KEK
Fillimi / Dëshmorët (faqe 40)

Dëshmorët

Arben Rexhep Hyseni (12.4.1980 – 14.12.1998)

Arben Rexhep Hyseni (12.4.1980 – 14.12.1998)

Fshati Godanc luftës së UÇK-së i ka dhënë dëshmorët: Arben Hyseni, Jetë Hasani dhe Agron Ramadani si dhe martirët: Enver Mehmeti, Ibush Hasani dhe Zejnë Rashiti. Familja Hyseni e fshatit Godanc ka një traditë të shquar atdhetare. Për shkak të rezistencës anijugosllave, në pranverë të vitit 1945 njësitë diversante partizane, ...

Më shumë...

HAZIR NEZIR KRYEZIU (6. 11. 1955 – 14. 12. 1998)

HAZIR NEZIR KRYEZIU (6. 11. 1955 – 14. 12. 1998)

Hazir Nezir Kryeziu u  lind më 6 nëntor të vitit 1955 në fshatin Mleqan, komuna e Malishevës. Shkollën fillore deri në klasën e katërt e kreu në vendlindje për të vazhduar në Kijevë nga klasa katërt deri në klasën e tetë, shkollimin e mesëm e përfundoi  në gjimnazin ,,Luigj Gurakuqi ...

Më shumë...

Mervete Salih Maksutaj (10.4.1978 – 4.12.1998)

Mervete Salih Maksutaj (10.4.1978 - 4.12.1998)

Njëra prej të rejave, e cila iu përgjigj me devotshmëri kushtrimit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ,për liri, ishte edhe Mervete Maksutaj nga fshati Orrobërdë i komunës së Burimit mit (ish-Istog). Mervetja ka lindur më 10 prill të vitit 1978 në një familje me bujari tradicionale. Ajo ishte rritur me ...

Më shumë...

Muhamet Nuredin Malësori (4.10.1955 – 4.12.1998)

Muhamet Nuredin Malësori (4.10.1955 - 4.12.1998)

Muhamet Malësori, intelektual, luftëtar e rapsod i njohur, bashkëpunëtor i ngushtë i profesor Ukshin Hotit, themelues i Këshillit të Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, për fshatin Krushë e Madhe, bashkëluftëtar i Xhelal Hajdës-Tonit e i Selajdin Mullabazit-Micit, bën pjesë në plejadën e personaliteteve më të njohur e më të ...

Më shumë...

Hysni Xhafer Duraku (1.8.1961 – 3.12.1998)

Hysni Xhafer Duraku (1.8.1961 - 3.12.1998)

Krushës së Madhe të Anadrinit, në dhjetor të vitit 1998, i ra për hise një provë e rëndë. Anadrinasve e veçanërisht Krushës të prof. Ukshin Hotit, u ra mbi supe një barrë, të cilën po e bartin që atëherë kur në vendlindjen e Bajram Currit e të profesor Ukshinit u ...

Më shumë...

Ilir Hilmi Durmishi (21.6.1967 – 2.12.1998)

Ilir Hilmi Durmishi (21.6.1967 – 2.12.1998)

Ilir Durmishi u lind në Besianë, më 21 qershor 1967. Shkollën fillore dhe atë të mesme i kreu në Besianë, ndërsa studioi në Fakultetin Ekonomik të Universitetit të Prishtinës. Si student, Iliri njëkohësisht punoi edhe si referent për shitjen e veturave në ndërmarrjen “Auto Makedonija” në Prishtinë. Ndonëse ishte para ...

Më shumë...

Hyzri Hamdi Talla (1.12.1963 – 2.12.1998)

Hyzri Hamdi Talla (1.12.1963 - 2.12.1998)

Dëshmori Hyzri Talla ka lindur në fshatin Letancë të Besanës (ish-Podujevë) në një familje të shtresës së mesme. Arsimin 8-vjeçar e kreu në fshatin e lindjes, ndërsa shkollën e mesme, për teknik ndërtimi, e kreu në Besjanë. Në vitin 1983 regjistrohet në Universitetin e Prishtinës, në Fakultetin për Inxhinieri Ndërtimi. ...

Më shumë...

Besnik Fahredin Hoti: Dr. Fahredin Hoti u lind në Krushë të Madhe më 27 nëntor 1953, aty ku u lind Bajram Curri dhe  Ukshin Hoti

Fahredin Shemsedin Hoti ( 27.11.1953 – 26.3.1999)

Dr. Fahredin Hoti u lind në Krushë të Madhe më 27 nëntor 1953, aty ku u lind plaku i maleve tona Bajram Curri edhe intelektuali i përmasava kombëtare e ndërkombëatre Ukshin Hoti. Një kohë të gjatë punoi si mjek i praktikës së përgjithshme në Rahovec e rrethinë, duke u treguar ...

