Kultura

Robert Elsie: Literatura shqipe në traditën islame-osmane I

Ahmet Qeriqi: Dhjetë alfabete të gjuhës shqipe, të cilat i ka prezantuar në një libër studiuesi i mirënjohur, Robert Elsie

Me ardhjen e tij ne Shqiperi, pushteti Osman solli me vete kulturen e tij te larmishme, qe me vone do te behej edhe pjese integrale e identitetit Shqiptar. Nje fe e re, Islami, u perhap ne Shqiperi, ndermjet jugut ortodoks dhe veriut katolik, fe qe u kthye ne fene dominante …

Më shumë...

Robert Elsie: Literatura shqipe në traditën islame-osmane II

Bashkëkohesi i Bastarit, Muhamet Kyçyku[10][14] (1784 – 1844) sherben si pike tranzitive ndermjet versetit klasik te Bejtexhijve dhe poezise se Rilindjes se gjysmes se dyte te shekullit te nentembedhjete. Kyçyku, qe njihet gjithashtu si Muhamet Cami, sihte nga Konispoli ne Jug te Shqiperise se sotme. Ai studioi teologjine Islame per …

Më shumë...

Robert Elsie: Literatura shqipe në traditën islame-osmane III

Robert Elsie: Literatura shqipe në traditën islame-osmane III

Shkrimtarët me prejardhje shqiptare që shkruan turqisht. Një nga më origjinalët ndër poetët e hershëm të Perandorisë Osmane ishte Mesihi i Prishtinës(4) (rreth 1470-1512) i njohur në turqishtë si Pristineli Mesihi. Mendohet se ka qenë shqiptar nga Prishtina, edhe pse duhet të ketë banuar në Stamboll që në moshë të …

Më shumë...

Beqir Elshani: Sot është 26 Mars, Përvjetori i Ditëlindjes më të madhe të Demonstratave të Kosovës

Fadil Rexha: Pranvera e Lavdishme 1981 – evokim

Sot është 26 Mars, Përvjetori i Ditëlindjes më të madhe të Demonstratave të Kosovës. Përvjetor i Ditëlindjes më të madhe, sepse pas Demonstratave të vitit 1981, u rrënua Muri i Berlinit, i cili bashkoi një popull gjerman; u rrënua perandoria e kuqe në Rusi dhe perandoria blu në Jugosllavi, ashtu …

Më shumë...

Ilir Muharremi: Profesori dhe artisti nga Besiana , Faton Aliu, ka hapur ekspoditën e tij t me 32 piktura në qytetin e Heiligenhaus në Gjermani

     Njeriu është i lidhur me natyrën e portretizon atë në mënyrë madhështore mbas udhëzimeve të ndjenjave dhe mendjes. Shpirti influencohet nga qielli, fryma e lehtë që shkund gjethet nga pemët, malet që ngritën dhe valëviten pafund në kaltërsi duke e grisur atë, pra piktura e Faton Aliut është euridute e …

Më shumë...

Isuf Ismaili: Një melodi e ëmbël e shqiptarësisë sonë në Lugano të Zvicrës

Isuf Ismaili: Një melodi e ëmbël e shqiptarësisë sonë në Lugano të Zvicrës

(Manifestim kulturor e artistik nga vatra “Shkolla Shqipe” Ticino,  për 7 Marsin – Ditën e Mësuesit – Ditën e Shkollës Shqipe dhe 8 Marsin –  Ditën e Gruas, Lugano më, 3 mars 2024) Zvicra është një nga vendet, ku një pjesë e madhe e shqiptarëve që herët kanë emigruar për …

Më shumë...

Zymer Mehani: Dëshmori Selim Berisha-profesori që frymëzonte brezat

Selim Halil Berisha (3.6.1950 - 20.3.1999)

(Në 25-vjetorin e rënies) Profesorit dëshmor Selim Berisha, emri yt mbetet i gjallë, Në zemrat e atyre që lirinë e duan, Si një flakadan që kurrë s’ka për t’u shuar. Ndjejmë dhimbjen e një kombi në luftë, Por edhe krenarinë që lindi nga sakrifica, Me atdhetarin, profesor Selim Berisha. Të …

Më shumë...

Beqir Elshani: BETOVENI DHE SIMFONIA HEROIKE

(Me rastin e përvjetorit të lindjes  së Ludvig van Betovenit) Pianisti dhe kompozitori gjerman, Ludvig van Betoven, u lind në Bon më 16 dhjetor 1770 dhe konsiderohet një ndër kompozitorët më të mëdhenj të epokës së klasicizmit dhe romantizmit në artin e muzikës. Babai e dërgoi tek Jozef Hajdni në …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: Kuvendi i Mësuesve!

Vaxhid Sejdiu: Kuvendi i Mësuesve!

