Airport Adem Jashari
kek
mbpzhr 2018
MIT
Fillimi / Dëshmorët (faqe 28)

Dëshmorët

Besim Bislim Mala (14.8.1971 – 17.4.2000)

Besim Bislim Mala (14.8.1971 – 17.4.2000)

Qëndresa e luftëtarëve të Drenicës kundër pushtuesve është e njohur qysh në periudhat e hershme të historisë. Në kohën e luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Drenica u bë bastioni më i qëndrueshëm dhe Termopilja e pathyeshme e kësaj lufte, falë trimave e trimëreshave të kësaj ane, falë moralit të ...

Më shumë...

Halil Mehmet Bajraktari (13.10.1969 – 17.4.1999)

Halil Mehmet Bajraktari (13.10.1969 – 17.4.1999)

Historia më e re e Kosovës dhe lufta e saj çlirimtare nuk do të ishin të plota pa lavdinë dhe pa emrin e dëshmorit Halil Bajraktarit nga Drenasi. Secili brez i familjes bujare Bajraktari ka dhënë burra që me shembullin e tyre të urtësisë, guximit e trimërisë kanë zënë vend ...

Më shumë...

Luan Islam Nimanaj (2.12.1978 – 17.4.1999)

Luan Islam Nimanaj (2.12.1978 – 17.4.1999)

Luan Nimanaj u lind më 2 dhjetor 1978, në familjen e njohur Nimanaj të Gllogjanit të Deçanit, e cila vazhdimisht mori pjesë aktive në ngjarjet e rëndësishme që u zhvilluan që nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit (1878) e deri në betejat për lirinë dhe çlirimin e trojeve të robëruara shqiptare. ...

Më shumë...

Sokol Rexhep Elshani (25.10.1950 – 17.4.1999)

Sokol Rexhep Elshani (25.10.1950 - 17.4.1999)

Fshati Krajkovë shtrihet rrëzë bjeshkës së Kozmaqit, në pjesën qendrore të Drenicës. Për shkak të pozitës strategjike, ka qenë një fshat ku kanë hapëruar luftëtarët e lirisë qysh prej kohës së sundimit turk. Në bjeshkët e Kozmaqit kanë gjetur strehë luftëtarët e çetave kryengritëse të kësaj ane dhe të mbarë ...

Më shumë...

Fetah Ali Kiçina (5.4.1979 – 17.4.1999)

Fetah Ali Kiçina (5.4.1979 – 17.4.1999)

“Unë e kam vendosur me një: ja të vdes, ja të fitoj!”. Këto fjalë ia kishte thënë dëshmori Fetah Kiçina gjyshes së vet, porosi për babain, kur kishte marrë vendimin për t’u mobilizuar në radhët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Kur në vjeshtë të vitit 1998 i ishte bashkuar grupit ...

Më shumë...

Mirsad Salih Gashi (1.2.1980 – 16.4.1999)

Mirsad Salih Gashi (1.2.1980 - 16.4.1999)

Salih Gashi nga Buzëllapi (ish – Dobërdoli) i Llapit ishte i martuar me Sabile Zekën nga Pakashtica e lagjës Parduzi. Ata patën dhjetë fëmijë, shtatë djem e tri vajza: Xhemshiti, Besimi, Behardi, Jetoni, Dritoni, Ibrahimi, Mirsadi, Ilmija, Lumturija dhe Shemsija. Dëshmori i kombit, Mirsad Gashi ishte fëmija më i vogël ...

Më shumë...

Mehdi Nebih Bytyçi (11.11.1963 -16.4.1999)

Mehdi Nebih Bytyçi (11.11.1963 -16.4.1999)

Arllati i Drenicës, luftës së UÇK-së i ka dhënë dëshmorët: Mehdi Bytyçi, Sylejman Bytyçi, Abedin Bujupi dhe Sami Gashi. Gjatë luftës forcat ushtarake dhe policore serbe kanë martirizuar 14 banorë të këtij fshati. Mehdiu u lind më 11 nëntor të vitit 1963 në Arllat. Mësimet e para i mori në ...

Më shumë...

Fatmir Smajl Nimanaj (1.4.1973 – 16.4.1999)

Fatmir Smajl Nimanaj (1.4.1973 – 16.4.1999)

Në plejadën e luftëtarëve më të dalluar të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në Zonën Operative të Dukagjinit, pa dyshim, bën pjesë edhe dëshmori Fatmir Nimanaj. Ishte njëri ndër liribërësit, që me përkushtim të jashtëzakonshëm ishte përcaktuar për çështjen kombëtare. Gjenin e qëndresës dhe dashurinë për atdhe e trashëgoi nga familja, ...

