tv dielli
kek
MIT
Airport Adem Jashari
Fillimi / Dëshmorët (faqe 50)

Dëshmorët

Izahir Gani Troni (29.7.1960 – 9.4.1999)

Izahir Gani Troni (29.7.1960 - 9.4.1999)

Në veri të Grykës së Kaçanikut, anës lumit Lepenc, gjendet fshati Trimor (ish-Kovaçevë), dy kilometra larg Kaçanikut. Në këtë fshat jeton familja, Troni e cila është e njohur për traditat patriotike e kombëtare. Nga gjiri i kësaj familjeje dolën shumë luftëtarë, njëri ndër ta ishte edhe komandant Izahir Troni, i cili sakrificën dhe ...

Më shumë...

Nehat Izahir Çaka (16.1.1971- 9.4.1999)

Nehat Izahir Çaka (16.1.1971- 9.4.1999)

Fshati Bob është fshati më i afërm prej qendrës së Kaçanikut., ku ndodhet Komuna dhe Stacioni Policor dhe shtrihet në pjesën e djathtë të Lumit Lepenc, gjerësisht në pjesën perëndimore të qytetit deri në hyrje të Grykës së Kaçanikut. Nëpër këtë fshat kalon magjistralja Prishtinë-Shkup. Nga ky fshat është edhe Nehat Çaka, ...

Më shumë...

Fadil Izahir Çaka (23.11.1961 – 9.4.1999)

Fadil Izahir Çaka (23.11.1961 - 9.4.1999)

Fadil Çaka ka lindur më 23.11.1961, në fshatin Bob të Kaçanikut. Mësimet e fillores i kreu në vendlindje në shkollën “Emin Duraku”. Pas përfundimit të shkollës fillore, kryen gjimnazin “Skënderbeu” në Kaçanik. Pas kthimit nga shërbimi ushtarak në Armatën Jugosllave vazhdon studimet në Universitetin e Prishtinës në Fakultetin Filozofik, Dega e Gjuhës dhe ...

Më shumë...

Ilir Ejup Zharku (30.8.1976 – 9.4.1999)

Ilir Ejup Zharku (30.8.1999 - 9.4.1999)

Njëri prej luftëtarëve që me vetëmohim ia dhuroi jetën lirisë së Kosovës, është edhe ushtari i UÇK-së, Ilir Zharku, nga fshati Bob i komunës së Kaçanikut. Ai lindi më 30.8.1976. Shkollen fillore e kreu në fshatin e lindjes kurse shkollimin e mesëm drejtimin e Makinerisë e kreu në Kaçanik. Pas përfundimit të shkollës së ...

Më shumë...

Halit Sokol Qallapeku (26.10.1965 – 8.4.1999)

Halit Sokol Qallapeku (26.10.1965 – 8.4.1999)

Kur policia serbe kishte shkuar për ta marrë trupin e një kolaboracionisti të ekzekutuar në fshatin Qëndresë (ish-Terstenik) të Drenasit, pak kohë pas epopesë së Prekazit, kishte ikur e tmerruar nga uniforma e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe armët e luftëtarëve çlirimtarë të cilët e kishin ngritur pikën ushtarake në ...

Më shumë...

Xhevat Haxhi Demaku (22.10.1974 – 7.4.1999)

Xhevat Haxhi Demaku (22.10.1974 - 7.4.1999)

Përveç fshatrave, tanimë të njohur në historinë tonë më të re të rezistencës heroike kundër okupatorit serb, sikur janë Prekazi, Gllogjani, Reçaku, Rezalla, Likoci, një kontribut tejet të çmuar luftës për çlirimin e Kosovës i ka dhënë edhe djalëria trime e fshatit Abri. Luftës së UÇK-së Abria e Epërme i ...

Më shumë...

Bedri Musli Demaku (16.6.1976 – 7.4.1999)

Bedri Musli Demaku (16.6.1976 – 7.4.1999)

Përveç fshatrave tashmë të njohura në historinë më të re të Kosovës për rezistencën kundër pushtuesit serb, siç janë Prekazi, Gllogjani, Reçaku, Rezalla, Likoci e të tjera, një kontribut të dalluar luftës për lirinë e Kosovës ia kanë dhënë burrat dhe djalëria e fshatit Abri i trevës së Drenicës. Abria ...

Më shumë...

Beqë Sefer Gashi (15.6.1959 – 7.4.1999)

Beqë Sefer Gashi (15.6.1959 - 7.4.1999)

Beqë Gashi lindi më 15 qershor 1959 në fshatin Buqan, komuna e Pejës. Rrjedh nga një familje me tradita kombëtare, e cila gjithmonë ishte halë në sytë e pushtetit serb. Babi, Seferi shpesh është keqtrajtuar nga policia serbe që në vitet e pesëdhjeta. Prindërit Sefer dhe Hasime Gashi  kishin tetë ...

