kek
Airport Adem Jashari
MIT
mbpzhr 2018
Fillimi / Dëshmorët (faqe 32)

Dëshmorët

Smajl Tafil Fetahaj (25.1.1980 – 12.4.1999)

Smajl Tafil Fetahaj (25.1.1980 – 12.4.1999)

Fshati Tedel (Vrellë) i komunës së Burimit, ishte pothuajse epiqendra e organizimit, por edhe e rezistencës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në trevën veriore e verilindore të zonës operative të Dukagjinit që përfshin fshatrat nga burimi i Drinit të Bardhë e deri te qyteza e Burimit (Istogut). Nga ky fshat ...

Më shumë...

Ramiz Isuf Shala (27.1.1970 – 12.4.1999)

Ramiz Isuf Shala (27.1.1970 – 12.4.1999)

Ramiz Shala u lind në fshatin Kleçkë të komunës së Lypianit, më 27 janar të vitit 1970. Babai i tij, Isufi dhe nëna Qamilja, lindën e rritën tetë fëmijë, katër djem e katër vajza. Mësimet fillestare mori në fshatin e lindjes dhe Shalë (ish-Sedllar), në kushte shumë të vështira. Ai, ...

Më shumë...

Xhafer Isuf Haskaj (4.5.1960 – 12.4.1999)

Xhafer Isuf Haskaj (4.5.1960 - 12.4.1999)

Isuf Haskaj, nga fshati Cerrcë i Burimit (ish-Istog), një burrë i fortë i traditës, edhe pse me mërzitë e njëpasnjëshme që i kishin rënë mbi kokë që nga lufta e këtej, edhe pse me peshën e rëndë të viteve dhe të dy palë jetimëve të bijëve të tij, Xhaferit e ...

Më shumë...

Ismet Mustafë Bicaj (14.5.1958-12.4.1999)

Ismet Mustafë Bicaj (14.5.1958-12.4.1999)

Njëri ndër mërgimtarët tanë të shumtë, i cili në luftën e fundit çlirimtare iu përgjigj thirrjes së atdheut, në orën e çlirimit të tij, ishte edhe dëshmori Ismet Bicaj. Ai pas shpërthimit të luftës në Kosovë, trupin e kishte në mërgim, por mendjen dhe zemrën në Kosovë. Në qenien dhe ...

Më shumë...

Mujë Bahtir Qallapeku (28.3.1963 – 12.4.1999)

Mujë Bahtir Qallapeku (28.3.1963 – 12.4.1999)

Menjëherë pas sulmit serbe në Qirez e Likoshan dhe sidomos pas betejës në Prekaz, në fundshkurt dhe fillimars të vitit 1998, djemtë dhe burrat e fshatit Qëndresë të Drenasit ishin mobilizuar për ta organizuar rezistencën kundër forcave të pushtuesit shekullor serb, të bindur se kishte ardhur koha kur këtyre forcave ...

Më shumë...

Daut Sheremet Dervishi (20.11.1946 – 12.4.1999)

Daut Sheremet Dervishi (20.11.1946 – 12.4.1999)

Daut Dervishi lindi  në fshatin Kopiliq i Epërm, komuna e Skenderajt,  më 20 nëntor të viti 1946, në një familje atdhetare. Dera e kësaj familje ishte  konaku  i  ilegales  së hershme e cila po ngrihej kundër Jugosllavisë. Dauti u lind  nga Babai Shermeti dhe Nënë Isma. Ishte fëmija i dytë ...

Më shumë...

Harun Nebih Beka (3.6.1951 – 11.4.1999)

Harun Nebih Beka (3.6.1951 – 11.4.1999)

Harun Beka u lind më 3 qershor të vitit 1951, në një familje të varfër por shumë bujare, familje tipike shqiptare. Ishte njeri nder 12 bijtë e bijat  e baba Nebihut dhe i nënë Hamides. I rritur në varfëri por i rrethuar me një dashuri te veçantë prindërore, Haruni, në ...

Më shumë...

Fazli Halil Krasniqi (21.2.1974 – 12.4.1999)

Fazli Halil Krasniqi (21.2.1974 - 12.4.1999)

Njëri prej vendbanimeve të rajonit të Drenicës, i cili gjatë gjithë shekullit njëzet ka lënë gjurmë të pashlyeshme në përpjekiet e popullit shqiptar për çlirim dhe bashkim kombëtar është edhe Negrovci. Pas pushtimit të Kosovës nga okupatori serb më 1913 e deri te shporrja e pushtuesit nga këto troje, atdhetarët ...

Më shumë...