Më shumë...

Hasim Misin Halilaj (2.2.1973 – 16.4.1999)

Hasim Misin Halilaj (2.2.1973 – 16.4.1999)

Hasim Halilaj, u lind më 2 shkurt të vitit 1973, në një familje me tradita liridashëse, në Gllogjan të Deçanit. Anëtarët e kësaj familjeje shpesh herë u keqtrajtuan nga regjimet serbe. Sidomos duhet veçuar keqtrajtimet e njëpasnjëshme që iu bënë babait të dëshmorit, Misinit, nëpër stacionet famëkëqija policore në Hereq ...

Më shumë...

Zylfije Faik Gashi (5.7.1979 – 16.4.1999)

Zylfije Faik Gashi (5.7.1979 - 16.4.1999)

Zylfije Gashi ka lindur më 5 korrik të vitit 1979 në fshatin Tërbovc (Malishtë), komuna e Lypjanit. Nuk kishte mbushur as një vit jetë kur aksidentalisht mbetet pa të atin. Ajo nuk mbante në mend të kishte përjetuar përkdheljet e babait dhe ngrohtësinë e përqafimit të tij. Prandaj këtë boshllëk ...

Më shumë...

Shkëlzen Hilmi Haradinaj (25.3.1970-16.4.1999)

Shkëlzen Hilmi Haradinaj (25.3.1970-16.4.1999)

Në luftën e udhëhequr nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës nuk qenë shumë të rralla as familjet shqiptare, të cilat vunë gjithçka në shërbim të saj, edhe duke u radhitur i madh e i vogël në radhët e UÇK-së. Duke pasur si bosullë orientuese shembullin legjendar të sakrificës të familjes Jashari ...

Më shumë...

Fadil Halil Maloku (25.3.1978 – 16.4.1999)

Fadil Halil Maloku (25.3.1978 - 16.4.1999)

Kosharja, ku Fadil Maloku ra heroikisht, përjetoi një ndër betejat më të lavdishme e me përmasa gjithëkombëtare, të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Në këtë betejë ra heroikisht dëshmori Fadil Maloku. Fadil Maloku lindi më 25.3.1978 në fshatin Gjocaj të Junikut. Rrjedh nga një familje e varfër fshatare, por bujare e ...

Më shumë...

Kastriot Sahit Baftiu (24.11.1983 – 16.4.1999)

Kastriot Sahit Baftiu (24.11.1983 – 16.4.1999)

Kastriot Baftiu u lind më 24 nëntor 1983 në Prishtinë. Prindërit e tij, Sahiti e Hyrija e kishin të parin fëmijë. Shkollën fillore e kryen në Gjilan, kurse të mesmen e vazhdoi në gjimnazin “Zenel Hajdini”, të cilin nuk arriti ta përfundojë për shkak të rethanave të luftes. Pas fillimit ...

Më shumë...

Refki Sokol Salihaj (18.2.1972 – 16.4.1999)

Refki Sokol Salihaj (18.2.1972 – 16.4.1999)

Refki Salihaj u lind më 18 shkurt të vitit 1972 në fshatin Zabërgj të komunës së Klinës. Shkollën tetëvjeçare e kreu në fshatin Gllarevë, ndërsa mësimet e shkollës së mesme i ka vijuar në Kijevë, e cila asokohe ishte paralele e ndarë e Gjimnazit “Luigj Gurakuqi” të Klinës. Sapo kishte ...

Më shumë...

Gëzim Haxhi Morina (16.1.1976 – 16.4.1999)

Gëzim Haxhi Morina (16.1.1976 – 16.4.1999)

Familja Morina nga fshati Gjergjaj i komunës së Drenasit, gjatë viteve 1939–1945 ishte vatër e rezistencës kundër përpjekjeve për ripushtimin e Kosovës nga Serbia, kurse gjatë aksionit famëkeq të vitit 1956 i ndërmarrë nga pushtuesi serb në emër të mbledhjes së armëve, ishte ndër familjet më të keqtrajtuara të këtij ...

Më shumë...

Sylë Januz Bezeraj (25.11.1981 – 15.4.1999)

Sylë Januz Bezeraj (25.11.1981 – 15.4.1999)

Gjatë luftës çlirimtare, luftëtarët e UÇK-së, dëshmuan se trimëria e heroizmi nuk matet me kufij moshe. Për këtë dëshmojnë dhjetëra raste të angazhimit, të qëndresës e të rënieve heroike, të luftëtarëve që sapo kishin mbushur 16 apo 17 vjeç, siç është rasti me dëshmorin Sylë Bezeraj. Në këtë luftë, në ...

Më shumë...