KEK
Fillimi / Kultura (faqe 3)

Kultura

Mehmet Bislimi: Të fyer e të zhgënjyer

Mehmet Bislimi

Mes hamendjes dhe shpërfytyrimit, prej shumë kohësh kisha një konsideratë për ju zoti Stasi, mbase të papeshuar mirë, në fakt, ata që nuk kanë konsideratë për tjetrin , do të thotë se ata duan vetëm veten e tyre, dhe kështu tjetrit i shkon mundi huq. Sa bukur e thotë populli: ...

Më shumë...

Feride Papleka: Shote Galica (1895-1927) rast unik, monumental, shembulli i luftës dhe i martirizimit për liri kombëtare

Feride Papleka: Shote Galica (1895-1927) rast unik, monumental, shembulli i luftës dhe i martirizimit për liri kombëtare

Më 1962, në kohën e Enver Hoxhës, për Shote Galicën u ngrit një lapidar në Fushë-Krujë, vepër e skulptorit, Kristaq Rama. Ai regjim e nderoi edhe me titullin e lartë, “Heroinë e popullit”. Në ditët tona, Shotës luftëtare nuk i dihet as varri dhe as busti. A mos duhen kthyer ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: DHEMBJE E KRENARI

Jakup Krasniqi

Dhemb oh dhemb Kur të shenjtën luftë Ta bëjnë leckë e paçavure Ata që nuk luftuan kurrë E ngritur kishin të bardhin flamur! Dhemb oh dhemb Kur idealet njerëzore I keqpërdorin horrat E zemra të pikon gjak Sikur të kafshojnë korbat! Dhemb oh dhemb Kur liria përdhoset Nga t’mjerët faqezinj ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kënga e Azem Galicës, dëshmi epike e një historie luftarake, autentike

Bedri Tahiri: Në 96-vjetorin e Epopesë së Arbërisë së Vogël

Këngëtari popullor, madje edhe kur ka qenë i njohur, në të shumtën e rasteve është trajtuar  i panjohur,  sepse kënga, pavarësisht krijuesit të parë, meqë nuk ka qenë e shkruar, është kënduar edhe nga këngëtarë të tjerë, të cilët kanë bërë edhe ndryshime e plotësime, e nganjëherë edhe amputime e ...

Më shumë...

Mirash Martinoviq: PO BËHESH PETALE LULESH, PRANVERË, BURIM, …

Mirash Martinoviq: PO BËHESH PETALE LULESH, PRANVERË, BURIM, ...

  Kushtuar Fatima Muhiqit e cila lindi dhe u vra në të njëjtin vit, 1995-1995. Ajo jetoi një ditë …   Më fal Vogëlushe Këta nuk janë njerëz Posa hapi Sytë Pa botën Fantazmat Vrapuan nga pyjet Orni Për të vrarë e prerë   Çfarë ke fshehur Kujt Ia pe ...

Më shumë...

Ago Nezha: Albert Zholi, maratonomaku i letërsisë

Albert Z. Zholi

Berti, megjithëse relativisht i ri, ka luajtur në të gjitha rolet në skuadrën e krijuesve Albert Zholi, heshtazi pa bubullima e vetëtima siç lëshojnë disa krijues të ditëve të sotme të demokracisë, ka shkruar jo pak, por plot 22 libra, duke filluar nga monogra fi të, tregimet, publicistikë, intervista, romane ...

Më shumë...

Albert Zholi, një emër i përveçëm i publicistikës shqiptare, shkrimtar i njohur, botues, redaktor, intervistues…

Albert Z. Zholi

Albert Zholi është një emër i njohur jo vetëm i publicistikës shqiptare, por  në të njëjtën kohë është edhe shkrimtar, botues, redaktor, intervistues, që për mendim tim zë vendin e parë për intervista të realizuara e të publikuara,   jo vetëm në Shqipëri por edhe më gjerë. Alberti është edhe veprimtar ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Mujsharët arnautë-boshnjakë në ciklin e “këngëve të kreshnikëve” I

Ahmet Qeriqi: Mujsharët arnautë-boshnjakë në ciklin e “këngëve të kreshnikëve” I

Këngët e Kreshnikëve janë të pranishme ndër shqiptarë dhe ndër  boshnjakët myslimanë. Këto këngë nuk janë të njohura në Shqipërinë e Mesme apo të Jugut, po ashtu nuk janë të njohura as te popujt e tjerë të Ballkanit. Fakti se Muji e Halili janë persona me emra myslimanësh, si te ...

Më shumë...

