëve, me ndihmën e popullit liridashës dhe me përkrahjen e ndihmën nga ajri të Aleancës Veriatlantike, bëri që jeta në Kosovën e pas luftës të begatohet në çdo segment, si në rindërtim, …

Më shumë...

Fatmir Graiçevci: “Betimi i motrës” roman që pasqyron stoicizmin dhe fatin e rëndë nën robëri të vajzës e femrës shqiptare

Fatmir Graiqevci

Janë të pakta romanet që lexohen me një frymë, e edhe më të paktë shkrimtarët e tillë por studiuesi dhe shkrimtari, Ahmet Qeriqi, bënë pjesë në grupin e këtyre krijuesve të rrallë edhe me romanin e radhës “Betimi i motrës”. Pas leximit të këtij libri, lexuesi do t’i gëzohet faktit …

Më shumë...