Më shumë...

Zeqir Isuf Gashi (19.1.1974 – 7.4.1999)

Zeqir Isuf Gashi (19.1.1974 – 7.4.1999)

Dëshmori i kombit Zeqir Gashi, u lind më 19 janar 1974, në fshatin Buçan të Pejës, në një familje të njohur për tradita atdhetare, pjesëmarrëse në shumë përpjekje e luftëra për liri e çlirim. Prindërit e tij, Isuf Zenun Gashi dhe Ruke Lush Tahiraj, nga Baballoçi, i lindën dhe i ...

Më shumë...

Sadri Azem Zeneli (6.9.1950-6.4.1999)

Sot në Shqiponje bëhen homazhe për heroin e kombit Sadri Zenelin dhe disa dëshmorë të tjerë të UÇK-së

Në luftën për çlirimin e Kosovës nga pushtuesi serb, nuk ishte i vogël as numri i intelektualëve atdhetarë, të cilët ngjeshën armët dhe u radhitën në radhët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Dëshmori Sadri Zeneli, është njëri prej tyre. Ditën kur Ushtria Çlirimtare e Kosovës i doli përballë pushtuesit, në ...

Më shumë...

Mirali Ymer Sejdiu (28.10.1963 – 5.4.1999)

Mirali Ymer Sejdiu (28.10.1963 – 5.4.1999)

Mirali Ymer Sejdiu lindi më 28.10.1963 në fshatin Smirë të Vitisë. Ka kryer shkollën e mesme teknike dhe ka qenë studenti i Shkollës së Lartë Teknike, dega e Makinerisë në Ferizaj. Familja Sejdiu ka qenë e njohur për nga veprimtaria patriotike dhe kombëtare deri në luftën e fundit të Ushtrisë ...

Më shumë...

Qazim Hamëz Shala (10. 3. 1955 – 5. 4. 1999)

Qazim Hamëz Shala (10. 3. 1955 – 5. 4. 1999)

Dëshmori Qazim Shala u lind më 10 mars të vitit 1955, në fshatin Prapaçan të komunës së Deçanit. Në luftën e zhvilluar nga Ushtria Çlirimtare e Kosovë, ka rënë dëshmor edhe i biri i dëshmorit Qazim Shala, Përparimi. Qazimi ishte fëmija i parë i prindërve Hamëz e Ajshe Shala, të ...

Më shumë...

Sylejman Rrahim Statovci (4.3.1965 – 4.4.1999)

Sylejman Rrahim Statovci (4.3.1965 – 4.4.1999)

Pas Kongresit të Berlinit, në fshatin Batllavë të Besianës (ish-Podujevë) ishin dyndur shqiptarët e përzënë nga trojet e tyre në rrethin e Leskovicit, Prokuples, Nishit, etj. Në atë periudhë ishin vendosur në këtë fshat edhe banorët e fshatit Statovc, prandaj edhe paraardhësit e dëshmorit të kombit Sylejman Statovci. Familja e ...

Më shumë...

Razim Daut Hasaj (13.7.1967 – 4.4.1999)

Razim Daut Hasaj (13.7.1967 – 4.4.1999)

Fshati Gabrricë i Kaçanikut, luftës për çlirimin e vendit nga okupatori serb, ia ka dhënë dëshmorët: Xheladin Kurtaj, Hetem Hasaj, Danush Kurtaj dhe Razim Hasaj. Razim Hasaj u lind më 13 korrik të vitit 1967. Prindërit e tij ishin Dauti e Sadija. Për shkak të gjendjes së rëndë ekonomike të ...

Më shumë...

Fitim Islam Duraku (27.9.1975 – 4.4.1999)

Fitim Islam Duraku (27.9.1975 - 4.4.1999)

Rrugët magjistrale, rajonale dhe rurale gjatë luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në Zonën Operative të Pashtrikut ishin pikat më të shtrenjta në të cilat që prej 24 prillit të vitit 1998 pozicionoheshin njësitet elite të policisë serbe, të ushtrisë dhe paramilitarët e ndihmuar prej argatëve shqipfolës që ia kishin ...

Më shumë...

Jahir Shaban Mazreku (24.6.1967 – 3.4.1999)

Jahir Shaban Mazreku (24.6.1967 – 3.4.1999)

“Maja e Kikës” gjendet afër fshatrave: Burim, Astrazup e Gurbardh, por jo larg Turjakës e Zatriqit, dhe për forcat serboçetnike që zhvillonin gjenocidin mbi fshatrat shqiptare, “Maja e Kikës” shënonte pikën me rëndësi strategjike, pasi që prej 25 marsit të vitit l999, nëpër dhijaret e kësaj kreshte që kalonin bri ...

Më shumë...