Ilir Muharremi: Dashuria nuk është vetëm një fjalë

Ilir Muharremi

Dashuria nuk është veç një fjalë e thjeshtë që përsëritet njëjtë në letër, në këngë, por është përkëdhelje, diçka e vogël, miniaturë sidomos nën tingujt e muzikës dhe shiut apo duart kur shtrengohen dhe buzët puçen Është diçka e thellë, përtej çdo logjike. Duart shpesh në dashuri shtrengohen, ose pamjet ...

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: Akademik, Eqrem Çabej, shkencëtari i madh e mendjemprehtë në shërbim të kombit të vet

Eqrem Çabej (1908 - 1980)

Një fjalë e mençur arabe thotë: “Boja e shkencëtarit është po aq e çmuar sa edhe gjaku i martirëve”. Askujt nuk i shkon për shtat më mirë se Akademik Eqrem Çabejit. Studimet e tij të thelluara lidhen me probleme themelore të kombit: me prejardhjen e shqiptarëve, autoktoninë e tyre, me ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Klasë e dështuar

Mehmet Bislimi

mirë  ta zëmë se ata do të përmirësohen dhe injoranca do të zhduket ngadalë po bota me se do merret më pastaj politika ditore si do t’ia dalë  sajesa u bë ligj shpifja nuk u ndal  me Kosovën eksperimentuan gjatë  të dalë ku të dalë halle sa një mal   ...

Më shumë...

Isuf Ismaili: Pena dritë e Ahmet Qeriqit, pasuri e çmuar atdhetare e kulturore I

Isuf Ismaili

      Ahmet Qeriqi është njëri  nga shkrimtarët e shquar të letërsisë së sotme shqipe, i cili me veprën e tij letrare ka dëshmuar se romanet dhe veprat të tjera, si dhe analizat e vështrimet janë jo vetëm letërsi, jo vetëm art, jo vetëm filozofi e psikologji, jo vetëm pasuri gjuhësore, ...

Më shumë...

Isuf Ismaili: Romani ,,Çlirimtarët dhe mercenarët’’ vepër artistike e përshkrimit besnik të realitetit faktik II

Isuf Ismaili: Romani ,,Çlirimtarët dhe mercenarët’’ vepër artistike e përshkrimit besnik të realitetit faktik II

Romani ,,Çlirimtarët dhe mercenarët’’ i botuar në vitin 2016,   është njëra nga veprat letrare që Ahmet Qeriqi e ka ndërtuar me një përkushtim të madh letrar, artistik e gjithashtu edhe me atdhetarizëm të përkryer. Ai i ka paraqitur dhe portretizuar artistikisht çlirimtarët, trimat e trimëreshat e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ...

Më shumë...

Bedri Tahiri: Paradokset tona në  94-vjetorin e shuarjes së Shotë Galicës

Bedri Tahiri

SHOTË GALICA DHE HILET E JETËS Ose ZEMËRTHYERJA E HEROINËS ME TRE VARRE Korriku- muaj i Galicës Po të kishte horoskop edhe për vendbanime, korriku do t’i përgjigjej Galicës. Këtë e them me plot gojën, ngase kam argumente: Në korrik të vitit 1907, në betejën e Deviçit, në luftë kundër ...

Më shumë...

Ramiz LUSHAJ: Kryeredaktori i “Gazeta e Alpeve” për Malin e Zi e Sanxhak, Ali DACI, ia dorëzoi një mirënjohje, Rexhep Nikçit

Ramiz LUSHAJ: Kryeredaktori i “Gazeta e Alpeve” për Malin e Zi e Sanxhak, Ali DACI, ia dorëzoi një mirënjohje, Rexhep Nikçit

Kryeredaktori i “Gazeta e Alpeve” për Malin e Zi e Sanxhak, publicisti, poeti, studiuesi, veprimtari politik e shoqëror, Ali DACI, këto ditë fundqershori, në studion e tij bibliotekare e të punës në Rrozhajë, ia dorëzoi veprimtarit të shquar Rexhep Nikçi “Mirënjohjen” e dhënë nga “Takimi i Gjakovëds, 2021”/ “Gazeta e ...

Më shumë...

Dr.Skënder Demaliaj: Shënime për poezinë e Besnik Musajt

Skender Demaliaj

Këto ditë u nda nga jeta poeti tropojan, Besnik Musaj. U nda papritmas, duke shkaktuar pikëllim të thellë tek njerëzit e tij të dashur, tek të afërmit, miqtë dhe adhuruesit e poezisë së tij. Kur unë lexova poezitë e para të Besnikut nuk u befasova. E prisja prej kohësh që ...

Më shumë...