Më shumë...

Halit Isuf Geci (16.11.1945 – 26.11.1997)

Halit Geci i përket brezit të parë të nxënësve të Drenicës, të cilët sapo e mbaruan shkollimin me shumë mund, në kushtet e atëhershme, u kthyen në fshatrat e Drenicës për të ndihmuar arsimimin e nxënësve dhe të popullatës së kësaj treve, e cila kishte përqindje të madhe të analfabetëve. ...

Më shumë...

Xhelal Bajram Hajda – Toni (19.07.1967 – 6.11.1998)

Xhelal Bajram Hajda - Toni (19.07.1967 - 6.11.1998)

Xhelal Bajram Hajda, i njohur si ’’Kolonel Toni’’ si ’’Komandant Toni’’ e si ’’Toni’’ është i lindur më 19 korrik të vitit 1967. Ishte ’’sugar’’ i nënë-Xhylës e cila kishte gjashtë fëmijë, pesë djemë dhe vetëm një vajzë. Edhe Hajdët e Rahavecit, por edhe dajallarët, Hotët e Krushës së Madhe ...

Më shumë...

Selajdin Hamid Mullabazi – Mici (6.5.1970 – 6.11.1998)

Selajdin Hamid Mullabazi - Mici (6.5.1970 - 6.11.1998)

Selajdin Hamid Mullabazi-Mici është i lindur në Rahavec më 6 maj të vitit 1970. Hamid Mullabazi e kishte shtëpinë rrëzë Lugjeve të Verdha, Mahalla e Mullabazëve në kuadër të pjesës së njohur të Sallatashit të Rahavecit. Këto janë kullat dhe konaqet e njohura të Halil Homzës, të njohur në këngët ...

Më shumë...

Bektesh Nuhi Haliti (25.3.1976 – 6.11.1998)

Bektesh Nuhi Haliti (25.3.1976 - 6.11.1998)

Bektesh Haliti i takon një familje tradicionale shqiptare, pjesëtar i një vëllazërie 14 anëtarëshe. Ishte në mesin e 12 bijve e bijave të babë Nuhiut dhe të nënë Miradies. Lindi më 25 mars të vitit 1976 në Gurakuq (ish-Gllavotin). Shkollimin fillor e kreu në vendlindje. Shkollën e mesme e filloi ...

Më shumë...

Hamdi Qamil Hajrizi (13.5.1973 – 6.11.1998)

Hamdi Qamil Hajrizi (13.5.1973 - 6.11.1998)

Familja Hajrizi nga fshati Strofc i komunës së Vushtrrisë ka nxjerrë breza luftëtarësh të çështjes kombëtare. Sa herë që pjesa e robëruar e popullit tonë është mobilizuar për t’i shkëputur prangat e robërisë, burrat e kësaj dere i janë përgjigjur kushtrimit duke flijuar për çështjen e atdheut. Më 1921, në ...

Më shumë...

Sejdi Fazli Shala (5.3.1964 – 5.11.1998)

Sejdi Fazli Shala (5.3.1964 – 5.11.1998)

Fshati Kopiliq i Drenicës është fshat i njohur i historisë shqiptare. Aty ka lindur dhe është rritur kryetrimi i Mesjetës, Milush Nikollë Kopiliqi, i cili më 15 qershor të vitit 1389 vrau në fushë të Betejës së Kosovës, Sulltan Muratin e Parë të Turqisë. Kanë mbijetuar kohën gjurmët në toponimi ...

Më shumë...

Nezir Myrtaj: Dëshmorët Afrim Zhitia e Fahri Fazliu i kishte bashkuar ideali deri në vdekje

Posta e Kosovës ka emërtuar pullën postare me portretet e heronjve ë kombit, Afrim Zhitia dhe Fahri Fazliu në 29 vjetorin e rënies

Është e njohur thënia se dëshmorët e kombit “nuk kanë hierarki dhe ata janë të barabartë në shenjtëri”, prandaj atyre u përket respekti dhe nderimi i përjetshëm. Ata janë burimi i rrezatimit hyjnor që ndriçon idealet atdhetare të të gjithë brezave. Por kur bëhet fjalë për dy dëshmorët emblematikë, Afrim ...

Më shumë...

Bedri Ilaz Sokoli, (14.1.1964 – 1.11.1989)

Bedri Ilaz Sokoli, (14.1.1964 – 1.11.1989)

Zhvillimet revolucionare të Marsit dhe Prillit të vitit 1981, i kishin dhënë hovin vendimtar kërkesave gjithë-popullore të shqiptarëve në Kosovë e më gjerë  për liri, barazi e drejtësi. Në ato  protesta  të qindra mijëra pjesëmarrësve ishte manifestuar kërkesa unanime plebishitare  për krijimin e Republikës së Kosovës, si proces që do ...

Më shumë...