Hamdi Hajzer Qallapeku (28.6.1949 – 12.4.1999)

Hamdi Hajzer Qallapeku (28.6.1949 – 12.4.1999)

Dëshmori Hamdi Qallapeku ka lindur në fshatin Qëndresë të Drenasit, më 28 qershor të vitit 1949. Në shkollën e këtij fshati kishte kryer arsimin fillor. Pastaj kishte ndjekur një kurs aftësimi për murator. Për sigurimin e ekzistencës ekonomike të familjes, kryesisht punoi në bujqësi dhe në ndërtimtari si murator. Prindërit ...

Më shumë...

Agim Hysni Ramadani (3.5.1963 – 11.4.1999)

Limaj: Rënia e "Katanës" ishte humbje e madhe por po aq e madhe ishte vendosmëria për ta vazhduar rrugën drejt lirisë

Agim Ramadani ka lindur më 3 maj të vitit 1963 në Zhegër të Gjilanit. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa të mesmen, drejtimi ekonomik, në Gjilan. Qysh si nxënës i shkollës fillore kishte shfaqur prirje për fjalën artistike dhe shije për art e humor. Si nxënës ishte i dalluar ...

Më shumë...

Rrahman Jetullah Tafa (4.1962 – 11.4.1999)

Rrahman Jetullah Tafa (4.1962 - 11.4.1999)

Fshati Carralevë është një vend i njohur i historisë shqiptare, sidomos i epopesë së luftërave për çlirim nga robëria turke. Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës i ka dhënë tre dëshmorë dhe shumë martirë. Në altarin e lirisë, nga ky fshati, që ishte edhe bazë e fuqishme strategjike e luftës, ...

Më shumë...

Salih Adem Qerimi (17.11.1943 – 10.4.1999)

Salih Adem Qerimi (17.11.1943 - 10.4.1999)

Familja e dëshmorit Salih Qerimi gjatë gjithë historisë në e saj ka pasur trima luftëtarë. Gjatë kryengritjes së parë serbe më 1804 dhe të dytës, më 1808 në anën e focave të Sulltanit ishte i angazhuar Karafejza i kësaj familje që ishte në radhët e njësisë elite. Familja e tij deri në ...

Më shumë...

Abit Ramiz Dullovi (20.7.1961 – 9.4.1999)

Abit Ramiz Dullovi (20.7.1961 – 9.4.1999)

Abit Dullovi, u lind më 20 korrik të vitit 1961 në fshatin Biçec të komunës së Kaçanikut. Prindërit e tij ishin Ramiz e Anife Dullovi. Mësimet e para i mori në shkollën fillore në fshatin e lindjes, kurse shkollimin e mesëm e mbaroi në vitin 1981 në Kaçanik. Demostratat e ...

Më shumë...

Blerim Ramadan Raka (30.12.1965 – 9.4.1999)

Blerim Ramadan Raka (30.12.1965 – 9.4.1999)

Dëshmori Blerim Raka u lind më 30 dhjetor të vitit 1965 në Kaçanik. Shkollën fillore dhe të mesme i kreu në vendlindje, kurse studimet i vazhdoi në shkollën e lartë ekonomike në Pejë. Si e gjithë rinia shqiptare e Kosovës, edhe Blerimi ishte pjesëmarrës në demonstratat e vitit 1981 si ...

Më shumë...

Fatmir Avdyl Horuni (13.11.1966 – 9.4.1999)

Fatmir Avdyl Horuni (13.11.1966 – 9.4.1999)

Biri i shtrejntë i Bicajve (ish-Biqec), në mesin e shumë Dëshmorve të Kaçanikut, rrjedh nga një familje atdhetare e liridashëse. Babai, Avdyli dhe nëna, Farija, nga fshati Bicaj, lindën shtat fëmijë: Shabanin, Mejdiun, Ftamirin, Tahirin,Habiben, Xhejlanin dhe Fatimen. Fatmiri lindi më 13.11.1966. Që në ditët e fëmijërisë dallohej me një ...

Më shumë...

Nevzat Mehmet Qallaku (9.1.1968 – 9.4.1999)

Nevzat Mehmet Qallaku (9.1.1968 – 9.4.1999)

Nevzad Qallaku u lind më 9 janar të vitit 1968 në Gajre të Kaçanikut. Shkollën fillore e kreu në Kaçanik në shkollën “Emin Duraku”, kurse të mesmen në gjimnazin “Skënderbeu” në Kaçanikut. I vazhdoi studimet në Universitetin e Prishtines, në degën e gjuhës angleze. Në vitin 1995 punësohet në shkollën ...

Më shumë...