Kultura

Rikthimi i këngës arvanitase, ri-zgjim apo vetëm nostalgji për origjinën dhe humbjen e saj

Rikthimi i këngës arvanitase, ri-zgjim apo vetëm nostalgji për origjinën dhe humbjen e saj

Në librin e tij: Arvanitasit dhe prejardhja e grekëve të intelektualit dhe studiuesit të madh arvanitas, Aristidh Kola janë prezantuar një duzinë faktesh e argumentesh gjuhësore, historike, kulturore e të tjera, të cilat dëshmojnë praninë e këtij etnosi shqiptar qysh moti të shumicën e krahinave të Greqisë. Libri hedh një …

Më shumë...

Isuf Ismaili: Jehona e festave të nëntorit përhapet edhe në dhjetor

Isuf Ismaili: Jehona e festave të nëntorit përhapet edhe në dhjetor

Profesor Vaxhid Sejdiu e mësimdhënëse Qefsere Sejdiu, arritën dhe mbollën në shpirtin e këtyre nxënësve farën e atdhedashurisë, fjalën e ëmbël shqipe dhe ndjenjat e dëlira njerëzore. Mërgimtarët shqiptarë, të cilët zemrat e mendjet e tyre i  kanë brumosur me idealet e shëndosha atdhetare, organizohen në Zvicër, si kudo në …

Më shumë...

Muhamet Derri: KOSOVA MALLKON GJYKATËN SPECIALE

Paneli i Gjykatës së Apelit i refuzon kërkesat e disa personave që pretendojnë se janë viktima në rastin e ish-krerëve të UÇK-së

  Moj ty Gjykata Speciale, Ty që ke shkuar në Hagë, Ç’janë gjithë këto plagë, Që rrjedhin veç gjak, Që ke shkaktuar Dhe i shkakton Kombit tim plak?!   Kush djallin të polli Dhe të mbolli Në trojet e mia të mira? Ku një komb i tërë Të mallkon: T’u …

Më shumë...

Vazhdojnë urimet e përgëzimet për botimin gjermanisht të romanit, “Guri i Betimit” të shkrimtarit, Ahmet Qeriqi

Shtëpia botuese, NOVUM, ka botuar në gjuhën gjermane, romanin, "Der Stein des Eides" (Guri i Betimit) vepër e autorit, Ahmet Qeriqi

Botimi i romanit, “Guri i Betimit” në gjuhën gjermane, përkthyer nga Antigonë Qeriqi- Saliu, ka ngjallur interesim të madh te publiku lexues gjerman, së shpejti edhe te ai anglez e më gjerë. Ky roman historik mbi të vërtetën e Luftës së Kosovës të vitit 1389, ka nxitur shumë lexues e …

Më shumë...

NOVUM: Romani, “Der Stein des Eides” është një krijim i jashtëzakonshëm, i cili meriton të lexohet dhe shpërfaqet si një perlë në botën letrare

NOVUM: Romani, “Der Stein des Eides” është një krijim i jashtëzakonshëm, i cili meriton të lexohet dhe shpërfaqet si një perlë në botën letrare

Pas botimit  në gjuhën gjermane të romanit historik, “Guri i Betimit” ( Der Stein des Eides) të autorit Ahmet Qeriqi, Shtëpia botuese gjermane NOVUM, me lejen dhe pëlqimin e autorit,  e ka përkthyer dhe e ka bërë gati për botim  edhe në gjuhën angleze: AHMET QERIQI – THE STONE OF …

Më shumë...

Hajrush Kurtaj: Profesor Murtez Neziraj: “SI E PASHË LUFTËN” (Ditar dhe Kujtime)”, vëllimi  I,  nga veterani i UÇK-së, SHB “ SAS “ , Prishtinë, 2023   

Dita e sotme ka domethënie të veçantë për mua, bashkëluftëtarët e Brigadës 162 “Agim Bajrami” dhe popullin tonë. Sot e kemi në dorë veprën: Ditarin e luftës çlirimtare të bashkëluftëtarit tonë, profesor Murtez Neziraj, për gjërat më të veçanta dhe më të rëndësishme, të cilat mund të shërbejnë si dëshmi …

Më shumë...

Bedri Halimi: Paraqitja e stërkeqjes së pushtetit përmes forcës së artit nga Dritëro Agolli, në romanin “Dështaku” ”

Romani Dështaku i Dritëro Agollit, ndonëse i shkruar gjatë viteve 1981-1985, është botuar tek më 1991 dhe atë hiq më pak se në 20.000 kopje nga shtëpia botuese “8 Nëntori”, Tiranë. Ngjarjet zhvillohen në një koperativë bujqësore në një fshat të quajtur Kallamgjatë dhe Dëllinjas të rrethit të Korçës. Përmes …

Më shumë...

Adem Lushaj: Vështrim për romanin “LUFTA” të autores, Leonora N. Lokaj

Adem Lushaj: Vështrim për romanin “LUFTA” të autores, Leonora N. Lokaj

Në karvanin e krijuesve të shquar në krijimtarinë letrare, tashmë veç është, edhe poetja e talentuar, Leonora (Nezir) Lokaj, pena e së cilës nuk ka të ndalur. Nora, pas disa përmbledhjeve poetike, në Manifestimin Tradicional “Zëri i Vëllazërisë -2023″, të organizuar nga Shoqata “Martin Dreshaj” dhe Komuna e Pejës, para …

Më shumë...