…një Kuvend Pune, i cili nxori në pah një mori problemesh, kërkesash dhe nevojash për një organizim më të mirë të mësimit plotësues në Diasporë. Pjesëmarrës përfaqësues institucionesh, studiues, dhe veçmas mësues, të cilët me angazhimin dhe përkushtimin e tyre janë shembulli më i mirë se si duhet të angazhohemi …

Më shumë...

-Albert Z. ZHOLI: Flasin për Ditën e Verës: Luan Zhegu, Bashkim Alibali, Paro Ziflaj dhe Vitore Stefa. Leka

Albert Zholi

Flasin Luan Zhegu, Bashkim Alibali, Paro Ziflaj dhe Vitore Stefa. Leka -Dita e Verës nuk ka kuptim pa lulet, këngët dhe ballakumet -Dita e Verës është një festë pagane me origjinë të lashtë. -Festa e rrallë shqiptare ose Festa e harmonisë e të gjithë shqiptarëve, sepse bashkohen pa dallim krahine, …

Më shumë...

Niko Gjoni: Murgesha

Jo rrallë i kam ndjekur me kureshtje filmat ku kanë si personazhe dhe murgesha.Ato kanë qënë të moshave të ndryshme, por motivimi i tyre mbetet i njëjtë. Të përkushtuara e me besim të plotë tek Zoti jetën e tyre e kanë mbyllur brenda mureve të manastireve duke u dhënë ndihmë …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Nëpër shekuj kënga e popullit, – Irini Qirjako

Ahmet Qeriqi: Nëpër shekuj kënga e popullit, - Irini Qirjako

Hyrje Ishte koha e entuziazmit  të ndërtimit dhe begatimit të jetës, pas shkatërrimit mizor që kishte lënë robëria shekullore, koha e zgjimit të përgjithshëm revolucionar, koha e arsimimit masiv, e zhvillimit me hov të të gjitha segmenteve të jetës, për herë të parë  koha e dëgjimit të  vullnetit të zërit …

Më shumë...

Behlul Jashari: Elbasanasi, Mehmet Gjevori, mësuesi i mësuesëve shqiptarë në Kosovë

Behlul Jashari: ELBASANASI, MEHMET GJEVORI - MËSUESI I MËSUESVE SHQIPTARË, NË KOSOVË

Autori i abetarës së parë në gjuhën shqipe,  në Kosovë, botuar në vitin 1946, dhe i shumë teksteve shkollore e të tjera, veterani e njeriu i kontributit shumë të madh në arsimin kosovar, Mehmet Gjevori, i lindur më 1910 në Elbasan, ka ndërruar jetë më 1 maj 2007 në moshën …

Më shumë...

Isuf Ismaili: Gëzuar 7 Marsin, festën e shkollës shqipe, festën e mësimdhënësve, nxënësve e studentëve dhe të gjithë arsimdashësve shqiptarë

Isuf Ismaili: Gëzuar 7 Marsin, festën e shkollës shqipe, festën e mësimdhënësve, nxënësve e studentëve dhe të gjithë arsimdashësve shqiptarë

Gëzuar 7 Marsin, festën e shkollës shqipe, festën e mësimdhënësve, nxënësve e studentëve dhe të gjithë arsimdashësve shqiptarë! Gëzuar mësimdhënësit e mi të përkushtuar e të dashur! Gëzuar të gjithë ju mësimdhënës shqiptarë e atdhedashës! Së pari, në mënyrë të veçantë, dua t’i nderoj dy mësimdhënës të shquar  profesor Ahmet …

Më shumë...

Mësuesi i shkollës së parë shqipe, Petro Nini Luarasi, ishte edhe veprimtar i palodhshëm i Rilindjes Kombëtare

Mehmet Bislimi: Petro Nini Luarasi (1865 – 1911) pishtar dhe margaritar i shkollës, arsimit dhe gjuhës shqipe

Petro Nini Luarasi  lindi në fshatin Luaras, më 22 prill të vitit  1865. Ka vdekur në Ersekë, më 17 gusht të vitit 1911. Ai, fillimisht ka qenë prift ortodoks i krishterë, mësues, publicist dhe veprimtar i dalluar i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare. Edhe babai i tij, Nini Petro Kostallari, kishte qenë …

Më shumë...

Zymer Mehani: 7 Marsi-Dita e Mësuesit

Zymer Mehani

1. Në këtë ditë të veçantë, më 7 Mars, ne shënojmë një ngjarje historike shqiptare që ndryshoi rrugën e arsimit kombëtar. Më 7 mars 1887, në qytetin e bukur të Korçës, u hap shkolla shqipe, njohur edhe si mësonjëtorja e parë shqipe. Kjo ngjarje e shenjtë për historinë tonë shënoi …

Më shumë...