VELI VELIU: TOKA JONE LARG DIELLIT

VELI VELIU: JEHONA E REÇAKUT NË BOTË        

Poemë 1. Jam Njeri i lirë me rrugë të hapura* në vendin tim. Lirinë e fitova pas një shekulli lufte me një lumë gjak. Habitem që sot akuzohem herë pas here për Qëndrim Që nga lindja pa i pasur në jetë të jetëve askujt hak. 2. Përse i shqetëson ky …

Më shumë...

Roli i Këshillit Koordinues të Arsimtarëve në Diasporë (KKAD) në organizimin e mësimit plotësues në Mërgatë dhe në Diasporë

Roli i Këshillit Koordinues të Arsimtarëve në Diasporë (KKAD) në organizimin e mësimit plotësues në Mërgatë dhe në Diasporë

Të nderuar pjesëmarrës, ky  samit që organizohet në prag të festave tona kombëtare: Kongresit të Alfabetit dhe Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë na obligojnë që të mobilizohemi bashkërisht me qëllim, që të gjejmë zgjidhje për kërkesat e akumuluara ndër vite rreth organizimit të mësimit plotësues në Diasporë, me theks të …

Më shumë...

Hapet «Shkolla Shqipe» në Roveredo të Kantonit të Grabündenit në Zvicër

Nxënës të shkollës shqipe në Roveredo të Kantonit Grabünden të Zvicrës

Nëntori si zakonisht sjell festë, gëzim në familjet shqiptare kudo qofshin ato, në atdhe apo në mërgim. Dhe ky nëntor në familjet shqiptare në Roveredo të Kantonit të Grabündenit solli gëzim dhe festë sepse fëmijët e mërgimtarëve shqiptarë të këtij vendbanimi në këtë nëntor filluan edhe mësimin në gjuhën amtare …

Më shumë...

Parathënia e romanit, “Guri i Betimit”, i cili u botua në gjuhën gjermane nga Shtëpia Botuese, NOVUM

Shtëpia botuese, NOVUM, ka botuar në gjuhën gjermane, romanin, "Der Stein des Eides" (Guri i Betimit) vepër e autorit, Ahmet Qeriqi

E kaluara shqiptare, sidomos periudha e Mesjetës, ende nuk është studiuar me një metodologji të përparuar shkencore, duke u mbështetur, sidomos  në të dhënat e dëshmitë që i ka ruajtur koha. Përhapja e literaturës serbe e sllave përgjithësisht, e botuar dhe e shpërndarë në vendet e Evropës e më tej, …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: KËNDVËSHTRIMI I KRITIKËS LETRARE për krijimtarinë letrare të Musa Jupollit

Shefqet Dibrani: KËNDVËSHTRIMI I KRITIKËS LETRARE për krijimtarinë letrare të Musa Jupollit

PROLOG Mbase është ëndërr e çdo autori për të botuar, në një vëllim të vetëm, vlerësimet, urimet dhe përkushtimet për krijimtarinë e vet. Musa Jupolli këtë ëndërr tashmë e ka të realizuar, pikërisht në saje të librit ”KRIJIMTARIA LETRARE EMUSA JUPOLLITnga prizmi i autorëve shqiptarë dhe të huaj”, vepër të …

Më shumë...

Shtëpia botuese, NOVUM, ka botuar në gjuhën gjermane, romanin, “Der Stein des Eides” (Guri i Betimit) vepër e autorit, Ahmet Qeriqi

Shtëpia botuese, NOVUM, ka botuar në gjuhën gjermane, romanin, "Der Stein des Eides" (Guri i Betimit) vepër e autorit, Ahmet Qeriqi

Shtëpia botuese NOVUM, ka botuar në gjuhën gjermane, Kronikën historike letrare, “Der Stein des Eides” (Guri i Betimit) vepër e autorit, Ahmet Qeriqi. Librin nga gjuha shqipe në gjuhën gjermane e ka përkthyer, profesoresha e gjermanishtes, Antigone Qeriqi-Saliu. Lajmin e ka bërë të ditur, zonja Viktoria Pultz. Fjala e përkthyeses: …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Legjendari i legjendave të Shqipërisë-Adem Jashari (1955-1998)

Adem Jashari

Nuk janë të rrallë shembujt e heroizmit, madje as tani në botën tonë moderne, (kur mendohet se legjendat i përkasin së kaluarës dhe ato shërbejnë vetëm për ta rikthyer atë, në kujtesë). Por, një legjendë tipike shqiptare ka hyrë në historinë tonë më të re, ashtu si legjendat e motit, …

Më shumë...

Nga Agim Xh. Dëshnica: Këpucët dhe gazeta ‘L’UNITA”

 (Tregim i  jetuar) Vjeshtë e tretë.  Në Grykën e Tujanit, e ngarkuar me re, shkrepnin vetëtimat e gjëmonte. Era shfrynte, këpuste gjethet e verdha, i hidhte përtokë, pastaj i ngrinte lart, i shtillte rreth e qark e së fundi  i shtynte tej me vrull. Pas  rrufeve nisi shiu i  hollë, …

Më shumë...